Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

BREAKING Cod roșu de inundații în Botoșani și Iași

Publicat

in

Hidrologii au instituit cod roșu de inundații în județele Botoșani și Iași. Avertizarea este valabilă marți pe mai multe râuri, potrivit Mediafax.

Avertizarea cod roșu de inundații este valabilă marți, în intervalul 15.10-22.00.

Potrivit specialiștilor, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice Jijia, afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Sitna, amonte S.H. Andrieșeni și Miletin, afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Valea Rea, amonte Ac. Hălceni, în județele Botoșani și Iași.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Invazie de furnici nebune în India: ‘Nu au nicio preferință în ceea ce privește dieta. Mănâncă orice și de toate’

Publicat

in

De

Invazie de furnici nebune galbene în 7 sate din statul Tamil Nadu, sudul Indiei. Furnicile galbene nebune sunt printre cele mai periculoase specii invazive din lume. Ele nu mușcă sau înțeapă, dar împrăștie acid formic, notează mediafax.

Insectele atacă animalele și afectează recoltele, punând în pericol mijloacele de trai ale oamenilor.

Furnicile galbene nebune se numără printre cele mai periculoase specii invazive din lume, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

Ele nu mușcă sau înțeapă, dar împrăștie acid formic, care poate provoca reacții, anunță BBC.

Aceste furnici – denumirea lor științifică este Anoplolepis gracilipes – se găsesc de obicei în regiunile tropicale și subtropicale. Se mișcă într-un mod neregulat, necoordonat, deplasarea lor devenind mai frenetică atunci când sunt deranjate.

Experții spun că aceste furnici se înmulțesc rapid și pot „provoca pagube mari animalelor sălbatice indigene”.

Dr. Pronoy Baidya, un entomolog care a făcut cercetări asupra furnicilor nebune galbene, spune că acestea sunt o „specie oportunistă”.

„Nu au nicio preferință în ceea ce privește dieta. Mănâncă orice și de toate”, spune el, adăugând că acestea se hrănesc și cu alte specii de furnici, albine și viespi.

Satele afectate din Tamil Nadu sunt situate într-o regiune de deal din jurul pădurii Karanthamalai, districtul Dindigul. Majoritatea oamenilor de aici sunt fermieri sau proprietari de vite.

„De îndată ce ne apropiem de pădure, furnicile se urcă pe noi, provocându-ne iritații și bășici. Nu putem nici măcar să aducem apă pentru a bea, deoarece roiesc și acolo. Nu știm ce să facem”, spune Selvam, un fermier în vârstă de 55 de ani.

Sătenii au declarat pentru BBC că au mai văzut asemenea furnici în pădure în ultimii ani, dar este pentru prima dată când au apărut în număr atât de mare în sate, dând viața peste cap.

Crescătorii de vite care locuiau în apropierea pădurii spun că și-au părăsit așezările din cauza invaziei.

Ofițerul local pentru păduri a declarat pentru BBC Tamil că a ordonat oficialilor să „efectueze un studiu amănunțit și să prezinte un raport”.

Între timp, sătenii spun că animalele lor și chiar șerpii și iepurii au murit după ce au fost atacate de furnici.

Dr. Baidya a declarat că este posibil ca acidul formic pulverizat de furnici să fi afectat ochii animalelor. La oameni, acidul poate provoca reacții alergice, dar este posibil să nu pună în pericol viața.

Atunci când aceste furnici au invadat pentru prima dată Insula Christmas din Australia, ele au înlocuit furnicile indigene, atacându-le și preluând sursele lor de hrană, spune Dr. Baidya. De asemenea, ele au ucis milioane de crabi de pe insulă, orbindu-i.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Producătorul auto chinez Chery vrea să producă maşini în fabricile din Rusia

Publicat

in

De

Producătorul auto chinez Chery negociază cu firme din Rusia producerea de maşini în uzinele ruseşti, a anunţat joi agenţia rusă de presă TASS, citând declaraţia lui Vladimir Shmakov, şeful subsidiarei ruse a Chery, transmite Reuters.

„În primul rând, în toate planurile noastre este inclusă necesitatea de a localiza producţia pe teritoriul Rusiei”, a declarat Shmakov.

Acesta a adăugat că anul acesta vrea să majoreze vânzările Chery în Rusia la aproximativ 80.000 – 100.000 vehicule, potrivit Agerpres.ro.

Chery este al nouălea producător auto din China, cu vânzări de 959.000 vehicule în 2021.

Conform datelor Association of European Businesses (AEB), Chery a vândut anul trecut 40.874 vehicule în Rusia.

Industria auto rusă, puternic dependentă de echipamentele şi investiţiile străine, a fost semnificativ afectată de deficitul global de semiconductori şi de exodul producătorilor auto internaţionali, în urma invadării Ucrainei.

În aprilie, Association of European Businesses previziona un declin de cel puţin 50% al vânzărilor de maşini noi în Rusia în 2022, din cauza problemelor legate de aprovizionare.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend