Conecteaza-te cu noi

OPINII

Breaking news !

Publicat

in

Mihai Paul CODUNAS

Este impresionant cum televiziunile de ştiri din România încurajează măscăricii. Cu o voluptate vecină cu isteria, derizoriul absolut este înfăţişat în prime time ca ştire de interes maxim. Micile ecrane obosesc de-atâtea false breaking news. B 1, Antena 3, Realitatea sau RTV au devenit vehicule de imagine pentru saltimbanci. Din raţiuni de rating sau din nu ştiu care interese, bâlciul s-a mutat din târgul de duminică direct la televizor.
Nicidecum nu mă număr printre cei care pretind, ipocrit, ca televiziunile private să facă educaţie. Televiziunea este o afacere. Ai telespectatori, ai publicitate. Ai publicitate, ai bani. Există, însă, sau ar trebui să existe, limite. Sunt limitele impuse de profesionalism şi deontologie. Pe de altă parte, reclama vine şi ca o consecinţă a seriozităţii. Dacă o televiziune de ştiri din Bucureşti ar reuşi vreodată să ajungă la nivelul de competenţă al BBC sau CNN, nu cred că publicitatea ar da bir cu fugiţii. Ba din contră.
Nu mai comentez că televiziunile generaliste difuzează telenovele imbecile pe bandă rulantă şi obscenităţi condamnabile sub masca aşa-ziselor mondenităţi. Dar de ce televiziunile de ştiri au împrumutat din mâzga poleită pe care o vântură suratele lor ca rahatul prin paletele ventilatoarelor de aer? Ştirile, prin definiţie, sunt reci, sobre, la obiect. Este o definiţie pe care televiziunile noastre de ştiri nu doar că nu o acceptă. Au călcat-o în picioare.
Ştirea înseamnă informaţie. Câtă informaţie vă oferă buletinele televiziunilor din România? Puţină. Foarte puţină. În schimb, ochii şi urechile vă sunt luate prizoniere cu subiecte şi subiecţi de circ. Şi temele de râs, dar şi cele grave sunt, nu de puţine ori, asociate cu comentarii insipide sau dramatice. Imaginile nu curg într-o desfăşurare firească pentru o ştire: însoţite de muzică, sunt montate în aşa fel încât musai să-i smulgă telespectatorului un zâmbet, un hohot ori o lacrimă, de la caz la caz.
Privatizarea Oltchimului este, fără doar şi poate, o informaţie de larg interes. Era normal ca televiziunile de ştiri să prezinte implicarea lui Dan Diaconescu în privatizare, în ciuda renumelui de mare bufon al mogulului OTV. Să o prezinte, însă, cu decenţă şi cu măsură. Iar nu să facă breaking news din fiecare râgâit sau scărpinat al acestui „Mesia” din Rolls-Royce.
De la televiziunile particulare de ştiri din România nu mai am aşteptări. Maniera execrabilă în care au tratat subiectul „Oltchim-DD” a fost numai un episod, poate şi cel mai convingător, al derizoriului inutil în care se complac, unele de ani de zile. Dacă vrei informaţie serioasă şi documentată, nu o căuta la ele. E ca şi cum ai căuta diamante într-o mlaştină.

 

OPINII

Comasate 2024, filmul de groaza blockbuster în regia PSD+PNL

Publicat

in

Alegerile din 2024 se anunță a fi un eșec al democrației românești. Speriați de fantome imaginare, liderii politici au condus țara într-o zonă crepusculară a dezamăgirii și apatiei. Electoratul, dezorientat și lipsit de încredere, va vota probabil din frică, perpetuând un sistem politic disfuncțional. Cum am ajuns aici? Simplu: Ciucă și Ciolacu, marii corifei ai politicii românești, s-au comportat asemeni unor spectatori terifiați de un film de groază. Pelicula s-a numit „Ascensiunea AUR-SOS”, o poveste cu personaje grotești, interpretate de Simion și Sosoacă, care amenința să le ia tot ce au construit în ultimii 30 de ani. Panica i-a cuprins, aruncându-i în brațele unei soluții pripite. Comasarea alegerilor, văzută ca o soluție salvatoare împotriva AUR și SOS, s-a dovedit a fi, iată, odată cu aflarea candidaților gen Cârstoiu, Tudose ș.a.m.d dar și a vechilor dinozauri din noile partide, un veritabil bumerang, aruncând România în brațele neputinței și dezamăgirii. Vedem acum un electorat comun PSD+PNL prins în capcana fricii, a temerilor și astfel, buimăciți de spectrul populismului, oamenii se simt deja dezorientați și apatici pentru că dilema e cruntă: să voteze din nou pentru partidele care i-au dezamăgit constant sau să se lase purtați de valul populismului, cu riscul de a regreta ulterior. Spaima altora se traduce, mai nou, prin faptul că efectiv dând votul unui liberal vor vota de fapt un pesedist. Sau invers! Și-atunci, de ce să mai meargă la vot pe 9 iunie?

Cât despre AUR și SOS, hai să fim sinceri: de la sperietoarea PSD, cele două partide au ajuns acum să fie ele însele speriate de propriile scenarii, de proprii lideri care le propun acum jumătăți de măsură, cel puțin în ceea ce privește listele de candidați. Ascensiunea fulminantă a AUR și SOS de-acum căteva luni a creat, să o recunoaștem, panică în rândul partidelor tradiționale. Acum, confruntându-se cu realitatea unei precampanii electorale mult prea timpurie, liderii acestor partide populiste par a fi și ei copleșiți de propriile temeri și de incapacitatea generată de lenea și dezorganizarea pe care, vrând, nevrând, le etalează peste tot în țară unde anunță numele candidaților sau a listelor de candidați. Scenariile apocaliptice pe care le-au propagat s-au întors împotriva lor, aruncându-i într-o stare de confuzie. Acum, se luptă cu propria lor umbră, speriați de necunoscutul electoral.

Pe 9 iunie, românii vor merge la vot buimaci, confuzi, ca și cum ar fi ieșit, culmea, tot dintr-un film de groază. Vor vota din frică, nu din rațiune, alegând sperietoarea care li se pare mai puțin înspăimântătoare.

Citeste mai mult

ACTUAL

Abundența știrilor despre incendiul de la Ferma Dacilor: manipulare, omisiune și dezinteres pentru problemele reale ale românilor

Publicat

in

Incendiul devastator care a izbucnit la Ferma Dacilor din Tohani, Prahova, în noaptea de Crăciun, a provocat moartea a opt persoane și rănirea altor cinci. Tragedia a generat o avalanșă de știri în mass-media, atât în România, cât și în străinătate.

În primele zile după incendiu, știrile au fost preponderent despre modul în care s-a produs acesta, despre persoanele care au murit sau au fost rănite și despre ancheta care se desfășoară. Ulterior, accentul s-a mutat pe trecutul patronului pensiunii, Cornel Dinicu, care a fost acuzat de corupție și de afaceri ilegale.

Abundența știrilor despre incendiul de la Ferma Dacilor este ușor de explicat. În primul rând, tragedia a fost o reală tragedie, care a provocat moartea unor oameni nevinovați. În al doilea rând, incendiul a fost un eveniment spectaculos, care a atras atenția publicului. În al treilea rând, ancheta care se desfășoară în acest caz este încă în curs, ceea ce alimentează interesul publicului.

Cu toate acestea, se poate pune întrebarea dacă această abundență a știrilor nu este, de fapt, o formă de manipulare.

În primul rând, se poate observa că știrile despre incendiul de la Ferma Dacilor au fost prezentate în mod excesiv, în detrimentul altor știri importante, care ar putea interesa mai mult publicul. De exemplu, în perioada în care s-au difuzat cele mai multe știri despre incendiul de la Ferma Dacilor, în România se desfășura o criză socio-economică generată de masurile guvernamentale dar și orgoliile politice care au afectat și afectează milioane de români. Cu toate acestea, această criză a fost acoperită de mass-media într-un mod mult mai modest.

În al doilea rând, știrile despre incendiul de la Ferma Dacilor au fost prezentate în mod părtinitor. În special, s-a pus un accent excesiv pe trecutul patronului pensiunii, Cornel Dinicu. Au fost difuzate reportaje despre afacerile ilegale ale acestuia, despre condamnările penale pe care le-a primit și despre relațiile sale cu politicienii. Cu toate acestea, au fost omise aspecte importante ale cazului, cum ar fi incompetenta criminală a statului român prin instituțiile sale, în special DSU și Raed Arafat.

DSU a fost acuzat de mai multe persoane că nu a luat măsurile necesare pentru a preveni incendiul. În primul rând, pensiunea Ferma Dacilor nu avea autorizație de securitate la incendiu. În al doilea rând, DSU a refuzat să trimită un echipaj de pompieri la pensiune, în ciuda numeroaselor apeluri la 112.

Raed Arafat, șeful DSU, a încercat să se disculpe, afirmând că pensiunea nu era inclusă în planul de intervenție al DSU. Cu toate acestea, această afirmație este falsă. Pensiunea Ferma Dacilor era situată într-o zonă turistică, iar DSU avea obligația să trimită un echipaj de pompieri la orice incendiu care se producea în această zonă.

Omisiunea acestor aspecte importante din cazul incendiului de la Ferma Dacilor nu este întâmplătoare. Ea este o formă de manipulare a publicului, care are scopul de a distrage atenția de la incompetenta criminală a statului român.

În loc să se concentreze pe cauzele reale ale tragediei, mass-media preferă să prezinte publicului un spectacol mediatic în care un om de afaceri controversat este prezentat ca fiind principalul vinovat.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend