Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Boris Johnson încearcă să convingă Westminsterul după acordul Brexitului de la Bruxelles

Publicat

in

Premierul britanic Boris Johnson, întors la Londra după ce a încheiat un nou acord al Brexitului cu Cei 27, depune eforturi vineri să-i convingă pe membrii Parlamentului britanic să-l ratifice, relatează AFP.

Camera Comunelor urmează să se reunească sâmbătă – pentru prima oară de la Războiul din Falkland în 1982 – într-o sesiune excepţională.

Însă Boris Johnson, care a ajuns la putere în iulie, şi-a pierdut majoritatea la Westminster, unde mai dispune de 288 de voturi – şi are nevoie de 320.

În cazul în care eşuează să obţină un vot favorabil în Parlament, Boris Johnson va fi nevoit să ceară Bruxellesului o nouă amânare cu trei luni a Brexitului, în virtutea unei legi adoptate la începutul lui septembrie – inclusiv de 21 de deputaţirebeli din tabăra sa.

La Bruxelles, joi, alături de preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, premierul britanic s-a declarat ”foarte încrezător”.

”Am speranţe foarte bune că atunci când deputaţii din toate partidele vor examina (acordul Brexitului) vor vedea avantajele şi-l vor susţine”, a declarat premierul britanic, care repetă neîncetat că el vrea să implementeze Brexitul – deja amânat în două rânduri – la 31 octombrie, orice s-ar întâmpla.

Odată publicat acordul, micul partid nord-irlandez DUP, aliatul conservatorilor, l-a respins. Partidul unionist – care are zece deputaţi -, a declarat că nu este ”în măsură să susţină aceste propuneri în Parlament” în probleme de reglementare vamală şi privind consimţământul Executivului nord-irlandez cu privire la proiectul Brexitului.

Ulterior, Juncker a avertizat că situaţia devine ”extrem de complicată” dacă Parlamentul britanic respinge sâmbătă noul acord adoptat al divorţului între regatul Unit şi UE.

”Dacă se va întâmpla acest lucru, ne vom afla într-o situaţie extrem de complicată”, a declarat el pentru presă la finalul primei zile a summitului european de la Bruxelles.

Şeful Partidului Laburist (Labour), principala formaţiune de opoziţie în regatul Unit – cu 244 de deputaţi -, i-a îndemnat pe aleşi ”să respingă” acordul între Londra şi UE.

În opinia lui Jeremy Corbyn, ”cea mai bună modalitate de rezolvare a Brexitului este să se dea populaţiei ultimul cuvânt” într-un al doilea referendum al Brexitului, la mai bine de trei ani după ce aproape 52% dintre britanicii care s-au prezentat la urne s-au pronunţat în favoarea plecării din UE.

Separatiştii scoţieni din SNP – 35 de deputaţi -, favorabili rămânerii în UE şi Liberal-Democraţii (Lib-dem) – 19 deputaţi – se opun de asemenea acordului.

”ÎN TABĂRA REGATULUI UNIT”

Aceste luări de poziţie anunţă o bătălie dificilă pentru Boris Johnson în Parlament, unde predecesoarea sa Theresa May a eşuat în trei rânduri să obţină ratificarea acordului pe care l-a încheiat cu Bruxelesul.

Boris Johnson şi-a multiplicat, joi, apelurile telefonice către deputaţi, potrivit Downing Street, şi urmează să-şi continue această întrepindere de convingere vineri.

”Va trebui ca, într-o zi, această adunare (…) să-şi asume responsabilităţile şi ca ceea ce s-a decis prin referendum şi ceea ce este susţinut de diverse guverne cu care am negociat să se pună în aplicare”, a apreciat negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk consideră că ”mingea este în tabăra Regatului Unit”.

Compromisul găsit joi înlătură dispoziţia cea mai controversată a versiunii acordului lui May, care a demisionat în această vară, „backstop”-ul.

Această clauză de salvgardare prevedea rămânerea Regatului Unit într-un teritoriu vamal unic cu UE, cu scopul evitării unei reimpuneri a unei frontiere fizice pe Insula Irlanda şi în vederea apărăii păcii după decenii de violenţe.

Noul compromis stabileşte reguli speciale vamale cu privire la mărfuri care sosesc în Irlanda de Nord – care rămâne în teritoriul vamal britanic -, în funcţie de faptul dacă acestea rămân sau trec către piaţa unică europeană.

El prevede totodată un mecanism de ”consimţământ” al autorităţilor nord-irlandeze cu privire la continuarea aplicării anumitor reglementări UE în provincia britanică, după o perioadă de patru ani de la intrarea în vigoare a acordului.

Mai general, textul prevede condiţiile divorţului între Regatul Unit şi UE în domeniul drepturilor cetăţenilor şi respectării angajamentelor financiare. El introduce de asemenea o perioadă de tranziţie până în decembrie 2020.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

23 de decese RAPORTATE ca fiind cauzate de coronavirus: autopsiile SUNT INTERZISE în România

Publicat

in

De

23 de noi decese cauzate de coronavirus au fost raportate de Grupul de Comunicare Strategică. În România, autopsiile sunt interzise prin ordin al Ministerului Sănătății, medicii fiind obligați să treacă drept cauză a decesului coronavirusul la toți infectații, chiar dacă aceștia au boli terminale.

Citește și: SONDAJ CURS – Viitorul Parlament va fi controlat la limită de o mare alianţă de dreapta

În intervalul 03.07.2020 (10:00) – 04.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 23 decese (12 bărbați și 11 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Botoșani, Buzău, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Iași, Mehedinți, București, Suceava și Vrancea.

Dintre acestea, 2 decese au fost întregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 6 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 10 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 5 decese la persoane de peste 80 de ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

416 cazuri NOI de coronavirus în România: 1.007 ASIMPTOMATICI au fost eliberați în 24 de ore, după decizia CCR

Publicat

in

De

Românii care nu au simptome de coronavirus ies pe bandă rulantă din spitale, după ce CCR a decis că internarea e un abuz care încalcă drepturile omului.

Până astăzi, 4 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 28.582 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 20.861 au fost externate, dintre care 19.854 de pacienți vindecați și 1.007 pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Citește și: SONDAJ CURS – Viitorul Parlament va fi controlat la limită de o mare alianţă de dreapta

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 416 noi cazuri de îmbolnăvire.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend