Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Bucuria unor dascăli aflați departe de țară în preajma Sfintelor Paști

Avatar

Publicat

in

A trecut încă un Paște și pentru mulți români din străinătate a fost din nou departe de casă, cu gândul la locurile natale, la părinți, frați, surori, prieteni… Nu este ușor să trăiești sărbătorile printre străini. Acestea sunt, poate, cel mai greu de petrecut, pentru că sunt momente în care dorul te copleșește.

Cu toate acestea, o bucurie fiecare o caută, iar dacă și muncește pentru asta, o găsește. Noi, cadrele didactice care îi învațăm pe copiii români din străinătate limba, cultura și civilizația românească, o găsim de fiecare dată când ne întâlnim elevii, iar în acest an ne-am bucurat să ni-i vedem participând cu bucurie la pregătirile de Paște, la prepararea bucatelor, trăind momentul învierii cu bucurie românească, deși la mare distanță de România. Ne-au dat satisfacție copiii din Italia, Spania, Belgia, Portugalia, Franța, Irlanda, Marea Britanie, țările în care proiectul Limbă, Cultură și Civilizație Românească funcționează.

Câteva colaboratoare din Italia ale Institutului Limbii Române din București (instituție care luptă pentru menținerea și promovarea limbii și culturii române în străinătate): Cătălina Bîrdea (Lazio), Alice Chilcos (Sicilia), Ioana Dolca (Lombardia), Emilia Gramă (Lazio), Ioana Opriș (Veneto), Silvia Păun (Marche) și Lucia Ileana Pop (Lazio) am realizat un proiect finalizat cu crearea pe Facebook a unui album colectiv cu imagini de la pregătirile de Paște de la școală sau de la cursurile on-line, dar și din familie, intitulat În așteptarea Paștelui. Ca să ne simțim și mai aproape de România sufletește, au contribuit elevi de la două școli din România, Școala Gimnazială Nr. 10 din Sighetu Marmației și Liceul Special „Sfânta Maria” din Arad, împreună cu profesoarele lor, Măriuca Roman și Mona Barna, cărora le mulțumim.

Să ne vedem elevii fâcând mici lucrări dedicate Paștelui, împodobind ouăle, eram obișnuite, dar să-i vedem făcând cozonac, pregătind coșul cu ouă sau celelalte mâncăruri pentru a fi binecuvântate, au fost surprize care ne-au emoționat profund. Ce poate fi mai frumos în educația copiilor decât să poți măsura rezultatele muncii tale cu ochii și să îți dai seama că, atunci când în educație merg în aceeași direcție cadrele didactice, părinții și elevii, nimic nu e prea mult, nimic nu este imposibil!

Lucia Ileana Pop, Italia

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Claudiu Năsui admite un eșec al negocierilor în coaliție: a revenit printr-un amendament strecurat pe furiș

Avatar

Publicat

in

De

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, susține că în cadrul coaliției de guvernare s-a decis ca declarația de beneficiar să fie amânată până la 1 octombrie. Năsui arată că se reușise eliminarea declarației, însă aceasta a redevenit obligatorie printr-un amendament ”strecurat pe furiș”.

”Ieri în ședința de coaliție s-a decis ca declarația de beneficiar să fie amânată până la 1 octombrie.

Până atunci vom încerca să convingem coaliția să revenim la sistemul din Austria. Adică sistemul care s-a aplicat și anul trecut în România, prin legea 108/2020, care nu chinuie sute de mii de firme cu o birocrație inutilă.

Declarația de beneficiar real este o declarație de aproximativ 10 foi prin care statul ne cere informații pe care le are deja. Și ni-le cere nu numai o dată, ci în fiecare an, chiar dacă nu se schimbă nimic. Reușisem să eliminăm această declarație anul trecut, dar ea a revenit din cauza unui amendament care a fost strecurat pe furiș într-o lege anul acesta.”, scrie Claudiu Năsui.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Lider local PNL: ‘Am trăit să o văd și pe asta…USR votează tot ce dictează PSD’

Avatar

Publicat

in

De

În alianță de guvernare la București, PNL și USR PLUS sunt la cuțite în municipiul Codlea (Brașov). Liderul local liberal, consilierul județean Marian Popoiu, acuză USR PLUS că a votat bugetul dorit de PSD.

„Am trait sa o vad si pe asta…La Codlea, USR voteaza tot ce dicteaza PSD…ce oare a dus la transformarea asta ideologica? Sa fie postul de director la Servicii de Gospodărire Măgura Codlea argintul care a inclinat balanta?”, a scris liderul municipal PNL pe pagina sa de Facebook.

„Printre altele, USR a beneficiat de votul nostru pentru a aloca suma suplimetara de 100.000 Lei catre proiectele dansilor, un suport gratuit, pentru numeroasele lor proiecte din campanie. Din pacate au renuntat la aceasta suma, ca nu cumva sa afecteze bugetul rosu pentru care au batut palma cu noii parteneri, altadata huliti…PSD”, a mai scris Marian Popoiu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend