Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Bursa de Valori București: tranzacţii de 41,487 milioane lei pentru ziua de vineri

Publicat

in

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat o evoluţie mixtă la închiderea şedinţei de vineri, iar tranzacţiile s-au ridicat la 41,487 milioane lei (8,432 milioane euro), din care 34,659 milioane lei (7,045 milioane euro) tranzacţii cu acţiuni, informează Agerpres.

Conform datelor BVB, indicele principal BET s-a depreciat cu 0,22%, până la 11.848,61 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a înregistrat o scădere de 0,17%.

În acelaşi timp, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 0,13%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, s-a apreciat cu 0,39%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a încheiat şedinţa în creştere cu 0,06%, în timp ce BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, s-a depreciat cu 0,61%.

Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Băncii Transilvania, cu 7,483 milioane de lei, urmate de cele ale Romgaz, care au generat schimburi în valoare de 5,076 milioane de lei, şi de titlurile TeraPlast (4,006 milioane de lei).

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Promateris, în creştere cu 10,2%, urmate de cele ale Condmag (+6,25%) şi de cele ale One United Properties (+5,35%).

Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de Casa de Bucovina Club de Munte (-6,29%), Zentiva (-2,92%) şi Conpet (-2,62%).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

În Mariupol e ca în România pe timp de pace: primarul plecat de luni bune anunță că străzile sunt pline de gunoi și locatarii nu au apă

Publicat

in

De

Vadim Boicenko, primarul exilat al oraşului ucrainean Mariupol, a oferit o scurtă actualizare asupra situaţiei din interiorul oraşului aflat acum sub controlul Rusiei precizând că oraşul nu are apă, iar gunoiul din oraş nu a mai fost evacuat din luna februarie, conform CNN. Boicenko a spus că 120.000 de locuitori ai oraşului sunt blocaţi, neputând scăpa. El a adăugat că situaţia sanitară din oraş devine critică, scrie Mediafax.

„Gunoiul nu a mai fost scos din februarie. Mii de tone de gunoaie zac pe stradă putrezind. Canalizarea nu merge. Nu există apă”, a spus el. Boichenko nu se mai află fizic în oraş, dar oferă actualizări despre condiţiile din interiorul oraşului din surse şi informaţii pe care le primeşte. Potrivit acestor surse, forţele ruse „s-au distanţat de localnici pentru că le este frică să nu se infecteze”.

Boicenko a adăugat că nu este sigur dacă bolile se pot răspândi în oraş.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Mircea Geoană promite decizii istorice la Summit-ul NATO: Ochii marilor lideri sunt ațintiți spre România

Publicat

in

De

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a spus sâmbătă, la Bistrița, că în urma adoptării noului concept strategic al NATO la summitul care urmează la Madrid, Alianța va avea o viziune coerentă, multidimensională, de ultimă generație pentru flancul estic și pentru România. Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a spus că noul concept strategic este al doilea cel mai important document al NATO după tratatul de la Washington și că acesta vizează strategic viziunea Alinței pentru următorul deceniu.

Citește și: Secretarul general adjunct al NATO și Ministrul Apărării au descins la sediul Brigăzii 81 Mecanizată din Bistriţa

„Liderii NATO vor lua la Madrid decizii cu adevărat istorice. Acțiunile agresive ale Rusiei au determinat din partea NATO, o alianță defensivă, măsuri de protejare a teritoriului aliat. Niciun centimetru pătrat de teritoriu aliat nu este înafara articolului 5, niciun aliat din România până în țările baltice, din Canada până în inima Europei, nu sunt în afara preocupărilor noastre de apărare și descurajare. Decizii istorice, concept strategic nou, zona Mării Negre va fi reflectată în acestă nouă viziune a NATO pentru că este o zonă de imensă importanță strategică”, a declarat Mircea Geoană la sediul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, din Bistrița.

El a spus că noul concept strategic prevede o viziune multidimensională pentru flancul estic și pentru România.

„Decizii importante pentru noua prezență, noua generație și noua calitate a prezenței NATO pe flacul estic, inclusiv în România: alt nivel de prezență militară, alt nivel de prezență cibernetică, active din spațiul extraterestru, zone de informații și culegere de informații, prepoziționarea de echipamente, de muniții și de stocuri, exerciții și anternament de ultimă generație. Vom avea o viziune coerentă, multidimensională, de ultimă generație pentru flacul estic și pentru România”, a mai spus secretarul general adjunct al NATO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend