Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Bogdan Aurescu, întâlnire cu șeful diplomației americane: ‘I-am mulțumit pentru sprijinul acordat SUA pentru că a avansat aderarea României la OECD’

Publicat

in

Bogdan Aurescu, fostul ministru al Afacerilor Externe, a avut la Paris o scurtă întrevedere cu Antony Blinken, șeful diplomației americane.

„Sunt foarte bucuros să ne întâlnim două zile cu Antony Blinken cu ocazia OECDMCM 2021 la Paris. I-am mulțumit pentru sprijinul acordat SUA și personal pentru că a avansat procesul de luare a deciziilor privind deschiderea negocierilor pentru aderarea României la OECD. România se angajează pe deplin în parteneriatul strategic”, a precizat Bogdan Aurescu. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este o organizație internațională a acelor națiuni dezvoltate care acceptă principiile democrației reprezentative și a economiei de piață libere.

Oficialul american va participa şi miercuri la o reuniune ministerială a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Este prima vizită în Franţa a unui înalt responsabil american de când Statele Unite au anunţat, la jumătatea lunii septembrie, o nouă alianţă cu Australia şi Marea Britanie în regiunea indo-pacifică pentru a contracara mai bine China.

Acest parteneriat, numit AUKUS, a stârnit o furie nemaiîntâlnită din partea autorităţilor franceze, deoarece a făcut ca Australia să rezilieze un contract gigantic pentru achiziţionarea de submarine franceze.

Acuzat că i-a dat „o lovitură în spate” aliatului său, Joe Biden a recunoscut într-o discuţie telefonică cu Emmanuel Macron că ar fi putut comunica mai bine cu Parisul. Cei doi şefi de stat au lansat un „proces de consultări extinse”.

Vizita lui Antony Blinken la Paris, după ce a avut deja o întrevedere cu Jean-Yves Le Drian la 23 septembrie la New York, trebuie să marcheze o etapă a acestui proces înainte de o întâlnire privată Macron-Biden la sfârşitul lui octombrie în Europa, informează Agerpres.ro.

Vezi și: OECD trage un semnal de alarmă: O relansare modestă a economiei europene riscă să provoace cicatrici .

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Legea Anastasia, la dezbatere în plenul Senatului; închisoare pentru şoferii băuţi/drogaţi implicaţi în accidente mortale

Publicat

in

Senatul ar putea dezbate luni, în plen, propunerea legislativă pentru completarea Codului penal care prevede ca şoferii drogaţi, în stare de ebrietate sau fără permis care au generat un accident rutier mortal să fie pedepsiţi cu închisoarea.

Lucrari in Senatul RomanieiFoto: AGERPRES

Iniţiată de senatorul PSD Robert Cazanciuc şi însuşită de un grup de parlamentari PNL şi PSD, propunerea legislativă a fost reintrodusă în circuitul parlamentar în noiembrie 2022, după ce în 2019 a fost respinsă de Parlament.

Potrivit expunerii de motive a actului normativ, România a ocupat, în anul 2021, primul loc în Europa la numărul de morţi în accidente rutiere.

Senatorul Cazanciuc consideră că iniţiativa a fost respinsă de camera decizională „din raţiuni politice absurde şi în mod sfidător la adresa interesului general al societăţii de a proteja în mod real viaţa şi de a pune capăt carnajului de pe şoselele României, inclusiv prin pedepse foarte aspre care să aibă un rol preventiv profund inhibitor”.

Potrivit unei postări Facebook din noiembrie 2022, Cazanciuc menţionează că datele furnizate de Poliţia Română şi de Ministerul Justiţiei arată că sunt 20.000 de persoane trimise în faţa instanţelor de judecată în fiecare an pentru conducere fără permis, sub influenţa drogurilor sau băuturilor alcoolice.

Conform raportului de activitate al Ministerului Public pe anul 2021, citat în expunerea de motive, a crescut numărul inculpaţilor trimişi în judecată pentru accidente mortale de circulaţie (473) faţă de 396 în anul 2020.

„O parte semnificativă a accidentelor grave de circulaţie soldate cu victime decedate o reprezintă cazurile de ucidere din culpă în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influenţa alcoolului. Practica instanţelor de judecată, de a soluţiona astfel de cazuri prin hotărâri definitive şi irevocabile de suspendare a executării pedepsei sub supraveghere, a intrat în atenţia opiniei publice, atitudinea generală fiind că sancţiunea aplicată este considerată prea blândă în raport cu (…) relaţiile sociale referitoare la dreptul la viaţă”, se mai arată în propunerea legislativă.

Senatorul Robert Cazanciuc a afirmat, într-o postare pe Facebook din noiembrie. că „dedică această iniţiativă legislativă memoriei Anastasiei, fetiţa care în 2022, chiar de Ziua Copilului, la doar 4 ani, a fost spulberată de un şofer fără permis, într-o goană nebună prin localitate”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

S-a jucat de-a Dumnezeu modificând genetic 3 copii. A fost condamnat la pușcărie. Singurul regret: Am făcut-o prea repede

Publicat

in

Cercetătorul care a modificat genetic trei copii spune că s-a grăbit. Dar nu-și cere scuze. Omul de știință este în mijlocul unui scandal în legătură cu primii copii modificați genetic din lume. Ulterior, el a fost demis de la universitatea din Shenzhen și a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend