Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Care sunt cele mai mari eșecuri ale serviciilor secrete ruse înainte de invazia în Ucraina. Cine ar fi condus guvernul marionetă după căderea Kievului

Publicat

in

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei ar fi pregătit cel puțin două guverne marionete înainte ca Vladimir Putin să lanseze invazia în Ucraina, arată o investigație a publicației The Washington Post. FSB ar fi colaborat cu importanți actori politici de la Kiev, inclusiv cu fostul președinte Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia în 2014, și cu cel mai important politician pro-Kremlin din Ucraina, Viktor Medvedciuk, pentru a pregăti viitoarele cabinete, în cazul în care Kievul ar fi căzut repede în mâinile Rusiei.

Sediul FSB din MoscovaFoto: DreamsTime

Potrivit analizei făcute de publicația The Washington Post, primul rateu pe care l-a dat FSB în războiul din Ucraina a fost să infiltreze în instituțiile ucrainene mai mulți ofițeri cu ajutorul cărora ar fi vrut să se asigure că guvernul de la Kiev va cădea foarte rapid și astfel va fi posibilă instalarea unei conduceri aflată sub influența Moscovei.

Deși această ramură a serviciilor secrete ruse a încercat ani de zile să plătească politicienii pro-ruși pentru a impiedica Ucraina să părăsească orbita Moscovei.

Oficiali occidentali din domeniul informațiilor susțin că FSB nu s-a așteptat ca ucrainenii să reziste presiunii și nici nu l-au informat pe președintele rus Vladimir Putin despre incapacitatea lor de a convinge oficiali ucraineni.

Cu puțin timp înainte de invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie, ofițerii serviciilor secrete erau foarte încrezători că vor pune mâna pe putere și le cereau informatorilor de la Kiev să le dea detalii despre casele și locațiile pe care le-ar putea folosi în capitala Ucrainei de unde să își poată desfășura operațiunile, potrivit serviciului de securitate ucrainean, citat de The Washington Post.

Rusia pregătea terenul pentru invazia din Ucraina de câțiva ani

Rusia pregătea demult invazia în Ucraina ținând cont de faptul că rețeaua spionilor infiltrați a crescut semnificativ din 2019 până în ajunul războiului, de la 30 de ofițeri până la 160, care au fost distribuiți în mai multe regiuni din Ucraina, estimează oficialii citați de publicația americană.

Serviciile secrete ruse au creionat și două posibile guverne marionetă în așteptarea căderii Kievului, printre principalii aliați ai Moscovei numărându-se fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici și Viktor Medvedciuk, un oligarh care era la cârma principalului partid pro-rus din Ucraina.

Rusia îl adusese pe Ianukovici la începutul invaziei în Belarus pentru a fi pregătit să preia puterea după cucerirea rapidă a capitalei la care visa Vladimir Putin și de care erau foarte siguri ofițerii FSB.

Foști membri ai partidului lui Ianukovici ar fi fost pregătiți să preia conducerea Ucrainei, fiind aduși tot la începutul invaziei pe un teritoriu din sudul țării cucerit de armata Rusiei.

Cu toate că planurile serviciilor secrete ruse au fost date peste cap iar planurile lui Vladimir Putin pentru un Blitzkrieg au eșuat, conducerea FSB a rămas pe poziții iar liderul de la Kremlin nu a făcut curățenie în vârful agențiilor de spionaj ale Rusiei după greșelile care au dus la pierderi colosale pentru ceea ce toată lumea credea că este a doua armată a lumii.

————-

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

CEDO ordonă Parisului să suspende deportarea unui cecen în Rusia

Publicat

in

De

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis joi o „măsură provizorie”, adică o măsură de urgență, prin care cere Franței să nu procedeze la expulzarea unui cecen în Rusia, deoarece consideră că acesta ar putea fi torturat acolo, potrivit AFP.

Sediul CEDOFoto: CEDO

Bărbatul, născut în 1980, a susținut în fața CEDO că a fost arestat în 2004 în Rusia, interogat și torturat de mai multe ori pentru presupusele sale legături cu membri ai insurgenței cecene.

Eliberat în cadrul unei amnistii, el a declarat că a trăit apoi în clandestinitate înainte de a intra în Franța în 2014.

El și soția sa au primit statutul de refugiat în 2018 de la Curtea Națională de Azil, care a fost apoi retras în 2019, după ce directorul general al Ofpra (Oficiul francez pentru protecția refugiaților și apatrizilor) a depus o cerere de revizuire.

În 2020, prefectul din Morbihan, în vestul Franței, a formulat o obligație de părăsire a teritoriului național pentru cuplu și a stabilit Rusia ca țară de destinație.

„Prezenta decizie nu contravine prevederilor articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, a scris prefectul la acea vreme.

Decizia sa a fost confirmată de o instanță administrativă și apoi de o curte administrativă de apel.

Dar judecătorii europeni au considerat în unanimitate că instanțele franceze „nu au evaluat suficient riscurile de rele tratamente” la care ar fi expus cecenul dacă ar fi returnat în Rusia.

Aceștia au decis că o astfel de returnare ar constitui o „încălcare a articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, care prevede că „nimeni nu poate fi supus la tortură sau la pedepse sau tratamente inumane sau degradante”.

Prin urmare, au decis o „măsură provizorie”, o măsură de urgență care prevedea „ca solicitantul să nu fie expulzat”. Franța are la dispoziție trei luni pentru a face apel și a aduce cauza în fața Marii Camere, cea mai înaltă instanță a CEDO.

În hotărârea sa, CEDO a citat mai multe documente ale Departamentului de Stat al SUA, Amnesty International și Human Rights Watch, care semnalează utilizarea torturii de către autorități împotriva persoanelor deținute în Rusia.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Olanda are suficiente zăcăminte de gaze încât să scape UE de dependența de Rusia, dar refuză să le exploateze: aduc cutremure!

Publicat

in

De

Sub mlaştinile din Ţările de Jos se află cea mai mare rezervă de gaze naturale din Europa. Câmpul Groningen are suficientă capacitate neexploatată pentru a înlocui, de îndată ce iarna aceasta debutează, o mare parte din combustibilul importat cândva de Germania din Rusia, scrie Bloomberg. În schimb, câmpul este în proces de închidere, iar Ţările de Jos resping apelurile de a pompa mai mult, chiar dacă Europa se pregăteşte pentru cea mai grea iarnă de după al Doilea Război Mondial. Motivul: forajul a dus la cutremure repetate, iar oficialii olandezi nu riscă o reacţie din partea rezidenţilor prin încălcarea promisiunilor, scrie Mediafax.

Groningen a fost un pilon al aprovizionării cu gaze pentru continent încă din 1963. Chiar şi după o jumătate de secol, mai există aproximativ 450 de miliarde de metri cubi de gaz disponibil în rezervă – în valoare de aproximativ 1 trilion de dolari. Mai important, este loc pentru a extrage aproximativ 50 de miliarde de metri cubi pe an, potrivit Shell Plc, unul dintre cei doi parteneri majori implicaţi în exploatarea locaţiei.

Localnicii, însă, spun că Europa trebuie să caute în altă parte. Wilnur Hollaar, în vârstă de 50 de ani, care locuieşte în Groningen de aproape două decenii, încă este deranjat din cauza modului în care oficialii i-au ignorat preocupările. „Când am cumpărat această casă în 2004, era un palat”, spune Hollaar despre casa lui, care a fost construită în 1926. Dar, la fel ca mii de case din zonă, a fost avariat de cutremure; e plin de crăpături şi faţada se scufundă. „Casa mea s-a transformat într-o ruină”, spune el.

Ministrul olandez al mineritului, Hans Vijlbrief, spune că este periculos să continui exploatarea, dar, cu toate acestea, ţara nu poate ignora suferinţa din alte părţi ale Europei.

Rusia, care a reprezentat aproximativ o treime din importurile de gaze naturale ale Europei înainte de a invada Ucraina, a redus livrările ca răspuns la sancţiuni. Iar exploziile recente de pe conducta Nord Stream au afectat şi mai mult nivelul redus al fluxurilor către Germania. Fluxul suplimentar care, potrivit Shell, ar putea fi aplicat imediat ar fi arhisuficient pentru a înlocui cei 46 de miliarde de metri cubi importaţi de Germania din Rusia anul trecut.

Oficialii olandezi au spus că, dacă Germania are nevoie de mai multă energie, o opţiune mai sigură ar fi să prelungească şi mai mult durata de viaţă a centralelor sale nucleare. Germania a deschis uşa unei astfel de mişcări, care ar fi o inversare a politicii energetice, dacă ar fi implementată. Guvernul a declarat luna trecută că două facilităţi programate pentru închidere vor fi disponibile după acest an, dacă este necesar.

Comisarul Uniunii Europene pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, a declarat într-un discurs recent că Ţările de Jos ar trebui să-şi reconsidere decizia de a închide Groningen, Vijlbrief fiind presat şi de omologii din alte ţări UE pentru realizarea compromisul în cauză. Prim-ministrul Mark Rutte nu va exclude în totalitate utilizarea Groningenului pentru a spori proviziile, dar „doar într-un caz extrem, dacă totul merge prost”, spune el, lucru care nu este necesar în acest moment.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend