Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Câți bani vor lua sportivii români medaliați la Jocurile Olimpice 2020 – Comparație cu alte țări

Publicat

in

Delegația României la JO Tokyo 2020 a reușit până acum să obțină trei medalii de argint și una de aur. Canotajul și scrima ne-au adus medaliile olimpice, iar sportivii care au reușit performanțele vor fi recompensați cu sume importante, dar mai mici în comparație cu alte țări europene.

Delegația României a câștigat 4 medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo: una de aur (echipajul de dublu vâsle feminin) și 3 de argint (Ana-Maria Popescu la spadă, echipajul de patru rame fără cârmaci masculin și echipajul de dublu rame masculin).

COSR premiază o medalie de aur câştigată de România la Jocurile Olimpice cu 70.000 de euro, una de argint cu 50.000 de euro, în timp ce un bronz valorează 30.000 de euro.

În plus, la aceste sume se adaugă un bonus de până la 50% pe care îl plăteşte clubul de care aparţine sportiva sau sportivul.

O medalie olimpică înseamnă și o rentă viageră pentru sportivii care fac numele României cunoscut în lume. Sumele variază între 3.493 lei şi 16.635 lei, iar sportivi precum Nadia Comăneci, Elisabeta Lipă, Gabriela Szabo, Georgeta Andrunache, Doina Melinte etc. primesc sumele maxime, potrivit Digisport.

În ceea ce privește banii primiți de sportivii altor țări europene, sumele sunt mai mari. Italia premiază o medalie de aur cu 140.000 euro, argintul cu 70.000 euro și bronzul cu 46.500 euro.

Ungaria oferă 105.000 de euro pentru câștigarea aurului olimpic, 76.000 de euro pentru argint și 61.000 de euro pentru bronz.

Statul care oferă cele mai mari recompense este Singapore. Un aur îi aduce câştigătorului un milion de dolari, un argint 500.000 de dolari, iar un bronz 250.000 de euro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Rectificarea bugetară arată foamea de bani a Guvernului României, afirmă Gheorghe Ialomiţianu, vicepreşedinte PMP

Publicat

in

De

Gheorghe Ialomiţianu, vicepreşedinte PMP, transmite, luni, că rectificarea bugetară arată foamea de bani a Guvernului României şi solicită Guvernului României şi BNR să vină urgent cu măsuri fiscale şi monetare aşa cum au procedat şi alte ţări din UE pentru a tempera creşterea preţurilor şi a dobânzilor, potrivit news.ro.

PMP transmite, luni, într-un comunicat oficial, că ”deşi Guvernul României a anunţat o rectificare bugetară pozitivă, acesta este departe de a rezolva problemele cu care se confruntă românii, firmele şi autorităţile locale din cauza creşterii preţurilor la energie electrică, gaze naturale şi carburanţi, precum şi a dobânzilor la creditele bancare”.

”Fondurile solicitate de Ministerul Energiei, de 31,4 miliarde lei, pentru acoperirea sumelor necesare compensării preţurilor la energie electrică şi gaze naturale sunt aproape egale cu totalul rectificării bugetare, de 32,6 miliarde lei. Suma estimată pentru a face faţă plăţii dobânzilor la împrumuturile efectuate de Ministerul de Finanţe a fost de aproximativ 10 miliarde lei, din care s-au alocat 4 miliarde lei. La acest moment se vehiculează că solicitările ministerelor şi ale autorităţilor locale la această rectificarea bugetară au fost estimate la aproximativ 99 miliarde, adică 7,2% din PIB. Această situaţie este nemaîntâlnită şi nu poate fi justificată numai din cauza efectelor crizelor apărute în ultima perioadă”, se precizează în comunicat.

“Deşi Guvernul României şi BNR au recunoscut lăcomia firmelor din domeniul energiei electrice, gaze naturale şi carburanţi precum şi în cel bancar nu au luat măsuri fiscale şi monetare pentru a tempera obţinerea de către aceste firme a profiturilor exagerate şi nejustificate economic, în această perioadă. În schimb, mii de firme şi milioane de români întâmpină dificultăţi financiare din cauza acestor creşteri de preţuri şi dobânzi. Din suma de 32,6 miliarde lei care face obiectul rectificării bugetare cea mai mare sumă acoperă o mică parte din scăderea puterii de cumpărare a persoanelor cu cele mai mici venituri”, a explicat fostul ministru de Finanţe şi vicepreşedinte PMP, Gheorghe Ialomiţianu.

PMP atrage atenţia coaliţiei PNL-PSD-UDMR că nu trebuie să se bucure că încasează sume bugetare suplimentare din TVA şi alte impozite ca urmare a creşterii preţurilor, deoarece problemele cu care se vor confrunta românii şi firmele mici şi mijlocii se vor agrava în perioada următoare.

PMP solicită Guvernului României şi BNR să vină urgent cu măsuri fiscale şi monetare aşa cum au procedat şi alte ţări din UE pentru a tempera creşterea preţurilor şi a dobânzilor. De exemplu, multe ţări din UE au redus TVA şi accizele la energie electrică şi gazele naturale sau au supraimpozitat profiturile exagerate obţinute fără o justificare economică. Aceste sume obţinute sunt destinate pentru persoanele şi firmele afectate de creşterea preţurilor şi a dobânzilor.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Moderna va construi o fabrică de vaccinuri pe bază de ARN mesager în Australia

Publicat

in

De

Compania farmaceutică Moderna a anunţat luni că va construi o fabrică de vaccinuri pe bază de ARN mesager în Melbourne, Australia, o premieră în emisfera sudică, relatează AFP citată de Agerpres.

Vaccin ModernaFoto: Johanes Christo/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Fabrica va fi construită în cadrul uneia dintre cele mai importante universităţi din ţară, Monash, şi va produce 100 de milioane de doze de vaccinuri pe an, împotriva COVID-19, a gripei şi altor boli.

Serul Spikevax produs de Moderna împotriva coronavirusului a făcut parte din primele vaccinuri care au utilizat noua tehnologie pe bază de ARN mesager, dezvoltate în timpul pandemiei de COVID-19.

Vaccinurile pe bază de ARN mesager permit celulelor să reproducă proteinele prezente în virus pentru a antrena sistemul imunitar să le recunoască şi să le neutralizeze.

Construcţia fabricii Moderna urmează să înceapă anul acesta şi va fi finalizată în 2024.

Pentru Australia, acest proiect nu este doar despre sănătate şi ştiinţă, a declarat luni premierul Anthony Albanese, „ci şi despre securitatea naţională”, după ce ţara s-a confruntat cu un deficit grav de vaccinuri în timpul pandemiei de coronavirus.

Melbourne, unde va fi construită fabrica, a cunoscut unul dintre cele mai lungi blocaje din lume pentru a stopa răspândirea virusului.

O lecţie pe care am învăţat-o din pandemie, a afirmat Albanese, este că „trebuie să fabricăm mai multe lucruri aici. Nu putem continua să ne gândim că este normal să fim la sfârşitul lanţurilor globale de aprovizionare”.

„În această parte a lumii, în regiunea cu cea mai rapidă creştere din istoria omenirii, avem astfel posibilitatea de a proiecta această capacitate în zona Indo-Pacifică”, a mai spus el.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend