Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Bonus de aproape 30.000 de euro pentru trei judecători CCR care au reușit „performanța” de a-și încheia mandatul (PressHub)

Publicat

in

Săptămâna trecută, trei dintre judecătorii Curții Constituționale (CCR) și-au încheiat mandatul de 9 ani. Este vorba de Valer Dorneanu, Daniel Morar și Mona Pivniceru.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR)Foto: AGERPRES

Cei trei judecători, de numele cărora se leagă multe decizii extrem de controversate care au slăbit sistemul judiciar, nu au plecat din funcție cu mâna goală. Potrivit legii de funcționare a CCR, un judecător constituțional care termină un mandat de 9 ani primește ca „bonus” echivalentul a șase indemnizații nete lunare.

Astfel, potrivit aliniatului 5 al articolului 71 din legea CCR, „La încetarea mandatului, ca urmare a expirării termenului acestuia sau a imposibilității exercitării sale din motive de sănătate, judecătorii Curții Constituționale beneficiază de o sumă egală cu indemnizația netă de 6 luni de activitate”.

CITEȘTE CONTINUAREA PE PRESSHUB

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Trupul unui bărbat decedat, scos de pompieri din râul Bistriţa

Publicat

in

De

Trupul unui bărbat decedat a fost scos, luni, de pompieri din râul Bistriţa, în localitatea Săvineşti.

La faţa locului au venit pompierii criminalişti care au constatat că victima este un bărbat în vârstă de 43 ani, din Piatra-Neamţ, care a dispărut de la domiciliu pe 11 septembrie, potrivit Agerpres.

„În urma examinării preliminare a suprafeţei exterioare a corpului acesteia, nu au fost identificate urme vizibile de violenţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, subinspectorul Ramona Ciofu.

Potrivit unor surse judiciare, victima suferea de tulburări de comportament.

Corpul bărbatului a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Neamţ, în vederea efectuării necropsiei şi stabilirii cauzei decesului.

Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Partea de sud a gheţarului Schneeferner din Alpii Bavarezi şi-a pierdut definitiv statutul de gheţar

Publicat

in

De

Partea de sud a gheţarului Schneeferner din Alpii Bavarezi s-a topit într-un ritm accelerat în aceasta vară deosebit de caldă şi şi-a pierdut definitiv statutul de gheţar, a anunţat luni Academia bavareză de Ştiinţe, relatează AFP.

Grosimea gheţii nu mai este nici de peste doi metri în multe locuri şi mai mică de şase metri în locurile cele mai adânci, conform măsurătorilor radar de pătrundere în sol efectuate în septembrie. În 2018, grosimea era de 10 metri, aminteşte academia într-un comunicat.

„Deducem că restul gheţii se va topi complet în decurs de un an sau doi”, se arată în comunicat. „În acelaşi timp, suprafaţa gheţarului s-a micşorat la mai puţin de un hectar, aproximativ jumătate din ceea ce era în 2018”, notează sursa citată.

Prin urmare, rămân oficial patru situri care încă îndeplinesc criteriile pentru gheţari din Bavaria: partea de nord a Schneeferner, Höllentalferner, pe faimosul masiv Zugspitze (2.962 m altitudine) şi gheţarii Watzmann (2.713 m) şi Blaueis (2.607 m), pe masivul Berchtesgarden, potrivit Agerpres.

Un raport publicat în urmă cu doi ani de guvernul regional a avertizat cu privire la o topire mai rapidă decât se aştepta a gheţarilor, dintre care ultimul ar putea dispărea complet într-un deceniu, în timp ce estimările anterioare au stabilit data limită ca fiind anul 2050.

„Schimbările climatice lovesc puternic gheţarii bavarezi”, a declarat la acea vreme ministrul local al Mediului, Thorsten Glauber.

Topirea gheţarilor din Alpi şi din alte părţi ale lumii, atribuită încălzirii globale, a fost atent monitorizată de la începutul anilor 2000.

În urmă cu doi ani, un studiu publicat în revista Nature menţiona că topirea rapidă a gheţarilor în ultimii 20 de ani a contribuit cu peste 20% din creşterea nivelului mării.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend