Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Câţi bani dai la bancă şi cat dai la notar – Costurile programului Prima Casă

Avatar

Publicat

in

Costurile notariale aferente unui credit contractat prin programul Prima Casă 2018 sunt sensibil mai mici decât în cazul creditelor ipotecare clasice. Programul guvernamental implică însă o serie de cheltuieli pe care, de multe ori, viitorii proprietari nu le ştiu de la început.

Atentie la perioada de asteptare la banca !

În 2018, Guvernul a alocal un buget de 2 miliarde pentru program, bancherii estimând că fondurile vor fi epuizate până la finalul anului. Românii sunt încântaţi de program mai ales datorită avansului mai mic pe care trebuie să îl achite, respectiv 5%, faţă de cel puţin 15%, cât percep majoritatea băncilor comerciale din România. „Ca dezavantaj, principala problemă întâlnită de cei care accesează programul este perioada lungă de timp până când dosarul de credit va fi aprobat. Astfel, această perioadă se poate întinde chiar până la 2 luni, spre deosebire de un credit ipotecar normal, care poate fi accesat chiar şi într-o săptămână. Explicaţia o regăsim în faptul că pe lângă banca unde se depune dosarul, acesta trebuie să fie aprobat şi de Fondul Naţional de Garantare, o instituţie publică unde procedura durează mai mult (şi care garantează creditul în proporţie de 50%, restul de 50% fiind garantat de bancă). Din cauza acestei proceduri de durată, sunt vânzători care nu acceptă plata imobilului prin programul Prima Casă”, ne-a explicat un cunoscut notar argesean.

Publicitate

Cati bani dai la notar ?

Referitor la costuri, mulţi viitori cumpărători nu iau în calcul onorariu notarial ce trebuie achitat la perfectarea actelor. Potrivit protocolului încheiat cu Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, onorariul pentru autentificarea actului de înstrăinare este redus cu un procent de până la 30%. „În plus, spre deosebire de un credit ipotecar normal, unde contractul de ipotecă se autentifică de către notarul public (şi implicit se achită onorariu şi taxă de intabulare), în cazul creditelor accesate prin Programul Prima Casă, ipoteca nu mai este autentificată de notar, prin urmare costurile sunt reduse semnificativ şi din această parte. În schimb, taxele şi comisioanele bancare sunt aceleaşi indiferent de tipul de credit”, arată Răzvan Antohie. De pildă, pentru o locuinţă în valoare de 65.000 de euro cumpărată prin Programul Prima Casă, costurile notariale şi taxa de intabulare se ridică la aproximativ 3.100 de lei, în timp ce pentru un credit ipotecar costurile se ridică la aproximativ 5.500 de lei.

Alti bani, suplimentar !

Alte costuri pentru programul Prima Casă: declaraţie pe propria răspundere că nu deţineţi alte locuinţă, ce se autentifică la notar (în jur de 50 de lei) în cazul în care cumpăraţi de la un dezvoltator imobiliar, unii percep o taxă de rezervare a imobilului băncile percep un depozit colateral a cărui valoare se restituie la plata integrala a creditului. E vorba de trei rate de dobândă. De pildă, în cazul unui credit de aproximativ 65.000 de euro, depozitul colateral are o valoare de aproximativ 2.000 de lei (calcularea lui depinde de ROBOR) costul de evaluare a imobilului: în jur de 400 de lei pentru un apartament, în jur de 500 de pentru o casă, în funcţie de bancă. comisionul către FNGCIMM: 0,45% din valoarea creditului din valoarea garanţiei promisiunea de garantare, în cazul în care doriţi rezervarea fondurilor (se aplică atunci când se solicită credit pentru o locuinţă ce urmează a fi construită): majoritatea băncilor percep 0.15% din valoarea creditului. asigurarea obligatorie a locuinţei: între 200 – 400 de lei.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Rafila: ‘Este foarte posibil ca vaccinul să nu se administreze doar într-o singură doză. Va fi disponibil probabil la un preț apropiat de prețul de producție’

Avatar

Publicat

in

De

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a afirmat că: ”Este foarte posibil ca vaccinul să nu se administreze doar într-o singură doză, cele mai multe produse care se dezvoltă acum pleacă de la principiul administrării a două doze de vaccin”.

Vecinii noştri din Ungaria au cerut şi ei 5 milioane de doze, pentru a se asigura că vor înfrunta un al doilea val pandemic pregătiţi. Astfel de convenţii au încheiat şi alte state, prin acelaşi mecanism comun.

Nu te gândi însă că vom primi dintr-o dată toate dozele. Acestea vor veni în tranşe, pentru că necesită condiţii speciale de transport, explică Profesorul Alexandru Rafila.

Publicitate

Când va fi gata vaccinul? Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, îţi spune că un vaccin ar putea fi gata la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor.

La ora actuală, în lume, sunt peste 100 de variante de vaccin în lucru. 20 dintre ele au intrat în faze avansate de testare.

Profesorul Rafila îţi mai spune şi că prioritate la vaccinare vor avea copiii şi persoanele în vârstă, personalul medical dar şi cei care au şi alte boli asociate.

”Este foarte posibil ca vaccinul să nu se administreze doar într-o singură doză, cele mai multe produse care se dezvoltă acum pleacă de la principiul administrării a două doze de vaccin. Acest vaccin va fi disponibil probabil la un preţ apropiat de preţul de producţie Este bine că există o rezervare a unei cantităţi din partea UE, ştiu că s-au încheiat astfel de convenţii cu 2 sau 3 producători diferiţi. Este vorba de tranşe, mai ales pentru vaccinuri, care sunt produse biologice, extrem de sensibile inclusiv la variaţiile de temperatură, trebuie asigurat lanţul de frig, atât în timpul transportului, cât şi al depozitării, al distribuţiei ulterioare. Cred că ar trebui să fim extrem de transparenţi în această strategie de comunicare legată de un potential produs vaccinal, oamenii trebuie să ştie că el este un produs sigur”, a declarat Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

Citește și:

EXCLUSIV Începe marea reorganizare promisă de Marcel Vela: ‘Cred că, începând cu luna septembrie, se va trece la ea’

SURSE Cum ar fi ajuns clanul Rinu, cel care se află în spatele uciderii lui Emi Pian, să crească în ultimii ani: ‘Au săgeți care taie tot’

EXCLUSIV Cum a răbufnit Marcel Vela: ‘Îmi pare rău că trebuie s-o spun’. După scandalul iscat de priveghiul lui Emi Pian, Iulian Surugiu rupe tăcerea!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Tăriceanu: ‘Mămăliga stă să explodeze. Situația economică va deveni mult mai grea tocmai că nu măresc pensiile și alocațiile’

Avatar

Publicat

in

De

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că: ”Ce nu înțeleg liberalii ăștia vopsiți este că economia nu mai funcționează prin ordine și decrete militare, ci pe baza unei singure legi: cerere și ofertă.”

„Guvernul Iohannis-Orban testează prin media aservită varianta măririi pensiilor doar cu 14% și nu cu 40% așa cum prevede legea. Probabil vor să vadă dacă mămăliga stă să explodeze…Ce nu știu ei, sau nu vor să spună, este că situația economică va deveni mult mai grea tocmai că nu măresc pensiile și alocațiile conform legii. În fiecare zi se pierd sute de locuri de muncă.

Știți de ce? Pentru că produsele nu se mai cumpără și nimeni nu e nebun să producă pe stoc, chiar dacă guvernul ar băga bani în susținerea întreprinderilor. Ce nu înțeleg liberalii ăștia vopsiți este că economia nu mai funcționează prin ordine și decrete militare, ci pe baza unei singure legi: cerere și ofertă. Oferta să zicem că încă mai există, dar cererea se stinge puțin câte puțin în fiecare zi. Pentru că au indus panica de parcă vine sfârșitul lumii, pentru că refuză să stimuleze cererea, pentru că se împrumută în draci pentru orice, mai puțin pentru ceea ce este cu adevărat nevoie”, a scris, luni, Tăriceanu, pe Facebook.

Publicitate

El susține că mărirea pensiilor cu un procentaj care abia acoperă creșterile de prețuri nu sacrifică doar cinci milioane de pensionari, dar sacrifică și câteva sute de mii de locuri de muncă.

„De fapt, ce fac ei, în final, va duce la aproape aceeași sumă cheltuită, doar că ea nu va fi cheltuită pe mărirea pensiilor, ci pe ajutoare de șomaj! Deci, care este câștigul economiei? Da, trăim un paradox pe care Iohannis și Orban par să nu-l înțeleagă: ca să salvăm locurile de muncă trebuie să mărim veniturile!

Pentru că acești bani pe care pensionarii ar trebuie să-i primească de la 1 septembrie nu le sunt necesari doar lor, ci ei vor reprezenta combustibilul care va menține în mișcare zeci de mii de mici întreprinderi cu sute de mii de locuri de muncă. În condițiile în care economiile lumii sunt și ele gripate și comerțul internațional este la terapie intensivă, stimularea cererii interne este singura cale de a ține în viață companiile mici și mijlocii”, mai spune Tăriceanu.

În consecință, spune președintele ALDE, guvernul Orban trebuie să plece și cei care vor veni trebuie să mărească veniturile populației ca o măsură de susținere economică, în primul rând, „să impoziteze componenta necontributorie a pensiilor și să redea încrederea românilor în economie”.

„Spaima și statul în casă poate va amâna infectarea cu virus, dar atunci când vom ieși la lumină vom găsi o țară pârjolită de ciuma galbenă”, conform sursei citate.

Citește și:

EXCLUSIV Începe marea reorganizare promisă de Marcel Vela: ‘Cred că, începând cu luna septembrie, se va trece la ea’

SURSE Cum ar fi ajuns clanul Rinu, cel care se află în spatele uciderii lui Emi Pian, să crească în ultimii ani: ‘Au săgeți care taie tot’

EXCLUSIV Cum a răbufnit Marcel Vela: ‘Îmi pare rău că trebuie s-o spun’. După scandalul iscat de priveghiul lui Emi Pian, Iulian Surugiu rupe tăcerea!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend