Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ce a făcut posibilă apariția variantei Omicron

Publicat

in

Noua variantă a coronavirusului, cunoscută ca Omicron, a fost identificată prima dată în Africa de Sud, dar nu este clar dacă aceasta își are originea în această țară sau a fost adusă din altă pare a regiunii. Oamenii de știință spun că este mult mai probabil ca virusul să sufere mutații în locuri în care rata de vaccinare este scăzută, iar rata de infectare mai ridicată, scrie CNN.

Multe dintre țările bogate ale lumii au petrecut ultimul an stocând vaccinuri, cumpărând destule doze pentru a-și vaccina populația de mai multe ori și eșuând în a-și respecta promisiune de a acorda doze și țărilor mai sărace.

O variantă nouă și potențial mai transmisibilă a virusului a apărut probabil Într-o regiune cu rate scăzute de vaccinare.

Noua variantă, cunoscută sub numele de Omicron, a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud, deși nu este clar dacă își are originea acolo sau dacă a fost adusă în țară din altă parte din regiune.

„Probabil a apărut într-o altă țară și a fost detectată în Africa de Sud, care are capacitate de secvențiere genomică foarte, foarte bună… ar putea la fel de bine fi o consecință a unui focar, probabil în unele părți ale Africii subsahariane, unde nu există o capacitate uriașă de supraveghere genomică și rata de vaccinare este scăzută”, a declarat Michael Head, cercetător senior în sănătatea globală la Universitatea din Southampton, pentru CNN într-un interviu telefonic.

Head a spus că apariția de noi variante a fost „o consecință naturală a faptului că vaccinarea lumii este un proces prea lent”.

Variantele cu probleme au apărut la populații mari nevaccinate

„Avem încă populații mari nevaccinate, așa cum avem în Africa subsahariană, și acestea sunt susceptibile la focare mari”, a spus el.

Noi variante ale virusului care au cauzat probleme în trecut, a adăugat Head, au apărut toate din locuri care au avut focare mari, necontrolate, cum ar fi atunci când varianta Alpha a fost detectată pentru prima dată în Marea Britanie în decembrie anul trecut sau varianta Delta care a fost identificată prima dată în India în februarie.

Varianta Omicron se răspândește deja în întreaga lume – duminică, ea era deja detectată în mai multe țări, inclusiv Africa de Sud, Botswana, Australia, Regatul Unit, Germania, Italia și Belgia.

Multe țări din întreaga lume au reacționat la știrea că oamenii de știință din Africa de Sud au descoperit noua variantă închizându-și rapid granițele pentru călătorii care vin din țări din regiune, inclusiv Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini, Mozambic și Malawi.

Dar oamenii de știință și experții în sănătate publică au avertizat că decalajul imens dintre ratele de vaccinare dintew lumea dezvoltată și cea în curs de dezvoltare este probabil de vină.

Ce rată de vaccinare au țările din Africa pentru care s-au impus restricții

Jeremy Farrar, directorul Wellcome Trust, o organizație caritabilă de cercetare în domeniul sănătății, a declarat că noua variantă arată de ce lumea trebuie să asigure un acces mai echitabil la vaccinuri și alte instrumente de sănătate publică.

„Noile variante ne reamintesc că pandemia este departe de a se termina”, a spus el pe Twitter. „Inechitatea este ceea ce va extinde pandemia”.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), doar 7,5% dintre persoanele din țările cu venituri mici au primit cel puțin o doză de vaccin împotriva coronavirusului. În cele opt țări cele mai afectate de interdicțiile de călătorie legate de varianta Omicron, proporția populațiilor care au primit cel puțin o doză de vaccin variază de la 5,6% în Malawi la 37% în Botswana.

Citește și:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Germania caută cu disperare gaz pentru iarnă

Publicat

in

De

Cancelarul Olaf Scholz este în Norvegia şi în Canada în această săptămână pentru a explora alternative la gazul rusesc. Speranţele sale se îndreaptă şi spre relansarea unui proiect de gazoduct între Spania şi Franţa şi spre gazul din Mediterana de est, scrie Les Echos, citat de Rador.

Cancelarul german Olaf ScholzFoto: Michael Kappeler / AFP / Profimedia

Zâmbitor în ceaţă, cancelarul german se arăta luni la prova unui vas în largul oraşului Oslo cu ocazia unei vizite oficiale în Norvegia.

Olaf Scholz îşi continuă căutarea de noi surse de aprovizionare care să compenseze oprirea livrărilor de gaz rusesc. Presiunea a ajuns maximă. Consecinţă a penuriei de gaz, preţul electricităţii pentru anul viitor a depăşit pentru prima dată pragul de 500 de euro megawatt/oră în Germania, marţi, adică o creştere cu circa 500% într-un an.

La Oslo, Olaf Scholz a primit totuşi un refuz politicos de la prim-ministrul norvegian, Jonas Gahr Støre. „Ne-am crescut deja exporturile de gaz cu aproape 10% şi asta e cu adevărat maximum”, a explicat el după întâlnire.

În 2021 Norvegia a livrat 110 miliarde de metri cubi de gaz natural Europei, din care aproape jumătate Germaniei. Ea depăşeşte deja Rusia în aprovizionarea germanilor, furnizându-le 30% din consum. Va trebui aşteptat până în 2024 şi 2025 ca să exploateze noi zăcăminte şi să-şi crească livrările.

După Norvegia, Olaf Scholz va merge în Canada, duminica viitoare, însoţit de ministrul economiei, Robert Habeck. Obiectivul este să cumpere gaz natural lichefiat pentru a alimenta noile terminale de import aflate în construcţie la Marea Baltică. Germania şi Canada pregătesc de asemenea un parteneriat pentru producerea de hidrogen zis „verde”, pornind de la energii regenerabile, peste doi-trei ani.

Să se relanseze gazoductul Midi-Catalonia

Speranţele Germaniei se îndreaptă şi spre Sud. La conferinţa de presă de vară de acum o săptămână, cancelarul a scos din sertare proiectul gazoductului Midi-Catalonia (MidCat), care să lege Barcelona de Carcassonne traversând Pirineii. Susţinut de Comisia Europeană, proiectul este în aşteptare din 2019.

El ar trebui să ducă spre nordul Europei gaz algerian, dar şi GNL care ar veni în peninsula Iberică din Statele Unite şi Nigeria. Acest gazoduct ar contribui „masiv la uşurarea şi destinderea situaţiei în materie de aprovizionare”, speră Olaf Scholz.

În vreme ce Spania şi Portugalia susţin Germania în acest demers, Franţa tergiversează din cauza costurilor unei construcţii evaluate la peste 440 de miliarde de euro şi a timpului necesar pană la punerea în funcţiune a acestui gazoduct.

Zăcăminte greceşti şi cipriote

Într-o răsturnare istorică, la 15 ani după criza financiară care a înăsprit relaţiile dintre Germania şi Grecia, Berlinul ar putea apela şi el la Atena pentru ajutor.

Potrivit unor studii făcute în 2017 şi 2018, aproape 280 de milioane de metri cubi de gaz s-ar afla în largul Cretei, adică de 50 de ori consumul actual al Greciei.

Considerate prea costisitoare din punct de vedere financiar şi de mediu, zăcămintele alocate unui consorţiu format din TotalEnergies, ExxonMobil şi Hellenic Petroleum atrag din nou atenţia.

Probleme geopolitice

Totuşi, şi aici primele molecule de gaz nu ar fi extrase decât în 2025 sau 2026. Un orizont cu atât mai îndepărtat cu cât transportul lor pune probleme geopolitice, traversând zone maritime contestate între Grecia şi Turcia.

Problema geopolitică este de asemenea proeminentă pentru exploatarea celor 510 miliarde de metri cubi de gaz descoperit în Cipru, adică de cinci ori consumul Germaniei.

Până în prezent, Turcia s-a opus construirii gazoductului East Med care să lege Ciprul şi Israelul de Grecia şi Italia. Neputând conta pe gazul scandinav sau mediteranean înainte de 2023 sau 2024, Germania se pregăteşte deci de o iarnă grea.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Liz Truss afirmă că britanicii ar trebui să muncească mai mult: Noi spunem că migranții au creat problemele, dar există o problemă în relația cu munca

Publicat

in

De

Liz Truss, care aspiră să-i succeadă lui Boris Johnson ca lider al Partidului Conservator și al guvernului britanic, critică, într-o conversație divulgată marți, cultura muncii a compatrioților săi, care ar trebui să „lucreze mai mult”, relatează AFP.

Liz TrussFoto: Rob Pinney / AFP / Profimedia

„Există o problemă fundamentală în relația cu munca” în Regatul Unit, afirmă Truss, ministrul Afacerilor Externe al guvernului Boris Johnson, în această înregistrare publicată de cotidianul The Guardian pe site-ul său.

„Dacă vrem să devenim o țară mai bogată și mai prosperă, asta trebuie să se schimbe. Dar nu cred că oamenii sunt pregătiți să facă asta”, adaugă ea, în această conversație care datează potrivit ziarului, din vremea în care era numărul doi în Trezorerie, din 2017 până în 2019.

Această înregistrare a apărut chiar înainte de o întâlnire televizată organizată de Partidul Conservator la Perth, Scoția, în timpul căreia Truss și rivalul său în cursa pentru conducerea partidului, fostul ministru de finanțe Rishi Sunak, urmau să răspundă întrebărilor membrilor partidului, potrivit News.ro.

Într-o aluzie la referendumul Brexitului din 2016, Liz Truss remarcă că ”noi spunem că Europa a provocat aceste probleme mari, că imigranţii (le-au provocat), dar ceea ce trebuie să facem este să muncim mai mult. Acesta nu este un mesaj popular”.

În opinia sa, productivitatea mai mică a britanicilor rezultă ”în parte dintr-o stare de spirit şi o atitudine. Este o problemă de cultură a muncii în realitate. În China este foarte diferit, pot să vă asigur”.

Contactată de AFP, echipa de campanie a lui Liz Truss nu a dezminţit autenticitatea acestor declaraţii care, consideră ea, sunt scoase din context.

”Este necesdar să creştem productivitatea, care conduce la salarii mai bune şi la o calitate a vieţii mai bună a salariaţilor în întreg Regatul Unit”, declară aceeaşi sursă.

Publicarea acestei înregistrări are loc în timp ce Liz Truss şi Rishi Sunak îşi fac campanie pentru a obţine voturile membrilor Partidului Conservator – aproximativ 200.000 -, care-şi aleg până la 2 septembrie liderul, într-un vot prin corespondenţă.

Cum Partidul Conservator este majoritar în Parlament, învingătorul va deveni premier şi-i va succeda lui Boris Johnson, care a demisionat la începutul lui iulie, în urma unei serii de scandaluri şi minciuni.

Liz Truss este favorită în sondaje.

Anunţarea rezultatului alegerilor conservatoare este prevăzută la 5 septembrie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend