Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ce este brahiterapia și când este indicată?

Publicat

in

Tratamentele oncologice prin iradiere pot oferi o șansă la vindecare în cazul cancerului local avansat, acolo unde alte modalități de tratament precum chirurgia nu prezintă indicație. Brahiterapia sau radioterapia internă este o metodă avansată de tratament al cancerului care folosește materiale radioactive ce se introduc, sub control imagistic, în interiorul tumorilor pentru a administra radiații ionizante cu precizie și în siguranță, fără a expune și afecta țesuturile sănătoase din jur.

Brahiterapia este un tratament eficient și rapid care permite medicului să administreze doze semnificative de radiații, într-un interval de timp mai scurt, comparativ cu radioterapia externă convențională. Brahiterapia folosește materiale radioactive (iod, paladiu, cesiu sau iridiu) încapsulate într-un material metalic non-radioactiv, care se introduc în corpul pacientului prin dispozitive specializate, folosind tehnici moderne de imagistică. Fasciculele de radiație țintesc preferențial celulele canceroase și nu afectează țesuturile sănătoase din jurul tumorii.

În brahiterapie, medicul radioterapeut stabilește conduita terapeutică și planul de tratament în funcție de tipul și localizarea procesului tumoral. Unele tumori necesită tratament pentru o durată scurtă de timp în doză foarte mare sau pentru o durată mai lungă de timp în doză mică. Formele de radioterapie internă folosite în tratamentul cancerelor sunt: brahiterapia interstițială, intracavitară, intraluminală, intravasculară sau de suprafață.

Brahiterapia interstițială este o metodă de radioterapie internă de ultimă oră, performantă, folosită în tratamentul cancerelor de sân, de col uterin sau de prostată. Brahiterapia interstițială se folosește în situațiile în care nu există o cavitate pentru amplasare implantului radioactiv și în cazul tumorilor care nu răspund optim la tratamentul de radioterapie externă. Tehnicile interstițiale pot fi folosite în asociere cu cele intracavitare pentru a mări beneficiul tratamentului și pentru a garanta controlul tumoral.

În Departamentul de Radioterapie din Centrul Oncologic SANADOR se pot efectua proceduri de brahiterapie, în ambulatoriu, fără a necesita internare, pacientul putând pleca acasă în aceeași zi. La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții oncologici au acces la o gamă largă de opțiuni de tratament, într-un mediu performant și confortabil, conform standardelor internaționale.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții oncologici beneficiază de tratamente moderne, realizate cu echipamentul pentru brahiterapie Varian GammaMedPlus iX sub control imagistic realizat cu primul echipament CT dedicat radioterapiei, Philips Big Bore 4D. Diagnosticul, tratamentul și monitorizarea post-terapeutică a cancerului sunt abordate integrat, prin implicarea și expertiza medicilor din diferite specialități (Oncologie medicală, Radioterapie, Chirurgie oncologică, Radiologie-imagistică medicală și alte specialități, în funcție de situație). Comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board) de la SANADOR înseamnă decizii luate corect și rapid spre beneficiul pacientului.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Manchester United, învinsă acasă de Brighton în prima etapă din Premier League

Publicat

in

De

Erik ten Hag a avut parte de un debut trist în Premier League: Manchester United a pierdut în prima etapă din noul sezon, pe Old Trafford, în faţa echipei Brighton, scor 2-1.

Cristiano RonaldoFoto: Paul Currie / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pascal Gross a reușit o „dublă” pentru oaspeți (’30 şi ’39), gazdele au redus din diferență prin autogolul lui Mac Allister (’68).

Cristiano Ronaldo a fost introdus pe teren în minutul 53, când l-a înlocuit pe Fred.

Brighton a reuşit prima victorie din istorie pe Old Trafford.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Criza apei în Regatul Unit: Britanicilor li se cere să stea sub duș cu un minut mai puțin

Publicat

in

De

Britanicii ar trebui să-și reducă timpul de duș cu cel puțin un minut pentru a evita penuria de apă, notează duminică publicația britanică The Sunday Times, citând surse din cadrul companiilor de apă din regat.

Se menționează că, în cadrul programului guvernamental, fiecare locuitor al Regatului Unit ar trebui să reducă consumul zilnic de apă cu un sfert până în 2050 – de la 145 de litri pe zi la 110 litri pe zi. Astfel de obiective au fost anunțate în contextul în care, potrivit experților, în 25 de ani regatul va avea nevoie de încă 4 miliarde de litri de apă pe zi pentru a aproviziona populația. Având în vedere această necesitate, autoritățile britanice au decis să construiască primul rezervor de stocare a apei din 1992 încoace, care ar trebui să fie finalizat până în 2029.

„Din punct de vedere politic s-ar putea să nu fie popular, cel puțin pe termen scurt, dar avem o alegere simplă – fie cheltuim un miliard de lire sterline pentru infrastructură, fie le cerem oamenilor să facă duș cu un minut mai puțin”, a declarat un oficial din industrie, citat de The Sunday Times.

Anterior, într-o serie de regiuni din sudul Angliei, din cauza căldurii anormale și a nivelurilor record de utilizare a apei, au fost impuse restricții privind utilizarea furtunurilor de grădină și a instalațiilor de udare. Măsurile corespunzătoare au fost luate din cauza nivelului „prea scăzut” al apelor subterane și a umplerii rezervoarelor din țară.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend