Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Bonjour, Ciao, Hallo, Bună- astăzi este ziua mondială a salutului

Avatar

Publicat

in

V-aţi întrebat vreodată cât de mult este influenţată forma de salut de cultura fiecărui popor în parte? Credeti că scosul limbii ar putea reprezenta o formă maximă de politeţe? .Ei bine, da. În Tibet este foarte politicos să scoţi limba atunci când întâlneşti pe cineva pentru prima oară iar în Franţ, model pe care l-am adoptat în mare parte şi noi, salutul sete însoţit şi de o îmbăţişare.Totuşi, ziua salutului a fost adopată pentru prima dată de doi fraţi americani, în 1973 şi a fost sărbătorită tot pentru prima dată, în acelaşi an dar ca formă de protest la adresa războiului care se desfăşura în acea perioadă între Egipt şi Israel.

Dar istoria salutului consemnează faptul că primele forme ale acestei metode politicoase de relaţionare interumană, se referă mai degrabă la supunere şi datează din timpul primelor dinastii chineze. Atunci, oamenii ăîşi acopereau ochii cu palma pentru a nu fi orbişi de strălucirea împăratului.

Publicitate

Formulele de salut au o dinamică aproape identică cu cea a societăţii .În România, de-a lungul timpului au existat diferite tipuri de salut care în present sunt pur si simplu dispărute .

Dintre formulele de salut  care astăzi se folosesc mai puţin sau chiar au ieşit din uz amintim – “alduiască-te Dumnezeu, a se mătăni, bun sosit, bineaţ, bună cina, ce faci tu muiere?, cum ai mas?, cum ţi-ai zâuat?, hodină curată, mă închin cu sănătate, gustare bună, du-te cu ceas bun”.

În ceea ce priveşte salutul de dimineaţă cea mai utilizată formulă este “Bună dimineaţa”. În Transilvania şi Crişana se foloseşte şi “dimineaţa bună”. Ca răspuns la salut se foloseşte des formula prescutată “neaţa” şi uneori “neaţa bună”. Peste zi cea mai frecventă formulă pentru salut este: “Bună ziua”. Alte forme ale salutului de peste zi sunt: sărut mâna, bună, salut, ce faci? şi în funcţie de regiune servus sau ciao.

Formula de salut “sărut mâna” este folosită de bărbaţi şi tineri pentru a se adresa femeilor dar rareori mai este însoţit şi de gestul în sine.

Formula “Bună” se foloseşte între tineri. Al. Graur considera că nu este îngăduit să o adresăm unei persoane căreia nu îi datorăm un respect deosebit. Formularea “O zi bună” este tot mai  des folosită şi este împrumutată de la englezescul “Have a nice day”.

Indiferent de zona de pe mapamond unde sunt utilizate toate aceste forme de salut, ele contribuie la ameliorarea relațiilor interumane aşa că nu ezitaţi să vă salutaţi.

 

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Ludovic Orban: ‘Eliberarea Vrancei de sub domnia Oprişan, un pas important’

Avatar

Publicat

in

De

Social-democratul Marian Oprişan a pierdut şefia Consiliului Judeţean Vrancea în favoarea liberalului Cătălin Toma.

Senatorul PNL de Vrancea, Cătălin Toma, a anunţat luni dimineaţă că în urma centralizării a 95 la sută din voturile exprimate poate declara că a câştigat preşedinţia Consiliului Judeţean, deţinută în ultimii zeci de ani de social democratul Marian Oprişan.

După ce duminică seară, la închiderea urnelor, senatorul liberal Cătălin Toma a fost extrem de rezervat în declaraţii, refuzând să facă pronosticuri, luni dimineaţă, el a anunţat că a reuşit să câştige şefia Consiliului Judeţean Vrancea.

Publicitate

În urma centralizării a 95% din voturile exprimate, pot afirma că am reuşit cu ajutorul dumneavoastră să câştig preşedinţia Consiliului Judeţean Vrancea.

Majoritatea secţiilor rămase de numărat sunt din municipiu, acolo unde focşănenii şi echipa PNL condusă de Ion Ştefan au fost fantastici, oferindu-mi încrederea lor şi un scor confortabil.

Mulţumesc celor care au crezut în acest lucru şi care au participat la vot. Astăzi, la ora 14, voi reveni cu o conferinţă de presă în care voi prezenta rezultatele finale” a transmis senatorul PNL de Vrancea.

Cătălin Toma are 42 de ani, a fost primar al comunei Jariştea din 2008, timp de două mandate, iar din 2016 este senator. El a absolvit Universitatea  Bucureşti-Facultatea de Sociologie, Psihologie şi Pedagogie şi este şi  licenţiat în filologie al Facultăţii de Limbă şi Literatură Română -specializare limba franceză-Universitatea „Spiru Haret”-Bucureşti.

A fost  profesor la Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu”, Odobeşti, Vrancea şi  director adjunct al Liceului Teoretic Odobeşti, Vrancea. În Senat, este secretar al Comisiei pentru Afaceri Europene şi membru în Comisia pentru administraţie publică.

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică, după ce PNL şi USR PLUS au obţinut victorii în mai multe municipii la alegerile locale că sunt semnale că reuşesc ”eliberarea Vrancei de sub Oprişan”, sugerând că Marian Oprişan ar fi pierdut deja preşedinţia Consiliului Judeţean, notează news.ro

Citeşte şi:

Traian Băsescu: ‘Aici nu e ca la Geoană’

În ziua alegerilor, doctorul Monica Pop trage un semnal de alarmă: ‘Nu vă lasați înșelați! Nu uitați’

Ministerul Finanțelor Publice își ‘ascute colții și ghearele’ din umbră. Banii de la stat deschid ușa controalelor

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Lia Olguta Vasilescu, reacție după ce a învins fără probleme: Nu am de gând să o mai repet!

Avatar

Publicat

in

De

Lia Olguța Vasilescu este candidatul care a învins la Primăria Craiova. Duminică seara, Olguța Vasilescu a oferit o primă reacție, după ce a câștigat fără probleme un nou mandat de primar.

„N-aș spune că suntem înfrânți pentru că noi am reușit să recâștigăm Craiova după ce ultimele două dăți, atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele prezidențiale, am pierdut. De data aceasta suntem pe primul loc și la Consiliul Local și la Consiliul Județean. Și la primar, și la președintele Consiliului Județean. Colegul meu, Cosmin Vasile, este deja cu mandatul în buzunar„, a afirmat Lia Olguța Vasilescu, la Antena 3.

Publicitate

Cât despre înfrângerea Gabrielei Firea la București, aceasta a spus:

Cred că va trebui să-l punem pe domnul Dâncu să facă un studiu din care să aflăm de ce a pierdut PSD-ul. Pentru mine era previzibil să pierd câteva procente pe Craiova pentru că mi s-a reproșat foarte mult în această campanie electorală faptul că în 2016, după ce am câștigat alegerile cu 60% am preferat să plec în parlament.

Este foarte adevărat că între timp am reușit să câștigăm pentru Craiova drumul expres Pitești – Craiova, ca să nu mai vorbim de realizările din mandatul meu de ministru. Dar a contat foare mult pentru alegători această greșeală. Nu am de gând să o mai repet. În următorii 4 ani voi rămâne primarul Craiovei”, a spus Olguța Vasilescu.

Vezi și

În ziua alegerilor, doctorul Monica Pop trage un semnal de alarmă: ‘Nu vă lasați înșelați! Nu uitați’

Ministerul Finanțelor Publice își ‘ascute colții și ghearele’ din umbră. Banii de la stat deschid ușa controalelor

Contracte cu ‘cântec’ pentru ‘Trupa lui Biluță’. Șapte dintr-o lovitură!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend