NATIONAL
Câte Zile Naționale a avut România și cum erau serbate. De la „bandele de lăutari” la paradele militare de azi
Publicat
acum 8 luniin
De
admin
Trei zile Naționale a avut România: între 1861-1866 Ziua națională a României a fost fixată pentru 24 ianuarie. A urmat apoi perioada 1869-1947, când Sărbătoarea Națională era la 10 mai, apoi, după venirea la putere a comuniștilor, (între 1948-1989), ziua de 23 august era cea în care întreg poporul serba ”întoarcerea armelor”.
A existat o tentativă a Opoziției anilor 1990 de a fixa Sărbătoarea Națională la 16 decembrie (ziua în care a izbucnit Revoluția care a dus la prebușirea sistemului comunist), dar mașina de vot a FSN-ului a respins-o imediat.
Prima Sărbătoare Națională: „bande de lăutari” de la „Ministerul d ‘Înăuntru” care traversau capitala toată noaptea, mâncare și bătură gratis
Iată şi Rezoluţia Domnitorului aşternută, la 27 decembrie 1860: „Se aprobează, încunoştiinţându-se şi pe Guvernul din Bucureşti”.
Prima sărbătorire a acesteia a constat într-o manifestare spontană la care semnalul a fost dat chiar „în seara zilei de 24 Genuarie cîndu s’a dusu populaţia pe Dealu Mitropoliei cu lampioane şi focuri”, în urma mobilizării maselor orăşeneşti şi ţărăneşti, puse în mişcare de membrii aripii radicale ai partidei naţionale în frunte cu C. A. Rosetti, Cezar Bolliac, D. Bolintineanu, care au agitat „mahalalele şi au scos din ateliere şi prăvălii pe meşteşugari şi negustori, chemându-i în Dealul Mitropoliei şi pe câmpia Filaretului să manifesteze. O participare masivă la manifestaţie au avut-o meseriaşii şi negustorii, veniţi în număr mare.
Conform statisticii, existau în capitală 6.826 meşteşugari, cu prăvălii sau ateliere proprii, din care mai mult de jumătate s-au aflat pe străzile capitalei alături de ceilalţi manifestanţi. Lumina făcliilor cu siguranţă (a produs un efect vizual deosebit în acea noapte) împletindu-se în cel mai fericit mod cu bucuria generalizată din Bucureşti – o formă de manifestare a victoriei prin iluminarea simbolică a oraşului.
Reprezentanţii urbei au „.. mai angajatu şi căteva bande de lăutari spre a cânta pe la câteva din localurile autorităţilor publice, unde va fi luminaţie…..să se dea capitalei nostre aspectele ce trebuie a ave într-o zi serbătore naţională…. Cât despre palatul Măriei Sale însă găsindu-se mai cuviinciosu a se pune o musică, subsemnatu vă rógă, Domnule Ministru, să bine-voiţi a invita pe cine se cuvine să se afle acolo şi să cânte mai cu osebire Cântece naţionale de la zece ore pînă la mezul nopței de se va pute”.
Au fost montate lampioane și aprinse în seara de 24 ianuarie. Majoritatea au fost plasate astfel: la Mitropolie 1300 lampioane, la Teatru 1000, Cazarma dorobanţilor 500, Municipalitate 1500, Şcoala Militară 600, Palatul 2500 etc. (aproximativ 30 de clădiri au avut peste 300 lampioane din ceară pe suporţi de lemn şi abajururi colorate deasupra). La acestea s-au adăugat casele particularilor din centru şi ale celor de pe străduţele mai lăturalnice, toate împodobite cu lampioane sau făclii.
Eforturilor municipalităţii li s-au adăugat importante contribuţii materiale şi pecuniare ale unor negustori cunoscuţi. Specializaţi în diferite sectoare din domeniul alimentar ei au contribuit cu bani pentru asigurarea iluminării propriilor imobile sau a celorlalte instituţii publice din vecinătate considerate de interes general sau foarte cunoscute bucureştenilor, şcoli importante, restaurante, grădini, pieţe publice şi monumente.
Indiferent de numărul lampioanelor, străzile erau luminate „a giorno”, ca-n marile capitale europene „acompaniate” de muzică asigurată de Municipalitate cu „bande de lăutari”, impropriu numite aşa deoarece vorbim de trupe profesioniste cu muzicieni pregătiţi, cum ar fi: cele de la „Ministerul d ‘Înăuntru, cea de la Teatrul naţional şi de la Otelul Municipalităţii”.
Aceşti trubaduri moderni au fost coordonaţi de Starostele Marin Ioan (care a primit suma de 472 lei), ce i-a îndrumat pe un traseu dinainte stabilit şi convenit cu oficialităţile, prin tot oraşul. Au traversat capitala toată noaptea, la pas sau cu trăsurile, au străbătut principalele artere, unde au staţionat mai ales la localurile publice ori particulare unde se găseau din belşug mititei, friptură, vin şi alte bunătăţi chiar şi-n pieţele publice.
Un an mai târziu, în1862, responsabilii cu bunul mers al tuturor acţiunilor din ziua unirii au hotărât organizarea unui banchet la care urmau să participe cele mai importante personalităţi în număr fix de 400 persoane şi să aibă ca locaţie sala Teatrului, datorită mărimii şi aspectului grandios al acesteia, şi care era patronat chiar de conducătorul „statului”. Principalii invitaţi erau: „Prea-Sfinţia Sa Părintele Mitropolit, D. D. Deputaţi Reprezintanţi ai Romanie, D. D. Deputaţi Reprezintanţi ai Puterilor garante, Câte doi delegaţi ai diferitelor Municipalităţi de oraşe, D. D. Miniştrii, din Domnii D. Notabili ai Capitalei; comercianţi, instrucţiune şi Medici, din D. D. Oficeri ai Obştei ”21. Intrarea era condiţionată de nominalizarea pe listele oficiale şi de primirea invitaţiilor. Alături de lista generală se regăsesc şi anexele unde sunt trecuţi reprezentanţii din fiecare categorie menţionată. În tabelul cu cei din domeniul comercial se regăsesc „numele Dlor staroşti de la Corporaţiile din Capitală”, care se ocupau cu aprovizionarea cu produse alimentare a Bucureştiului şi desfacerea acestora către populaţie. Pentru aceştia o astfel de invitaţie echivala cu o recunoaştere oficială a statutului lor economic şi social în structura erarhică a capitalei, precum şi o premisă a înfloririi afacerilor, prin creşterea credibilităţii în raporturile cu străinii mai ales.
Comercianţii din domeniul mai sus amintit pe lângă rolul de invitaţi oficiali la masa selectă a mărimilor contribuiau şi la masa celor săraci prin asigurarea unei părţi a alimentelor necesare, pentru bucatele oferite de municipalitate acestora, de multe ori fiind furnizori şi plătitori în acelaşi timp.
În actele oficiale se stabilea că Primăria suporta din buget: trei ospeţe în trei pieţe publice, pentru cei sărmani, unde urma să ofere „mâncare şi băutură la clasa scăpătată”, ca să trăiască şi să simtă şi ei acea zi ca pe una de sărbătoare, alături de toată suflarea bucureşteană. Locaţiile arondate acestor bufete în aer liber erau pieţele: 24 Ianuarie, Sf. Vineri şi Amza.
De teama unor disfuncţionalităţi la nivelul organizării lor şi în scopul evitării unor posibile fraude, a fost întocmit cu mare atenţie şi în detaliu un tabel cu cele necesare. Erau trecute produsele şi cantităţile care urmau să fie cumpărate, preparate şi oferite celor cu situaţie precară din punct de vedere economic după cum urmează: „600 jimble de câte o oca una, 300 ocale pesce crapu sau somnu din care jumătate săratu şi jumătate prospătu, 100 ocale orezu, 25 ocale unt de lemnu, 100 vedre vinu bunu …” specificându-se ca cel sărat să fie gătit în „pilafu cu orezu”. Sunt trecute şi preţurile estimative, pentru care se lua în calcul procesul-verbal cu preţurile curente din principalele pieţe, variaţia acestora fiind foarte mică.
Aceste mese publice au început să fie oferite în capitală din anul 1860, dar şi-n celelalte oraşe s-a hotărât ca „în fiecare oraşu să se împartă din fondurile municipale pâine şi carne la dece pînă la cinci deci familii din cele mai scăpătate”. O schimbare la meniu regăsim în actele anului 1866, prin înlocuirea peştelui un aliment relativ ieftin, accesibil şi celor cu o stare materială precară, cu „300 ocalle carne de vacă f. bună qualitate făcută friptură.
Nimic nu era lăsat la voia întâmplării şi pe lângă meniul oferit populaţiei cu venituri modeste era specificată şi modalitatea de servire a mâncării, pentru a evita unele conflicte între participanţi.
Se adăugau ajutoarele date familiilor cu probleme sau persoanelor aflate în incapacitatea de a se întreţine. Până în 1866 s-au donat alimente, apoi sume de bani, celor aflaţi în situaţii speciale semnalate de comisarii mahalalelor. Listele cu numele sărmanilor vizaţi să primească ajutoarele erau fixate şi predate de către deputaţii din suburbii sub forma unor tabele ce cuprindeau: numele, domiciliul şi sumele acordate. Tot în anul la care facem referire s-a renunţat la banchetul obişnuit din cauza decesului mamei domnului Cuza, care a declarat că nu se afla în dispoziţia necesară de a petrece. Chiar a donat o sumă de bani pentru mesele publice şi le-a cerut reprezentanţilor primăriei să depună toate eforturile astfel încât ceilalţi să nu fie însă privaţi de ziua lor şi să se bucure „după obiceiul tradiţional al nostru, printr-o ilumaţiune în oraşu şi prin împărţirea de ajutoare şi bani”.
sursa: Iulia Cristina Bulacu: Sărbătorirea zilei de 24 ianuarie la Bucureşti în epoca lui Cuza Vodă, în Studii și articole de istorie, LXXIV, București, 2009, pp. 146-152
10 mai și „bătaia cu flori la șosea”
10 mai 1866. Prinţul Carol de Hohenzollern intra în Bucureşti. Proclamată ca Zi Națională, 10 mai era ziua în care totul se împodobea. În diferite puncte ale oraşului apăreau arcuri de triumf, străzile se iluminau mai puternic decât altă dată şi toate barierele oraşului deveneau tricolore. Pentru a sărbători această zi se editau mărci poştale cu aspecte din viaţa suveranului. Familia regală, pe lângă participarea la defilare, era prezentă la slujba pentru sfinţirea zilei la Mitropolie, la masa festivă de la Palat, iar seara ieşea în mijlocul bucureştenilor, asista la bătaia cu flori de la Șosea şi la spectacolul cu focuri de artificii din Cişmigiu.
Bătaia cu flori avea loc imediat după parada militară care se desfășura în fiecare an de Ziua Națională. Cu mic cu mare, fie oameni cu stare sau locuitori ai mahalalelor, se strângeau la Șosea, de-o parte și de alta, participanți activi și spectatori. Negustorii de flori pregăteau buchetele și firele care urmau să fie aruncate de beligeranți de pe o parte și de pe cealaltă a șoselei.
Totul începea cu salutul dat familiei regale, care se afla în tribunele din Piața Victoriei. ”Dezmățul” floral începea din dreptul Monetăriei. Aruncau cu flori nu doar cei aflați în stradă, ci și bucureștenii de la balcoane, iar efectul final era un spectacol vesel și multicolor.
De obicei, bătaia cu flori se încheia în jurul orei 16.00, când o parte dintre ”războinici” erau invitați la recepția de 10 Mai a Casei Regale. În urma lor, rămânea șoseaua acoperită de un covor de flori, pe care copiii se întreceau în a le aduna.
În vitrinele prăvăliilor se aşezau portretele suveranilor şi tricolorul. Arterele principale erau inundate de oameni, de multe ori sosiţi din provincie. Membrii Casei Regale, însoţiţi de politicienii de rang înalt, traversau oraşul dinspre Palatul Regal spre Patriarhia Română în caleşti şi automobile. Aici începeau propriu-zis festivităţile, prin oficierea unui Te Deum. În curtea Patriarhiei, invitaţii erau întâmpinaţi de o companie de onoare formată din Regimentul de vânători şi de Fanfara militară. Serviciul religios era oficiat de un sobor de preoţi alcătuit din patriarh, mitropoliţi şi episcopi. Slujbe aveau loc şi în catedralele catolice şi sinagogi.
În Piaţa Victoriei se amenajau un pavilion regal şi tribune încăpătoare pentru oficialităţi şi public, zona fiind delimitată cu cordoane şi păzită de trupe de jandarmi. După-amiaza, la Teatrul Naţional se desfăşura un program artistic la care participau actorii de seamă ai vremii. Seara, edilii iluminau instituţiile publice, iar „retragerea cu torţe” prelungea atmosfera sărbătorească până în miezul nopţii.
23 August, Ziua Insurecției Armate Antifasciste
După abdicarea forțată a Regelui Mihai I, la data de 30 decembrie 1947, ziua de 10 mai ca Zi a Regalității, nu mai putea juca rolul unei sărbători naționale în noua Republică, proclamată chiar a doua zi. Astfel, o nouă zi de sărbătoare națională a fost instaurată prin Hotărârea nr. 908 din 18 august 1949 privind declararea zilei de 23 August ca sărbătoare națională.
Timp de 41 de ani, începând cu 1948 şi până în 1989, românii au sărbătorit Ziua Naţională în data de 23 august. În acea zi de final de vară, an de an, toată suflarea oamenilor muncii din marile oraşe era mobilizată în defilări fastuoase dedicate conducătorului suprem şi partidului iubit.
Fiecare întreprindere, uzină, fabrică sau atelier mobiliza o armată de oameni, pe cei mai pricepuţi şi îndemânatici, care se ocupa de execuţia panourilor propagandistice ce trebuia purtate pe braţe la defilare. Aceste panouri uriaşe din lemn erau învelite în pânză roşie peste care erau aplicate litere tăiate din polistiren sau carton alb. Fiecare instutuţie în parte avea zeci de astfel de pancarte pe care erau cusute de-a dreptul lozinci dedicate Partidului Comunist şi liderului acestuia.
Coloana care defila pe bulevardele oraşelor era extrem de bine organizată. Se forma de regulă pe cinci sau şapte rânduri şi se respecta o anume ierarhie. Reprezentanţii marilor fabrici cu zeci de mii de angajaţi deschideau coloana, urmată apoi în ordinea importanţei de restul. Au fost ani în care s-au folosit inclusiv care alegorice, camioane proaspăt vopsite, îmbrăcate în tricolor, şi care purtau, de exemplu, croitoresele cu tot cu maşinile de cusut, care lucrau de-a dreptul atunci când treceau prin faţa tribunei oficiale.
La tribună nu putea urca oricine. Era rezervată liderilor de partid, directorilor marilor uzine, Securităţii. Alături de muncitorii încolonaţi de la marile uzine, cei mai mulţi dintre actorii defilării erau elevii de la şcolile gimnaziale şi liceele oraşului- pionierii care vreme de câteva zile fuseseră chemaţi la şcoală de către diriginţi, întrerupându-şi vacanţa pentru a fi obligaţi să facă parte din coregrafia defilării ori spectacolului zilei de 23 august”, povesteşte istoricul ploieştean Dorin Stănescu. Mii de copii au muncit în soarele torid de vară, de dimineaţa până seara, pentru ca spectacolul să iasă fără cusur. Pentru uriaşul efort depus primeau biscuiţi Eugenia şi o sticlă de Pepsi, răsplata supremă pentru un copil al acelor ani. ”Aşa se face că elevii se mlădiau în soare să scrie din trupurile lor numele dictatorului Ceauşescu, ,,R.S.R.’’, ,,pace’’ ori alte ,,incantaţii’’ ale limbii de lemn preferate de liderii partidului. Ceea ce începea ca o joacă, se transforma rapid într-un chin căci elevii stăteau în soarele lui august cu orele, exersând pentru ca totul să fie perfect precum fusese cândva demonstraţia Nadiei Comăneci de la Montreal.
Gândul tuturor, spune istoricul ploieştean, era defapt, la petrecerea câmpenească de după paradă. Abia după-amiaza de 23 august însemna adevărata sărbătoare. Odată terminată defilarea, oamenii se îndreptau spre parcuri unde ospătarii de la restaurante încingeau grătarele şi vindeau mici cu porţia. Berea, care dispărea din magazine cu două săptămâni înainte de 23 august, reapărea în acea zi ca prin minune.
În Prahova, berea Azuga era cea mai căutată. Pentru că era depozitată săptămâni la rând până să fie scoasă pe piaţă, de multe ori era acră, rea la gust, dar asta nu mai conta. Cine nu prindea mici, frigea pe grătar cârnaţi ”Debreţin” sau ce găsea prin cămară, important era să iasă fum. La Ploieşti parcul Bucov era nucleul petrecerii, la Câmpina, Dealul Muscel, dar fiecare oraş era prins în furia sărbătorii. Era printre puţinele zile din an când oamenii muncii aveau liber. Se mai întâmpla de Revelion şi de 1 mai.
Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Poate vrei sa citesti
NATIONAL
„Asta o să doară”. Din cauza sancțiunilor, Rusia dezmembrează avioane pentru ca altele să mai poată să zboare / Experții spun că este doar o chestiune de timp până când aeronavele vor fi „canibalizate”
Publicat
acum 14 minutein
9 august 2022De
adminCompaniile aeriene rusești, inclusiv Aeroflotul de stat, dezmembrează avioanele de linie pentru a-și asigura piese de schimb pe care nu le mai pot cumpăra din străinătate din cauza sancțiunilor occidentale, au declarat patru surse din industrie pentru Reuters.

Motor scos de pe un avion AeroflotFoto: DreamsTime
Desfacerea în bucăți a acestora este în conformitate cu recomandările pe care guvernul rus le-a oferit în iunie companiilor aeriene de a folosi unele aeronave pentru piese pentru a se asigura că restul avioanelor construite în străinătate pot continua să zboare cel puțin până în 2025.
Asta, în condițiile în care sancțiunile impuse Rusiei după ce aceasta a declanșat războiul din Ucraina au împiedicat companiile sale aeriene să obțină piese de schimb sau să efectueze lucrări de întreținere în Occident.
Un avion A350 aproape nou, desfăcut pentru piese
Experții în aviație au spus anterior că este probabil ca liniile aeriene rusești să înceapă să scoată piese dind avioanele lor pentru a-și menține în stare de funcționare o parte din flotă, dar acestea sunt primele exemple concrete.
Cel puțin un avion Sukhoi Superjet 100 de fabricație rusească și un Airbus A350, ambele operate de Aeroflot, sunt în prezent la sol și sunt dezasamblate, a declarat o sursă familiarizată cu această chestiune. Sursa a refuzat să fie identificată din cauza caracterului sensibil al problemei.
Airbus A350 este aproape nou, a spus sursa. Cea mai mare parte a flotei de aeronave a Rusiei este formată din avioane de pasageri occidentale.
Echipamente au fost luate și de la câteva dintre Boeing 737 și Airbus A320 ale Aeroflot, deoarece transportatorul are nevoie de mai multe piese de schimb de la aceste modele pentru celelalte Boeing 737 și Airbus A320 ale sale, a declarat sursa. Ministerul rus al Transporturilor și Aeroflot nu au răspuns la solicitările de comentarii.
Doar o chestiune de timp până când avioanele din Rusia vor fi „canibalizate”
Avioanele Sukhoi Superjet asamblate în Rusia sunt, de asemenea, puternic dependente de piese străine. Un motor a fost deja scos de la un astfel de avion pentru a permite unui alt Superjet să continue să zboare, a declarat prima sursă.
Desigur, motoarele sunt schimbate frecvent între aeronave și sunt de obicei furnizate în cadrul unor contracte separate, au explicat experții din industrie. Ele nu sunt considerate ca făcând parte din structura de bază a aeronavei.
Este „doar o chestiune de timp” până când avioanele din Rusia vor fi „canibalizate”, a declarat o sursă occidentală din industria aviatică.
Generațiile mai noi de avioane – A320neo, A350 și Boeing 737 MAX și 787 – au o tehnologie care trebuie actualizată în mod constant.
În cel mult un an de la intrarea în vigoare a sancțiunilor, va fi o „provocare” să se mențină în funcțiune avioanele moderne chiar și pentru baza inginerească foarte dezvoltată și competentă a Rusiei, au declarat surse occidentale.
Circa 80% dintre avioanele Aeroflot sunt Boeing și Airbus
Practica de a îndepărta piese pentru a menține un alt avion în zbor este cunoscută sub numele de transformarea avioanelor dezafectate în „pomi de Crăciun”.
Deși este relativ rară, este cel mai adesea legată de dificultăți financiare și nu s-a întâmplat niciodată la aceeași scară ca restructurarea generalizată care se preconizează a avea loc în Rusia.
Avioanele de linie pot fi din nou operaționale cu condiția ca piesele scoase să fie puse la loc, deși acest lucru nu ar reconstitui neapărat trasabilitatea necesară pentru ca avioanele să reintre pe piețele globale.
Multe piese au o durată de viață limitată care trebuie înregistrată.
Aproape 80% din flota Aeroflot este formată din Boeings și Airbus – are 134 de Boeings și 146 de Airbus, alături de aproape 80 de avioane Sukhoi Superjet-100 fabricate în Rusia, pe baza celor mai recente date disponibile, adică finalul anului trecut.
„Asta o să doară”
Potrivit calculelor Reuters, bazate pe date de la Flightradar24, aproximativ 50 de avioane Aeroflot – sau 15% din flota sa, inclusiv avioanele blocate din cauza sancțiunilor – nu au mai decolat de la sfârșitul lunii iulie.
Trei din cele șapte avioane Airbus A350 operate de Aeroflot, inclusiv unul folosit acum pentru piese, nu au decolat timp de aproximativ trei luni, arată datele Flightradar24.
Pe de altă parte, faptul că transportatorii ruși zboară pe mai puține rute din cauza sancțiunilor occidentale înseamnă că există avioane nefolosite la sol care pot fi dezmembrate, a declarat o a doua sursă din industrie.
„Producătorii occidentali înțeleg că aproape toate Superjet-urile sunt operate în Rusia”, a declarat Oleg Panteleev, șeful think-tank-ului aviatic Aviaport.
„Puteți pur și simplu să încetați să mai produceți și să expediați piese de schimb – și asta o să doară”, a adăugat el.
Nici firmele din Asia și Orientul Mijlociu nu vor să ajute Rusia
În planul de dezvoltare a industriei aviatice rusești până în 2030 se estimează că Rusia s-ar putea confrunta cu cele mai mari provocări în ceea ce privește A350 și seria Q de la Bombardier, deoarece întreținerea acestora se face în străinătate.
Recomandarea guvernului rus prevede „dezmembrarea parțială a unor părți ale flotei de aeronave”, ceea ce ar menține operaționale două treimi din flota străină până la sfârșitul anului 2025.
Principala provocare va fi menținerea în stare de funcționare a motoarelor și a echipamentelor electronice sofisticate, a declarat Panteleev: „Le va fi greu să le repare”
Aeroflot, cândva printre cele mai mari companii aeriene din lume, dar care acum se bazează pe sprijinul statului, a înregistrat o scădere de 22% a traficului în al doilea trimestru al acestui an față de anul trecut, potrivit datelor companiei, după ce sancțiunile au împiedicat-o să zboare spre majoritatea destinațiilor occidentale.
Asigurarea furnizărilor din țările care nu au impus sancțiuni Rusiei este puțin probabil să ajute, deoarece companiile din Asia și Orientul Mijlociu se tem de riscul unor sancțiuni secundare împotriva lor din partea guvernelor occidentale, au declarat sursele.
„Fiecare piesă în parte are propriul său număr (unic) și dacă documentele vor avea o companie aeriană rusă ca și cumpărător final, atunci nimeni nu va fi de acord să furnizeze, nici China, nici Dubai”, a declarat prima sursă, adăugând că toate piesele trebuie să fie aduse la cunoștința Boeing și Airbus înainte de a fi furnizate utilizatorului final.
(foto articol Aeroflot © Pavel Losevsky | Dreamstime.com)
—————
Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
NATIONAL
Operatorii de jocuri de noroc online s-au încăierat în Austria
Publicat
acum 14 minutein
9 august 2022De
adminÎn ultimele zile, un articol dintr-un ziar național a șocat peisajul jocurilor de noroc din Austria: reforma jocurilor de noroc a fost amânată, în mod deliberat, pentru a favoriza operatorul parțial de stat Casinos Austria.

Joacă responsabil!Foto: playresponsibly.ro
Asociația Austriacă pentru Pariuri și Jocuri de Noroc (OVWG) a profitat de oportunitatea pentru a-și susține apelul de reformare a legii existente privind jocurile de noroc printr-un sistem de licențe pentru jocuri de noroc.
Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
„Asta o să doară”. Din cauza sancțiunilor, Rusia dezmembrează avioane pentru ca altele să mai poată să zboare / Experții spun că este doar o chestiune de timp până când aeronavele vor fi „canibalizate”
Operatorii de jocuri de noroc online s-au încăierat în Austria
Taipeiul e pe un butoi cu pulbere! ‘China utilizează exerciţiile pentru a pregăti o invazie în Taiwan’ – ministrul taiwanez de externe
Specialiștii în finanțe anunță o nouă creștere a dobânzilor și o explozie a ratelor: semnalul mondial pleacă din SUA
Trade deficit goes up by 4.7 billion euros during first six months

Tragedie la Curtea de Argeș – Elev de la Vlaicu Vodă mort în accident cu motocicleta

EXCLUSIV! Muncitorii părăsesc în masă șantierele de pe autostrada Pitești – Curtea de Argeș | ASTALDI NU ȘI-A PLĂTIT SUBCONTRACTORII

ACUM! Bărbat doborât de căldură la Curtea de Argeș – A murit în plină stradă

ALERTĂ! Trafic blocat complet între Curtea de Argeș și Pitești, sâmbătă, 16 iulie – VEZI RUTE OCOLITOARE

ACUM! Descindere DGA la sediul Poliției Curtea de Argeș – Ofițerii anticorupție cerceteaza doi polițiști și comisarul șef

VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC

VIDEO – ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – O mașina a intrat în țeava de gaze și a luat foc

VIDEO – ACCIDENT GRAV în ARGEȘ, provocat de un tânăr din Corbi

VIDEO! ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – 3 MAȘINI IMPLICATE

VIDEO | FLAGRANT ÎN ARGEȘ – REȚINUT DE POLIȚIȘTI PENTRU ÎNȘELĂCIUNI ȘI FRAUDE INFORMATICE
PITEȘTI


Nebunie în Argeș: femei drogate si bete mangă, la volan – S-a lăsat cu dosare penale
În acest sfârșit de săptămână, polițiștii rutieri au continuat activitățile având ca obiectiv cel al depistării, atât a conducătorilor auto,...


VIDEO | Inconștiență sau prostie? Val de incendii în Argeș, zeci de hectare afectate
În intervalul 05.08.2022, ora 08:00 – 08.08.2022, ora 08:00, pompierii argeșeni au intervenit pentru stingerea a cinci incendii vedetație uscată...


Accident grav în Argeș – 6 persoane la Spital, printre care și 2 copii
În urmă cu puțin timp, un grav accident rutier s-a produs pe DN 73, in localitatea Micești. Din verificările preliminare...


VIDEO | Blocaje și cozi kilometrice pe Transfăgărășan
Vremea frumoasă i-a îndrumat pe turiști să caute răcoarea munților. Transfăgărășanul a fost de n acest weekend una dintre destinații....
Curtea de Argeș


Incendiu violent la Salatrucu – A ars o casă și anexele
Pompierii de la Detașamentul Curtea de Argeș și Punctul de Lucru Tigveni au intervenit în localitatea Sălătrucu pentru stingerea unui...


Anunț public privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu
SC PĂSTRĂVĂRIA CURCUBEUL ARGEȘ SRL, cu sediul în municipiul Curtea de Argeș, str. Negru Vodă, nr 34, jud Argeș, anunță...


VIDEO – Accident grav în Argeș
În urmă cu puțin timp, un grav accident rutier s-a produs în comuna Bascov, satul Rotărești. Din verificările preliminare efectuate...


53 de elevi jandarmi au început practica la Jandarmeria Argeș
Pentru 53 de elevi ai școlilor militare de subofițeri jandarmi a început astăzi, o nouă etapă în dezvoltarea lor profesională...


ACUM! Accident grav în Argeș cu 3 victime – 2 fete de 18 ani la spital
În urmă cu puțin timp, un grav accident rutier a avut loc pe raza comunei Bogați. Potrivit primelor informații ,...
Mioveni


ITM a controlat benzinăriile din Argeș – CE NEREGULI S-AU CONSTATAT
Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecţiei Muncii stabilite atât prin lege cât şi prin Programul Cadru de Acţiuni al...


VIDEO | Gospodărie în flăcări, în Argeș
În urmă cu puțin timp, un incendiu a izbucnit la o anexă gospodărească în Titești -Valea Stânii. La fața locului...


ATENȚIE! CANICULA IMPUNE RESTRICȚII DE TRAFIC PE DRUMURILE DIN JUDEȚUL ARGEȘ
Având în vedere informările Administrației Naționale de Meteorologie, în ziua de 24 iulie a.c., C. N.A. I. R. a dispus...


EI NE ÎNVAȚĂ COPIII! 9 profesori cu note sub 2 la TITULARIZARE în Argeş – 12 au luat nota 10 – VEZI DETALII
Rezultatele de la examenul de Titularizare 2022 au fost publicate astăzi, la 10:00, la sediile inspectoratelor școlare și pe platforma...
Câmpulung


TRAGEDIE ÎN ARGEȘ – Bărbat mort după ce a fost strivit de un copac
În ziua de 04 august a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung au fost sesizați cu privire la faptul că,...


VIDEO | INCENDIU DEVASTATOR ÎN ARGEȘ – CASĂ ȘI MAȘINĂ FĂCUTE SCRUM
Un puternic incendiu a izbucnit, noaptea trectă, la o locuință din comuna Slobozia. Potrivit ISU Argeș a ars pe o...


Ce drumuri repară CJ Argeș în această săptămână – VEZI LISTA LUCRĂRILOR ÎN DERULARE
Consiliul Județean Argeș informează participanții la traficul rutier că, în perioada 18.07 – 22.07.2022, va efectua, prin Regia Autonomă Județeană...
În Trend
-
ACTUALacum 3 săptămâni
Tragedie la Curtea de Argeș – Elev de la Vlaicu Vodă mort în accident cu motocicleta
-
ACTUALacum 4 săptămâni
EXCLUSIV! Muncitorii părăsesc în masă șantierele de pe autostrada Pitești – Curtea de Argeș | ASTALDI NU ȘI-A PLĂTIT SUBCONTRACTORII
-
ACTUALacum 2 săptămâni
ACUM! Bărbat doborât de căldură la Curtea de Argeș – A murit în plină stradă
-
ACTUALacum 4 săptămâni
ALERTĂ! Trafic blocat complet între Curtea de Argeș și Pitești, sâmbătă, 16 iulie – VEZI RUTE OCOLITOARE
-
ACTUALacum 3 săptămâni
ACUM! Descindere DGA la sediul Poliției Curtea de Argeș – Ofițerii anticorupție cerceteaza doi polițiști și comisarul șef
-
ACTUALacum 2 săptămâni
MOARTE SUSPECTĂ – Tânăr de 30 ani din Curtea de Argeș găsit mort lângă mașina răsturnată la Băiculești
-
ACTUALacum 3 săptămâni
Argeșeancă, mesaj pentru primarul Panțurescu după oprirea apei: USCA-MI-AȘ CHILOȚII PE BALCONUL TĂU!
-
ACTUALacum 3 săptămâni
EI NE ÎNVAȚĂ COPIII! 9 profesori cu note sub 2 la TITULARIZARE în Argeş – 12 au luat nota 10 – VEZI DETALII
You must be logged in to post a comment Login