Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Casa Albă sub presiune – pare să uite asasinatul lui Jamal Khashoggi în schimbul petrolului saudit

Publicat

in

Casa Albă a apărat luni proiectul de vizită a preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, la prinţul moştenitor saudit, Mohammad bin Salman, în pofida concluziilor serviciilor americane de informaţii conform cărora acesta a „validat” uciderea jurnalistului disident Jamal Khashoggi, notează AFP preluat de agerpres.

„Această călătorie în Israel şi Arabia Saudită – când va avea loc – va interveni în contextul unor obiective importante pentru poporul american în regiunea Orientului Mijlociu”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

„Dacă (Joe Biden) decide că este în interesul Statelor Unite să stabilească un contact cu un lider străin şi că acest contact poate aduce rezultate, atunci el o va face”, a adăugat ea.

Monarhia petrolieră „a fost un partener strategic aproape 80 de ani. Nu există nicio îndoială că importante interese (americane) sunt legate de Arabia Saudită”, a spus purtătoarea de cuvânt.

Presa americană a anunţat că Joe Biden va efectua prima sa vizită în calitate de preşedinte în Israel şi Arabia Saudită cu ocazia unui turneu care ar trebui să includă luna aceasta Germania şi Spania pentru summiturile G7 şi NATO.

Dar, în faţa criticilor aduse acestei schimbări de atitudine din partea preşedintelui democrat, care promisese că va trata regatul ca pe un „paria” după asasinarea lui Jamal Khashoggi, Casa Albă a refuzat să confirme această informaţie.

Media au afirmat ulterior că vizita a fost amânată, probabil pentru luna iulie.

Refuzând încă o dată să confirme, Karine Jean-Pierre a negat că executivul şi-a schimbat planurile.

„Unele persoane au întrebat dacă a fost amânată. Preşedintele a spus el însuşi (…) este avută în vedere o vizită. Dar nu a fost deplasată sau amânată. Aceste informaţii nu sunt exacte”, a subliniat ea.

O călătorie în iunie „a fost luată în considerare, dar nu a fost niciodată decisă”, a comentat ea.

Această încălzire diplomatică vine în urma a două aparente concesii saudite la obiectivele lui Joe Biden: o majorare a producţiei de ţiţei care ar putea atenua creşterea preţurilor şi prelungirea unui armistiţiu în Yemen.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Rusia ar putea căuta o falsă rampă de ieșire din războiul din Ucraina, a avertizat SUA (CNN)

Publicat

in

De

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a avertizat că Rusia ar putea căuta o falsă ieșire din războiul din Ucraina, care nu ar produce o pace durabilă și ar permite trupelor ruse să se regrupeze și să atace din nou Ucraina.

„Unul dintre lucrurile pe care vi le puteți imagina este că rușii încearcă să găsească o rampă de ieșire, care ar fi o falsă rampă de ieșire, adică: să avem o încetare a focului, să înghețăm lucrurile pe loc, să obținem un conflict înghețat, să nu negociem niciodată cu privire la teritoriul pe care l-au cucerit și pe care continuă să îl dețină. Odihnă, refacere, regrupare și din nou atacuri”, a declarat Antony Blinken la un eveniment organizat luni seară de Wall Street Journal.

Oficialul american a explicat că o astfel de situație ar putea avea loc dacă Rusia nu reușește să „să determine poporul ucrainean să se predea”, ceea ce este posibil datorită rezistenței incredibile de care au dat dovadă ucrainenii.

„Acest lucru se va termina și se va termina aproape sigur cu diplomație, cu o negociere. Dar ceea ce cred c trebuie sa urmărim este o pace dreaptă și durabilă. Nu o pace falsă”, a spus Antony Blinken. Doar aproximativ o treime din cei 300.000 de ruși chemați în serviciul militar activ au fost mobilizați pe deplin, a adăugat Antony Blinken, care a subliniat capacitățile slabe ale celor care s-au alăturat luptelor.

„Au forțe care sunt abia antrenate, slab echipate, neechipate pentru iarnă, care sunt aruncate în acest amestec – și este teribil. Nu sunt, în general, unități deosebit de eficiente”, a subliniat oficialul american.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Noi pedepse ireale pentru încălcarea Hijab-ul: Avertisment prin sms și blocarea contului bancar

Publicat

in

De

Un membru al parlamentului iranian a dezvăluit planul guvernului pentru pedepse alternative – inclusiv financiare – pentru a încerca să forțeze femeile să poarte hijab în public, în ciuda protestelor masive din întreaga țară pe această temă, infromează rferl.org.

Hossein Jalali, membru al Comisiei Culturale a parlamentului iranian, a declarat că, în cadrul noului plan, acțiunile poliției moralității vor fi limitate, permițând utilizarea unor metode mai puțin intruzive pentru asigurarea respectării legii.

„Este posibil să se notifice purtătoarele care nu poartă hijab sub forma unui mesaj text că nu au respectat regula hijabului și că trebuie să respecte legea”, a declarat Jalali într-un interviu acordat presei iraniene.

El a adăugat că, după două avertismente, guvernul va trece la blocarea contului bancar al contravenientului ca modalitate de pedepsire a acestuia. El nu a explicat cum intenționează guvernul să recunoască identitatea celor care se presupune că încalcă legea hijabului.

Problema a declanșat proteste masive în întreaga țară după ce Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit în timp ce se afla în custodia poliției. Ea a fost reținută de poliția morală pentru că ar fi purtat hijab-ul, sau eșarfa de pe cap, în mod necorespunzător.

Guvernul a răspuns la cele aproape trei luni de tulburări cu forțe mortale, încercând să reprime una dintre cele mai profunde provocări la adresa regimului islamic de la revoluția din 1979.

De la izbucnirea tulburărilor, poliția morală a fost mai puțin vizibilă în orașe. Cu toate acestea, statutul lor este neclar, deoarece procurorul-șef al țării a declarat în weekend că faimoasa forță a fost închisă, pentru ca apoi să revină asupra acestui lucru spunând că este o decizie a Ministerului de Interne, care are jurisdicție asupra forței.

La 5 decembrie, un purtător de cuvânt al poliției pentru moralitate a declarat că misiunea unității de poliție s-a încheiat și că ar trebui folosite noi metode pentru a pune în aplicare legea obligatorie a țării privind hijab-ul, însă ministerul în sine nu a comentat această problemă.

Hijab-ul – acoperământul pe cap purtat de femeile musulmane – a devenit obligatoriu în public pentru femeile și fetele iraniene cu vârsta de peste nouă ani după Revoluția Islamică din 1979, iar Jalali a declarat că nu se va da înapoi de la planul hijab și castitate stabilit de stat.

„Îndepărtarea de hijab înseamnă o retragere a republicii islamice”, a adăugat Jalali. Agenția de știri activistă HRANA a declarat că, până la data de 29 noiembrie, cel puțin 459 de protestatari au fost uciși în timpul tulburărilor, inclusiv 64 de minori, în timp ce forțele de securitate încearcă să înăbușe disidența generalizată.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend