NATIONAL
București – Brașov – Tot ce trebuie să știi despre călătoria cu trenul în 2023

Publicat
acum 3 luniin
De
adminPe 11 decembrie intră în vigoare noul Mers al Trenurilor și vor fi în continuare trenuri pline între București și Brașov, mai ales că DN1 devine tot mai insuportabil. Câte trenuri vor fi între Brașov și București în noul Mers, cât durează călătoria, cât costă și ce companii sunt? La final puteți citi câteva curiozități despre istoria călătoriei cu trenul între aceste două orașe.

Tren al CFR CalatoriFoto: Stefania Gal
Câte trenuri vor fi și cât timp durează călătoria București – Brașov și retur
Sunt în jurul a 35 de trenuri pe sens, dintre care două pleacă de la București Basarab, iar restul, de la Gara de Nord. Cel mai rapid este trenul IC 536 care face 2 ore și 13 minute. În medie, călătoria durează cam 2 ore și 30 – 40 minute, iar cel mai lent este un tren Regio de la CFR, cu 4 ore și 23 minute. De la Brașov la București cel mai rapid tren este un IC care face 2 ore și 16 minute.
Câte companii sunt și cât costă biletul
CFR Călători are cam 20 de trenuri, Regio Călători are șase, Astra TC are patru, Softrans are patru și Transferoviar are două.
La trenurile de rang Regio biletul costă 28 lei, la Regio Express este 32 de lei, la IR este 59 lei, iar la IC biletul costă 64 de lei. Companiile private au trenuri R și RE, iar CFR Călători are și IR și, mai nou, IC.
Ce se schimbă față de 2022
La unele trenuri cresc timpii de mers între București și Ploiești, iar trenurile celor de la Regio Călători vor avea cam jumătate dintre opririle pe care le au în prezent. Mai exact, în loc de 19 opriri, vor fi numai 10. Cel mai rapid tren al acestei companii private va face 2 ore și 40 de minute.
La aceste trenuri ale Regio C timpii de călătorie vor scădea cu 15-20 de minute, o schimbare fiind că nu vor mai opri în stații precum Breaza, Poiana Țapului, Florești Prahova și Dârste. În aceste stații vor opri doar trenurile CFR Călători și partea rea este că în acele gări vor fi mult mai puține trenuri pe zi (spre exemplu, la Dârste vor opri doar șapte trenuri pe zi, față de 13 în actualul Mers).
O schimbare este și că trenurile Softrans vor opri în mai multe stații și timpul de călătorie va crește cu aproximativ 10 minute. În loc de 7 opriri vor fi 10.
Trenuri Transferoviar au șapte opriri intermediare.
La trenurile CFR Călători, IC-urile opresc doar la Ploiești, internaționalele au șase opriri, iar trenurile Regio au cam 30 de opriri.
O schimbare despre care s-a scris mult ține și de faptul că se introduc trenuri Intercity. Vor fi două pe sens, iar biletul va costa cu 5 lei mai mult decât la IR și cu 30 peste Regio.
Când să-ți iei bilet
Pentru intervalul vineri-duminică este bine să-ți iei bilet măcar cu o zi înainte dacă mergi vineri spre Brașov, iar duminică spre București. În cazul sărbătorilor merită cumpărat biletul cu 3-4 zile înainte.
Extrem de aglomerate vor fi trenurile care pleacă sâmbătă din Gara de Nord între orele 8 și 10. De la Brașov sunt foarte pline trenurile care pleacă duminica între orele 14 și 18. La acestea trebuie luate biletele mai din timp.
Din fericire sunt destul de multe trenuri și ele chiar reprezintă o alternativă bună la mașină.
Sunt foarte pline în timpul săptămânii trenurile de seară între București și Ploiești, fiind mulți navetiști, atât pe trenurile R, cât și pe cele Intercity de la CFR.
Ce viteze ating trenurile între Brașov și București
Cele mai rapide trenuri ale CFR Călători – spre exemplu IC-urile și internaționalele „Dacia” și „Ister” ating 140 km/h între Chitila și Brazi și în zona Buda – Florești Prahova. Între Câmpina și Comarnic maxima este 100 km/h, dar vitezele maxime scad apoi pe Valea Prahovei, la cel mult 90 km/h între Sinaia și Bușteni. Între Predeal și Dârste viteza nu trece de 65 km/h, linia având nevoie de modernizări.
Trenurile CFR Călători care opresc în toate stațiile nu depășesc 100 km/h între București și Câmpina și apoi rar trec de 85 km/h.
Trenurile private ating 120 km/h între Chitila și Brazi și 80 km/h între Sinaia și Predeal.
De la Predeal la Brașov, cele mai rapide trenuri fac 34 de minute, viteza medie fiind 42 km/h și cea a garniturilor care opresc în cele trei stații intermediare este 38 km/h.
În 1978, linia era modernă și trenurile cu rang de Rapid făceau 24 de minute. Nici în 2005 nu era rău: 28 de minute fără oprire și 37 de minute cu patru opriri (pe atunci exista halta Tunel Mare, la 5 km de Predeal.
Când pleacă ultimul tren
Din București spre Brașov nu mai este niciun tren după ora 21.01, ultimul fiind un IRN de la CFR. Ultimul tren pleacă la ora 20.30 din Brașov spre București.
Curiozități istorice despre drumul cu trenul între Brașov și București
- Trenurile circulă din 1879 între Brașov și București, iar călătoria dura atunci peste 7 ore și fiindcă la Predeal era graniță și se staționa mult. La 1934 cele mai rapide trenuri făceau sub 3 ore și jumătate, iar spre 1960 timpii au scăzut la sub 3 ore.
- Între Florești și Buda, dar și între Brazi și Buftea câteva trenuri de test au depășit 200 km/h. Viteza maximă pentru trenurile de pasageri este acum de 140 km/h.
- Pe cei 166 km sunt două tuneluri lângă Predeal, dar în trecut erau patru pe traseu (unul la Bușteni și altul la Posada) Nu se mai circulă pe ele de câteva zeci de ani.
- Cel mai rapid tren convențional de călători care a circulat între cele două orașe a fost unul care a circulat în 1978 și făcea două ore și trei minute.
- Pe 21 ianuarie 2015 un tren de probă cu cinci vagoane a parcurs distanța dintre București și Brașov în sub două ore, premieră pentru tronsonul de pe magistrala 300. Locomotiva a fost un model Softronic „Transmontana” 480-001, iar recordul de 118 minute a fost realizat pe relația Brașov-București când trenul a rulat fără oprire. Viteza media a fost 84 km/h.
- Unul dintre cele mai lente trenuri din epoca modernă între cele două orașe a circulat în 2002: un Personal făcea aproape 5 ore, staționând 33 de minute la Predeal. Timpii mari se explică prin faptul că erau în curs lucrări ample de modernizare.
- Cea mai frumoasă gară de pe traseu este cea din Sinaia, iar clădirea din prezent datează de la 1913. Lângă gară se află un corp separat care a fost construit în 1886 pentru uzul familiei regale. Ulterior, între 1937 și 1938 a fost construită o a doua gară regală.
- Cu porțiunea Brașov – Predeal s-a început electrificarea rețelei feroviare românești, în anii ’60. Vitezele medii au crescut după acel moment și a crescut mult și numărul trenurilor de marfă și tonajul acestora.
Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

Poate vrei sa citesti
Francezii vor aplica un plan urias de supraveghere a maselor
Cum se amenajează un teren cu gazon artificial?
De ce ar trebui să alegi o bicicletă cursieră: viteză, performanță și versatilitate
Ai cel puțin 5 motive să apelezi la o agenție de amanet București
ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – O ȘOFERIȚĂ ȘI-A ÎNFIPT MAȘINA ÎNTR-UN CAP DE POD
Fenomen ciudat – Ucrainencele însărcinate ales să se întoarcă în Ucraina să nască
NATIONAL
Greenpeace: Rusia a livrat Franței 25 de containere cu uraniu

Publicat
acum 22 de minutein
21 martie 2023De
admin
ONG-ul Greenpeace a denunţat livrarea, luni, către Franţa, a unei „importante” încărcături de uraniu îmbogăţit provenit din Rusia şi care acreditează „dependenţa” Franţei de industria nucleară rusă, un sector care nu este încă vizat de sancţiunile internaţionale adoptate după invazia asupra Ucrainei, informează AFP, potrivit Agerpres.
Un cargou a descărcat luni dimineaţa în portul Dunkerque mai multe cilindre de uraniu provenit din Rusia, a constatat un jurnalist al AFP.
NATIONAL
SUA: statul Idaho va permite utilizarea plutonului de execuție pentru pedepsirea celor condamnați la moarte

Publicat
acum 29 de minutein
21 martie 2023De
admin
Condamnaţii la moarte din Idaho, un stat din vestul SUA, ar putea fi ucişi de un pluton de execuţie dacă injecţia letală nu este posibilă, potrivit unei legi adoptate luni de parlamentul local, notează AFP, citat de Agerpres.
Aprobat cu 24 de voturi pentru şi 11 împotrivă de Senatul acestui stat conservator, textul urmează să fie ratificat de guvernator.
Greenpeace: Rusia a livrat Franței 25 de containere cu uraniu
SUA: statul Idaho va permite utilizarea plutonului de execuție pentru pedepsirea celor condamnați la moarte
Dolarul a scăzut după ce s-a anunțat că UBS va prelua de urgență Credit Suisse
Putin declară că e dispus să asculte planul lui Xi Jinping menit să pună capăt războiului din Ucraina
Joe Biden vrea transparență în privința originilor Covid-19

ULTIMA ORĂ! SCANDAL LA O MARE FIRMĂ DIN CURTEA DE ARGEȘ! S-A LĂSAT CU ARESTAREA UNUI OM CHEIE

VIDEO | S-A DESCHIS 5 TO GO și LA CÂMPULUNG – Cea mai modernă cafenea este situată pe Bulevardul Pardon

VEȘI BUNE! Încep lucrările la lotul 4 Curtea de Argeș – Tigveni al autostrăzii Pitești- Sibiu

Modificări uriașe- Toți șoferii sunt vizați

Reacție fabuloasă a unor turiști în Curtea de Argeș: ZICI C-AM AJUNS ÎN STREHAIA, MÂNCA-ȚI-AȘ!

VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC

VIDEO – ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – O mașina a intrat în țeava de gaze și a luat foc

VIDEO – ACCIDENT GRAV în ARGEȘ, provocat de un tânăr din Corbi

VIDEO! ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – 3 MAȘINI IMPLICATE

VIDEO | FLAGRANT ÎN ARGEȘ – REȚINUT DE POLIȚIȘTI PENTRU ÎNȘELĂCIUNI ȘI FRAUDE INFORMATICE
PITEȘTI


ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – O ȘOFERIȚĂ ȘI-A ÎNFIPT MAȘINA ÎNTR-UN CAP DE POD
Un grav accident rutier a avut loc in aceasta dimineata in comuna Stâlpeni din judetul Arges. Un autoturism a fost...


În prezența lui Marcel Ciolacu, PSD ARGEȘ și-a ales noua conducere – VOT CA LA CONGRESUL AL XIV-lea al PCR
Ion Mînzînă, președintele CJ Argeș, a fost reconfirmat în urmă cu puțin timp în funcția de președinte al PSD Argeș....


VIDEO | Accident groaznic în Argeș – 5 victime au ajuns la Spital
Un grav accident rutier s-a produs în localitatea Schitu Golești – Lăzărești, îm umră cu puțin timp. În incident au...


ARGEȘ | Tânără de 21 ani, în cătușe după ce a tâlhărit un bărbat și l-a lăsat fără 10.000 euro
În ziua de 16 martie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Investigații Criminale Pitești au continuat cercetările într-un dosar penal aflat...
Curtea de Argeș


Argeșenii, atac la primarul PIC: „Panțurescule, nu ți-e rușine să minți în halul ăsta, în postul Paștelui?”
E revoltă în orașul basarabilor după ce sute de argeșeni și-au facut praf mașinile din cauza lucrărilor întârziate pe bulevardul...


VIDEO | Copii atacați de câini la Curtea de Argeș – Primarul PIC si trupa PSD se fac că nu văd
În timp ce primarul PIC nu mai prididește cu minciunile electorale, bine suținut de trupa de pesediști habarniști sau penali,...


CURTEA DE ARGEȘ | În prezența ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, s-a dat startul Anului Internațional Urmuz
Astăzi, la Curtea de Argeș, a avut loc deschiderea oficială a Simpozionului Internațional „URMUZ 140 – 100”, o noutate absolută...


Un nou post de radio la Curtea de Argeș – Cea mai bună muzică, cele mai proaspete știri
Începănd de astăzi, 16 martie, un nou post de radio emite la Curtea de Argeș. Este vorba de Radio Guerilla...


VIDEO | Casă mistuită de flăcări la Curtea de Argeș – Femeie transportată la spital
Un puternic incendiu a izbucnit in aceasta dimineata la o casă de aproximativ 80 mp din municipiul Curtea de Argeș,...
Mioveni


ALERTĂ METEO – Cod portocaliu de ninsori și viscol, în mai bine de jumătate de țară Câte zile e valabilă avertizarea meteo ANM
ANMH avertizează cî mai mult de jumătate de țară se va afla sub alerte Cod galben și portocaliu de vânt...


VIDEO | Accident grav în Argeș! Două femei au ajuns la spital
Un grav accident rutier, în care au fost implicate două autoturisme, s-a produs în comuna Călinești, în această dimineață. Două...


REZULTATE RECENSĂMÂNT – Argeșul, scădere cu aproape 7% a populației – VEZI POPULAȚIA în fiecare localitate din județ
România a pierdut peste un milion de oameni din populația rezidentă în circa 10 ani, conform datelor provizorii ale Recensământului 2021....


Buletinele cu CIP devin obligatorii în România – Cine le plăteşte şi care sunt schimbările anunţate
Buletinele electronice vor fi emise în toată țara până la finalul anului și vor fi gratuite. Din 2030, oricine vrea...
Câmpulung


VIDEO | Incendiu devastator în Argeș – Casă făcută scrum
În jurul orei 04:30, patru echipaje de pompieri de la Detașamentul Câmpulung și Punctul de Lucru Aninoasa au fost solicitate...


Dotări noi pentru școlile speciale din Argeș – VEZI LISTA ȘCOLILOR
Consiliul Județean Argeș a aprobat în ședința extraordinară de astăzi, 14 martie, un proiect de hotărâre pentru dotarea școlilor din...


VIDEO | S-A DESCHIS 5 TO GO și LA CÂMPULUNG – Cea mai modernă cafenea este situată pe Bulevardul Pardon
Din București, actuala capitală a țării, conceptul 5 to go a ajuns și în două foste capitale – Curtea de...
În Trend
- ACTUALacum 3 săptămâni
ULTIMA ORĂ! SCANDAL LA O MARE FIRMĂ DIN CURTEA DE ARGEȘ! S-A LĂSAT CU ARESTAREA UNUI OM CHEIE
- ACTUALacum 3 săptămâni
VIDEO | S-A DESCHIS 5 TO GO și LA CÂMPULUNG – Cea mai modernă cafenea este situată pe Bulevardul Pardon
- ACTUALacum 2 săptămâni
VEȘI BUNE! Încep lucrările la lotul 4 Curtea de Argeș – Tigveni al autostrăzii Pitești- Sibiu
- ACTUALacum 3 săptămâni
Modificări uriașe- Toți șoferii sunt vizați
- ACTUALacum o săptămână
Reacție fabuloasă a unor turiști în Curtea de Argeș: ZICI C-AM AJUNS ÎN STREHAIA, MÂNCA-ȚI-AȘ!
- ACTUALacum 3 săptămâni
CRIMĂ ÎN ARGEȘ? ȘI-A GĂSIT FOSTUL SOȚ MORT ÎN APARTAMENT
- ACTUALacum 2 săptămâni
VIDEO | TRAGEDIA CARE A ZGUDUIT O ȚARĂ – Medicii Cernat și Perju de la Spitalul Curtea de Argeș, ACHITAȚI în dosarul morții unui băiețel de 7 ani
- ACTUALacum 2 săptămâni
VIDEO | După 44 zile, a fost găsit trupul lui Iulică Rădulescu din Curtea de Argeș – POLIȚIA A DESCHIS DOSAR PENAL
You must be logged in to post a comment Login