Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ce cred românii despre schimbările climatice

Publicat

in

​Care este percepția românilor despre viitor, tehnologie și schimbări climatice face obiectul unor studii anuale Social Innovation Solutions, realizate de iZidata în luna august 2021 cu peste 1000 de respondenți la nivel urban și rural. Atât rezultatele studiului despre schimbările climatice cât și precepțiile românilor despre abilitățile viitorului sau temeri despre tehnologie vor fi dezbăture în perioada 15-21 noiembrie în cadrul Future Summit 2021, cel mai mare eveniment dedicat trendurilor de viitor, sustenabilității și inovației.

Fără diferențe între categoriile de vârstă, genuri sau medii de rezidență, 92% dintre români sunt de acord cu faptul că schimbările climatice există. 84% dintre ei consideră că acestea există și că reprezintă o problemă reală și 6% consideră că există, chiar dacă nu reprezintă o provocare semnificativă.

Atunci când vine vorba despre gravitatea provocărilor climatice, poluarea aerului este pe primul loc ca gravitate percepută, 76% dintre respondenți declarându-se îngrijorați de aceasta, urmată de impactul negativ asupra agriculturii (72%) și de inundații (72%). Creșterea nivelului mării este pe ultimul loc, 1 din 2 respondenți declarându-se însă îngrijorați și de acest aspect. Pentru persoanele de peste 55 de ani însă, comparative cu cele între 15 și 24 de ani, diferențele de îngrijorare sunt mari: dacă impactul asupra agriculturii îngrijorează mult și foarte mult 81% dintre persoanele de peste 55 ani, doar 68% dintre tinerii sub 24 de ani sunt îngrijorați de acest aspect. Diferențe asemănătoare se pot observa și când vine vorba despre deșertificare sau pierderea biodiversității.

Ce influențează însă aceste schimbări și provocări climatice? La întrebarea ”care dintre următoarele acțiuni făcute de oameni crezi că influențează negativ mediul?”, felul în care sortăm, utilizăm și reciclăm deșeurile este văzut ca înfluențând foarte mult și mult mediul – cu peste 95% din respondenți alegând această acțiune ca cea mai importantă. 91% din români consideră de asemenea că felul în care sunt amabalate produsele influențează schimbările climatice (ambajalele), 87% modul în care ne deplasăm (transport) și 84% felul în care este produsă mâncarea și risipa alimentară.

Future Summit 2021 are loc între 15 și 21 noiembrie în platforma geneSIS și este organizat de Social Innovation Solutions, alături de Raiffeisen Bank România, eMAG și UNSAR, în parteneriat cu Romanian Business Leaders, Confederația Patronală Concordia, The Entrepreneurship Academy și Rethink Romania. Înscrierile se fac aici.

Articol susținut de Social Innovation Solutions

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Eliza Samara şi Andreea Dragoman, învinse în optimi la CE de tenis de masă, la simplu

Publicat

in

De

Sportivele Elizabeta Samara şi Andreea Dragoman au fost eliminate, vineri, în optimile de finală ale probei de simplu feminin din cadrul Campionatului European individual de tenis de masă, informează News.ro.

Samara a fost învinsă de jucătoarea germană Xiaona Shan, scor 4-0 (11-7, 11-5, 11-9, 11-9).

Andreea Dragoman a pierdut în faţa sportivei germane Nina Mittelham, scor 2-4 (7-11, 11-5, 7-11, 10-12, 11-2, 7-11).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Volodimir Zelenski provoacă furie în Ucraina: ‘Am fi pierdut 7 miliarde de dolari pe lună dacă le spuneam ucrainenilor de invazie’

Publicat

in

De

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost criticat după ce a declarat pentru Washington Post că a primit deja un „avertisment sumbru” din partea serviciilor secrete americane cu privire la amenințarea unui război din partea Rusiei, dar nu a împărtășit aceste detalii cu publicul. „Majoritatea ucrainenilor au rămas aici și au luptat pentru patria lor. Oricât de cinic ar suna, aceștia sunt oamenii care i-au oprit pe invadatori”, a spus el.

Zelenskyy nu a făcut public avertismentul „de teamă că ucrainenii vor părăsi țara în masă”, a spus el în interviul publicat marți. Washington Post a scris că, de atunci, Zelenski s-a confruntat cu o avalanșă de critici care s-au intensificat pe parcursul săptămânii.

Cetățenii ucraineni și-ar fi exprimat nemulțumirea pe rețelele de socializare și, potrivit Washington Post, unii academicieni au spus că președintele „din această cauză, poartă și o anumită responsabilitate pentru atrocitățile rusești”.

Zelenski a declarat în interviu că se temea de „panică și de fluxuri masive de refugiați” care ar putea duce la un „colaps economic” dacă ar fi împărtășit avertismentele serviciilor secrete americane cu publicul. „Din octombrie anul trecut, am fi pierdut 7 miliarde de dolari pe lună, iar în momentul în care rușii ar fi atacat, ne-ar fi învins în trei zile”, a spus Zelenskyy.

Forțele rusești nu au reușit să cucerească capitala Kiev, ceea ce dovedește că a luat „decizia corectă”, potrivit lui Zelenskyy. „Majoritatea ucrainenilor au rămas aici și au luptat pentru patria lor. Oricât de cinic ar suna, aceștia sunt oamenii care i-au oprit pe invadatori”, a spus el.

Cu toate acestea, mulți cetățeni ucraineni consideră că Zelenskyy a „pus economia mai presus de bunăstarea ucrainenilor” și cred că numeroasele omoruri ar fi putut fi prevenite dacă populația Ucrainei ar fi fost pregătită mai adecvat pentru război, relatează The Washington Post.

Alți cetățeni îl apără pe Zelenskyy, care a rămas în Kiev cu riscul propriei vieți atunci când Rusia a invadat Ucraina. Totuși, unii se întreabă de ce nu au fost create bănci de sânge sau de ce nu au fost săpate tranșee la granița cu Rusia ca pregătire pentru războiul care se apropia.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend