Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Câmpean, director general CERT.RO, despre 5G: „La momentul actual niciunul din furnizorii de echipamente nu se află în situațiile enumerate de proiectul de lege”

Avatar

Publicat

in

La începutul acestei săptămâni a avut loc o dezbatere publică asupra proiectului de lege care va reglementa inclusiv cadrul de dezvoltare al rețelelor 5G în România. Dezbaterea a fost organizată de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, în sistem de videoconferință.

Dan Câmpeanu, director general al CERT-RO, a declarat cu această ocazie că setul de instrumente 5G dezvoltat la nivelul Uniunii Europene a fost principalul pilon al noului proiect de lege, unul din riscurile principale identificate fiind cel al interferenței unui stat străin în lanțul de furnizori 5G, risc care este reglementat în proiectul de lege. Totuși, el a adăugat că ”credem că la momentul actual niciunul din furnizorii de echipamente nu se află în situațiile enumerate de proiectul de lege”. Dan Câmpeanu a mai precizat că măsurile tehnice de control pentru rețelele 5G vor fi incluse într-o legislație secundară.

Publicitate

Un mesaj extrem de important a venit si din partea Asociatiei Operatorilor Mobili din Romania, care reunește principalele companii din domeniu (Vodafone Romania, Orange Romania și Telekom Romania Mobile Communications). El a ridicat și problema faptului că proiectul de lege nu reflectă reglementările europene în materie, nu adresează cerințe tehnice, ci criterii nontehnice foarte largi și ambigue. Liviu Popescu a mai atras atenția că prin proiect se va impune operatorilor să achiziționeze echipamente și tehnologii numai de la furnizori autorizați imediat după intrarea în vigoare a legii, dar autorizarea furnizorilor se va face în patru luni de apariția noului act normativ. La aceasta se adaugă timpul necesar operatorului să evalueze și să aleagă între tehnologiile și echipamentele prezentate de furnizori, tot acest timp fiind o perioadă care poate genera discontinuitate în furnizarea serviciilor de telecomunicații.

Proiectul de lege prin care se vor stabili condițiile implementării rețelelor 5G a fost lansat în consultare publică de MTIC la începutul lunii. Conform formei actuale, utilizarea de tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes national, precum și în rețelele 5G, cu excepția terminalelor folosite de utilizatorii finali va fi condiționată de obținerea de către producători a unei autorizări. Această autorizare se va acorda prin decizie a primului ministru, în baza unui aviz conform al Consiliului Suprem de Apărare al Țării.

Proiectul a generat opinii pro și contra, lucru evidențiat și în cadrul dezbaterii de ieri, majoritatea celor prezenți în cadrul dezbaterii opinând că este necesară retragerea și rescrierea sa, sau prelungirea perioadei de consultare.

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate

ACTUAL

Codrin Ștefănescu, atac devastator: ‘Ludovice! Nu ne mai înjura și nu te mai criza pe motiv că am votat majorarea pensiilor!’

Avatar

Publicat

in

De

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate
Citeste mai mult

ACTUAL

Klaus Iohannis: ‘Soția mea, Carmen, s-a bucurat foarte mult că a reînceput școala’

Avatar

Publicat

in

De

Președintele Klaus Iohannis a declarat că soția sa, profesoară în Sibiu, s-a bucurat foarte mult că a reînceput școala.

„Soţia mea, Carmen, s-a bucurat foarte mult că a reînceput şcoala, merge la şcoală de câteva zile bune deja, cu foarte mult entuziasm. Copiii sunt bucuroşi că şcoala a reînceput, se respectă toate condiţiile şi lucrurile merg bine spre foarte bine”, a precizat Iohannis, întrebat dacă soţia sa i-a relatat vreo problemă de la reînceperea şcolii, conform agerpres.ro.

Citește și:

Contracte grele pentru ‘băieții deștepți’ din IT. Ministerul Finanțelor își deschide visteria pentru un fost angajat de-al lui Sebastian Ghiță

Publicitate

Cozmin Gușă dezvăluie cine e ‘Președintele din Umbră’ al României! El e principalul influencer al deciziilor lui Klaus Iohannis

Au îngropat securea războiului! Eliberat din pușcărie, temutul lider al Cordunenilor a semnat tratatul de pace

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend