Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Boloș: Probabil că undeva din toamnă se va pune problema renegocierii PNRR. Motive: Creșterea prețurilor din construcții și veniturile pensionarilor

Publicat

in

Probabil că undeva din toamnă se va pune problema renegocierii Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a declarat luni Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și proiectelor Europene. potrivit acestuia numai creșterea prețurilor la materialele de construcții ar îndreptăți România să ceară revizuirea unor milestone-uri, dar și problema pensionarilor cu venituri reduse.

Aprobarea PNRRFoto: Facebook Guvern

De ce crede ministrul Marcel Boloș că România este îndreptățită să ceară renegocierea PNRR

 • „Probabil că undeva din toamnă se va pune problema renegocierii PNRR, pentru că procesul este unul de durată. Și nu va fi doar o măsură. Va trebui să avem un pachet de măsuri integrat cu care se va merge la această renegociere și să avem motivele bine consolidate pentru care solicităm renegocierea.
 • Astăzi dacă e să ne uităm la ce se întâmplă în economie, numai aceste creșteri ale prețurilor la materialele din construcții ne îndreptățește să cerem o revizuire a milestone-urilor pe care le avem pe proiectele de infrastructură de transport. Dar exemplele pot continua.”, a spus luni ministrul Marcel Boloș, la finalul ședinței de Guvern.

Un alt exemplu dat de acesta pentru renegocierea PNRR a fost cel al pensionarilor.

 • „Eu am prezentat Comisiei faptul că avem o rată a inflației care e pe un trend crescător si nu e vina Romîniei, pe de o parte, și pe de altă parte avem un număr estimat de cetățeni de 2,3 milioane locuitori în risc de deprivare materială. Nu cred că suntem în situația în care să putem asigura un ritm de creștere a veniturilor și să ne încadrăm și în același timp în cei 9,4% din PIB pe care i-am prezentat în PNRR.”, a declarat luni ministrul Boloș.

În condițiile în care procetul de cheltuieli cu pensiile de 9,4% din PIB este asumat pentru anul 2023, ministrul a fost întrebat dacă în toamna acestui an ar urma să fie negociat acset aspect.

 • „Renegocierea aceasta încă nu este metodologic clarificată la nivelul CE. În regulamentul Comisiei se spune că în situații excepționale cum este cea generată de crize se poate renegocia PNRR.
 • Faptul ca legea pensiilor trebuie terminată până la sfârșitul anului și impactul ei bugetar poate să fie..deocamndată nu știm – sub 9,4%, peste 9,4% – este important să lămurim Comisia că menținearea unui astfel de procent nu este benefică într-o situație de criză în care trebuie să crești veniturile populației ca să facă față la inflație, la creșterea prețurilor la utilități, la creșterea prețurilor la bunurile de consum.
 • Deci sunt motive extrem de serioase pentru care astăzi probabil ar trebui luate astfel de măsuri și care ne îndreptățesc să punem pe masa Comisiei acest subiect.”, a mai spus Marcel Boloș.

Motivul plecării lui Boloș la Bruxelles: Apeluri de proiecte de 13,8 miliarde euro vor fi lansate în mai-iunie

Întrebat care sunt elementele care ar trebui clarificate legate de PNRR în cadsrul vizitei pe care o va face în această săptămână la Bruxelles, Boloș a indicat termenele de implementare ale unor apeluri de proiecte.

 • „Scopul delegației este de a clarifica aceste demersuri pe care în această perioadă le facem pentru ceea ce înseamnă milestone-uri aferente trimestrului 2 2022.
 • Este un trimestru mai complicat dpdv al acestor milesone-uri, întrucât din 69 de apeluri de proiecte câte avem la nivelul anului 2022, cu termen în trimestrul 2 sunt 58. Asta înseamnă că fiind milestone, CE îl preia în verificare, prin urmare ghidurile soliciantului potrivit PNRR trebuie să treacă prin filtrul de avizare al nostru și al CE. Mai mult, o parte din aceste apeluri proiecte au nevoie și de scheme de ajutor de stat.
 • În aceste condiții ca să nu ne blocăm în activitatea aceasta de lansare de apeluri de proiecte preferăm să avem o discuție cu dumnealor să știe că în perioada următoare – mai-iunie vom trimite aceste ghiduri la avizare la CE și să ne corelăm.
 • Este vorba de 13,8 miliarde de euro pe care noi îi lansăm sub formă de apeluri de proiecte. Este cea mai mare tranșă de apeluri de proiecte pe care am avut-o de 14 ani de când gestionăm fonduri UE”, a spus Boloș.

Bugetul de granturi aferent României din PNRR se va diminua cu 2 miliarde de euro. Guvernul va trebui să gasească soluții

Ministrul a amintit și de faptul că România va pierde 2 miliarde de euro din granturi din cauza faptului că în 2021 a avut o creștere economică peste cea estimată la elaborarea PNRR.

 • „Vă spun câteva realități. O primă realitate este că bugetul de granturi (n.a din PNRR), urmare a creșterii PIB-ului României, se va diminua cu 2 miliarde de euro. Pe de altă parte avem o creștere fără precedent la prețurile materialelor, care crește costul implementării proiectelor și probabil cantitativ anumite milestone-uri neputând fi realizate vor trebui renegociate. Sunt niște realități de care CE nu prea are cum să nu țină cont atât la nivelul Mecanismului de redresare și reziliență cât și la nivelul Politicii de Coeziune.”, a spus Boloș.

Ministrul a spus că România are 13.6 miliarde de euro sub formă de granturi, dar pentru cele 2 miliarde de euro va trebui găsită o soluție cu Ministerul de Finanțe, în Coaliție și în Guvern. O soluție ar fi un împrumut, a spus Boloș.

Prezent la conferință, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat faptul că pierderea celor 2 miliarde de euro din granturi nu este o sancțiune, ci doar o consecință a faptului că performanța economică a României în ultimul an a depășit estimările inițiale când a fost conceput PNRR. Acesta a dat asigurări că statul român în dialog cu Comisia Europeană va găsi o soluție astfe încât proiectele să continue.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Profeția gigantului petrolier Exxon Mobil: ‘Fiecare maşină nouă vândută în lume va fi electrică până în 2040’

Publicat

in

De

Gigantul petrolier preconizează că, până în 2040, fiecare autoturism nou vândut în lume va fi electric, a declarat directorul general Darren Woods într-un interviu la CNBC, informează Mediafax.

Woods a declarat că Exxon Mobil evaluează modul în care scăderea vânzărilor de benzină ar putea avea un impact asupra activităţii sale. Exxon Mobil este una dintre cele mai mari companii internaţionale de carburant cotate la bursă şi lider în industrie. Site-ul său se laudă că este cel mai mare „rafinator şi comerciant de produse petroliere”, precum şi o companie de produse chimice.

Woods, care şi-a petrecut o parte a carierei sale pe partea de produse chimice a operaţiunilor companiei, spune că produsele chimice vor fi esenţiale pentru a menţine profitabilitatea companiei în timpul tranziţiei către o energie curată. Materialele plastice pe care le produce Exxon Mobil pot fi folosite la fabricarea vehiculelor electrice.

Woods a spus că tranziţia spre maşini exclusiv electrice nu va avea un impact major asupra companiei la care activează: „această schimbare nu va face sau va distruge această afacere sau această industrie, sincer”.

Calculele Exxon Mobil au prezis că cererea de petrol în 2040 va fi echivalentă cu necesarul mondial din 2013 sau 2014. Woods a explicat pentru CNBC că firma era încă profitabilă la acel moment.

În 2021, doar 9% din vânzările de autoturisme au fost vehicule electrice, inclusiv maşinile hibrid plug-in, potrivit companiei de cercetare de piaţă Canalys. Acest număr este în creştere cu 109% faţă de 2020, spune Canalys.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Preşedintele COSR, mesaj pentru părinţii lui Popovici: Aţi făcut din copilul vostru un portdrapel al României, el a creat un val extraordinar în toată România

Publicat

in

De

Preşedintele COSR, Mihai Covaliu, a afirmat, duminică seară, după revenirea în ţară a lui David Popovici de la Campionatul Mondial de nataţie, că sportivul a “creat un val extraordinar”, care speră să nu se oprească, informează News.ro.

“Se cuvine a începe cu felicitări lui David, Robert, Adrian, întregii echipe şi familiei. Aţi făcut un lucru extraordinar cu copilul vostru, aţi făcut din copilul vostru un portdrapel al României, el a creat un val extraordinar în toată România. Sper ca acest val să nu se oprească. Sunt şi alţi sportivi care pot ajunge la această performanţă. David poate deveni cel mai rapid om pe distanţa de 100 de metri din lume, şi asta am auzit-o la Budapesta. Avem datoria să-l ajutăm pe David să realizeze acest obiectiv, să fie cel mai bun sportiv din lume pe distanţa de 100 de metri. Eu îi aştept pe David, pe Robert, pe ceilalţi sportivi în selectul club al campionilor olimpici ai României”, a spus Covaliu.

Preşedinta Federaţiei Române de Nataţie, Camelia Potec, a cerut ca înotătorii români să fie susţinuţi în continuare.

“Maxime felicitări întregii echipe de înot a României. Avem în continuare în competiţie săritori în apă, pe care îmi doresc să îi încurajaţi la fel de mult. Sperăm ca în continuare să-i încurajaţi pe toţi cei din nataţie. Ei merită toată aprecierea. Mesajul meu pentru dumneavoastră e de a-i susţine şi de acum încolo. Cred că mai sunt multe lucruri de rezolvat, începând de mâine trebuie să sne aşezăm la masă şi să discutăm. (…) Felicitări, dragi părinţi. Sunteţi minunaţi. Bravo şi sănătate multă. Felicitări David, felicitări Adrian, felicitări întregii echipe. Astăzi e o zi de sărbătoare şi de mâine se începe pregătirea pentru următoatrele competiţii”, a spus Potec.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend