Conecteaza-te cu noi

LIFESTYLE

Când este necesară operaţia de extirpare a amigdalelor la copii

Publicat

in

În 1965, numai în America se realizau în jur de un milion de operaţii de extirpare a amigdalelor la copii sub 15 ani. Până în 2016, numărul acestor intervenţii a scăzut la jumătate, iar până în 2010, a scăzut iar la jumătate.

Din ce cauză a avut loc această scădere? Din cauza complicaţiilor care pot apărea în urma acestei proceduri medicale. S-a descoperit că unul din 5 copii suferă o complicaţie în urma unei operaţii de extirpare a amigdalelor. Cea mai comună este dificultatea de a respira, care afectează unul din 10 copii. Hemoragiile afectează 1 din 20 de copii şi pot avea loc la zile după operaţie, după ce copilul este deja acasă. Deşi complicaţiile sunt tratabile şi duc arareori la deces, este evident că decizia efectuării acestei intervenţii trebuie să fie una bine motivată.

Există două motive principale pentru care este recomandată operaţia de extirpare a amigdalelor la copii, dar lucrurile nu sunt bătute în cuie, pentru că fiecare situaţie şi fiecare pacient sunt diferite. Iată care sunt acestea:

Obstrucţia

Amigdalele la copii pot creşte suficient de mari pentru a obtura căile respiratorii, făcând dificilă inspiraţia şi expiraţia. Acest detaliu este mai evident atunci când cel mic stă întins, mai ales în timpul somnului, când gravitaţia face ca amigdalele să coboare în căile respiratorii. Acest lucru duce la o complicaţie numită apnee de somn obstructivă, care este foarte serioasă şi poate duce la probleme de sănătate şi de dezvoltare în cazul copiilor. Sforăitul nu este suficient pentru a pune un astfel de diagnostic. Apneea înseamnă că persoana respectivă încetează să respire pentru o perioadă de timp, aşa că ceea ce ar trebui să urmărească părinţii este pauzele din respiraţie.

Dacă observaţi că micuţul are o astfel de problemă, mergeţi cu el la un control medical. Uneori, amigdalele sunt atât de mari încât operaţia este evident necesară. În alte cazuri, lucrurile nu stau chiar aşa. Când necesitatea intervenţiei chirurgicale nu este sigură, se face un test numit polisomnografie, pentru a identifica mai precis cauzele apneei. Cel mai adesea problema se poate rezolva cu ajutorul medicaţiei sau a unor dispozitive medicale, dar şi prin schimbarea poziţiei de somn. Dacă niciuna dintre aceste metode nu este eficientă, abia apoi se poate pune problema intervenţiei chirurgicale.

Infecţiile recurente

Copiilor afectaţi sever de infecţiile recurente (mai mult de 7 episoade de infecţie într-un an) le poate fi utilă extirparea amigdalelor. Oricum, doar prezenţa unui gât inflamat, fie şi de mai multe ori pe an nu este un criteriu pentru o astfel de intervenţie. Pentru a fi eligibili, copiii trebuie să prezinte şi febră, ganglioni limfatici cu dimensiuni mărite şi rezultate pozitive la testele pentru infecţia cu streptococi. În cazul în care un copil este sever afectat de infecţii recurente, operaţia de extragere chirurgicală a amigdalelor va reduce semnificativ numărul acestora. Dar s-a observat că şi dacă nu suferă această intervenţie, numărul infecţiilor se va rări cu timpul. Deci, în ambele cazuri copilul va fi mai bine. Aşadar, dacă infecţiile nu îi afectează foarte serios viaţa, opţiunea intervenţiei este una care trebuie foarte bine analizată.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

7 lucruri utile pe care le poți face cu un smartwatch

Publicat

in

De

Ceasurile inteligente au câștigat foarte multă popularitate în ultimii ani, pe măsură ce tehnologia lor a evoluat, iar funcțiile li s-au diversificat. În plus, în vremurile noastre, un smartwatch poate fi văzut și ca o declarație de modă sau de identitate.

Ai foarte multe ședințe și nu îți permiți să nu fii punctual? Obișnuiești să îți accesorizezi întotdeauna ținutele? Ești un fan declarat al produselor unei anumite companii producătoare de telefoane și accesorii? Indiferent care este motivul pentru care ai decis să investești într-un smartwatch, cu siguranță, te bucuri din plin de funcționalitățile sale. Iată care sunt, poate, cele mai importante șapte lucruri utile pe care le poți face cu ajutorul ceasului tău inteligent:

Ții pasul cu notificările

Chiar dacă telefonul îți este mereu aproape, ca o extensie a mâinilor, cu siguranță nu ți s-a întâmplat doar o dată să fi ratat un apel urgent sau un mesaj important. Cu un Apple watch conectat la telefon, este imposibil să ți se mai întâmple acest lucru, deoarece vei primi notificările și pe ceas și nu le vei mai putea ignora, voit sau fără intenție.

Îți monitorizezi sănătatea

Ceasurile inteligente de ultimă generație sunt echipate cu funcționalități avansate care te pot ajuta să îți monitorizezi și gestionezi mai bine starea de sănătate. Exercițiile fizice sunt măsurate în calorii, în timp ce pulsul îți este măsurat în timp real, pe măsură ce le execuți.

Verifici starea vremii în timp real

Diminețile sunt mereu aglomerate și, poate, nu o dată ți s-a întâmplat să nu ai timp să verifici starea vremii pe telefon și să te îmbraci neconform. Acum, cu o singură atingere, poți vedea temperatura, dar și eventualele șanse de precipitații, fără să deschizi o aplicație distinctă sau un website în browser.

Faci plăți la POS

Tot mai mulți oameni folosesc dispozitivele purtabile, tocmai pentru că le ușurează viața. Acum, nu mai este nevoie să ai portofelul sau cardul la tine pentru a-ți putea achita nota de plată sau consumația, e suficient să ai datele cardului salvate în portofelul virtual și ceasul inteligent sincronizat, pentru a face plăți ”din încheietură”.

Asculți muzică

Dacă au un smartwatch, poți folosi serviciile de streaming și playerele de muzică direct din interfața acestuia. Unele modele îți permit să faci acest lucru și fără a-ți solicita conectarea ceasului la telefon. Astfel de funcții se dovedesc utile când ieși la alergat și nu ai telefonul sau când conduci și ai nevoie de o cale mai ușoară pentru a reda playlistul tău preferat, în trafic, fără a-ți pierde atenția de la drum.

Te trezești mai ușor

Funcția de alarmă este unul dintre motivele pentru care posesorii de smartwatch aleg să doarmă cu el la mână. Îți poți seta alarma ușor, iar ceasul îți va vibra la încheietură, pentru o trezire mai ușoară.

Tranzitezi fără dificultate la un alt fus orar

Atunci când călătorești în străinătate, poate fi o corvoadă să ajustezi ora, daca folosești un ceas de mână analog. Trebuie să verifici ora locală și să faci manual ajustările necesare, lucru care poate consuma timp. Cu un smartwatch, scapi de astfel de griji, e suficient să îți setezi locația, iar ora se va ajusta automat, în funcție de aceasta.

În concluzie, să te bucuri de un smartwatch nu este doar un simplu moft. Un astfel de accesoriu îți poate îmbunătăți considerabil viața și ușura munca, datorită tehnologiei avansate de care beneficiază. În plus, e un accesoriu modern, care se poate asorta cu ușurință la orice ținută, conferindu-ți un aer profesional și ancorat în realitatea timpurilor.

Foto: Freepik

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Vești bune! Încep lucrările de construire a fabricii de medicamente de la Turda! Investiție de peste 50 milioane euro

Publicat

in

De

Stada România, subsidiară din România a grupului Stada Arzneimittel AG, va investi peste 50 milioane euro în construirea primei fabrici de medicamente construită de o companie internaţională în ultimii 30 de ani în România.

”Stada România, subsidiară din România a grupului Stada Arzneimittel AG, demarează lucrarile de construcţie a primei fabrici de medicamente construită de o companie internaţională în ultimii 30 de ani în România. Cu o investiţie de peste 50 mil euro, această nouă facilitate de producţie este amplasată în Parcul Industrial Arieş din Turda, judeţul Cluj”, anunţă compania.

Proiectul de tip greenfield este parţial susţinut în implementarea sa de Guvernul României, printr-o contribuţie de ajutor de stat.

Noua unitate de producţie şi ambalare va cuprinde iniţial 9 linii tehnologice de ultimă generaţie pentru produse în doză solidă (capsule şi tablete), cu o capacitate de 120 milioane cutii produs farmaceutic pe an. Suprafaţa totală a unităţii este de aproximativ 30.000 mp şi permite o extindere rapidă a liniilor de producţie până la un număr de 12.

Întreaga suprafaţă a terenului achiziţionat este de 100.000 mp şi permite de asemenea, o dezvoltare ulterioară a facilităţilor de producţie, prin construcţia unor noi clădiri, în funcţie de cererea pieţei şi raportat la nevoile de dezvoltare continuă a companiei.

Produsele finite din unitatea din Turda – atât medicamentele eliberate pe bază de reţetă, cât şi produse farmaceutice eliberate fără prescripţie medicală – sunt destinate să deservească cu preponderenţă Romania si pieţele din Europa, în care grupul Stada îşi desfăşoară operaţiunile.

„Stada dezvoltă la Turda prima fabrică de medicamente construită de la 0 în România de către o companie internaţională, punând astfel o piatră de temelie în transformarea României de azi într-un jucător important în sectorul farmaceutic European, securizând în acelaşi timp lanţul de aprovizionare în acest domeniu strategic. Am ales Turda pentru că este o localitate situată în inima unei regiuni cheie pentru Grupul Stada. Este aproape de depozitul nostru din Timişoara, aproape de unităţile de producţie din Serbia, precum şi de laboratorul nostru de testare ce deserveşte întreg grupul Stada la nivel global”, subliniază Mihai Fugarevici, directorul general al Stada România.

Fabrica Stada de la Turda va fi construită conform unor fundamente solide de sustenabilitate, folosind tehnologie modernă, de ultimă generaţie, precum şi o suită de facilităţi ce presupun un consum redus de energie, cum ar fi panourile solare fotovoltaice, sistemul termic solar şi acoperiş verde pentru echilibrarea fluctuaţiilor de temperatură. Etapele de construcţie şi partea operaţională vor fi coordonate de Veroljub Ljubinkovic, care va conduce proiectul în calitate de director al fabricii.

“Guvernul României susţine în egală masură atât investiţiile străine, cât şi pe cele autohtone, în domenii cheie, care poziţionează România ca jucător important pe harta Europei. Face parte din strategia noastră să asigurăm un cadru transparent şi onest pentru toate investiţiile care asigură o dezvoltare a calităţii vieţii în ţara noastră şi de asemenea creează noi locuri de muncă”, a declarat Ciprian Hojda, consilier de stat în Guvernul României, cancelaria prim-ministrului.

Termenul de finalizare a facilităţii de producţie este planificat pentru luna octombrie 2024. Exploatarea facilităţii presupune formarea unei echipe de 375 de angajaţi cu experienţă în industria farmaceutică.

Stada Arzneimittel AG este o companie farmaceutică cu sediul central în Bad Vilbel, Germania. Grupul Stada are o strategie de afaceri axată pe doi piloni: medicamente generice, inclusiv produse farmaceutice de înaltă specializare şi produse fără prescripţie medicală pentru consumatori.

La nivelul anului 2021 Grupul Stada a raportat o cifră de afaceri de 3.249 miliarde euro şi EBITDA de 776.5 milioane euro.

Stada Arzneimittel AG este prezentă în aproximativ 120 de ţări, cu aproximativ 50 de reprezentanţe, 20 de fabrici şi peste 12.500 de angajaţi în întreaga lume.

Stada România este parte integrantă a grupului STADA Arzneimittel AG si este prezentă pe piaţa din România din anul 1997 prin doua entitati, Stada M&D şi Stada Hemofarm (laborator specializat în testarea produselor provenite din întreg grupul Stada).

Stada oferă pacienţilor atât medicamente inovative şi generice, produse farmaceutice de înaltă specializare (biosimilare), cât şi produse de tip CHC (Customer Health Care), scrie news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend