Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Caniculă și ploi extreme – ANM a emis cod galben de ploi și vijelii în 19 județe

Publicat

in

Administrația Națională de Meteorologie anunță că joi vor fi averse torențiale și vijelii în 19 județe din sud-estul și centrul țării. Specialiștii au emis avertizare de tipul cod galben de instabilitate atmosferică. Avertizarea va intra în vigoare la ora 14.00 și va fi valabilă până la ora 21.00. Sunt vizate zone din cea mai mare parte a Moldovei, din nordul Dobrogei, din estul Munteniei și din zona Carpaților Meridionali și Orientali.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii cu viteze de peste 55…70 km/h, descărcări electrice, averse torențiale și izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp, precizează meteorologii. Joi și vineri, în România sunt în vigoare mai multe avertizări de vreme extremă. Astfel, în estul, sud-estul și sudul țării este cod galben de temperaturi ridicate și disconfort termic, în timp ce în Banat, în nordul Moldovei și în centrul Ardealului este cod portocaliu. De asemenea, meteorologii au emis o avertizare de tipul cod roșu de caniculă valabilă joi și vineri în șase județe din nord-vestul țării.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski: Semnarea unui document cu Rusia nu va însemna automat instaurarea păcii

Publicat

in

De

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a transmis în alocuțiunea sa zilnică către cetățeni, că semnarea unui document cu Federația Rusă, nu va însemna automat instaurarea păcii.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis luni seară, că principalul rezultat al zilei este că, din cele 70 de rachete ruseşti lansate, majoritatea au fost doborâte, arătând că este recunoscător luptătorilor, partenerilor pentru sistemele de apărare anti-aeriană pe care ucrainenii le folosesc şi menţionând că ”fiecare rachetă rusească doborâtă este o dovadă solidă că teroarea poate fi învinsă”.

El a adăugat că, totuşi, nu poate fi asigurată protecţie completă, astfel că au existat lovituri şi patru oameni au murit în atacurile de luni.

Preşedintele ucrainean a menţionat că se lucrează la restabilirea alimentării cu electricitate, eforturile fiind concentrate în regiunile centrale ale Ucrainei, Odesa, Zaporojie şi Harkov. El a arătat că în alte regiuni – de la Transcarpatia la Kiev, de la Kirovohrad la Sumî şi Harkov – a fost întreruptă alimentarea pentru stabilizare. Luni seară, cele mai multe pene de curent sunt în regiunile Viniţia, Kiev, Jitomir, Dnipropetrovsk, Odesa, Hmelniţîi şi Cerkasî.

”Din nou, teroarea rusească afectează ţările învecinate. Sunt din nou întreruperi în alimentarea cu electricitate din Moldova. Şi acest lucru demonstrează din nou că abilitatea Rusiei de a desfăşura astfel de atacuri teroriste masive este o ameninţare nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga noastră regiune. Cel puţin. Când un terorist destabilizează viaţa tuturor, oprirea terorii este o misiune comună”, a declarat Zelenski.

El a menţionat că va vorbi despre asta în discursul adresat experţilor de la Institutul American pentru Studiul Războiului.

Volodimir Zelenski a punctat că, prin atacul cu rachete de luni, Rusia a marcat aniversarea Memorandumului de la Budapesta.

”Soarta acestui document oferă răspunsuri la multe întrebări actuale despre Rusia. A semna doar ceva cu aceşti terorişti nu va aduce pacea. Ei vor încălca cu siguranţă orice acord la care se ajunge cu ei. Renunţarea la orice element al securităţii cuiva în favoarea Rusiei înseamnă un nou război. De aceea, este necesară o continuare de principiu a politicii existente a statelor cinstite: doar dezmembrarea capacităţilor teroriste ruseşti, eliberarea tuturor teritoriilor noastre şi tragerea la răspundere a criminalilor vor aduce pacea. Cred că se va ajunge acolo”, a subliniat el.

Preşedintele Ucrainei a adăugat că luni a fost semnată a treia declaraţie de sprijin a parcursului Euro-atlantic al Ucrainei, cu Muntenegru, după Cehia şi Belgia.

”Vom parcurge acest drum pas cu pas – vom convinge majoritatea euro-atlantică în favoarea Ucrainei. Şi nu doar prin cuvinte, ci şi prin decizii. Prin decizii care să sprijine accederea noastră la sistemul de securitate colectivă”, a afirmat Zelenski, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Qatar s-a angajat să contribuie la securitatea energetică a Europei: Livrări suplimentare de GNL pentru Germania

Publicat

in

De

Qatar continuă să discute cu cumpărătorii germani despre livrări suplimentare de GNL; ES ministrul de stat pentru afaceri energetice Saad Sherida al-Kaabi a declarat și a remarcat că „multe țări europene și asiatice doresc acum gaze naturale pe care nu avem suficienți negociatori pentru a face față”.

Germania este pregătită să primească noi fluxuri de gaz natural lichefiat (GNL) din Qatar începând cu 2026, după ce QatarEnergy și ConocoPhillips au semnat marți două acorduri de vânzare și cumpărare pentru exportul acestuia, care acoperă o perioadă de cel puțin 15 ani.

O filială a ConocoPhillips va achiziționa cantitățile convenite, care vor fi livrate la terminalul de recepție german de la Brunsbuttel, în nordul țării, aflat în prezent în curs de dezvoltare.

„Discutăm și alte posibile acorduri pentru Germania și cu multe țări asiatice și europene. Negociem cu companii germane pentru a crește și mai mult volumele trimise”, a declarat al-Kaabi ca răspuns la o întrebare adresată marți de Gulf Times.

„Ne-am angajat să contribuim la securitatea energetică a Germaniei și a Europei în general”, a mai spus al-Kaabi. Lance a salutat acordul ca fiind „o contribuție vitală la securitatea energetică mondială”.

„QatarEnergy și ConocoPhillips sunt încântați de oportunitatea de a aproviziona în mod responsabil și sigur piețele mondiale cu GNL din proiectele de extindere din Qatar”.

„Aceste acorduri vor oferi o soluție atractivă de preluare a GNL pentru noile noastre societăți mixte cu QatarEnergy și vor poziționa societățile mixte ca surse fiabile de aprovizionare cu GNL în Europa”, a adăugat Lance.

Potrivit Bloomberg, cele cinci instalații de import (GNL) închiriate de guvernul german vor costa în total 6,5 miliarde de euro în următorii 10-15 ani. De asemenea, este planificat și un terminal închiriat în mod privat. Odată ce vor fi operaționale, acestea vor putea acoperi aproximativ o treime din cererea actuală de gaze a Germaniei, potrivit unei estimări guvernamentale.

Săptămâna trecută, QatarEnergy a încheiat un acord de vânzare și cumpărare (SPA) pe 27 de ani cu China Petroleum & Chemical Corporation (Sinopec) pentru furnizarea a 4 milioane de tone pe an (MTPY) de GNL către China.

În conformitate cu termenii SPA, volumele de GNL contractate vor fi furnizate din proiectul de extindere a câmpului de GNL North Field East (NFE) al QatarEnergy și vor fi livrate la terminalele de recepție ale Sinopec din China.

La începutul acestui an, QatarEnergy a semnat cinci contracte pentru North Field East (NFE), primul și cel mai mare din planul de extindere în două etape a North Field, care include șase trenuri de GNL care vor crește capacitatea de lichefiere a Qatarului la 126 de milioane de tone pe an până în 2027, de la 77 de milioane în prezent, în două etape.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend