Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ce este imunitatea hibridă: Unele persoane au obținut abilitatea de a lupta cu toate variantele de coronavirus

Publicat

in

De-a lungul ultimelor luni, o serie de studii au descoperit că anumiți oameni au un răspuns extrem de puternic împotriva SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă boala Covid-19. Corpurile lor nu numai că produc niveluri mari de anticorpi, dar produc anticorpi cu o mare flexibilitate, capabili să lupte cu orice variantă a coronavirusului care circulă prin lume. Cercetătorii numesc această abilitate ”imunitate supraumană” sau ”imunitate hibridă”, scrie MSN.

Ce este imunitatea hibridă

Imunitatea hibridă este dată de trecerea prin boala Covid plus vaccinarea cu ambele doze de Pfizer și Moderna, dar nu este sigur dacă toți oamenii ar putea-o dezvolta.

Într-un studiu, pacienții cu această ”imunitate hibridă” au demonstrat abilitatea de a răspunde atât variantelor curente care provoacă îngrijorare, cât și coronavirusurilor non-humane și potențial chiar unor noi variante care nu există încă.

Cercetătorii studiază acești pacienți pentru a înțelege mai bine imunitatea la Covid și imunitatea împotriva altor viruși.

Vaccinurile Pfizer și Moderna oferă protecție incredibilă împotriva Covid.

Din 173 de milioane de americani complet imunizați până la finalul lui august, doar 10.500 de oameni au fost spitalizați și doar 2.000 de oameni au murit de Covid.

Oamenii care s-au vindecat de Covid sunt de asemenea protejați împotriva coronavirusului, pentru că sistemul lor imunitar își aduce aminte cum să lupte cu ”invadatorul”.

Odată ce au trecut prin boală și s-au și vaccinat cu un ser pe bază de ARNm, oamenii ar putea deveni super-protejați împotriva Covid.

”Acești oameni au un răspuns extraordinar la vaccin”, a spus Theodora Hatziioannou, virusolog la Rockefeller University, care a studiat acești pacienți, pentru NPR.


”Anticorpii din sângele acestor oameni pot netrualiza chiar SARS-CoV-1, primul coronavirus, care a apărut acum 20 de ani. Acel virus este foarte, foarte diferit de SARS-CoV-2”, a spus Hatziioannou.

Cum funcționează

În iunie 2021, virologul Shane Crotty a explicat în revista Science cum funcționează.

”Imunitatea naturală” provenită de la o infectare anterioară funcționează diferit față de imunitatea oferită de vaccinare. În imunitatea naturală, sistemul imunitar va construi măsuri de protecție diferite împotriva unor viitoare invazii ale coronavirusului. Acest proces include celulele B și T care își aduc aminte cum arată virusul și pot stimula producția de anticorpi în cazul unei eventuale noi infectări.

În mod obișnuit, imunitatea naturală durează șapte până la opt luni, au arătat studiile. După aproximativ un an, sistemul imunitar va păstra o oarecare amintire, dar s-ar putea să fie mai vulnerabil la noile variante.

Dacă cineva cu imunitate naturală se vaccinează, vaccinul întărește amintirea sistmului imunitar a coronavirusului.

”Sistemul imunitar tratează orice expunere nouă – fie că este vorba de infecție sau vaccinare – ca o analiză a amenințărilor cost-beneficiu pentru amploarea memoriei imunologice de generat și menținut”, explică Crotty.

Ca urmare, când o persoană se vaccinează după recuperare, vaccinul acționează ca un semnal pentru sistemul imunitar că acest virus este o problemă gravă = iar sistemul imunitar ar trebui să alocace și mai multe resurse pentru protejarea acestuia.

Asta înseamnă mai multe celule B și celule T care își amintesc cum arată coronavirusul – inclusiv celule B care încearcă de fapt să prezică potențiale noi variante virale.

Crotty numește aceste celule B de memorie „presupuneri preventive ale sistemului imunitar cu privire la ce variante virale pot apărea în viitor”.

Celulele T ajută, de asemenea, la protejarea împotriva viitoarelor variante, deoarece aspectele virusului recunoscut de celulele T sunt puțin probabil să se schimbe pe măsură ce virusul suferă mutații.

Într-un studiu citat de Crotty, cercetătorii au descoperit că indivizii care s-au recuperat după Covid, dar s-au și vaccinat au dezvoltat de 100 de ori mai mulți anticorpi împotriva variantei Beta (B.1.351) comparativ cu cei care au fost doar infectați.

Acești indivizi au avut un sistem imunitar mult mai pregătit pentru a lupta împotriva variante, chiar dacă nu au fost anterior infectați cu această variantă.

Oamenii de știință au observat un nivel atât de ridicat de imunitate la coronavirus atât la persoanele care au avut cazuri severe de Covid, cât și la cei care au avut simptome ușoare sau deloc.

Un studiu recent realizat de cercetători de la Universitatea Rockefeller – publicat online în august – demonstrează puterea imunității hibride.

Cercetătorii au analizat pregătirea sistemului imunitar a 15 pacienți care au fost anterior infectați cu Covid și ulterior s-au vaccinat comparatic cu pacienții care au fost doar vaccinați sau doar infectați.

Ei au testat probe de plasmă de la pacienții cu „imunitate hibridă” împotriva a șase variante de îngrijorare ale coronavirusului, virusul SARS original și coronavirusurile găsite în lilieci și pangolini.

Pentru toate aceste variante diferite, sistemele imunitare ale pacienților cu „imunitate hibridă” au fost capabile să recunoască invadatorii și să construiască anticorpi pentru a le combate.

Imunitatea hibridă testată pe o nouă variantă de coronavirus, creată în laborator

Cercetătorii au testat chiar și o nouă variantă de coronavirus, dezvoltată în laborator, care a fost concepută special pentru a rezista detectării sistemului imunitar. Aceste sisteme imunitare au putut să îl învingă.

„S-ar putea prezice în mod rezonabil că acești oameni vor fi destul de bine protejați împotriva majorității – și poate a tuturor – variantelor SARS-CoV-2 pe care este probabil să le vedem în viitorul previzibil”, a spus Paul Bieniasz, virolog al Universității Rockefeller și lider al studiul, pentru NPR.

„Acest lucru este un pic speculativ, dar aș bănui, de asemenea, că ar avea un anumit grad de protecție împotriva virusurilor asemănătoare SARS care încă nu au infectat oamenii”, spune Bieniasz.

Acest studiu, la fel ca altele care au măsurat imunitatea hibridă, a fost mic – și cercetătorii nu sunt siguri dacă toți cei care au fost vaccinați după infecție ar avea același răspuns imunitar.

”Dar este remarcabil faptul că toți pacienții din acest studiu au avut același răspuns de mare succes la diferite variante de coronavirus”, a declarat Hatziioannou.

„Pe baza tuturor acestor constatări, se pare că sistemul imunitar va avea în cele din urmă avantajul asupra acestui virus”, a declarat Bieniasz pentru NPR.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Mastercard va anunţa în curând că orice bancă sau comerciant din reţeaua sa va putea oferi servicii cripto

Publicat

in

De

Mastercard va anunţa în curând că orice bancă sau comerciant din reţeaua sa va putea oferi servicii cripto, care vor include portofele bitcoin, carduri de debit şi de credit cu recompense în criptomonede şi care vor permite cheltuirea de active digitale şi programe de loialitate în care punctele de loialitate ale hotelurilor şi companiilor aeriene vor putea fi convertite în bitcoin, relatează CNBC preluat de news.ro

Pentru a face acest lucru, reţeaua de plăţi se asociază cu Bakkt, o firmă de criptomonede separată recent de Intercontinental Exchange, care va oferi servicii de custode pentru cei care se vor înscrie în program, au declarat directorii a două firme.

”Vrem să oferim tuturor partenerilor noştri capacitatea de a adăuga mai uşor servicii cripto la orice fac ei. Partenerii noştri, fie ei bănci, fintech-uri sau comercianţi, pot oferi clienţilor lor posibilitatea de a cumpăra, vinde şi deţine criptomonede printr-o integrare cu platforma Baktt”, a declarat Sherri Haymond, vicepreşedinte executiv pentru parteneriate digitale la Mastercard, într-un interviu.

Anunţul ar putea duce la o extindere semnificativă a modului în care americanii obişnuiţi câştigă şi cheltuie bitcoin şi alte criptomonede.

Mastercard gestionează una dintre reţelele globale de plăţi dominante, alături de Visa, şi are relaţii cu peste 20.000 de instituţii financiare din întreaga lume.

Potrivit companiei, există 2,8 miliarde de carduri Mastercard în uz.

Interesul pentru Bitcoin a rămas ridicat, deoarece criptomoneda iniţială a crescut anul acesta, atingând în această lună un preţ record peste 60.000 de dolari pe unitate.

Autorităţile de reglementare din SUA au permis fondurilor de investiţii să ofere ETF-uri bitcoin pentru prima dată în această lună, în timp ce marii investitori instituţionali precum gigantul de obligaţiuni Pimco au spus că iau în considerare tranzacţionarea cripto.

Acest interes i-a determinat pe clienţii Mastercard să ceară ajutorul reţelei în furnizarea de servicii cripto, potrivit Haymond. În acest fel, băncile pot păstra clienţii pe propriile platforme, în loc să vadă dolarii migrând către platformele de tranzacţionare cripto, a spus ea.

Acţiunile Bakkt, care a început să fie tranzacţionată public săptămâna trecută, au crescut cu peste 70% în urma informaţiei.

Mastercard şi Bakkt urmau să-şi anunţe parteneriatul luni seara, la conferinţa anuală Money20/20 din Las Vegas.

Pe lângă furnizarea de criptomonede şi carduri de credit pentru bănci, parteneriatul înseamnă că chiar şi comercianţii şi restaurantele vor putea începe să ofere recompense în bitcoin în loc de puncte tradiţionale, potrivit CEO-ului Bakkt, Gavin Michael. Punctele existente vor putea fi convertite în cripto la ratele stabilite de companiile participante, oferind clienţilor posibilitatea de a câştiga un randament, a spus el.

Reducem barierele de intrare, permiţând oamenilor să ia ceva, cum ar fi punctele de recompensă, şi să le schimbe în cripto”, a spus Michael într-un interviu.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Bornă istorică pentru Tesla – A depășit o valoare de piață de 1.000 de miliarde de dolari

Publicat

in

De

Producătorul auto Tesla a depășit o valoare de piață de 1.000 de miliarde de dolari, devenind astfel a cincea firmă de acest tip care atinge această bornă, scrie BBC.

Acțiunile producătorului de automobile electrice au urcat luni cu 12,6% după ce a încheiat un acord pentru vânzarea a 100.000 de vehicule către firma de închirieri auto Hertz.

Tesla este de ceva timp cel mai valoros producător auto din lume, dar mărci precum Ford și GM produc mai multe mașini.

Anterior, doar Apple, Microsoft, Amazon și Alphabet, proprietarul Google, au atins o evaluare de 1 mld. dolari.

Timp de ani de zile, Tesla s-a luptat să își sporească producția de mașini, ceea ce i-a determinat pe unii investitori să speculeze că va da faliment.

Dar anul trecut, compania, condusă de miliardarul Elon Musk, și-a îmbunătățit activitatea și a devenit profitabilă pentru prima dată, ceea ce a determinat acțiunile sale să crească susținut.

Contractul cu Hertz este cea mai mare comandă de închiriere de mașini electrice din istorie și este considerat un nou vot de încredere.

Mașinile Tesla au o autonomie de aproximativ 320 de kilometri la o încărcare, dar există o lipsă de infrastructură de încărcare în SUA – un lucru pe care administrația Biden speră să îl schimbe.

“Vehiculele electrice sunt acum mainstream și abia acum am început să vedem creșterea cererii și a interesului la nivel global”, a declarat șeful interimar al Hertz, Mark Fields.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend