Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Călătoriile cu trenul vor fi gratuite în Spania timp de patru luni. Care sunt condițiile

Publicat

in

Spania va pune în practică planul anunțat în iunie, astfel că vor fi gratuite călătoriile cu trenurile locale și regionale, de la 1 septembrie la 31 decembrie. Cei care vor gratuitate trebuie să se înscrie și sunt o serie de limitări de timp, distanță și tip de tren. Planul este însă unul gândit să-i facă pe oameni să ia și mai mult trenul, într-o țară cu trenuri grozave.

Tren regional din SpaniaFoto: Mercatec, Dreamstime.com

Nu doar Germania are un plan super-interesant pentru a atrage mulți oameni la tren. Spania vine și ea cu un plan de 200 milioane euro. Spania are peste 3.600 km de linii de mare viteză, mai mulți decât Franța, dar gratuitatea NU se va aplica pentru ele. Spania are însă în jurul orașelor mari rețele extinse de tip S-Bahn.

Din 24 august pot fi solicitate biletele gratuite și pot fi folosite din 1 septembrie, până la final de an. Reducerea va fi sub forma unui cod QR în aplicația Renfe, cod ce va putea fi scanat la gară, de fiecare dată. Pot aplica pentru reduceri și cei care nu sunt cetățeni spanioli.

Cei care vor să se înscrie trebuie să dea o garanție de 10 euro, bani ce vor fi returnați utilizatorului, dacă acesta a făcut cel puțin 16 călătorii în cele patru luni cât funcționează aceste reduceri.

Vor fi gratuite călătoriile pe trenurile Renfe de tip Cercanías, Rodalies (Catalonia) și Media Distancia. Garanția va fi de 20 de euro pentru călătoriile făcute cu trenurile Media Distancia, dar sunt eligibile doar cele de până la 300 km.

NU vor fi gratuite călătoriile cu trenurile de mare viteză AVE, dar acolo se va aplica o reducere de 50% pentru durate de până la 100 de minute.

Surse: International Railway Journal, The Local, .travelawaits.com

Sursa foto: Dreamstime.com

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Apple a renunțat la planurile de a crește producția iPhone 14, după ce primele date au arătat cerere sub așteptări – presă

Publicat

in

De

​Apple a cerut furnizorilor să nu producă mai multe telefoane iPhone 14, după ce primele date arată că cererea nu a fost atât de mare cum se aștepta compania, scrie Bloomberg. Sursele spun că, dacă cererea pentru modelul iPhone 14 a fost scăzută, pentru iPhone 14 Pro solicitările au fost numeroase.

Apple iPhone 14Foto: Captura Youtube

Sursele citate de Bloomberg spun că Apple a renunțat la planul de a crește cu 6% producția, după ce interesul arătat de public pentru noul iPhone 14 nu a fost atât de ridicat. Contează și faptul că absolut totul s-a scumpit, iar unii clienți au amânat cumpărarea unui nou telefon, având alte priorități.

Apple estimează că va produce 90 de milioane de unități iPhone 14 și 14 Pro în șase luni, la fel ca anul trecut. Diferențele dintre iPhone 13 și 14 nu sunt mari la modelele standard, însă iPhone 14 Pro vine cu mai multe noutăți, dar este și mai scump.

În țară, iPhone 14 costă de la 4.900 lei, iar iPhone 14 Pro costă de la 6.350 lei. iPhone 14 Pro Max costă de la 7.100 lei (în versiunea cu 128 GB) și ajunge la 10.500 lei în versiunea cu 1 TB stocare.

Apple vinde aproximativ 200 de milioane de iPhone-uri pe an în lume.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Vasile Dîncu taie din entuziasm: Potențialul de mobilizare al Rusiei nu este chiar aşa de slab cum pare

Publicat

in

De

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, afirmă că, în opinia sa, anunţul privind mobilizarea parţială a rezerviştilor din Federaţia Rusă „nu schimbă realitatea războiului” din Ucraina, dar poate avea efectul de bumerang în societatea rusă care până nu demult se arăta susţinătoare a lui Vladimir Putin. „Lumea se pregăteşte pentru ceea ce este mai rău, cu toate că ceea ce este mai rău nu se va întâmpla, asta este nu numai o speranţă, dar este chiar o certitudine”, susţine ministrul.

„Sigur că ideea de mobilizare parţială, pentru Rusia schimbă oarecum situaţia, dar, aşa cum am văzut reacţia la această mobilizare parţială, oarecum s-ar putea să aibă un efect bumerang, adică s-ar putea ca oarecum susţinerea, consensul aproape în jurul lui Putin în ceea ce priveşte războiul pentru reîntregirea Rusiei, a mamei-Rusii, să fi obţinut în acest moment un recul, mai degrabă din partea societăţii, pentru că lumea a început să conştientizeze că acest război, dincolo de faptul că duce la sacrificii economice, duce şi la sacrificii umane inutile”, a declarat Vasile Dîncu, marţi seară, la Digi 24, potrivit news.ro.

Vasile Dîncu a afirmat că există oficiali ruşi care nu sunt în „acelaşi registru cu Putin” şi care „au încercat să relativizeze ceea ce au spus Putin”, spunând că nu vor un conflict cu NATO.

Ministrul Apărării Naţionale a admis că, în situaţia unui atac nuclear, România, aflată în vecinătatea Ucrainei, ar putea fi mai expusă comparativ cu alte ţări, subliniind că există mecanisme de protecţie în astfel de situaţii care implică evenimente chimice, biologice, radiologice şi nucleare.

Întrebat ce părere are despre mobilizarea făcută în Rusia, Dîncu a remarcat „o oarecare degringoladă” din punct de vedere logistic, dar şi în privinţa modului în care ruşii privesc această mobilizare, spunând că între mobilizarea parţială şi mobilizare nu este mare diferenţă, iar ceea de se întâmplă trebuie privit „cu seriozitate”.

Dîncu, de profesie sociolog, nu a exclus posibilitatea ca unele dintre imaginile apărute în spaţiul public şi care arată o Rusie slabă să fie regizate.

„Nu cred că potenţialul pe care Rusia îl are în acest moment de mobilizare este chiar aşa de slab cum pare la prima vedere, de aceea vedem că ucrainenii sunt îngrijoraţi cu privire la acest lucru şi fac apel continuu la un sprijin întărit”, a explicat ministrul.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend