Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Capitolul Finanțelor din programul de Guvernare abundă în ambiguități. În rest, mult copy/paste din PNRR în Anexă

Publicat

in

Partea de text dedicată finanțelor a programului de guvernare (propus de Ciucă) e ca o poveste care nu spune nimic: eficientizare cheltuieli, transparență, întărirea responsabilității fiscal-bugetare etc. Practic, sunt aceleași lucruri pe care le auzim de mulți ani, dar care avansează extrem de încet, dacă nu chiar deloc. Pe fiscalitate se menționează reducerea TVA pentru deșeurile colectate selectiv, fără a se preciza de când și cum se va face. Unele lucruri trecute în program sunt de fapt angajamentele României în PNRR. Cu alte cuvinte, dacă vrem banii europeni, oricine vine la guvernare trebuie să ia acele măsuri. Întreaga anexă dedicată finanțelor e, în mare parte, un copy/paste al PNRR. Mai exact, politica fiscală din anii care vin este cea dictată de PNRR.

Lucruri ambigue care nu sunt dezvoltate deloc, chiar de la începutul capitolului

• consolidarea fiscală, creșterea transparenței bugetare și eficientizarea cheltuielilor publice;
• mărirea flexibilității și eficienței bugetului prin perfecționarea întregului proces bugetar;
• întărirea responsabilității fiscal-bugetare prin rescrierea legilor privind finanțele publice și responsabilitatea fiscal-bugetară;
• ținerea sub control și reducerea deficitului bugetar pe termen mediu, contribuind, în acest fel, la scăderea inflației, a ratelor dobânzilor, a deficitului comercial și de cont curent al balanței de plăți, precum și la stabilitatea cursului valutar al leului;
• introducerea bugetării participative, bugetării multianuale pentru investițiile publice în infrastructură și a bugetării verzi pentru orientarea cheltuielilor publice ale României către obiectivele de schimbări climatice și mediu în conformitate cu reglementările adoptate la nivel european.

Se continuă apoi cu alte cuvinte precum “maximizarea eficienței”, “simplificarea arhitecturii bugetului”, „maximizarea coerenței” sau „propuneri de modificări legislative”. Ce propuneri mai exact? Nimeni nu știe, poate e vorba de cele din PNRR.

O ciudățenie este și faptul că anumite lucruri care nu ar trebui să se întâmple, după 2 ani de guvernare PNL, chipurile de corecții, ar vrea să le rezolve acum:

„Revizuirea cadrului legislativ și instituțional actual al transferurilor financiare dintre bugetul de stat și bugetele locale în ceea ce priveşte sistemul de echilibrare, sume defalcate cu destinație specifică, subvenții din bugetele unor instituții din administrația publică centrală, în baza următoarelor principii:

● să nu se creeze obligații în sarcina bugetelor locale fără sursă de finanțare predictibilă și acoperitoare pentru nevoi;
● la fundamentarea necesarului de finanțare, acolo unde sunt aprobate standarde de cost (unități de asistență socio-medicală, cămine pentru vârstnici, centre pentru persoane cu handicap, etc.), sumele să fie în concordanță cu numărul de beneficiari;
● creșterea competitivității agenților economici prin îmbunătățirea cadrului în care aceștia operează, prin reforme structurale ample și susținute, care să stimuleze competitivitatea economiei românești și să accelereze convergența reală a României cu economiile dezvoltate din Uniunea Europeană.

Ceva parțial concret care a apărut și în alte documente guvernamentale în ultimii 2 ani: ca la titlurile dedicat populației, mai exact este vorba despre Tezaur (deși nu menționează asta), să se poată subscrie online.

La fiscalitate, cam la fel

Primul paragraf zice, printre altele: coaliția nu va majora sau introduce noi impozite și taxe.

Tot în acel paragraf scrie că se dorește eliminarea distorsiunilor și lacunelor ce permit minimizarea poverii fiscale, asigurându-se corectitudinea și echitatea în sistem.

E și asta vagă, nu este detaliată. Nu știm exact la ce se referă. Poate însemna taxare pentru unii.

Un paragraf interesant care ar trebui dezvoltat de ei ar fi: Revizuirea distorsiunilor și lacunelor din legislația fiscală, asigurându-se corectitudinea și echitatea în sistem pe principiul neutralității taxării (în sensul în care, indiferent de forma exercitării activității generatoare de venit, să fie aplicată aceeași povară fiscală).

În rest, se menționează că e nevoie de o reformă ANAF, relația stat-contribuabil, digitalizare etc. Acolo sunt ceva mai multe detalii, probabil primite chiar de la Fisc, din planurile instituției.

De menționat totuși câteva idei interesante:
• Reorganizarea trezoreriei: partea de operațiuni să se transfere către mediul privat, partea de datorie publică și de statistică să devină departament al Ministerul Finanţelor;/Reorganizarea trezoreriei: operațiunile vor fi reorganizate în parteneriat cu mediul privat, iar atribuțiile ce țin de datoria publică și de statistică vor fi preluate de către Ministerul Finanțelor prin intermediul unui departament dedicat;

• Reducerea TVA pentru deșeurile colectate selectiv.

Câteva termene de la capitolul Finanțelor

Majoritatea termenelor pe care le vedem la Anexa legată de Ministerul Finanțelor le găsim, aproximativ în aceeași formă, în PNRR.

Redăm mai jos câteva din lucrurile care ar trebui să se întâmple anul viitor, conform programului de guvernare (majoritatea sunt în PNRR).

Ponderea numărului de verificari documentare raportate la totalul actiunilor de control fiscal efectuate de administrația fiscală – 30% – termen: trimestrul IV 2022

Intrarea în vigoare a modificarilor aduse cadrului legislativ necesare pentru a asigura sustenabilitatea pilonului II de pensii – termen: trimestrul I 2022

Modificări aduse Codului Fiscal prin care se reduce gradual aria de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi – Trimestrul IV 2022 (probabil este vorba despre schimbarea pragului la microîntreprinderi, lucru pe care îl vedem și în PNRR)

Analiza sistemului de impozitare din Romania in vederea elaborarii de recomandari pentru a asigura ca sistemul de impozitare contribuie la promovarea si pastrarea unei cresteri economice sustenabile – trimestrul IV 2022.

Intrarea în vigoare a Hotararii de Guvern pentru aprobarea metodologiei de elaborare, monitorizare și raportare a programelor bugetare – trimestrul II 2022

Operationalizarea/aprobarea planului de acțiune comun între Agenția Națională de Administrare Fiscală și Inspecția Muncii pentru a preveni și a limita fenomenul evaziunii privind munca la gri / negru – trimestrul I 2022

Mâine vor fi audiați miniștrii cabinetului Ciucă în comisiile de specialitate din Parlament.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

STUDIU: Dependenţa Germaniei de China creşte într-un ritm devastator

Publicat

in

De

Economia germană a devenit mult mai dependentă de China în primul semestru din 2022, investiţiile directe şi deficitul său comercial atingând noi valori record, în pofida presiunilor politice asupra Berlinului să se distanţeze de Beijing, conform unui studiu consultat de Reuters, notează Agerpres.

În acelaşi timp, creşterea exporturilor Germaniei spre China s-a redus, potrivit studiului Institutului economic german (IW), care citează economiştii care indică o tendinţă spre majorarea producţiei pe plan local în China.

„Economia Germaniei este mult mai dependentă de China decât invers”, a apreciat Juergen Matthes, care a elaborat studiul. El a avertizat că această dependenţă reprezintă o problemă politică deoarece poziţia Beijingului în cazul Ucrainei şi poziţia sa militară faţă de Taiwan a plasat sub observaţie afacerile Germaniei cu China.

„Totuşi, în pofida acestor pericole şi probleme, interdependenţele economice cu China s-au îndreptat în direcţia greşită într-un ritm major, în primul semestru din 2022”, susţine economistul.

Conform studiului, investiţiile Germaniei în China s-au ridicat la aproximativ zece miliarde de euro în primele şase luni din 2022, depăşind cu mult precedentul nivel record, de 6,2 miliarde de euro.

Ponderea Chinei în importurile Germaniei a urcat la 12,4% în primul semestru din 2022, faţă de 3,4% în 2000, importurile Germaniei de bunuri chinezeşti în funcţie de valoare înregistrând un avans anual de 45,7%, arată datele IW.

Deficitul comercial al Germaniei pe relaţia cu China a ajuns la aproape 41 miliarde de euro la 30 iunie 2022, decalajul urmând să se adâncească.

IW a cerut Berlinului o schimbare a politicii faţă de China, reducerea subvenţiilor pentru firmele care fac afaceri cu a doua economie mondială, şi mutarea interesului spre alte pieţe emergente, în special din Asia.

Matthes a cerut companiilor din Germania să-şi reducă dependenţa de China, avertizând că orice sancţiuni occidentale contra Beijingului, de exemplu dacă invadează Taiwan, ar provoca în special falimentul firmelor expuse.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO ​Cum s-a terminat aventura unui pui de focă care a intrat într-o casă din Noua Zeelandă și a agresat pisica proprietarilor

Publicat

in

De

O familie a fost surprinsă să găsească în casa dintr-o suburbie a orașului Tauranga din Noua Zeelandă, care se află aproape de plajă, un pui de focă tare curios care a traumatizat pisica proprietarilor și a petrecut mai mult timp pe holul locuinței în timp ce copiii dormeau la etaj, relatează The Guardian.

Un pui de focă a intrat într-o casă din Noua ZeelandăFoto: Captură video The Guardian

Phil Ross care locuiește în Muntele Maunganui, o suburbie a orașului Tauranga din Noua Zeelandă, a povestit că soția sa a plecat miercuri dimineață la ora 6 la sală, iar când s-a întors a găsit în interiorul locuinței, care se află la 150 de metri de plajă, o focă mică și draguță.

În acel moment, simpaticul infractor s-a speriat puțin și a traversat holul pentru a ajunge în camera de oaspeți, a povestit Phil Ross.

Puiul de focă a reușit să intre în casă prin ușița care asigură accesul pisicii în casă, după ce a avut o mică dispută privind teritoriul cu felina familiei, Coco, pe care ar fi alergat-o până în locuință.

Puiul de focă a traumatizat pisica familiei

Puiul de focă a petrecut singur în casă, pe hol și pe canapea, timp de un ceas în timp ce copiii dormeau la etaj și nu a stricat nimic, până când soția lui Phil a reușit să o scoată pe ușa din față și să o ducă în grădină.

Un ranger de la Departamentul pentru Conservare a returnat foca, pe care familia a poreclit-o „Oscar”, în mare, după o dimineață plină de apeluri legate de foci.

După ce infractorul marin a plecat, pisica Coco a evitat să se plimbe la parterul casei pentru că era „în mod clar destul de traumatizată”.

Nu este ceva neobișnuit să vezi foci plimbându-se prin zonă în această perioadă, spune Phil Ross, care este întâmplător biolog de meserie și din păcate pentru el, nu era acasă când mamiferul a intrat în casă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend