Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Călin Popescu Tăriceanu, atac FĂRĂ PRECEDENT la adresa Guvernului: Este un atentat la democrație!

Avatar

Publicat

in

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, critică extrem de dur Guvernul Orban pentru OUG care schimbă legile electorale. El susține că rescrierea acestora în apropierea unui moment electoral important este ”o palmă dată democrației”.

Citește și: Victor Ponta poveste TERIFIANTĂ cu mama lui, din spitalele românești: M-au sunat la ora 11 noaptea

Publicitate

”Ordonanța Guvernului Orban rescrie capitole importante din legile electorale în vederea eventualelor alegeri parlamentare anticipate. Ea este o palmă dată democrației. Aș fi mers mai departe și aș fi spus că este un adevărat atentat la democrație dacă ea nu ar avea și prevederi pozitive, precum mărirea numărului de parlamentari pentru românii care trăiesc în străinătate.

Însă, asta nu justifică sub nicio formă legalizarea turismului electoral. Pe vremea când eram Președintele PNL, partidul era principalul adversar al turismului electoral și cel mai vocal avocat al votului democratic, în condiții corecte și transparente. Prin actuala ordonanță, Guvernul Orban face exact contrariul a ceea ce făcea PNL-ul al cărui președinte eram. Dacă această ordonanță va intra în vigoare ea va reintroduce turismul electoral, mărind posibilitățile de vot multiplu și, în final, de fraudare a alegerilor. Chiar dacă sistemul STS ar fi în totalitate sigur (bună glumă!) tot am fi în situația total anormală ca un parlamentar din Cluj să fie ales de cetățeni cu domiciliul în Teleorman sau Dolj, în vreme ce parlamentarii din București sau Constanța ar putea fi aleși de cetățeni din Satu Mare sau Suceava. Această modificare nu este o încurajare a prezenței la vot, ci o mașinărie de fraudare a alegerilor. Ea nu are niciun sens democratic și introduce noi tensiuni în societate, de parcă PNL ar vrea cu tot dinadinsul să-și dea cu stângul în dreptul.

A doua modificare complet nedemocratică este noua barieră pusă partidelor mici de a avea reprezentanți în secțiile de votare. Dacă până acum legea, oricum foarte dură, prevedea ca partidul să aibă un grup parlamentar, noua ordonanță prevede că partidul trebuie să aibă grupuri în ambele camere.

Știm ce se întâmplă când nu ai reprezentanți în secțiile de votare: voturile tale sunt tranzacționate sau anulate în favoarea partidelor mari care au reprezentanți. În final se ajunge ca partidele care nu au reprezentanți să nu mai facă pragul, iar voturile lor sunt redistribuite celor mari. Prin această manevră frauduloasă partidele mari ajung să primească în mod total incorect voturile pe care cetățenii le-au dat, de fapt, altor partide. Și nu vorbim de puține voturi, ci de 15-20% din voturile exprimate. Așa sunt deturnate, mai bine zis furate, voturile cetățenilor români în favoarea celor mari. Curată democrație!

Nu știu ce să cred. Ori partidul de guvernământ se pregătește de o mare fraudă electorală, ori guvernul Orban face tot ce poate să enerveze toți actorii politici ca să fie sigur că pe 24 februarie va pleca acasă. Dacă dorim să ne întoarcem cu 20 de ani în urmă putem să acceptăm această OUG. Dacă în schimb vrem alegeri corecte, nu putem fi de acord cu așa ceva.

Ordonanța nu a fost publicată în Monitorul Oficial și solicit Guvernului Orban să renunțe la publicarea ei. Pentru democrație, pentru românii care vor ca votul lor chiar să conteze.”, scrie Călin Popescu Tăriceanu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Scandal în PNL – Zeci de primari îi cer lui Orban decapitarea unei filiale judeţene după dezastrul din alegeri

Avatar

Publicat

in

De

70 dintre cei 102 lideri de organizaţii PNL din judeţul Argeş, dintre care 21 sunt primari, cer conducerii partidului să-l demită pe preşedintele organizaţiei judeţene, Adrian Miuţescu, şi să-l numească interimar pe Rareş Bogdan. Semnatarii scrisorii adresate Biroului Politic Naţional al PNL afirmă că preşedintele PNL Argeş este cauza eşecului în alegerile locale în judeţ, acesta fiind vinovat inclusiv de înlăturarea unor primari care au obţinut noi mandate după ce au părăsit partidul.

Scrisoarea integrală şi lista semnatarilor, AICI! (.pdf)

Publicitate

În Argeş, PNL a obţinut mai puţine mandate de primar decât în 2016, toate în mediul rural. Cu 28% vot politic în judeţ, PNL a fost surclasat de PSD, care a obţinut 45%.

Scrisoarea liderilor de organizaţii din Argeş:

“Supunem din nou atentiei dumneavoastra situatia Filialei Argeş a Partidului National Liberal în speranta că de această dată nu va rămâne fără un răspuns din partea dumneavoastră.

Nu o să reluăm şi cu această ocazie aprecierile noastre pentru preşedintele PNL Argeş, domnul Adrian Miutescu.

Stimati colegi,

Au trecut alegerile locale din anul 2020. În întreaga tara liberalii clamează victoria şi sunt recunoscuti ca învingătorii acestui scrutin electoral. Din păcate pentru noi toti nu este cazul în judetul Argeş.

În Argeş avem astăzi mai putini primari liberali decât aveam în anul 2016. În Argeş nu mai avem astăzi niciun primar liberal în mediul urban.

Fara niciun fel de infrastructură politică în mediul rural – în Argeş USR-PLUS a luat putin peste 10% şi a câştigat Primaria Muncipiului Câmpulung. A câştigat doamna Elena Lasconi, cea care a afirmat în urmă cu ceva timp că intentia domniei sale a fost initial să candideze din partea Partidului National Liberal, insa a fost refuzata.

În Argeş ne luptăm cu un PSD care rămâne extrem de putemic, deşi de-a lungul timpului nu a avut niciun fel de reprezentant în Guvemul României. PSD Argeş nu are vedete, nu are personalitati nationale. Nu avem la Argeş o Olguta Vasilescu, un Oprişan, un Buzatu sau un Ionel Arsene. Nici măcar un Bădălău.

PSD Argeş îl are însa pe Adrian Miuţescu. Cu sau fără voie, Adrian Miutescu e cel mai bun partener al PSD Argeş. În acest sens, Adrian Miutescu a refuzat sa semneze candidaturile a 5 primari liberali pentru că erau contestatari ai domniei sale, iar aceştia au fost nevoiti să se orienteze catre alte partide aproape inexistente pe eşicherul politic (ANŢ, PER), iar singurul primar liberal de oraş a plecat la PSD din acelaşi motiv. Toti aceşti 5 primari au câştigat alegerile la scoruri zdrobitoare.

PNL Argeş a luat 28% pe vot politic, scor bazat pe faptul că în mediul rural nu au existat alte forţe politice în Argeş în afară de PSD şi PNL. Primarii PSD Argeş au câştigat 71 de comune din 102 şi au făcut-o cu scoruri astronomice de 60%-70%. A mai rămas şi pentru PNL un 28% şi 24 de comune. La nivel judeţean scorul PSD a fost uriaş de aproape 45%.

USR-PLUS şi-a făcut simţită prezenţa în mediul urban, unde exceptând Pitesti, s-a clasat pe locul al doilea.

Preşedintele PNL Argeş a garantat victoria în interiorul şi in exteriorul partidului şi a pierdut. Suntem, în acest moment, ţinta ironiei şi ridiculizărilor presei argeşene şi ale opozanţilor politici. Şi nu avem argumente să contracarăm, pentru că au dreptate. Ce este până la urmă asumarea unui eşec, dacă nu o dovadă de onoare?

Membrii şi activul de partid nu au niciun fel de încredere în capacităţile acestei conduceri de filială.

Acum un an, 21 de primari din 25 şi 70 de preşedinţi de organizaţii au cerut demiterea lui Adrian Miuţescu, atrăgând atenţia asupra dezastrului pe care 1-a produs în filială. Vă ataşăm scrisoarea de anul trecut semnată de toţi aceştia, în speranţa, că în ceasul al 12-lea, judeţul Argeş va avea parte de o conducere coerentă şi imparţială, care să unească şi să mobilizeze filiala Argeş, nu să o dezbine, aşa cum a făcut Adrian Miuţescu.

Situaţia este extrem de gravă. Peste două luni avem alegerile parlamentare. Vă rugăm, Incă o dată, daţi o şansă Partidului Naţional Liberal în Argeş. Luaţi decizia care se impune, demiteţi-1 pe Adrian Miuţescu!”

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

FOTO – O persoană a căzut într-o fântână: misiune dificilă pentru pompieri

Avatar

Publicat

in

De

O personă a căzut într-o fântână în localitatea Pușcași, iar pompierii au fost nevoiți să intervină de urgență.

Pentru recuperarea cu operativitate a tânărului din fântâna cu o adâncime de aproximativ 10 m, salvatorii vasluieni intervin cu 1 autospecială de stingere și 1 ambulanță SMURD.

Publicitate

Citește și: Dorin Cioabă se revoltă, după ce a primit doar 80 de voturi! Acuzații de sabotaj: ‘Asul de treflă, simbolul nostru, nu a fost trecut’

Misiunea este în dinamică.

content-image

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend