Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Business report: Cu ce cheltuieli de sănătate a intrat România, cu viteză, în criza Covid-19; Industria locală de pharma la un maxim istoric în 2020; Ce nu a precizat ministrul Economiei când a motivat plafonarea prețurilor

Publicat

in

Cu ce cheltuieli de sănătate a intrat România, cu viteză, în criza Covid-19. Țara e pe primul loc în UE la mortalitatea din cauze tratabile. Diagnosticul sec pus în „State of Health in the EU”, România – Profilul Sănătății, apărut în noiembrie 2019 plasează țara noastră pe ultimul loc în Uniune ca nivel al cheltuielilor pentru sănătate, atât absolut, în termeni comparabili ( euro pps), cât și procentual, pe baza raportării la PIB. Ponderea cheltuielilor pentru sănătate finanțate din bani publici (79,5 %) este în concordanță cu media UE (79,3 %). Deși plățile directe sunt în general scăzute, cu excepția cheltuielilor pentru medicamentele prescrise în cadrul asistenței medicale ambulatorii, plățile informale ( a se citi șpaga – n.r.) sunt deopotrivă substanțiale și răspândite, conform Curs de Guvernare.
Ce nu a precizat ministrul Economiei când a motivat plafonarea prețurilor: 15 furnizori concurențiali au oferte mult inferioare celei a Premier Energy pentru locuitorii din Otopeni. Nu mai puțin de 15 furnizori concurențiali în prezent au oferte mai atractive decât cea “reglementată de Autoritatea Națională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru locuitorii orașului Otopeni”, unde este distribuitor Premier Energy, compania invocată indirect de ministrul Economiei și Energiei, Virgil Popescu, ca argument pentru plafonarea prețului la energie, gaze și carburanți. Acest lucru demonstrează că explicația oferită de ministru pentru plafonarea prețurilor, dar și măsura adoptată prin Ordonanța militară 4, sunt nu numai inutile, ci și contraproductive. Cu alte cuvinte, pentru un presupus abuz al statului (prin ANRE) de pe piața “reglementată” a gazelor, se introduce controlul prețului și se desființează mai multe piețe (cea de energie, cea a gazelor și cea a carburanților), arată Profit.ro.
Toţi angajaţii CE Oltenia, al doilea producător de energie al ţării, vor intra în şomaj tehnic, prin rotaţie. Toţi cei circa 13.000 de angajaţi din carierele de cărbune şi din termocentralele din Oltenia vor intra în şomaj tehnic, prin rotaţie, protrivit unor surse apropiate situaţiei. Toţi angajaţii CE Oltenia vor intra în şomaj tehnic pe o perioadă de 17 zile, prin rotaţie, de acum şi până în luna mai, o decizie finală în acest sens urmând să fie luată de conducerea companiei cel mai probabil în cursul zilei de joi. Intrarea în şomaj tehnic a angajaţilor se va face cu respectarea planurilor de continuitate din cariere şi din termocentrale. Pe perioada şomajului tehnic, salariile angajaţilor vor fi plătite de stat, CE Oltenia urmând să aplice pentru schema de sprijin oferită de Guvernul României tuturor companiilor afectate de epidemia de coronavirus. Amintim că, în perioada de şomaj tehnic, salariaţii sunt plătiţi cu 75% din salariu, dar suma nu poate să fie mai mare de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea Asigurărilor Sociale de Stat Nr.6/2020, informează Economica.net.
Şantiere sub vremuri de pandemie: jucătorii din piaţă estimează creşteri la proiecte medicale, de infrastructură şi locuinţe. Proiectele de tip medical, infrastructură și construcțiile rezidențiale mici vor înregistra cele mai semnificative creșteri, în contextul prelungirii scenariului pandemiei. Asta estimează jucătorii în Construcții, conform unui studiu desfășurat de IBC Focus, companie de consultanta care monitorizeaza șantierele din România. Esantion: peste 300 de specialiști activi în piața. Rezultatele studiului IBC Focus indică faptul că specialiștii din piața construcțiilor se așteaptă ca statul să se implice în vederea creșterii numărului de investiții publice cu scopul de a susține industria. Mai precis, 35,5% sunt de părere că statul ar trebui să crească numărul de investiții publice și sunt chiar interesați să participe la aceste licitații, în timp ce un procent de 53,4% consideră că este nevoie de o implicare a statului, însă nu preconizează că vor participa la licitațiile publice. Potrivit unui sondaj realizat de Federația Patronatelor Societăților din Construcții în rândul firmelor membre, cele mai graveprobleme sunt închiderea unor șantiere și întârzierea plăților, arată Actual de Cluj.
E.ON România: Intervențiile în teren se desfășoară în condiții sigure. Vești bune pentru clienții E.On România. Angajații companiilor desfășoară în această perioadă activități de teren pentru a asigura continuitatea alimentării cu energie electrică și gaze naturale, dar și pentru a realiza diverse intervenții tehnice importante la instalațiile interioare de gaze naturale și electricitate. Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 15 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfăşurând activităţi de distribuţie, respectiv de furnizare a energiei şi a soluţiilor energetice pentru circa 3,1 milioane de clienţi, relatează Capital.ro.
Criza provocată de coronavirus va duce industria locală de pharma la un maxim istoric în 2020: „Ritmul de creştere se va dubla”. Industria farmaceutică din România va înregistra afaceri record în 2020, în contextul cererii crescute de medicamente și echipamente sanitare, generate de pandemia de Coronavirus. Cifra de afaceri generată de întreg lanțul de producție și distribuție va ajunge la aproximativ 68 de miliarde de lei, un maxim istoric pentru piața locală, potrivit unei analize KeysFin. Profitul net al companiilor din industria farmaceutică a ajuns la aproape 3 miliarde de lei în 2018, cu 20% mai mare comparativ cu anul 2017 și cu 162% peste nivelul din 2009. Pentru 2019, analiștii KeysFin estimează depășirea nivelului de 3,25 miliarde de lei, iar, în ceea ce privește anul în curs, profitul net se va apropia de 4 miliarde de lei, potrivit acelorași estimări, scrie Wall-Street.ro.
Retailerul belgian Mega Image reduce preţul la peste 1.000 de produse de bază şi stopează creşterile de preţ la toate produsele. Mega Image reduce preţurile la peste 1.000 de produse alimentare şi nealimentare de bază şi anunţă că nu va opera niciun fel de creşteri de preţuri la raft pentru toate produsele din portofoliul său, a anunţat retailerul. Reducerile sunt deja în toate magazinele Mega Image şi în online, pe www.mega-image.ro, unde pot fi verificate direct toate preţurile. Mai mult, Mega Image se angajează ca în perioada următoare să nu opereze niciun fel de creşteri de preţ la raft pentru toate produsele din portofoliul său, cel puţin până la finalul lunii aprilie 2020. Atât Mega Image, cât şi furnizorii săi fac eforturi în această perioadă pentru a reduce impactul măsurilor luate de autorităţi în contextul COVID-19 asupra coşului de cumpărături. În acelaşi timp, termenele de plată către furnizori care au cea mai mare nevoie în această perioadă au fost reduse pentru a le susţine efortul, mai precizează compania, potrivit inCont.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Număr record de decese în statul american Florida, în 24 de ore

Publicat

in

De

Florida, unul dintre primele state americane care a ieşit din izolare, a înregistrat marţi un număr record de decese cauzate de noul coronavirus în decurs de o zi, relatează AFP preluat de agerpres.

Autorităţile sanitare din acest stat din sud-estul Statelor Unite au anunţat 132 de decese şi peste 9.000 de noi cazuri în ultimele 24 de ore.

Advertisements

Aceasta creşte bilanţul total din Florida, unul dintre epicentrele actuale ale pandemiei de COVID -19 din SUA, la peste 4.400 de decese şi 290.000 de cazuri raportate.

Guvernatorul republican al statului Florida Ron DeSantis a fost unul dintre primii din Statele Unite, la începutul lunii mai, care a relaxat măsurile de izolare şi a redeschis economia statului, care depinde în mare măsură de industria turismului.

O decizie considerată pripită săptămâna trecută de imunologul Anthony Fauci, un membru important al celulei de criză prezidenţiale pentru coronavirus. Guvernatorul a afirmat că atunci când a decis relaxarea restricţiilor s-a bazat pe statisticile disponibile.

La sfârşitul lunii iunie el a ordonat o închidere aproape totală a barurilor, dar numărul cazurilor de infectare a continuat să crească în Florida, ca şi în alte state din sudul şi vestul ţării.

Oraşul Jacksonville, din Florida, va găzdui la sfârşitul lunii august convenţia naţională a Partidului Republican care urmează să-l nominalizeze oficial pe Donald Trump candidat la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Această reuniune de amploare era iniţial planificată în Carolina de Nord înainte ca guvernatorul democrat al acestui stat să impună restricţii în conformitate cu recomandările autorităţilor sanitare.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Medicul Geza Molnar spulberă două mituri: ‘Carantina nu este necesară decât pentru anumite boli! Este inadmisibil să nu facă un control al aparatelor’

Publicat

in

De

Epidemiologul Geza Molnar a discutat la Marius Tucă Show dacă în aceste momente în România mai este nevoie de stare de urgență. Redăm mai jos principalele discuții purtate de cei doi și relatate de Mediafax.

Citește și: Lovitură pentru proprietarii de mașini! S-ar putea întâmpla din ianuarie 2021

Advertisements

Geza Molnar: Nu prea am înţeles de ce nu s-au deschis restaurantele. Există un fel de restaurante care erau numite cantine de întreprinderi şi servesc meniuri. Nu am îneles de ce a fost atât de vehement tratată problema restaurantelor.

Marius Tucă: Aş vrea să faceţi o radiografie a României.

Geza Molnar: În ultimele 3 săptămâni a crescut morbiditatea, este direct legată de creşterea mobilităţii. În afară de aceasta, nu putem să contestăm că s-a îmbunătăţit metodologia de depistare prin anchetă epidemiologică. Procentele sunt acum între 4-6%. După opinia mea, această creştere este un fenomen natural pentru că toată creşterea se bazează pe anumite zone teritoriale şi anumite populaţii.

Creşterile se limitează la anumite teritorii şi focare. Aceasta este o cifră, dar dacă nu cunoaştem esenţa şi conţinutul cifrelor poate să rezulte o interpretare eronată. Cazurile trebuiesc stăpânite prin reacţie promptă. Foarte multe medicamente sunt candidate, dar niciunul nu şi-a dovedit eficienţa deplină. Mai repede de un an, un an jumătate nu va exista vaccin.

Dacă aşteptăm ca prin cazurile de 500-600 să creştem, o să depistăm cazuri până în septembrie. Aproape în toată Europa există o asemenea creştere după descreşterea valului epidemiologic primar. În momentul de faţă, datorită inexistenţei specifice, cea nespecifică nu mai depinde de măsurile administrative. De ce a trebuit acum după 30 de ani să încercăm să reglementăm carantina şi izolarea. Izolarea este o metoda strict medicală, trebuie lăsată la latitudinea sectorului major. Carantina este o măsură administrativă. Am supărat pe mulţi afirmând că este o viroză respiratorie, chiar dacă decesele sunt mai multe decât calculul iniţial. Este o viroză respiratorie care afectează întreaga populaţie a lumii.

Citește și: Raed Arafat reacționează după ce a fost amenințat cu moartea: Pe mine nu mă afectează deloc. M-am obișnuit

Marius Tucă: De ce România a stat închisă 2 luni dacă atunci erau 500-600 de cazuri pe zi, iar acum, în libertate, sunt tot atâtea cazuri? De ce carantinare?

Geza Molnar: Carantinarea se utilizeaza extrem de rar, nu la o viroză respiratorie. Atunci, pe vremea începuturilor, anumite restricţii erau binevenite. Conservarea populaţiei a expus şi permis o răspândire mult mai largă după ridicarea restricţiilor, care au fost prea mult prelungite. La o boală ca hepatita C am umple spitale cu bolnavi până în 90 de zile. Carantina nu este necesară decât pentru anumite boli. Am citit un articol serios, experienţa islandeză. La început şi ei au avut probleme cu turiştii, dar în momentul de faţă ei depistează sursa şi contacţii.

Marius Tucă: Cum aţi vedea legea caratinării şi izolării?

Geza Molnar: Eu aş fi formulat o lege extrem de simplă şi scurtă în care ar fi zis definiţia şi procedura izolării şi carantinei pe perioada COVID-19.

Marius Tucă: Izolarea o vedeaţi la domiciliu a celor asimptomatici şi la spital a celor simptomatici?

Geza Molnar: Cei care sunt bolnavi acceptă cu semnătură internarea. Am fabricat metodologii stufoase. Trebuiau anticipate şi controversele care sunt binevenite. Tineretul şi copiii pot fi transmiţători, dar nu se îmbolnăvesc.

Citește și: Încă o LOVITURĂ: Austria INTERZICE orice zbor aerian spre și dinspre România

Marius Tucă: În continuare nu ni se spune numărul de pacienţi, ne spun doar numărul de teste

Geza Molnar: Apropo de testări mai am un „of”. Şi aparatele acelea sunt achiziţii relativ noi, dar unele lucrează de 3-4 luni de zile, este inadmisibil să nu facă un control de calitate al acestora. Calibrarea aparaturilor este obligatorie pentru că acest RT PCR nu este o metodă simplă, nu se face numai aşa, ochiometric, în eprubetă.

Am făcut trendul la prima şi a doua ascensiune, diferenţa este de 1,8%. Adică asistăm la acelaşi fenomen, mi-am permis să afirm că şi acest val epidemiologic actual va ajunge la un vârf şi 1-2 săptămâni o să asistăm la o scădere. Tot acolo vom ajunge şi cu carantină şi fără carantină. Şi cu izolare şi fără izolare.

Marius Tucă: Asta ar trebui să audă populaţia de la preşedintele Iohannis.

Geza Molnar: Dacă prelungim prea mult platoul acestui val, atunci există un risc pentru că trebuie să se înceapă anul şcolar. Învaţămnâtul este absolut necesar să se deschidă în condiţii normale. Există riscul să se răspândească în colectivităţile de copii. Undeva prin octombrie-noiembrie vom avea gripa sezonieră, iar în decembrie-ianuarie vom avea noi cazuri de COVID, în focare teritoriale sau de colectivităţi izolate.

Marius Tucă: Dacă vom avea un vaccin, va avea o eficienţă relativă, in 2021. Sunteţi adeptul vaccinului de făcut în cotombrie, împotriva gripei sezoniere?

Geza Molnar: Vaccinul în cauză asigură protecţie bună în 60% din cazuri. Vaccinul antigripal sezonier e bine de făcut la toate categoriile vulnerabile. Referitor la vaccinul anti COVID, nu sper mai repede de un an, un an si jumatate, şi în situaţia asta ar fi nevoie să fie vaccinată 60% din populaţie pentru imunitate de turmă, ceea ce e imposibil. Nu putem spera la stoparea şi dispariţia virusului prin vaccinare actuală sau în perioada imediat următoare.

Citește și: Vârsta de pensionare are parte de modificări! Cine sunt cei care vor beneficia de noile reguli

Marius Tucă: Legat de valul 2, spuneaţi că ar fi un nou val prin decembrie. Credeţi că va mai fi cazul să fie carantină, izolare?

Geza Molnar: Nu, pentru că e o viroză respiratorie.

Marius Tucă: Credeţi că vom ajunge la 200-300 cazuri pe zi sau mai puţine?

Geza Molnar: Eu cred că în iarna care urmează şi primele luni din 2021 nu vom depăşi 300 de cazuri pe zi, şi asta pe perioada scurtă. Singurul risc e de prelungire a sezonului gripal, dacă se vor intercala. Apropo de mortalitate specifică, e greu de apreciat, pentru că fiecare ţară raportează altfel. Dacă vom avea 3-4%, ar fi tot ca la o gripă sezonieră.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Advertisements

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend