Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Camera de Comerţ şi Industrie Covasna premiază cele mai performante firme din judeţ

Publicat

in

Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna premiază, joi, cele mai performante firme din judeţ, în cadrul unei gale ce va avea loc la un conac din localitatea Moacşa.

Conducerea CCI Covasna a precizat că topul a fost întocmit pe baza bilanţurilor de anul trecut, în funcţie de domeniul de activitate, de mărimea firmelor şi de câţiva indicatori principali, cum ar fi cifra de afaceri, profitul şi numărul de angajaţi, potrivit Agerpres.

Potrivit CCI Covasna, anul 2021 a fost „un an de revenire” pentru majoritatea firmelor iar, în ciuda „pagubelor” provocate de pandemie, întreprinderile din judeţ au reuşit să obţină „rezultate remarcabile”.

„În anul 2021 au depus bilanţ un număr de 5074 de firme, cu 190 mai multe decât în anul precedent, iar raportul dintre firmele care au depus bilanţ şi totalul firmelor în funcţiune s-a îmbunătăţit şi el uşor, de la 76,4% la 77%. Cele trei cifre cheie – cifra de afaceri totală, profitul brut şi numărul de angajaţi (…) – arată toate o tendinţă de creştere faţă de 2020. Este adevărat că majorarea în cazul numărului de salariaţi este de numai 0,4%, dar tendinţa descendentă din ultimii ani pare să se inverseze. Ceea ce este surprinzător este rata de creştere a cifrei de afaceri şi a profitului în anul 2021 faţă de 2020, pentru că, de fapt, aceste cifre au crescut în fiecare an (chiar şi în anul pandemiei), dar dacă ne uităm la ultimul an „normal” înainte de pandemie (2019), creşterea cifrei de afaceri faţă de anul precedent a fost de 7,49%, iar creşterea profitului brut a fost de 14,2%, faţă de o creştere de 100% la ambii indicatori în anul 2021 faţă de anul 2020. În opinia noastră, această creştere explozivă din ultimul an arată că anul pandemiei şi-a pus amprenta (şi) asupra rezultatelor companiilor din judeţul Covasna şi, deşi şi în anul 2020 s-a înregistrat o uşoară creştere faţă de rezultatele din 2019 (cifră de afaceri + 1,69%, profit brut + 8,95%), companiile au recuperat de fapt în anul 2021 tot ce au ratat în anul 2020″, se arată într-un material postat pe site-ul instituţiei.

În ceea ce priveşte principalele domenii de activitate din judeţ, ponderea s-a schimbat uşor faţă de 2020, dar industria este în continuare pe primul loc, raportat la cifra de afaceri totală a companiilor din judeţ.

„34,87% din totalul cifrei de afaceri a firmelor din judeţ este realizată de firmele din industrie, 33,32% din comerţ, 15,16% din servicii, 7,01% din construcţii, 5,47% din agricultură, silvicultură şi pescuit, 2,52% din turism şi 1,65% din cercetare şi dezvoltare. În termeni absoluţi, toate domeniile au crescut, iar turismul, în mod nesurprinzător, aproape şi-a dublat cifra de afaceri faţă de anul precedent. Majoritatea covârşitoare a firmelor din judeţul Covasna erau microîntreprinderi în anul 2021. Din punct de vedere numeric, 90% dintre societăţile care şi-au depus bilanţul se încadrează în această clasă (4.535 de societăţi), ceea ce înseamnă că aceste societăţi pot avea cel mult 9 angajaţi şi o cifră de afaceri sau o valoare a activelor mai mică de 2 milioane de euro. Este interesant de observat că, în ceea ce priveşte productivitatea, microîntreprinderile sunt cele care se află în fruntea listei din judeţul Covasna în ceea ce priveşte profitul pe salariat”, se mai arată în materialul citat.

Conducerea CCI a menţionat că obiectivul principal al galei Topul firmelor este de a „recunoaşte eforturile mediului de afaceri în general şi ale întreprinderilor de succes din judeţul Covasna”, dar, reprezintă şi un bun prilej de socializare.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Sub amenințarea Rusiei, Suedia dă asigurări: ‘Suntem gata să furnizăm mai multă securitate în Europa şi în lume’

Publicat

in

De

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, afirmă că ţara sa este pregătită să furnizeze mai multă securitate în Europa şi în lume, atunci când va deveni membru deplin al Alianţei Nord-Atlantice.

„Noi am arătat clar că suntem gata acum să înfruntăm toate provocările, suntem gata să furnizăm, când devenim membrii deplini, mai multă securitate pentru Europa, pentru lume dar, în mod deosebit, noi venim de asemenea cu echipament bun, cu trupe bine antrenate să întărim flancul nordic”, a declarat oficialul suedez, miercuri, la Palatul Parlamentului, în ziua a doua a Ministerialei NATO.

Billstrom a subliniat rezilienţa, dar şi ambiţia NATO de a sta în faţa agresiunii ruse împotriva Ucrainei, precum şi cooperarea dintre statele Alianţei.

El a precizat că nu poate da un termen precis al aderării Suediei la NATO până când Parlamentul Turciei nu va ratifica tratatul, dar a menţionat că au fost făcute progrese la întâlnirea de marţi dintre Suedia, Finlanda şi Turcia.

Reuniunea miniştrilor afacerilor externe din ţările membre NATO continuă miercuri, la Bucureşti. În cea de a doua zi a reuniunii se va desfăşura o nouă sesiune a Consiliului Nord-Atlantic cu Finlanda şi Suedia, ţări invitate să adere la organizaţie, după care va avea loc o sesiune în care se vor alătura discuţiilor şi şefii diplomaţiilor din Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, ţări partenere ale Alianţei Nord-Atlantice.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

CM 2022: Grupa C – Rezultate și clasament

Publicat

in

De

Rezultatele meciurilor jucate în Grupa C a Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, conform Agerpres.

Marţi 22 noiembrie

 • Argentina – Arabia Saudită 1-2 (Lusail Stadium – Al Daayen)
 • Au marcat: Lionel Messi (10 – penalty), respectiv Saleh Alshehri (48), Salem Aldawsari (53).
 • Mexic – Polonia 0-0 (Stadium 974 – Doha)
 • Robert Lewandowski (Polonia) a ratat un penalty în min. 58 (a apărat Guillermo Ochoa).

Sâmbătă 26 noiembrie

 • Polonia – Arabia Saudită 2-0 (Education City Stadium – Doha)
 • Au marcat: Piotr Zielinski (39), Robert Lewandowski (82).
 • Salem Aldawsari (Arabia Saudită) a ratat un penalty în min. 45+1 (a apărat Wojciech Szczesny).
 • Argentina – Mexic 2-0 (Lusail Stadium – Al Daayen)
 • Au marcat: Lionel Messi (64), Enzo Fernandez (87).

Miercuri 30 noiembrie

 • Polonia – Argentina 0-2 (Stadium 974 – Doha)
 • Au marcat: Alexis Mac Allister (47), Julian Alvarez (68).
 • Lionel Messi (Argentina) a ratat un penalty în min. 39 (a apărat Wojciech Szczesny).
 • Arabia Saudită – Mexic 1-2 (Lusail Stadium – Al Daayen)
 • Au marcat: Salem Aldawsari (90+5), respectiv Henry Martin (48), Luis Chavez (52).

Clasamentul:

loc echipa M V E Î GM-GP P

 • 1 Argentina 3 2 0 1 5-2 6
 • 2 Polonia 3 1 1 1 2-2 4
 • 3 Mexic 3 1 1 1 2-3 4
 • 4 Arabia Saudită 3 1 0 2 3-5 3

Primele două clasate se califică în optimile de finală.

La egalitate de puncte, primul criteriu de departajare este golaverajul, iar apoi rezultatul meciului direct.

Legendă: M – meciuri, V – victorii, E – egaluri, Î – înfrângeri, GM – goluri marcate, GP – goluri primite, P – puncte

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend