Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Camera Deputaților a introdus noi reguli pentru instanţe în starea de urgenţă sau de asediu

Publicat

in

Activitatea de judecată se suspendă în situaţia instituirii stării de urgenţă şi poate continua doar în situaţii excepţionale, potrivit propunerii legislative pentru completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, adoptate miercuri de plenul Camerei Deputaţilor. S-au înregistrat 213 voturi „pentru”, 70 „împotrivă” şi 28 de abţineri. Camera Deputaţilor este prima sesizată în privinţa acestei propuneri legislative.

Vezi si: Adevărata ‘BOMBĂ’ din decizia CCR: Toate ordonanţele de urgenţă adoptate pe repede înainte sunt în pericol .

Potrivit unui amendament, activitatea de judecată se suspendă pe perioada decretării stării de asediu sau a stării de urgenţă, în condiţiile art. 93 din Constituţie.

Pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă, activitatea de judecată poate continua doar în situaţii excepţionale, de urgenţă deosebită, temeinic justificate, referitoare la protecţia relaţiilor de familie şi la măsurile dispuse prin decret emis de preşedintele României cu privire la instituirea stării excepţionale.

Cauzele care se vor judeca pentru fiecare categorie de instanţe vor fi stabilite, în mod exhaustiv, doar de Consiliul Superior al Magistraturii, după consultarea colegiilor de conducere ale curţilor de apel, pentru curţile de apel, tribunale şi judecătorii, respectiv al Colegiului de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă, în cauzele în care s-a dispus măsura arestării preventive sau în cauzele în care părţile execută pedeapsa în regim privativ de libertate, şedinţele de judecată se vor desfăşura prin videoconferinţă.

Pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă, termenele de prescripţie, cele procedurale şi cele de decădere nu încep să curgă, iar dacă au început să curgă, se suspendă, prevede un alt amendament.

Iniţiatorul propunerii legislative, senatorul PSD Robert Cazanciuc, a arătat în expunerea de motive că instituirea stării de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, pentru o perioadă de 30 de zile, prin decret prezidenţial, încuviinţată ulterior de Parlament, „a deschis cadrul pentru restrângerea exerciţiului unor drepturi fundamentale pentru prevenirea răspândirii COVID-19 şi realizarea managementului consecinţelor, raportat la evoluţia situaţiei epidemiologice”.

Iniţiatorul mai apreciază, între altele, că una dintre cele mai mari probleme ale sistemului judiciar din România o reprezintă practica neunitară a instanţelor de judecată, cu consecinţe majore asupra încrederii populaţiei în actul de justiţie. „Aprecierea urgenţei de către colegiul de conducere al fiecărei curţi de apel va conduce cu siguranţă la o aplicare neunitară a legi la nivel naţional şi la un tratament discriminatoriu bazat pe un criteriu de neacceptat, respectiv cel al circumscripţiei unei curţi de apel”, mai susţine iniţiatorul.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

VIDEO FOTO Cum arată în prezent o arenă legendară a Europei – Șantierul madrilen

Publicat

in

De

Santiago Bernabeu va primi haine noi, celebra arenă a Realului suferind în aceste momente transformări importante. Proiectul este unul amplu și ar trebui să fie dus la bun sfârșit în 2022. Costurile totale: undeva la 600 de milioane de euro.

Finalul de sezon din LaLiga îi găsește pe cei de la Real Madrid jucând pe arena Alfredo Di Stefano, cu o capacitate de 6.000 locuri, care în mod normal este utilizată de echipa secundă a madrilenilor, Real Madrid Castilla.

Noul Santiago Bernabeu va avea, printre altele, acoperiș retractabil care se va închide sau deschide în mai puțin de 15 minute.

Capacitatea va fi mărită cu aproximativ 3.000 de locuri.

De asemenea, arena va fi mai înaltă decât actuala structură cu 12 metri, iar suprafaţa va creşte cu 66.000 de metri pătraţi. Un ecran uriaş va înconjura stadionul şi va fi montat sub acoperiş.

Cum arată în prezent legendara arenă Santiago Bernabeu:

Sursa foto: Jorge Sanz/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sursa foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Cum ar trebui să arate în viitor Santiago Bernabeu:

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Avocata Elena Ouatu se alătură echipei RE:START ROMÂNIA Moldova

Publicat

in

De

Elena Ouatu, avocat de profesie şi mamă a doi copii, se alătură Partidului RE:START ROMÂNIA. Cei 20 de ani de activitate profesională desfășurată în România au învățat-o pe Elena câteva lucruri despre desișul birocratic, care este tot mai greu de străbătut. Dar pentru că este o persoană determinată și încrezătoare într-un viitor mai bun al țării, consideră că implicarea în politică este o decizie firească în contextual în care s-a săturat să mai aștepte de la alții să aplice politici juste, și crede că este timpul să își asume responsabilitatea de a face mai mult pentru județul Neamț și pentru această țară.

Elena Ouatu a venit alături de echipa RE:START România pentru că se regăsește în valorile noastre: curaj, onestitatea, verticalitatea şi integritatea.

”Oamenii de obicei vorbesc foarte mult, dar când vine vorba să-și pună în practică ideile, nu se mai înghesuie foarte mult. ar trebui să fie mottoul celor care doresc să lase în spatele lor lucruri durabile și utile societății. România are nevoie de fapte de la politicieni și fapte de la fiecare cetățean în parte.”

Îi urăm bun venit în Partidul RE:START ROMÂNIA și ne dorim ca Elena să-și pună toată forța și talentul său personal în lucrul cu oamenii.

Elena Ouatu este parte a echipei de conducere RE:START ROMÂNIA Neamț.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend