Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Business report: Cu cat contribuie la cresterea economiei drogurile, prostitutia si contrabanda?; Cat costa o casa in zona din Romania pe care Printul Charles a pus reflectoarele; Educatia financiara se bazeaza exclusiv pe parinti. Ne mai miram ca nici tinerii nu stiu ce inseamna banii

Avatar

Publicat

in

Topul ipotecarelor in euro. Avansul ridicat ramane principala dificultate pentru clientii cu venituri in lei care doresc sa cumpere o casa cu credit in valuta. Nicio banca nu solicita mai putin de 25% din valoarea imobilului, din cauza restrictiilor impuse de BNR, in timp ce pentru imprumuturile in lei este suficient un avans de 15%. Creditele in valuta s-au ieftinit fata de anul trecut, insa scaderile de dobanda aplicate de banci la acestea s-au facut mult mai putin agresiv decat la imprumuturile ipotecare in lei. Exista banci la care ieftinirile sunt aproape inexistente, precum si o institutie de credit, Bancpost, care chiar a scumpit intre timp produsul, aplicand o marja fixa mai mare la rata Euribor la 3 luni (6,25% marja in prezent, fata de 5,75% anul trecut, cand ocupa prima pozitie in topul celor mai bune ipotecare in euro), noteaza Capital.ro.

Cu cat contribuie la cresterea economiei drogurile, prostitutia si contrabanda? Activitatile ilegale precum contrabanda cu alcool si tutun, consumul de droguri si prostitutie au contribuit cu peste 0,53 miliarde lei in primele trei luni. Estimativ, pe un an intreg, suma ar trebui sa depaseasca 2,2 miliarde lei. PIB-ul a crescut in primele trei luni cu 4,2% fata de primul trimestru din 2014, date ajustate sezonier, pana la aproape 175 miliarde lei. Aceste activitati ilegale au contribuit cu aproximativ cu 0,3% la formarea PIB-ului de 175 miliarde lei din primul trimestru, a declarat, vineri, Adriana Ciuchea, director general Directia de conturi nationale si sinteze macroeconomice in cadrul Institutului National de Statistica (INS), potrivit Agerpres. “Activitatile ilegale reprezentate prin contrabanda cu alcool si tutun, consumul de droguri si prostitutie reprezinta in trimestrul 1 2015 aproximativ 0,3% din PIB. Ponderea mai mare in cadrul acestora o are contrabanda cu alcool si tutun care este de 0,17% din PIB, dupa care drogurile – 0,13% si prostitutia – 0,03%”, a spus directorul INS, informeaza EVZ.ro.

De unde vine cresterea economica de 4,3% a Romaniei: consumul, transporturile, turismul si industria au sustinut avansul din primul trimestru. Produsul Intern Brut (PIB) a fost in primul trimestru estimat la 139,27 miliarde lei, in crestere cu 4,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, evolutie sustinuta de comert, reparatiile auto, transport, hoteluri, restaurante si industrie, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In functie de datele ajustate sezonier, economia s-a cifrat la 174,85 miliarde lei preturi curente, in crestere cu 1,6% fata de ultimul trimestru din 2014 si cu 4,2% fata de primele trei luni ale anului trecut. Comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transportul si depozitarea, hotelurile si restaurantele au contribuit cu 1% la cresterea economica din primul trimestru, aceasta ramura avand o pondere de 17,8% la formarea PIB, iar volumul sau de activitate s-a majorat cu 5,8%, scrie Adevarul.ro.

Educatia financiara se bazeaza exclusiv pe parinti. Ne mai miram ca nici tinerii nu stiu ce inseamna banii.
Economisirea pentru copii este unul dintre lucrurile care da cosmaruri oricarui parinte. Ne-am obisnuit de la parintii nostri sa fim cei care isi vor sustine financiar copiii si foarte bine facem. Totusi, este mult mai greu sa faci ceva pentru mostenitori daca nu ai venituri suficiente. Dar economisire pentru copii exista. Conform unui studiu facut de Erste Group, 29% dintre romani economisesc pentru viitorul progeniturilor, iar 48% au declarat ca intentioneaza sa faca acest lucru in viitorul apropiat. Procentul de la noi este peste media europeana, de 25%, dar sub cea mondiala, de 34%, noteaza businesscover.ro.

Populatia poate subscrie titluri de stat la o dobanda intre 1,75% si 2,15%. Cetatenii pot subscrie in oferta de titluri de stat a Ministerului Finantelor la dobanzi in intervalul 1,75% – 2,15%, potrivit termenilor ofertei. Investitorii pot subscrie in mod valabil Titluri de stat la orice rata de dobanda din cadrul intervalului (inclusiv la limita inferioara si cea superioara a intervalului). Pasul de dobanda aferent subscrierilor realizat de catre investitori este de 0,05%, respectiv rata de dobanda la care se ofera sa subscrie investitorii va fi exprimata cu maximum doua zecimale, iar cele doua zecimale trebuie sa fie multipli de 0,05%, precizeaza prospectul. Titlurile de stat, denominate in lei, sunt emise cu dobanda fixa anuala si sunt scadente in 25.06.2017, potrivit prospectului. Valoarea emisiunii va fi de 100 de milioane de lei, iar valoarea nominala a unui titlu va fi de 1.000 de lei. Perioada de subscriere va fi de doua saptamani, in intervalul 8 – 19 iunie, informeaza Bursa.ro.

Cat costa o casa in zona din Romania pe care Printul Charles a pus reflectoarele. ASR Printul Charles viziteaza Romania in fiecare an. Si in fiecare an trece prin Viscri, vizitat de peste 15.000 de turisti anual. Economica.net iti spune cat costa o casa in aceasta zona. Printul Charles a cumparat in 1996 o casa veche, pe care recent a donat-o fundatiei sale din Romania. Aceasta va fi restaurata si transformata in Centru de Pregatire, care va avea o sala de conferinta capabila sa gazduiasca pana la 70 de persoane, o cafenea si posibilitati de cazare ce vor veni in sprijinul comunitatilor locale si a miilor de vizitatori ce ajung in satul Viscri in fiecare an. Cei interesati de o mica afacere, precum o pensiune, pot achizitiona case sasesti in satele din aceasta zona, unde preturile la cazare ajung si la 100 de euro/camera/noapte. 49.000 de euro cere un proprietar pentru o casa saseasca in satul Viscri. La parter, casa are o bucatarie, un dormitor, o baie si un hol, iar la etaj se afla doua camere, cu baie si hol. In acest pret mai intra si o sura, doua magazii, un garaj, curtea si gradina.

Sergio Marchinne confirma renasterea lui Ferrari Dino. Presa de specialitate din afara a speculat de foarte mult timp reintoarcerea lui Ferrari Dino in gama producatorului italian. Astazi, Sergio Marchionne, seful FCA (Fiat Chrysler Automobiles) a confirmat renasterea numelui Dino. Spre deosebire de prima versiune, noul Ferrari Dino nu va fi un model adresat publicului larg. Acesta va fi orientat catre placerea de a conduce un automobil Ferrari si se va afla, ca nivel de pret, in zona lui California. Pentru moment, oficialiul FCA nu a oferit o data de lansare a viitorului Dino. In ceea ce priveste motorizarea, exista sanse mari ca noul model al producatorului din Maranello sa foloseaca o unitate V6 bi-turbo, mai ales ca, Maserati ofera in gama un astfel de produs, scrie Auto-Bild.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Este cel mai bun vaccin: Are o eficienţă de 67% împotriva infecţiilor simptomatice și de 80% contra deceselor

Avatar

Publicat

in

De

Vaccinul CoronaVac dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de compania chineză Sinovac a demonstrat o eficienţă de 67% în prevenirea infecţiilor simptomatice, potrivit primului studiu în rândul populaţiei ce a vizat acest ser, au anunţat vineri reprezentanţii guvernului din Chile, citaţi de Reuters.

Totodată, vaccinul CoronaVac a prezentat o eficienţă de 85% în prevenirea spitalizărilor şi o eficienţă de 80% în prevenirea deceselor asociate maladiei COVID-19, a anunţat guvernul chilian, prezentând un raport întocmit de Ministerul Sănătăţii din această ţară, potrivit agerpres.ro.

Prin acest studiu, Chile a devenit una dintre puţinele ţări din lume, alături de Marea Britanie şi de Israel, care au folosit campaniile lor naţionale de vaccinare pentru a obţine informaţii despre eficienţa vaccinurilor în afara studiilor clinice controlate, calculând eficienţa acestor seruri care se confruntă cu mai multe variabile imprevizibile ce apar în rândul populaţiilor.

Studiul din lumea reală realizat în Israel pentru a măsura eficienţa vaccinului Pfizer-BioNTech a analizat rezultatele obţinute de la 1,2 milioane de persoane, dintre care unele au fost vaccinate, iar altele nu au primit acel vaccin.

Autorităţile din Chile au examinat eficienţa vaccinului CoronaVac în rândul unui grup de 10,5 milioane de persoane, împărţite în voluntari vaccinaţi şi voluntari nevaccinaţi.

Datele astfel obţinute sunt mai bune decât informaţiile precedente care au fost publicate despre eficienţa vaccinului CoronaVac, calculată în cadrul unor studii clinice.

La începutul lunii ianuarie, cercetători din Brazilia au anunţat că vaccinul CoronaVac a avut o “eficienţă clinică” de 78% împotriva “cazurilor medii şi severe” de COVID-19 în faza 3 a studiilor clinice. Aceiaşi cercetători au adăugat apoi un grup de voluntari cu “infecţii foarte uşoare” şi anunţat că eficienţa generală a acestui vaccin chinezesc era de 50,4%.

Indonezia a acordat autorizaţia de utilizare în regim de urgenţă pentru vaccinul CoronaVac în baza unor date intermediare care arătau că acest ser are o eficienţă de 65%.

Într-un studiu realizat în Turcia, vaccinul CoronaVac a arătat o eficienţă de 83,5% în prevenirea infecţiilor simptomatice şi o eficienţă de 100% în prevenirea cazurilor severe de îmbolnăvire şi a spitalizărilor.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Viktor Orban le cere ungurilor să se vaccineze ca să ridice restricțiile până la începutul verii

Avatar

Publicat

in

De

Premierul ungar, Viktor Orban, i-a îndemnat vineri pe unguri în interviul său săptămânal radiodifuzat să se vaccineze împotriva coronavirusului pentru că acest lucru “salvează vieţi” şi a menţionat că Ungaria ar putea “ieşi la liman” la sfârşitul lui mai sau începutul lui iunie, prin dublarea numărului de persoane vaccinate, relatează MTI.

Viktor Orban a calificat vaccinarea drept o chestiune ce ţine de responsabilitatea şi protecţia individuală şi a precizat că peste 3,14 milioane de unguri au primit deja o primă doză, iar 1,3 milioane pe amândouă, scrie agerpres.ro.

El a atenţionat totodată că în rândul opiniei publice câştigă teren “noţiunea eronată” că, după vaccinarea a 60-70% dintre unguri, ceilalţi nu vor mai avea nevoie de vaccin, subliniind că “nimeni nu poate fugi” de virus şi că doar vaccinarea poate oferi protecţie şi salva vieţi.

Următoarele şase săptămâni vor fi decisive în evoluţia epidemiei, a apreciat Orban, potrivit căruia Ungaria ar putea dubla numărul persoanelor vaccinate şi astfel ar putea “ieşi la liman” la sfârşitul lui mai sau începutul lui iunie.

El a mai notat că circa 500.000 de doze de vaccin produs de Johnson&Johnson vor trebui înlocuite, în principal cu cel chinezesc Sinopharm, vaccinul Janssen urmând să fie examinat separat în Ungaria, “ceea ce este o măsură neobişnuită, până acum certificatele occidentale fiind acceptate şi fiind examinate doar cele estice”.

Premierul a făcut apel totodată la profesori să “contribuie la redeschiderea ţării”, recunoscând totodată că relansarea cursurilor cu prezenţă fizică nu va fi uşoară şi că s-au vaccinat până acum mai puţine cadre didactice decât spera.

Problema redeschiderii şcolilor divizează publicul, întrucât “părinţii îşi fac griji întotdeauna cel mai mult pentru copiii lor”, a admis Orban.

Premierul ungar a asigurat pe de altă parte, legat de redeschiderea teraselor, prevăzută după trecerea pragului de 3,5 milioane de inoculări, că ungurii îşi vor “redobândi o parte foarte spectaculoasă a vieţii de dinainte”, precizând că taxele pentru utilizarea domeniului public vor fi eliminate, precum şi birocraţia pentru autorizarea teraselor, cu scopul de a încuraja relansarea industriei ospitalităţii.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend