Conecteaza-te cu noi

Curtea de Arges

BUCURIA BEŢIVILOR !?! VA FI ŢUICĂ ! Producţie record de fructe în Argeş

Publicat

in

Semne bune are anul acesta pentru producția de fructe în Argeş, în special cea de prune, deși ploile și vremea rece din ultimele luni păreau că vor pune la pământ și aceste culturi. Acum livezile sunt pline cu prune anul acesta spre bucuria producătorilor care spun că producția lui 2018 o va depăși de 4-5 ori pe cea de anul trecut. Nici producţia de mere nu este mai prejos, livezile argeşenilor anunţând o producţie record. Din păcate, ca şi în anii trecuţi, merele din Argeş nu vor mai lua calea pieţelor din alte judeţe şi nici nu vor mai fi vandute pe nimic samsarilor, astfel că şi acestea vor ajunge in mare parte in cayanele de ţuică. Fructele sunt atât de multe încât crengile s-au rupt sub greutatea lor. Din spusele agricultorilor argeşeni este cea mai mare producţie din ultimii ani şi vor avea ţuică şi magiun din abundenţă. Multi agricultori au început deja culesul prunelor şi au nevoie de foţă de muncă din plin deoarece anul acesta este de departe una dintre cele mai bune producţii de prune din ultimii ani.
„Ochii lui Dobrin” şi Magiunul de Topoloveni, două branduri bazate exclusiv pe fructe !
E deja cunoscut faptul că cei mai mari producători de prune se găsesc în judeţul Argeş, aici fiind și patria ţuicii de prună numită ”Ochii lui Dobrin”, înregistrată la OSIM. Argeşenii sunt urmaţi de producătorii din Vâlcea şi Buzău. Pentru că băutura tradiţională românească, ţuica, se face din prune, nu mai e un secret ca oamenii se bucură de faptul că anul acesta vor avea ţuică din plin. Cazanele de ţuică vor fierbe la foc continuu în scurt timp următoare, iar licoarea va ajunge mai repede în pahare anul acesta pentru că vremea calda din această perioada este tocmai buna. Pentru că producţia de prune este mare, preţul va fi mai mic si variaza, potrivit agricultorilor argeşeni, de la 2 la 3 lei în funcţie de soiul şi mărimea fructelor. Din prune gospodinele pregătesc binecunoscutul magiun, prune uscate şi afumate şi compot. Procesarea lor a început să devină o prioritate pentru producători iar Argeşul este deja campion nu numai la ţuică ci şi la magiun, graţie magiunului de Topoloveni. Afacerea de nișă este o reușită, magiunul de prune fiind unul dintre produsele apreciate pe piața românească, dar și din străinătate. La fel, prunele uscate sunt și ele o oportunitate de a fructifica munca de peste an așa cum o fac, de exemplu, sătenii din zona Muscel.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

VESTE MARE! Din 2 iunie se reiau examenele pentru permisul auto, în Argeș – La TRASEU, candidații vor veni singuri, fără prieteni

Publicat

in

De

SE REIA EXAMINAREA LA PROBA PRACTICĂ, CU RESPECTAREA UNOR REGULI STRICTE

Instituția Prefectului Argeș informează că Serviciul Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor va relua treptat activitatea de examinare. Din data de 2 iunie 2020 va fi reluată examinarea la proba practică pentru candidații care au fost programați anterior și pentru cei cărora le-au expirat dosarele de școlarizare în perioada stării de urgență (16 martie 2020 – 17 mai 2020). Reprogramarea candidaților se va efectua prin intermediul școlilor de conducători auto, cu informarea acestora.

Programarea la proba practică se va face pe două intervale orare, pentru două serii de candidați pentru fiecare examinator. La locul de întâlnire comunicat candidaților pentru susținerea probei practice vor avea acces doar candidatul și instructorul auto (fără însoțitori: rude, prieteni, etc). La locul de întâlnire se vor respecta regulile de distanțare fizică.

Examinatorul, candidatul și martorul vor purta echipamente de protecție (masă de protecție), în caz contrar putând fi refuzată susținerea probei. În mașină vor fi prezente maxim trei persoane în același timp.

Școlile de conducători auto vor asigura igienizarea mașinilor cu care se susține proba practică, iar pentru ocupanții vehiculelor va fi pus la dispoziție un flacon cu substanță dezinfectantă. De asemenea, reprezentanții școlilor vor pune la dispoziție echipamente pentru măsurarea temperaturii corporale, putând fi refuzată examinarea candidatului cu o temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius.

Din listele cu candidați vor fi excluse persoanele care figurează în izolare sau carantină.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Cu mult timp în urma multor comune, la Curtea de Arges, iluminat cu led – Abia a fost semnat contractul

Publicat

in

De

Au inceput sa apara precum ciupercile dupa ploaie, contractele de finanțare europeană semnate si la Curtea de Arges ! E semn clar ca ne apropeim de alegeri dar si de final de mandat. Un ultim contract ar putea aduce, cu ceva întarziere, si orasul regal in randul oraselor civilizate, cel putin in materie de iluminat public. Spunem asta pentru ca au trecut ani buni de cand orase si comune sunt iluminate cu LED. La Curtea de Arges, abia acum se demareaza acest sistem. Asta pentru ca, xilele acestea, Primăria Municipiului Curtea de Argeș a semnat contractul pentru proiectul cu finanțare europeană: ”Eficiența energetică prin implementarea sistemului de gestionare inteligentă a iluminatului public în Municipiul Curtea de Argeș”. Valoarea totală a proiectului este de 10,262,921.12 lei, bani europeni.

Potrivit datelor din proiect, se vizeaza:
– Extinderea sistemului de iluminat public – extins 2,20 km.
– Creșterea numărului de aparate de iluminat la 2860 aparate LED
– Scăderea consumului estimat de energie electrică la 612.474,00 kWh/an
– Reducerea emisiilor de CO2 cu minim 51,05% ( 176 echivalent tone CO2 la sfârșitul implementării)
Descrierea investiției:
– Înlocuirea aparatelor de iluminat și a consolelor de susținere cu aparate cu tehnologie LED în baza unei proiectări atente
– Extinderea rețelei de iluminat public pe străzile Fântânele, Albești, Teren aferent Primărie și parcurile “Fântâna lui Manole” și “San Nicoara”.
– Modernizarea rețelei de iluminat public pe străzile din anexa 2 – situație proiectată – prin înlocuirea aparatelor de iluminat pe stâlpi existenți.
– Extinderea rețelei de iluminat în unele zone și instalarea unui sistem inteligent de management prin telegestiune.
– Se vor folosi 10 ansambluri fotovoltaice compuse din panou fotovoltaic, aparat de iluminat, stâlp metalic, acumulator.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend