Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Câţi bani dai la bancă şi cat dai la notar – Costurile programului Prima Casă

Publicat

in

Costurile notariale aferente unui credit contractat prin programul Prima Casă 2018 sunt sensibil mai mici decât în cazul creditelor ipotecare clasice. Programul guvernamental implică însă o serie de cheltuieli pe care, de multe ori, viitorii proprietari nu le ştiu de la început.

Atentie la perioada de asteptare la banca !

În 2018, Guvernul a alocal un buget de 2 miliarde pentru program, bancherii estimând că fondurile vor fi epuizate până la finalul anului. Românii sunt încântaţi de program mai ales datorită avansului mai mic pe care trebuie să îl achite, respectiv 5%, faţă de cel puţin 15%, cât percep majoritatea băncilor comerciale din România. „Ca dezavantaj, principala problemă întâlnită de cei care accesează programul este perioada lungă de timp până când dosarul de credit va fi aprobat. Astfel, această perioadă se poate întinde chiar până la 2 luni, spre deosebire de un credit ipotecar normal, care poate fi accesat chiar şi într-o săptămână. Explicaţia o regăsim în faptul că pe lângă banca unde se depune dosarul, acesta trebuie să fie aprobat şi de Fondul Naţional de Garantare, o instituţie publică unde procedura durează mai mult (şi care garantează creditul în proporţie de 50%, restul de 50% fiind garantat de bancă). Din cauza acestei proceduri de durată, sunt vânzători care nu acceptă plata imobilului prin programul Prima Casă”, ne-a explicat un cunoscut notar argesean.

Cati bani dai la notar ?

Referitor la costuri, mulţi viitori cumpărători nu iau în calcul onorariu notarial ce trebuie achitat la perfectarea actelor. Potrivit protocolului încheiat cu Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, onorariul pentru autentificarea actului de înstrăinare este redus cu un procent de până la 30%. „În plus, spre deosebire de un credit ipotecar normal, unde contractul de ipotecă se autentifică de către notarul public (şi implicit se achită onorariu şi taxă de intabulare), în cazul creditelor accesate prin Programul Prima Casă, ipoteca nu mai este autentificată de notar, prin urmare costurile sunt reduse semnificativ şi din această parte. În schimb, taxele şi comisioanele bancare sunt aceleaşi indiferent de tipul de credit”, arată Răzvan Antohie. De pildă, pentru o locuinţă în valoare de 65.000 de euro cumpărată prin Programul Prima Casă, costurile notariale şi taxa de intabulare se ridică la aproximativ 3.100 de lei, în timp ce pentru un credit ipotecar costurile se ridică la aproximativ 5.500 de lei.

Alti bani, suplimentar !

Alte costuri pentru programul Prima Casă: declaraţie pe propria răspundere că nu deţineţi alte locuinţă, ce se autentifică la notar (în jur de 50 de lei) în cazul în care cumpăraţi de la un dezvoltator imobiliar, unii percep o taxă de rezervare a imobilului băncile percep un depozit colateral a cărui valoare se restituie la plata integrala a creditului. E vorba de trei rate de dobândă. De pildă, în cazul unui credit de aproximativ 65.000 de euro, depozitul colateral are o valoare de aproximativ 2.000 de lei (calcularea lui depinde de ROBOR) costul de evaluare a imobilului: în jur de 400 de lei pentru un apartament, în jur de 500 de pentru o casă, în funcţie de bancă. comisionul către FNGCIMM: 0,45% din valoarea creditului din valoarea garanţiei promisiunea de garantare, în cazul în care doriţi rezervarea fondurilor (se aplică atunci când se solicită credit pentru o locuinţă ce urmează a fi construită): majoritatea băncilor percep 0.15% din valoarea creditului. asigurarea obligatorie a locuinţei: între 200 – 400 de lei.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Ultimă oră! Cinci membri ai Guvernului au fost amendați! Anunțul făcut de Poliția Capitalei

Publicat

in

De

Poliția Capitalei anunță, în cadrul unui comunicat de presă, că cinci membri ai Guvernului au fost amendați azi.

Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a aplicat, astăzi, sancțiuni contravenționale pentru cinci membri ai Executivului.

Astfel, doi membri ai Executivului au fost sancționați cu câte două amenzi contravenționale fiecare, în cuantum de 3000 de lei pentru fiecare persoană, pentru nepurtarea măștii de protecție sanitară și pentru fumat în spații în care acest lucru este interzis.

Alte două persoane au fost sancționate cu amendă în valoare de 2500 de lei pentru fiecare, pentru nepurtarea măștii de protecție sanitară.

A cincea persoană a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 1000 de lei pentru purtarea măștii de protecție în mod necorespunzător.

Ludovic Orban și Bogdan Aurescu au primit câte 3.000 de lei, pentru că au fumat și nu au purtat masca.

Virgil Popescu și Lucian Bode au fost amendați cu câte 2.500 de lei, iar Raluca Turcan, cu 1.000 de lei.

Vezi și

EXCLUSIV Trădare pentru #Rezist! Jandarmeria s-a înrolat în USR

EXCLUSIV De necrezut! Ministerul de Interne și Ministerul Sănătății nu răspund la solicitarea LIDL: ‘Se contestă măsurarea temperaturii si se reclamă încălcarea drepturilor fundamentale’

Lovitură de proporții încasată de DNA! Mutare neașteptată făcută de CCR

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

A apărut un nume nou din PNL! Cine ar fi personajul care nu apare în fotografie și l-ar fi pozat pe ascuns pe Ludovic Orban și echipa sa

Publicat

in

De

Chiar dacă premierul Ludovic Orban a declarat că suspectează că persoana care a servit l-ar fi fotografiat pe ascuns, iată că apare un nou nume din PNL vehiculat ca fiind autorul fotografiei anului.

Surse din interiorul Partidului Național Liberal au dezvăluit că cel suspectat că ar fi făcut fotografia în care apare premierul Ludovic Orban, alături de câţiva miniştri, în biroul de la Palatul Victoria, este deputatul Ben Oni Ardelean, informează Libertatea.

Conform sursei citate, deputatul Ben Oni Ardelean s-ar fi aflat, alături de cei prinşi în fotografie, la petrecerea organizată în cinstea premierului Ludovic Orban, luni, pe 25 mai, când a împlinit 57 de ani.

În birou se aflau vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

În partea cealaltă a camerei se aflau, potrivit surselor din PNL, deputatul Ben Oni Ardelean, şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă şi ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Premierul Ludovic Orban a confirmat, de altfel, în declaraţia dată Libertatea, că în încăpere se mai aflau trei persoane, pe lângă protagoniştii imaginii apărute în spaţiul public.

Vezi și

EXCLUSIV Trădare pentru #Rezist! Jandarmeria s-a înrolat în USR

EXCLUSIV De necrezut! Ministerul de Interne și Ministerul Sănătății nu răspund la solicitarea LIDL: ‘Se contestă măsurarea temperaturii si se reclamă încălcarea drepturilor fundamentale’

Lovitură de proporții încasată de DNA! Mutare neașteptată făcută de CCR

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PITEȘTI

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend