Conecteaza-te cu noi

LIFESTYLE

Cârnaţi din comerţ – 3 nutriţionişti români te învaţă să-i alegi

Publicat

in

Cârnaţii sunt prezenţi pe mesele românilor iarna şi mai ales în preajma Sărbătorilor. Acum mulţi ani, în multe gospodării din România se preparau cârnaţi de casă din ingrediente proaspete şi de primă calitate. Astăzi, cârnaţii sunt sinonimi cu rafturile magazinelor, unde oferta este abundentă, dar şi cu multe E-uri şi substanţe cu denumiri greu de reţinut. Cum alegem însă, variantele cele mai sănătoase de cârnaţi? Au răspuns dr. Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori, prof. univ. dr. Ion Schileru – ASE Bucureşti şi nutriţionistul Dumitru Bălan.

„Din păcate, cârnaţii comercializaţi în hipermarketuri şi în magazinele producătorilor de produse din carne, cu mici excepţii, nu mai au nimic din consistenţa, savoarea, gustul şi elementele nutritive ale acestui tip de produs aşa cum era fabricat în urmă cu câteva decenii” consideră dr. Costel Stanciu, care împreună cu echipa sa de la Asociaţia Pro Consumatori au analizat 116 tipuri de cârnaţi din principalele supermarketuri din ţara noastră în 2018. Conform experţilor APC, doar 8% din cârnaţii analizaţi nu conţin aditivi alimentari.
”Dintr-un preparat cu o structură consistentă care se obţinea numai din cărnuri de porc, oaie, capră şi vită de calitatea I, slănină de porc, condimente naturale şi sare, astăzi, cele mai multe tipuri de cârnaţi, conţin carne separată mecanic, proteină animală, extracte vegetale, hidrolizate proteice vegetale, fibre vegetale, uleiuri vegetale, amidon, soia, apă şi chimicale din belşug” continuă dr. Stanciu.
„Cârnaţii din oferta actuală mai sunt suspectaţi de tehnici de mascare a unei calităţi îndoielnice: se foloseşte carne separată mecanic fără să fie remarcat acest lucru, deşi normele impun producătorilor rigori în această privinţă. Cârnaţii din oferta comună au puţină carne (30-40%) şi multe ingrediente, precizate sau ascunse: subproduse de abator, apă, soia, numeroşi aditivi care au rosturile lor: să coloreze, să menţină culoarea şi aspectul turgescent (umflat) cât mai mult timp, să prevină procesul de oxidare a compoziţiei, să inhibe procesele de degradare, să creeze şi să menţină gust şi aromă plăcute etc., numiţi cu termeni de specialitate: polifosfaţi, sulfiţi, nitraţi, antioxidanţi, glutamaţi” completează prof. univ. dr. Ion Schileru – ASE Bucureşti

Advertisements

Cârnaţii din comerţ – mezelurile procesate sunt pe lista alimentelor cancerigene

În luna octombrie a anului 2015, 22 de experţi din 10 ţări au încadrat mezelurile procesate în categoria alimentelor cancerigene, aceste concluzii bazându-se pe o analiză fundamentată a 800 de studii ştiinţifice. ”Când mă gândesc la cârnaţii de zi cu zi care se comercializează în magazinele noastre, mintea mea zboară către singurul loc pe care nu l-aş frecventa cu plăcere, iar acesta nu poate fi decât spitalul. Potrivit cercetărilor întreprinse de către prof. Martin Wiseman care activează în cadrul World Cancer Research Fund, aflăm că o persoană care consumă un cârnat pe zi (aprox. 50 gr) prezintă un risc cu aprox. 20% mai ridicat de a căpăta cancer de colon. Acest adevăr este unul dureros, dar cât se poate de obiectiv dacă ne raportăm şi la concluziile  Centrului Internaţional de Cercetări asupra cancerului (CIRC), parte a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)” explică Dumitru Bălan, nutritionist.

Cârnaţii din comerţ – cum îi alegem

La alegerea unui tip de cârnaţi trebuie să aveţi în vedere atât cantitatea de carne din respectivul produs, cât şi principalii nutrienţi menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi graşi saturaţi şi conţinutul de sare. ”Recomand evitarea acelor sortimente de cârnaţi care au în compoziţie aditivi alimentari, precum monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul şi nitritul de sodiu. Totodată, verificaţi termenul de valabilitate şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare. Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, anumite mărci de cârnaţi nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor şi a adulţilor cu afecţiuni cardiovasculare”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC. Atenţie, faceţi un obicei din a citi eticheta alimentelor pe care le cumpăraţi. ”Este necesar să se ştie că etichetele menţionează ingredientele conţinute în ordinea cantitativă din reţetă şi acest fapt oferă suficientă informaţie pentru a alege între a consuma mai mult şi periculos, ori mai puţin, dar sigur şi sănătos a concluzionat prof. univ. dr. Ion Schileru – ASE Bucureşti.

Asociaţia Pro Consumatori www.apc-romania.ro

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

DE MAXIM INTERES! UNDE poți face TESTUL REAL TIME PCR în ARGEȘ ca să poți pleca în vacanță – COSTĂ 285 lei

Publicat

in

De

Așa cum se știe, în acest moment, testele Real Time PCR sunt obligatorii pentru pacienții care au nevoie de internare, pentru călătoria în anumite țări sau pentru contacții cazurilor confirmate, personalul medical sau persoanele expuse frecvent, prin natura profesiei, la agenți infecțioși. Argeșenii pot face acest test la o clinica privată iar costul testării Real Time PCR este de 285 lei. Este vorba de Synevo România care recoltează probe pentru teste Real Time PCR în 50 de centre de recoltare, amplasate în 36 de orașe, inclusiv în Pitesti, pe strada Teiuleanu.

Argeșenii care au nevoie de aceste teste păentru a putea pleca in vacanta trebuie sa srie ca testele se pot realiza doar cu programareprealabila online, fiind prelucrate în Laboratorul Central din Chiajna, dotat cu unul dintre cele mai performante echipamente de analiză din țară. Rezultatele pot fi accesate online și sunt raportate către autorități, conform Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), indiferent dacă sunt negative sau pozitive. Timpul de eliberare al rezultatelor este de maximum 72 de ore de la momentul recoltării. Costul unui test Real Time PCR în rețeaua Synevo este de 285 de lei.

Advertisements

CLICK AICI PENTRU A FACE PROGRAMARE LA TEST REAL TIME PCR

Prelevarea probelor se face prin exsudat nasofaringian. Rezultatele sunt disponibile online. Buletinul de analize poate fi eliberat în limba engleză, dacă se face o solicitare în recepție, în momentul recoltării. Pentru exsudatul faringian, pacientul trebuie să țină cont că prelevarea trebuie făcută fie înainte de toaleta cavităţii bucale sau ingestia de alimente sau lichide, fie la patru ore după acestea.

Synevo România, lider al pieței locale de servicii de diagnostic de laborator, recoltează probe pentru testele moleculare pentru depistarea infecțiilor cu virusul SARS-CoV2 în 50 de centre din 36 de orașe din țară, șapte din acesteafiind localizate în București. Buletinele de analiză pot fi eliberate acum, la cerere, și în limba engleză pentru persoanele care au nevoie de acest document în vederea efectuării unei călătorii.

Synevo România face parte din Medicover – unul dintre cei mai importanți furnizori internaționali de servicii medicale și de diagnostic, înființat în anul 1995 (www.medicover.com).

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Medic: ‘Pacienții cred mai mult în teoria conspirației decât în tratamentul medicamentos. Va fi din rău în mai rău’

Publicat

in

De

Directorul Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara atrage atrage atenția că, acum medicii nu luptă doar cu boala în sine, ci și cu inconștiența multor pacienți care „cred mai mult în teoria conspirației decât în tratamentul medicamentos”.

La Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara mai sunt libere doar câteva paturi pentru pacienții infectați cu SARS Cov 2, în timp ce Spitalul CFR, unitate suport, începe să primească tot mai mulți pacienți cu forme ușoare ale bolii. Potrivit medicilor, aproximativ 70% dintre cei care au ajuns în ultima vreme în spital sunt cei care cred în teoria conspirației.

„La Babeș mai avem 6 sau 7 locuri libere, dar este o dinamică continuă, pentru că ne ajutăm cu colegii de la Spitalul CFR, care preiau cazurile asimptomatice sau ușoare. La noi, Terapia Intensivă este plină, sunt 4 locuri și toate sunt ocupate, sunt pacienți care cred mai mult în teoria conspirației decât în tratamentul medicamentos. Avem în Terapie un pacient care a refuzat tratamentul cu Remdesivir, ne-a spus că nu vrea să facem experimente pe el. Din păcate, acum este la Terapie Intensivă și nu putem decât să îi dăm tratament suportiv”, a declarat pentru sursa citată Cristian Oancea, directorul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, conform Digi24.ro.

Advertisements

Medicii spun că tot efortul depus până acum este anulat de iresponsabilitatea oamenilor și se așteaptă că situația să devină critică.

„Va fi din rău în mai rău. Cam 70% sunt adepții teoriei conspirației. Nu avem cu cine să luptăm. Suntem dezarmați. Toată munca noastră s-a dus pe apa Sâmbetei. Pacienții au refuzat tratamentul susținând că nu vor să facem experimente pe ei. Nu mai avem arme. Nu te poți lupta cu prostia, cu ignoranța și cu conspirația, cu indolența, cu nesimțirea, cu iresponsabilitatea. Nu ai ce să-i mai faci. Îi așteptăm în spitale, unde avem și lumânări. Ei cred că se fac bine de la natură. Avem pacienți relativ tineri, între 50 și 70 de ani”, a mai spus medicul Cristian Oancea.

Citește și:

Marcel Vela vrea să scoată ‘Doi și-un sfert’ la vedere! Ordinul pe care îl pregătește

Apare o nouă taxă! Toți românii vor fi obligați să o achite

Mega-veste! Cum puteți intra în posesia a mii de lei

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Advertisements

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend