Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

„Bombă murdară”: Moscova a folosit o fotografie de origine slovenă pentru a acuza Kievul, arată guvernul de la Ljubljana

Publicat

in

Rusia a folosit o fotografie din Slovenia datată 2010 pentru a susţine pe Twitter afirmaţiile despre o „bombă murdară” care ar fi pregătită de Ucraina, a spus miercuri guvernul sloven.

Pericol nuclearFoto: CHROMORANGE / Alamy / Alamy / Profimedia

Utilizarea fotografiei „a fost făcută necorespunzător şi fără aprobarea autorităţilor slovene”, a declarat Dragan Barbutovski, consilier al premierului Robert Golob, relatează AFP și Agerpres.

Anterior, guvernul sloven a publicat o serie de tweet-uri în limba engleză în care denunţa faptul că „fotografia folosită de Ministerul rus de Externe pe Twitter” este „o fotografie a Agenţiei Slovene pentru Deşeuri Radioactive (ARAO)”.

Ministerul rus de Externe a postat luni pe Twitter următorul mesaj, tot în limba engleză: „Ministerul rus al Apărării: conform informaţiilor de care dispunem, două organisme ucrainene au primit ordinul să creeze #bomba murdară”.

Textul a fost ilustrat cu fotografii reprezentând în special o centrală nucleară, un loc de depozitare a deşeurilor radioactive, reactoare de cercetare ştiinţifică precum şi saci din plastic care conţin uraniu şi plutoniu uzaţi.

Cuvântul „radioaktivno”, care înseamnă „radioactiv” în slovenă, se afla pe sacii din plastic.

Putin însuși a acuzat Ucraina de planuri cu o „bombă murdară” şi a afirmat că riscurile de conflict mondial sunt ridicate

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia are cunoştinţă despre planurile Ucrainei de a utiliza o „bombă murdară”, reluând o acuzaţie nefondată făcută în mod repetat de Moscova în ultimele zile, notează Reuters.

Exprimându-se la o reuniune cu şefii serviciilor de informaţii din mai multe foste republici sovietice, Putin a declarat că riscul de conflict în lume şi în regiune este ridicat şi că securitatea ar trebui sporită la obiectivele infrastructurii-cheie.

Separat, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase anterior că Moscova va continua „energic” să atragă atenţia comunităţii internaţionale asupra a ceea ce consideră că este ameninţarea cu detonarea unei „bombe murdare” cu contaminanţi radioactivi de către Ucraina.

SUA, Europa şi NATO au calificat acuzaţia împotriva Ucrainei drept o invenţie a Rusiei, în timp ce guvernul ucrainean a avertizat că Rusia denunţă adesea astfel de probleme atunci când intenţionează să folosească ea însăşi arme interzise, cel mai adesea sub „steag fals” şi apoi să dea vina pe Kiev, notează agenţiile de presă internaţionale.

O bombă radiologică sau „bombă murdară” constă din explozibili convenţionali înconjuraţi de materiale radioactive destinate să fie diseminate în praf în momentul exploziei.

___

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Amenzi de până la 3.000 de lei pentru şoferi! Regula din Codu Rutier pe care șoferii trebuie să o cunoască

Publicat

in

Potrivit Codului rutier , toți conducătorii auto au obligația de a-și echipa mașinile corespunzător, în special în sezonul rece. 

O regulă din Codul rutier arată că nu este suficient ca pe timpul iernii maşina să aibă cauciucurile de iarnă. Şoferii trebuie să mai aibă la ei şi alte ustensile esenţiale în caz de ninsoare abundentă, pentru a nu risca să rămână înzăpeziţi.

Cei care nu fac acest lucru și nu au în autoturism toate accesoriile prevăzute în Codul rutier lucru riscă să primească amenzi cât se poate de usturătoare, conform legii.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Toate detaliile despre completarea formularului și înregistrarea contractului dacă ai venituri din chirii

Publicat

in

Persoanele fizice care au venituri din chirii trebuie să înregistreze contractele la ANAF. Dacă contractul a fost încheiat din acest an, termenul este de 30 de zile. Dacă e deja în derulare, termenul este de 90 de zile.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend