Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Caz uluitor scos la iveală de Curtea de Conturi: Uniunea Elenă din România a investit banii minorităților în titluri de plasament și a făcut profit

Avatar

Publicat

in

În anul 2020 Curtea de Conturi a efectuat o misiune de audit de conformitate la nivelul organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, fiind constatate unele abateri de la legalitate și regularitate în perioada 2017-2019. Unul din cazurile inedite este cel al Uniunii Elenilor din România, organizație reprezentată parlamentar, care a investit în titluri de plasament pe piața financiară aproape 3,5 milioane de lei primiți de la bugetul de stat, deși legea nu îi permite acest lucru. Organizația care îi reprezintă pe grecii din România a reușit să facă profit de aproape 500.000 de lei.

Citește și: SONDAJ – Surpriză la încrederea în politicieni: George Simion (AUR), peste premierul Cîţu. Topul încrederii în miniştri

Uniunea Elenă din România

Utilizarea de fonduri provenind din finanțarea acordată de la bugetul de stat, destinată sprijinirii organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, în sumă de 3.000 mii lei, pentru desfășurarea unor activități economice reprezentând investiții financiare în titluri de plasament pe piața financiară. Activitățile economice sunt incompatibile cu scopul și obiectivele prevăzute în actele de înființare ale entității verificate. Mai mult, investițiile în titluri de plasament la fonduri de investiții sunt operațiuni speculative care comportă anumite riscuri, în lipsa garanțiilor bancare sau de stat, acestea neputând fi asimilate unor depozite bancare.

În timpul misiunii de audit, entitatea auditată a făcut dovada răscumpărării titlurilor de plasament și virarea sumei de 3.486 mii lei, din care 3.000 mii lei, suma învestită, iar 486 mii lei, profitul obținut, în contul de depozit bancar deschis la BCR. Cu toate că au fost obținute venituri în sumă de 483 mii lei, prin utilizarea fondurilor primite de la bugetul de stat în alte scopuri decât cele prevăzute de lege, s-ar fi putut genera pierderi”.

Uniunea Bulgară din Banat – • inexistenţa documentelor/actelor care să justifice utilizarea sprijinului financiar nerambursabil (acordat din bugetul de stat) în valoare de 266,5 mii lei, pe destinațiile stabilite;

Curtea de Conturi precizează în raport:

„Pe teritoriul României, minoritățile naționale se pot constitui ca asociații cu personalitate juridică de drept privat, fără scop patrimonial, iar din punct de vedere organizatoric și funcțional îi sunt aplicabile prevederile OG nr. 26 /2000 cu privire la asociații și fundații, cu modificările ulterioare. Asociațiile sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică.

Atribuțiile, competențele și sarcinile personalului sunt stabilite prin Statut. Principalele surse de venit ale acestor persoane juridice în perioada verificată, respectiv perioada 2017- 2019, au fost din: bugetul de stat, bugetele locale, dar și fonduri proprii, respectiv din cotizații, donații, sponsorizări, venituri din spectacole și alte venituri și mijloace legale.

Secretariatul General al Guvernului, prin Departamentul de Relații Interetnice (DRI) execută operațiunile financiare privind sumele prevăzute în bugetul propriu, destinate sprijinirii organizațiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, care funcţionează potrivit prevederilor OG nr. 26/2000”

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

VIDEO Charles Geschke, co-fondator al companiei Adobe care a ajutat la dezvoltarea PDF, a murit

Avatar

Publicat

in

De

Charles Geschke, co-fondator al companiei Adobe care a ajutat la dezvoltarea Portable Document Format (PDF), a murit la vârsta de 81 de ani, anunță news.ro.

Geschke a pus bazele Adobe în 1982. Zece ani mai târziu, a ţinut primele pagini ale ziarelor internaţionale, după ce a fost răpit sub ameninţarea armei şi ţinut ostatic pentru răscumpărare timp de patru zile înainte de a fi eliberat nevătămat.

Shantanu Narayen, CEO al Adobe, a spus că Geschke, care a murit pe 16 aprilie, „a stârnit revoluţia în tehnoredactare”, citează BBC.

Ca fondatori, Charles Geschke şi John Warnock „au dezvoltat un soft inovator care a revoluţionat modul în care oamenii creează şi comunică”, a mai spus el.

Cei doi sunt responsabili pentru dezvoltarea PDF, Acrobat, Illustrator, Premiere Pro şi Photoshop.

În 2009, preşedintele american Barack Obama i-a recompensat pe Geschke şi Warnock cu Medalia Naţională pentru Tehnologie.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ce trebuie să știe cei care vor participa la marile festivaluri Untold și Neversea

Avatar

Publicat

in

De

Veste bună pentru cei care vor să participe la marile festivaluri în acest an. Acestea se vor relua, însă în anumite condiții. Eduard Chereji, director de marketing la UNTOLD, a vorbit duminică, la Antena 3, în ce condiţii va avea loc evenimentul de la Cluj.

„Da, e o veste bună, pentru că iată, după mai multe luni în care noi am tot spus că, ar fi normal ca oamenii care sunt vaccinaţi, fie fac dovada că au trecut prin boală, având anticorpi, fie sunt testaţi la intrarea în spaţiul de eveniment.

Am avut o serie de întâlniri în grupul de lucru pe care l-am solicitat şi iată, că într-un final s-a întâmplat. Noi am spus acolo destul de clar, că atâta vreme cât absolut toţi participanţii la un eveniment în aer liber, la un eveniment mare, fie sunt testaţi la intrare, fie fac dovada anticorpilor, fie fac dovada vaccinului, ar trebui să fie lăsaţi la eveniment. În acest caz, nu ar trebuie să se mai pună problema unei limitări, a unui număr limitat de persoane, pentru că dacă absolut toţi cei care sunt acolo nu reprezintă un risc de transmisie, nu vedem de ce ar exista o limitare. De asemenea, am spus-o din acel moment, că tocmai pentru că acei oameni nu reprezintă un risc, nu ar mai trebui să se pună problema de a purta masca, sau de a vorbi de o distanţare socială, cu atât mai mult cu cât la un eveniment de acest gen, se ştie că oamenii vin de obicei porniţi pentru a se distra, pentru a fi cu prietenii lor şi atmosfera e puţin mai prietenoasă, şi atunci că această distanţare socială e greu de crezut că s-ar putea păstra la un astfel de eveniment.

Ceea ce Ministerul Culturii a anunţat vineri, practic, reprezintă o parte din propunerile pe care Ministerul le are din planul de restartare. Ele sunt propuse în dezbatere publică la ora actuală şi sigur că şi noi vom mai veni cu amendamentele noastre. Noi credem cu tărie că nu avem niciun motiv pentru care experienţa de festival să fie într-un fel alterată de nevoia de a purta mască, sau de fi acea distanţare socială, tocmai pentru că, riscurile ar fi eliminate în proporţie de 99%, prin faptul că oamenii fie ar fi testaţi, fie ar avea anticorpi, fie ar fi vaccinaţi (…)

Noi cei din zona de evenimente, trebuie să fim lăsaţi să ne facem treaba, sau să fim lăsaţi să ne facem activitatea doar când găsim soluţia care să elimine proporţie de 100% orice fel de risc. E un lucru pe care trebuie să ni-l asumăm cu toţii. Facem tot ceea ce depinde de noi pentru a elimina în proporţia cea mai mare cu măsură. Măsurile pe care le-am propus cred că sunt cele mai drastice care au fost propuse de un organizator, sau de către o entitate care îşi desfăşoară activităţi în acest moment” declarat Eduard Chereji, duminică, la Antena 3.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend