Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ce făcea Melania Trump în seara asaltului de la Capitoliu. Fosta Primă Doamnă a refuzat să transmită un mesaj de încetare a violențelor

Publicat

in

Melania Trump a refuzat să facă apel la pace și non-violență în timpul asaltului asupra Capitoliului de pe 6 ianuarie, au declarat CNN două surse care au cunoștințe despre evenimentele din timpul insurgenței.

Sursele au declarat că Stephanie Grisham, consilieră a Melaniei i-a trimit un SMS în care scria: ”Vreți să pun tweet (mesaj pe Twitter) că protestele pașnice sunt dreptul oricărui american, dar nu există loc pentru ilegalități și violențe”, la care prima doamnă de atunci i-a răspuns scurt: ”Nu”.

Grisham dă detalii despre acele momente în cartea ei care urmează să apară, intitulată ”O să răspund acum la întrebările voastre”, potrivit unor fragmente publicate de Politico.

Melania Trump se ocupa de un covor în timpul asaltului asupra Capitoliului

În timpul asaltului asupra Capitoliului, Melania Trump era la Casa Albă, unde supraveghea o ședință foto a unui covor pe care îl instalase.

Ea nu a anulat ședința foto pe parcursul zilei, nici nu a reacționat public în vreun fel pe tema acțiunilor suporterilor soțului ei, care dărâmau barierele de la Capitoliu, aflat la 3 kilometri distanță, acuză CNN. Abia pe 11 ianuarie, la 5 zile după insurecție, a condamnat, parțial, violențele.

Melania Trump a dat luni un comunicat de presă ca reacție la fragmentele publicate de Politico, spunând că ”intenția din spatele acestei cărți este evidentă. Este o încercare de a se reabilita după o prestație slabă ca secretar de presă, relații personale eșuate și un comportament neprofesionist la Casa Albă. Prin neadevăruri și trădare, ea încearcă să câștige importanță și bani pe seama Doamnei Trump”.

Grisham a fost o adjunctă loială Melaniei Trump pentru mai mult de 5 ani, pentru scurt timp fiind secretar de presă al Casei Albe înainte să se întoarcă în funcția de șef de cabinet al primei doamne în ultimul an al administrației.

Ea a demisionat din post pe 6 ianuarie, la scurt timp după ce i-a trimis Melaniei Trumo mesajul prin care cerea să ia poziție contra asaltului de la Capitoliu.

NATIONAL

Ce poate face România în cazul Roșia Montană, ca să nu piardă și când câștigă? „România are un grad mai redus de folosire a resurselor, în comparație cu Franța, Germania sau Suedia”

Publicat

in

​Uniunea Europeană folosește între 25 și 30% din metalele și mineralele extrase din lume, însă doar 3-4% provin din producția europeană internă, ceea ce ne face vulnerabili, scrie avocatul Lucian Bondoc în Contributors. România stă și mai rău ca riscuri.

Roșia MontanăFoto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Chiar dacă a câștigat procesul intentat de Gabriel Resources, România poate să piardă pe termen lung „dacă nu se va poziționa pragmatic și echilibrat” în chestiunea folosirii resurselor publice. Asta consideră o analiză publicată de platforma Contributors și semnată de avocatul Lucian Bondoc.

Abordarea rațională, chiar în țările dezvoltate, este de a-și exploata resursele

Un prim argument al avocatului Bondoc este acela că toate țările dezvoltate au ales ca pe termen lung să își exploateze propriile resurse, din motive complementare. De pildă, țările au exploatat pentru a atinge un anumit tip de autonomie și pentru mai multe venituri în infrastructură.

„Din punct de vedere logic, situațiile în care să se prefere să nu se exploateze resursele ar trebui văzute însă ca excepții (ce necesită un standard ridicat de justificare)”, susține Lucian Bondoc.

Din 1989 încoace, statul român nu a avut o politică clară cu privire la exploatarea resurselor, arată analiza din Contributors. În lipsa unei direcții clare venite de la Guvern, „mai toate încercările de a dezvolta activități miniere noi în România au eșuat în cele din urmă în diverse instanțe judecătorești sau rămân la stadii incipiente”.

„Nu ne vindem țara”

Statul nu a mai avut bani să investească în exploatări miniere. Iar în societate sloganul „Nu ne vindem țara”, cu rădăcini în anii 90, a fost folosit și ca instrument de manipulare, explică avocatul.

„Acesta a fost promovat inițial de unele segmente de elite de facto pentru a manipula populația în direcția sprijinirii abordării de închidere a țării față de capitalul exterior din primii 6 ani de după Revoluție pentru a facilita acapararea pe tăcute, și fără concurență (mult subevaluat), a unor active și resurse diverse de către o parte din noii capitaliști români”, scrie Lucian Bondoc.

La toate acestea se adaugă și mineriadele, care au creat o frică de a crește industria minieră din România, adaugă avocatul.

În plus, după aderarea la Uniunea Europeană, sectorul de minerit s-a trezit prins între norme europene ridicate și birocrația din România.

„Numeroasele reguli noi au necesitat autorităților publice ani de zile pentru „digerare”, ceea ce, cuplat cu reticența tradițională de asumare în lipsa unui ordin de la decidentul politic, a îngreunat în sine aprobarea mai oricărui proiect complex”, explică Lucian Bondoc.

Puteți citi analiza completă pe Contributors.

Citeste mai mult

NATIONAL

Un microbuz cu persoane s-a răsturnat în judeţul Suceava

Publicat

in

Un microbuz în care se aflau şase persoane s-a răsturnat, vineri, în judeţul Suceava, la locul accidentului fiind trimise mai multe echipaje de intervenţie. Cele şase persoane sunt conştiente şi cooperate, afirmă reprezentanţii ISU, conform News.ro.

Potrivit ISU Suceava, un microbuz s-a răsturnat în zona localităţii Prisaca Dornei.

Acolo intervin pompierii militari, cu două autospeciale cu accesorii pentru descarcerare şi două ambulanţe SMURD, cu sprijinul a patru echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean.

”În microbuz se aflau şase persoane, toate adulte, şi care sunt conştiente şi cooperante”, a precizat sursa citată.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend