Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Bugetul UE: Polonia, cel mai mare beneficiar, Germania aduce o contribuție record / Cum stă România?

Publicat

in

Contribuția financiară germană la bugetul UE a crescut la un nou record anul trecut. Potrivit calculelor agenției germane de presă (DPA), în 2021 Germania a contribuit net cu aproximativ 25,1 miliarde de euro la cheltuielile comune ale Uniunii Europene, citează California18.

Uniunea Europeana si PoloniaFoto: Maciej Luczniewski/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Concluzia este că Franța a dat doar aproximativ jumătate din această sumă, 12,4 miliarde de euro, iar Italia aproximativ 3,2 miliarde de euro, mai puțin de a șaptea parte din aceeași sumă.

România, sub 4 miliarde de euro

Potrivit calculelor, cel mai mare beneficiar net în termeni absoluți a fost Polonia, care a primit de la bugetul UE cu aproximativ 11,8 miliarde de euro mai mult decât a plătit. A fost urmată de Grecia, cu 4,5 miliarde de euro, Ungaria, cu aproximativ 4,1 miliarde de euro, și România, cu puțin sub 4 miliarde de euro.

În 2020, contribuția netă a Germaniei a fost semnificativ mai mică, de aproximativ 19,4 miliarde de euro. Cu toate acestea, în timpul negocierilor privind cadrul financiar al UE pentru anii 2021 – 2027, Germania și celelalte țări net contributoare au convenit apoi să-și majoreze din nou contribuțiile, pentru a compensa în mare parte pierderea cauzată de părăsirea UE de către contribuitorul net Marea Britanie.

Fluxurile de bani către Polonia și Ungaria au un potențial exploziv din punct de vedere politic

Cifrele sunt explozive din punct de vedere politic, mai ales din cauza fluxului mare de bani către Polonia și Ungaria. Ambele state au fost criticate fiind acuzate de încălcări grave ale normelor statului de drept și ale altor valori fundamentale ale UE. Din acest motiv, anumite fonduri din bugetul comunitar alocate Ungariei au fost înghețate deocamdată.

Comisia UE, care este responsabilă atât de bugetul UE, cât și de respectarea statului de drept în UE, nu a dorit să comenteze cifrele, la întrebarea DPA. Instituția de la Bruxelles nu a publicat bilanțurile de ceva timp, deoarece se teme că cifrele ar putea fi folosite politic – de exemplu, de către elementele anti-UE din țările net contributoare.

În plus, Comisia subliniază că bugetul UE este foarte mic în comparație cu bugetele naționale și că beneficiile aderării la UE nu pot fi derivate numai din cifrele bugetare.

De exemplu, susține că avantajele financiare pe care le au țările exportatoare, ca Germania, din libera circulație a mărfurilor, au fost omise.

Acest lucru se vede și la Berlin. „Nicio altă economie europeană nu beneficiază la fel de mult pe piața internă a UE ca economia germană”, arată website-ul guvernului federal. Germania plătește mulți bani la bugetul UE, dar beneficiază și mai mult de pe urma acestuia.

Câți bani trebuie să plătească un stat UE în bugetul comunitar depinde, în principal, de cota sa din puterea economică a UE. Calculând pe cap de locuitor, pe lângă germani, danezii, suedezii, olandezii și austriecii sunt și ei importanți contributori neți. (DPA -preluare Rador)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Următorul superstar al sportului românesc probabil s-a născut deja peste hotare. De ce nu l-am găsit încă și cum dăm de el

Publicat

in

Diaspora română măsoară de la an la an din ce în ce mai mulți conaționali, iar sportul românesc se află într-o letargie completă. La prima vedere, nu pare că ar fi vreo legătură între cele două subiecte. Dar tot mai multe țări au început să acorde o atenție sporită celor plecați peste granițe sau, după caz, copiilor lor.

Diaspora românească a fost la înălțime de fiecare dată la meciurile naționalei RomânieiFoto: Martin Meissner / AP / Profimedia

Sportivii profesioniști din diaspora au fost recrutați în circuitul echipelor naționale, lucru care devine tot mai vizibil în competițiile internaționale de fotbal. Motivele pentru care tinerii sportivi aleg să joace pentru țara din care au plecat părinții lor sunt diverse: de la patriotism sau dor de casă, dacă și-o amintesc, până la dorința de a-și face familia mândră, în așteptarea unor oportunități mai bune în cariera lor sportivă.

Însă oricare ar fi motivul care îl face pe un sportiv profesionist să aleagă țara de origine în drumul său profesional, România pare că nu reușește să înscrie nici la acest capitol. Atleții diasporei românești tind să aleagă țara adoptivă, dezamăgiți de ceea ce au găsit sau au lăsat în urmă, aici.

CITEȘTE CONTINUAREA PE PANORAMA.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

A venit Rege şi a plecat Legendă. Marele atacant Zlatan Ibrahimovici şi-a anunţat retragerea din fotbal / VIDEO

Publicat

in

Atacantul lui AC Milan, Zlatan Ibrahimovic, a anunțat că se retrage din fotbal la vârsta de 41 de ani. Decizia a fost anunțată după ultimul meci al clubului său din Serie A.

Atacantul lui AC Milan a dezvăluit că a decis să își încheie cariera de fotbalist pe terenul de pe San Siro.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend