Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Bobby Păunescu, despre atitudinea Austriei față de România: ‘Au cumpărat 80% din politicienii români. La Viena se duc toți să negocieze șpăgile, că la Viena e o lege că n-au voie să fie ascultați oamenii’

Publicat

in

Bobby Păunescu, regizor și președinte ARMIS, a vorbit duminică, pentru B1 TV, despre condițiile în care Austria va renunța la opoziția manifestată public față de aderarea României la Schengen.

Oficial, liderii austrieci au spus că au rețineri în privința țării noastre deoarece autoritățile de la noi nu au luat măsuri pentru a securiza frontierele și mulți migranți economici au ajuns la ei. În fapt, rațiunile din spatele opoziției lor sunt altele.

De ce se opune Austria aderării României la Schengen și ce e de făcut

„România protejează foarte bine traficul de migranți, deci e exact invers. Ce spune Austria în poziția publică e ca la Radio Erevan. Diplomația noastră trebuie să acționeze în aceste patru zile prin toate mijloacele. Toți oamenii de afaceri cu afaceri la nivel politic și strategioc în Austria trebuie să acționeze. E de datoria managementului Erste Bank, OMV și Holzindustrie să arate că fac ceva pentru țara asta. Dacă nu, e ca și cum și-ar trage un glonț în genunchi. E o perioadă grea economică, de criză pentru toată lumea și aceste trei corporații pot face ceva”, a declarat Marius Bostan, antreprenor și fondatorul proiectului RePatriot.

Bobby Păunescu a intervenit atunci: „Au cumpărat 80% din politicienii români, 80% din oamenii care lucrează în Guvern. Ce frică să le fie? La Viena se duc toți să negocieze șpăgile, că la Viena e o lege că n-au voie să fie ascultați oamenii. Așa e o lege, treaba lor, bravo lor, prostie la noi. Șpăgile între oamenii de afaceri cu politicieni. Au cumpărat tot! Toate negocierile de șpăgi se țin la Viena că acolo există aceatsă lege prin care cetățenii nu pot fi ascultați la discuțiile private și folosit pe mai departe în acțiunile procuraturii”.

Marius Bostan a insistat atunci că opoziția austriecilor e o „chestiune rusească, un interes dincolo de interesul lor”.

Păunescu a explicat apoi în ce condiții austriecii își vor schimba poziția și vor accepta România în Schengen:

„Sunt niște instituții austriece aici care nu și-au îndeplinit planurile din privatizare și vor să negocieze să fie șterse chestiile alea, ca să nu trebuiască să plătească statului român. Când se negociază și asta și se anulează acele clauze și acele probleme, atunci se aprobă”.

Un vot asupra aderării României, Bulgariei și Croației la Schengen urmează să fie dat la Consiliul JAI din 8 – 9 decembrie, conform b1tv.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Veste uriașă! Salariul mediu net va depăși 5000 de lei- Când se va întâmpla asta

Publicat

in

Potrivit proiecţiei principalilor indicatori economico-sociali în profil teritorial 2022-2026, realizată de Comisia Națională de Prognoză în această lună, salariile românilor ar urma să crească spectaculos.

Astfel, dacă în 2022 salariul mediu net era de 3.081, acesta va ajunge în 2023 la 4.235 lei, la 4.686 lei în 2024, la 5.071 lei în 2025 și la 5.451 lei în 2026. În 2026, cele mai mari salarii medii nete se vor înregistra în regiunile București-Ilfov, 7.195 lei, în Vest, 5.333 lei și în Nord-Vest, 5.168 lei. La polul opus se vor afla regiunile Sud-Est, cu doar 4.573 lei, Sud-Muntenia , cu 4.682 lei și Sud-Vest Oltenia, 4.780 lei.

În clasamentul orașelor, cel mai bine vor câștiga angajații din București, cu un salariu mediu net în 2026 de 7.519 lei, urmați de cei din Cluj, 6.604 lei și de cei din Timișoara, 6.256 lei. Cei mai săraci vor fi angajații din Teleorman, care vor ajunge în 2026 abia la un salariu mediu net de 3.913 lei, urmați de cei din Vrancea, 4.167 lei și de cei din Botoșani, 4.179 lei. PIB-ul va crește și el, conform prognozei economice, de la 1.396,2 miliarde de lei în 2022, la 1.998,3 miliarde de lei în 2026. Cea mai mare contribuție la PIB-ul național o vor avea Capitala, cu 493,1 miliarde de lei, urmată, la mare distanță, de Cluj, cu 105,4 miliarde de lei , și de Timișoara, cu 92,8 miliarde de lei. De cealaltă parte, cele mai mici contribuții la PIB le vor avea, în 2026, Covasna, cu 15,4 miliarde de lei, Mehedinți, cu 15,8 miliarde de lei și Tulcea, Giurgiu și Sălaj, cu contribuții în jurul cifrei de 16 miliarde de lei.

Prognoza arată o adâncire a decalajelor în dezvoltarea regiunilor, care se va reflecta și în diferența dintre veniturile românilor din zonele bogate și din zonele sărace ale țării.

Sindicaliștii de la BNS susțin că aceste majorări salariale prognozate vin din estimarea unei creșteri economice în următoarea perioadă, deși acest lucru nu s-a întâmplat, de-a lungul timpului, decât într-o foarte mică măsură. Pentru anul 2023, creșterea salariului mediu net vine din faptul că a crescut salariul minim la 3.000 de lei brut și că s-a acceptat continuarea completării veniturilor salariale din sectorul bugetar, pentru că 10% înseamnă foarte mult la salariile bugetarilor, ne spune Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS).

”Prognoza de creștere semnificativă a salariilor în următorii ani s-a mai bazat pe faptul că, odată cu schimbările legislative făcute la sfârșitul anului trecut, potrivit Directivei europene, se vor relansa negocierile colective în economie. Salariații se vor putea organiza și vor putea negocia salariile, ceea ce până acum nu s-a întâmplat, cel puțin în ultimii 11 ani. România este obligată, prin Directiva europeană, să aibă un grad de acoperire în economie de 80% pentru contractele colective de muncă”, ne-a declarat Dumitru Costin, președintele BNS, potrivit national.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Amenzi de până la 3.000 de lei pentru şoferi! Regula din Codu Rutier pe care șoferii trebuie să o cunoască

Publicat

in

Potrivit Codului rutier , toți conducătorii auto au obligația de a-și echipa mașinile corespunzător, în special în sezonul rece. 

O regulă din Codul rutier arată că nu este suficient ca pe timpul iernii maşina să aibă cauciucurile de iarnă. Şoferii trebuie să mai aibă la ei şi alte ustensile esenţiale în caz de ninsoare abundentă, pentru a nu risca să rămână înzăpeziţi.

Cei care nu fac acest lucru și nu au în autoturism toate accesoriile prevăzute în Codul rutier lucru riscă să primească amenzi cât se poate de usturătoare, conform legii.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend