Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cât va mai dura scăderea monedelor europene în fața dolarului? Consecințe

Publicat

in

Euro și alte monede europene majore continuă să se scufunde în raport cu un dolar aflat la maximele ultimilor ani, stimulat de statutul său de monedă de refugiu și de înăsprirea politicii monetare americane, potrivit AFP.

Dolari americani și euroFoto: Abdurrahman Antakyali / Zuma Press / Profimedia

De asemenea, războiul din Ucraina îndepărtează investitorii de activele europene, iar euro a scăzut cu 7% de la începutul anului, la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani și apropiindu-se de paritate cu dolarul.

Lira sterlină a scăzut cu 8% față de nivelul maxim atins în timpul pandemiei, iar francul elvețian cu 7,5%.

De ce scad monedele europene și care sunt consecințele?

Invazia rusă în Ucraina a șocat piețele în februarie.

Dolarul a beneficiat de statutul său de monedă de refugiu, căutată de investitori în perioade de instabilitate economică, în timp ce monedele europene au avut de suferit din cauza apropierii lor de conflict.

Mai multe țări din zona euro sunt dependente de importurile de energie din Rusia, iar economiile lor ar fi afectate de un embargo petrolier din partea Moscovei, pe care UE îl ia în considerare.

Dar ascensiunea Covid-19 în China și carantina care rezultă din aceasta apasă și asupra monedelor europene.

„Activitatea economică pare să încetinească în toate economiile majore, la fel ca și comerțul”, a declarat într-o notă Jonas Goltermann, economist la Capital Economics.

El subliniază că euro depinde de „creșterea globală și de condiții financiare flexibile”.

Întrucât economia americană este mai puțin afectată de șocurile economice generate de războiul din Ucraina și de Covidul din China, Fed își poate permite să înăsprească mai repede politica monetară pentru a contracara inflația.

Acest lucru face ca dolarul să fie mai atractiv, în timp ce Banca Centrală Europeană (BCE) este împărțită în ceea ce privește majorarea ratelor sale.

Vladimir Putin ameninta ca taie gazul Europei Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Care sunt consecințele pentru economie?

Prin urmare, Capital Economics nu exclude posibilitatea ca euro să ajungă la paritate cu dolarul.

Aceasta este o veste proastă într-un moment în care inflația este deja bine stabilită, deoarece o scădere a monedei face automat mai scumpe importurile din țările care folosesc alte monede.

Forța dolarului nu afectează doar comerțul cu SUA: multe contracte comerciale internaționale se bazează pe prețuri stabilite în moneda americană, în special în cazul aprovizionării cu energie, care este deja scumpă.

Totuși, acest efect inflaționist este „secundar”, spune Gaétan Péroux, economist la UBS.

Principalele cauze ale inflației rămân lipsa materiilor prime, în special a petrolului și a gazelor rusești, de care Europa încearcă să se debaraseze, precum și întreruperile lanțului de aprovizionare și lipsa forței de muncă de la redresarea de după Covid.

Péroux subliniază, de asemenea, un „efect pozitiv asupra activității economice: tot ceea ce este produs în zona euro este mai ieftin pe piața mondială, ceea ce susține creșterea în zona euro, într-un moment în care activitatea este afectată de sancțiunile împotriva Rusiei”, explică el.

„Este probabil ca BCE să tolereze un euro ușor mai slab decât înainte de războiul din Ucraina pentru a amortiza șocul provocat de prăbușirea comerțului cu Rusia pentru exportatori”, consideră Capital Economics.

Cum să oprim căderea monedelor

În mod oficial, băncile centrale nu vizează un anumit nivel pentru monedele lor.

Cu toate acestea, guvernatorul Banque de France, François Villeroy de Galhau, a recunoscut vineri că „un euro prea slab ar fi împotriva obiectivului nostru de stabilitate a prețurilor”, pledând pentru o majorare a dobânzii.

Cu toate acestea, o înăsprire a politicii monetare nu este un panaceu: Banca Angliei a majorat joi dobânzile pentru a patra oară consecutiv, iar lira sterlină este încă în dificultate.

Banca a anunțat în același timp că se așteaptă ca economia să se contracte în 2023, chiar dacă inflația va rămâne ridicată: este vorba de stagflația de care se tem economiștii.

Pentru ca euro să evite paritatea cu dolarul, „Germania trebuie să găsească surse de energie, trebuie evitată o recesiune, iar piața trebuie să continue să creadă că BCE își va înăspri politica în acest an”, conchide Jane Foley, analist la Rabobank.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Poliţia de Frontieră: Miercuri, prin punctele de frontieră au trecut peste 260.000 de persoane. 13.271 de cetăţeni ucraineni au intrat în România

Publicat

in

De

Peste 260.000 de persoane au trecut prin punctele de frontieră miercuri, anunţă Poliţia de Frontieră, care precizează că în ţară au intrat 13.271 de cetăţeni ucraineni, în creştere cu 24,23 % faţă de ziua precedentă, potrivit news.ro.

”În data de 17.08.2022, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 261.200 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 63.000 mijloace de transport.Pe sensul de intrare în România, au fost 141.989 de persoane, dintre care 13.271 de cetăţeni ucraineni (în creştere cu 24,23 % faţă de ziua precedentă)”, anunţă joi Poliţia de Frontieră.

Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 17.08.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 1.975.120 cetăţeni ucraineni.

În ceea ce priveşte activităţile specifice în  punctele de trecere şi  „frontiera verde” poliţiştii de frontieră au constatat 58 de fapte ilegale (32 de infracţiuni şi 26 de contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini.

Au fost descoperite, independent sau în colaborare cu alte instituţii, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal în ţară), care depăşeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 87.000 lei.

Valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 15.000 lei.

Nu s-a permis intrarea în ţară a 22 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi, de asemenea, nu s-a permis ieşirea 51 cetăţeni români din diferite motive legale.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

În ciuda dezastrelor anunțate, economia UE crește – Anunțul făcut de EUROSTAT

Publicat

in

De

Surprize în Europa: cu tot dezastrul economic anunţat şi inflaţia la cote istorice, economia UE creşte solid în trimestrul al doilea din 2022. Nicio ţară din Uniunea Europeană nu a înregistrat scădere economică anuală în T2, arată Ziarul Financiar.

Economia Uniunii Europene creşte, în medie, cu 4%, arată datele publicate de Eurostat, biroul european de statistică, iar economia zonei euro creşte cu 3,9% în T2/2022 faţă de T1/2022. În vreme ce economia americană este în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere economică), economia Uniunii Europene surprinde, în ciuda avertismentelor. Economia României a pus şi ea umărul la creşterea europeană: +5,3% an/an în T2, a şasea cea mai bună performanţă europeană.

Nicio ţară din Uniunea Europeană, pentru care Eurostat a publicat date, nu a înregistrat scădere economică în T2/2022 vs. T2/2021.

Cele mai importante creşteri au fost înregistrate în Slovenia (+8,3%), Portugalia (+6,9%) şi Ungaria (6,5%). De asemenea, este importantă creşterea economică din Germania, de 1,5%. Chiar dacă este ca mai mică creştere din UE, economia germană înseamnă circa un sfert din economia europeană. De asemenea, economia Franţei, a doua ca mărime din UE, a avansat cu 4,2% în T2/2022, faţă de acelaşi trimestru din 2021. În medie, PIB-ul Uniunii Europene a crescut cu 4% în trimestrul al doilea din 2022, prin comparaţie cu acelaşi trimestru din 2021.

La polul opus, cele mai mici creşteri economice anuale în T2, în afară de Germania, sunt în Slovacia (+1,6%) şi Letonia (+2,5%).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend