Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cartea zilei: ‘Corpul. Ghid pentru cei care îl locuiesc’, de Bill Bryson

Publicat

in

„O carte extraordinară, care îşi propune să facă pentru corpul uman ceea ce Despre toate, pe scurt a făcut pentru ştiinţă. Reţeta supremă pentru viaţă”, se arată în Mediafax, la prezentarea volumului Corpul. Ghid pentru cei care îl locuiesc, de Bill Bryson.

Redăm analiza mai jos:

S-au scris enorm de multe cărți despre corpul uman, din toate unghiurile posibile, dar niciuna, vă garantez, nu se compară cu cea a americanului Bill Bryson, jurnalist şi fost rector al Universităţii Durham din Marea Britanie. Bryson a scris foarte mult și foarte multe cărți i-au fost traduse și în românește – numai la Editura Polirom, au mai apărut Acasă. O istorie a vieţii private; De cealaltă parte a lumii. Călătorind prin Australia; O plimbare în pădure. Redescoperind America pe cărările Munţilor Apalaşi; De la Big Bang la ADN; Însemnări dintr o ţară mare. Visul american văzut de aproape – și încă altele.

Aproape toate informațiile pe care Bryson le furnizează cititorului despre corpul uman sunt știute, dar altfel ambalate, că par cu totul noi. De pildă, în primul capitol, „Cum să construiești o ființă umană”, pornind de la ideea că toate substanțele din care e alcătuit corpul uman pot fi cumpărate de la un magazin de bricolaj pentru o sumă modică, Bryson face o listă a acestor substanțe, a cantităților necesare, a numărului literalmente necuantificabil de operațiuni pe care le realizează pe secundă corpul uman – și mai are multe alte idei asemănătoare care captivează cititorul și-l determină să citească o carte din care chiar află noutăți ce i-ar fi stat la îndemână, dacă ar fi știut unde să caute.

Scriu editorii: „Ne petrecem întreaga viaţă în corpul nostru, dar ştim foarte puţine despre acesta. Bill Bryson ne invită într-o călătorie uluitoare prin organism, dezvăluindu-ne cum funcţionează, remarcabila sa capacitate de a se vindeca, precum şi ce anume poate merge prost uneori. Dar, pentru el, a scrie despre corpul uman înseamnă şi a ne împărtăşi poveştile celor care au schimbat istoria medicinei, fie ei doctori geniali sau oameni de ştiinţă nebuni, bolnavi celebri sau pacienţi necunoscuţi. O continuare fascinantă a cărţii Despre toate, pe scurt, care ne arată ce alcătuire unică de mecanisme extraordinare este corpul şi că suntem mult mai complecşi decât am bănuit vreodată”.

Capitolele cărții: Cum să construieşti o fiinţă umană; Exteriorul: pielea şi părul; Creierul; Inima şi sângele; Departamentul de chimie; În sala de disecţie: scheletul; Sistemul imunitar; Hrana cea de toate zilele; Somnul; Când lucrurile merg prost: bolile; Când lucrurile merg foarte prost: cancerul; Sfârşitul.

„O carte extraordinară, care îşi propune să facă pentru corpul uman ceea ce Despre toate, pe scurt a făcut pentru ştiinţă. Reţeta supremă pentru viaţă”. (The Guardian)

Bill Bryson – Corpul. Ghid pentru cei care îl locuiesc. Traducere de Andreea Rosemarie Lutic. Ilustrații de Neil Gower. Editura Polirom, colecția Hexagon. 460 pag.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

ȘOCANT Fetiță de un an, în comă după ce a fost găsită cu capul într-o găleată cu apă

Publicat

in

De

O fetiță de 1 an și 1 lună din județul Vaslui s-a aflat în comă profundă, după ce a fost găsită cu capul într-o găleată cu apă. Copila este transferată la Iași, anunță Mediafax.

Ambulanța Vaslui a fost chemată, vineri seara, la Zorleni, pentru fetița de 1 an și 1 lună găsită de familie cu capul într-o găleată cu apă.

Familia a primit indicații de resuscitare prin telefon, iar la caz a fost trimisă o ambulanță din Bârlad.

Conform SAJ Vaslui, ambulanța a ajuns la caz în câteva minute. „Medicul de pe ambulanță a găsit copilul în stare foarte gravă, în comă profundă, instabil hemodinamic și respirator. După stabilizare, copilul a fost transportat în regim de urgență la Spitalul Bârlad. În acest moment a fost trimis de la Vaslui o ambulanță de terapie intensivă mobilă pentru transferul copilului la Spitalul de copii Sf. Maria Iași”, transmite SAJ Vaslui.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Fost președinte de stat care va face pușcărie pentru ultraj la adresa justiţiei

Publicat

in

De

Curtea Constituţională sud-africană a respins vineri extrem de dur o cerere a fostului preşedinte, Jacob Zuma, de a reveni asupra unei hotărâri prin care l-a condamnat la 15 luni de închisoare cu privire la un ultraj la adresa justiţiei, relatează AFP.

Această confirmare a condamnării lui Jacob Zuma nu pune în discuţie eliberarea condiţionată a acestuia, din motive medicale, la începutul lui septembrie, scrie news.ro.

”Cererea în anulare este respinsă”, a anunţat judecătoarea Sisi Khampepe, care a citit hotărârea celei mai înalte jurisdicţii din ţară, în care se cataloghează drept ”păcăleli procedurale” încercarea fostului şef de stat şi a avocaţilor acestuia de a obţine anularea condamnării.

”Majoritatea (judecătorilor Curţii) respinge în mod categoric orice idee potrivit căreia reclamanţii pot fi autorizaţi să masacreze după cum poftesc o procedură judicară care, în toate privinţele, s-a desfăşurat în cel mai mare grad de regularitate”, a continuat Khampepe.

Încarcerat în iulie cu privire la faptul că a refuzat cu încăpăţânare să se prezinte în faţa membrilor unei comisii de anchetă privind corupţia de stat, în timpul preşedinţiei sale (2009-2018), Jacob Zuma, în vârstă de 79 de ani, a fost eliberat condiţionat din motive medicale de la începutul lui septembrie.

Spitalizat în august, în afara închisorii în care a început să-şi ispăşească pedeapsa, el a fost supus unei operaţii al cărei motiv nu a fost dezvăluit.

PROCES DE CORUPŢIE DE LA 21 SEPTEMBRIE

În paralel, o realuare a unui proces împotriva lui Zuma cu privire la corupţie a fost amânată la 21 şi 22 septembrie, în aşteptarea unor noi concluzii cu privire la starea sănătăţii acestuia.

În acest dosar – vechi de 20 de ani -, fostul preşedinte este acuzat de faptul că a primit mită de la gigantul francez în domeniul armamentului Thalès, inclupat la rândul său cu privire la corupţie şi spălare de bani. El este vizat de 16 capete de acuzare de fraudă, corupţie şi şantaj.

Încarcerarea lui Zuma a declanţat un val fără precedent de violenţe şi jafuri în Africa de Sud, soldate cu peste 350 de morţi.

Actualul preşedinte, Cyril Ramaphosa, a denunţat o tentativă orchestrată de destabilizare a ţării.

În urma acestor revolte, 12 suspecţi au fost arestaţi, iar impactul economic al distrugerilor urmează să fie prezentat în mod oficial în trimestrul următor.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend