Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Boala care necesită alimentație „de lux”: Ce poți mânca dacă suferi de intoleranță la gluten sau lactoză sau de boala celiacă

Publicat

in

Suferi de o intoleranță alimentară – la gluten sau lactoză – sau de boală celiacă? Ce poți mânca în aceste condiții și ce alimente ar trebui să eviți? Cât te costă alimentele fără gluten și lactoză? Putem vorbi despre o alimentație „de lux”?

Intoleranță la gluten și lactozăFoto: Dreamstime.com

Da, în cazul în care suferi de intoleranță alimentară la gluten sau de boală celiacă, ai nevoie, practic, de o alimentație „de lux”, declară pentru HotNews.ro dr. Alina Stănescu Popp, medic pediatru gastroenterolog la Centrul de Management pentru boala celiacă și intoleranța la gluten din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București.

Sunt două motive principale pentru care aceasta poate fi numită „de lux” – costurile financiare, dar și timpul alocat preparării acestei hrane speciale, care este de preferat să fie proaspătă.

Practic, există alimente fără gluten care costă de 3-4 ori mai mult decât cele clasice.

În cazul intoleranței la lactoză, lucrurile stau ceva mai bine – prețurile sunt apropiate de cele ale lactatelor clasice.

Singurul tratament în cazul acestor afecțiuni este eliminarea completă a glutenului sau a lactozei din alimentație, astfel că nu ai de ales.

Intoleranța la gluten și boala celiacă – ce poți să mănânci și ce trebuie să eviți

Dacă suferi de intoleranță la gluten sau de boală celiacă, principalele alimente pe care trebuie să le eviți sunt cele preparate din făină de grâu, secară și orz.

De asemenea, ovăzul, în mod natural, nu are gluten, dar se contaminează foarte ușor în depozite, subliniază dr. Alina Stănescu Popp.

Glutenul se poate ascunde însă și în produse la care, în mod normal, nu te-ai gîndi: spre exemplu, glutenul este un foarte bun conservant, astfel că el se poate găsi în anumite rețete, în mezeluri, în produse precum rujul de buze sau pasa de dinți, avertizează Alina Stănescu Popp.

„Acesta este și motivul pentru care pe ambalajul multor produse avem eticheta Conține gluten sau Conține urme de gluten”, spune medicul.

Așa se face că alimentația pacienților celiaci și a pacienților cu intoleranță la gluten este una „de lux”: carne, lactate, ouă, legume, fructe și cereale speciale.

Toate alimentele procesate pot ascunde gluten, deoarece el este folosit adesea pe post de conservant, pe când alimentele neprocesate, proaspăt gătite, nu conțin niciun fel de gluten.

Din această cauză, există două tipuri de alimentație fără gluten – este recomandată atât persoanelor cu intoleranță la gluten, cât și celor cu boală celiacă, spune dr. Alina Stănescu Popp:

 • 1. Alimentația fără gluten foarte sănătoasă, antiinflamatorie, care este la modă acum. Aceasta înseamnă să mănânci materii prime deloc procesate, să gătești tot timpul proaspăt etc. Totul gătit de la zero.
 • 2. Modelul alimentației fără gluten de calitate slabă, în care mănânci tot timpul alimente fără gluten gata făcute – tot un fel de procesate.

Dr. Alina Stănescu Popp, medic pediatru gastroenterolog la Centrul de Management pentru boala celiacă și intoleranța la gluten din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului

Dr. Alina Popescu Popp subliniază că există și capcane în care se poate cădea, în special părinții copiilor care suferă de o astfel de afecțiune: „Uneori, din cauza impactului psihilogic – nu are voie copilul, săracul, să mănânce o prăjitură – uneori se ajunge în extrema cealaltă: familia oferă copilului mai multe dulciuri sau făinoase decât dacă ar fi avut voie să mănânce orice și aceste produse fără gluten, nu făcute în casă, ci procesate, sunt niște alimente care, pentru a genera un gust bun – pentru că au alt gust decât cele făcute cu făină obișnuită – sunt foarte bogate în grăsimi și în zaharuri. Ele sunt mult mai dulci și mult mai grase. Și atunci, pe termen lung, dacă în 20 de ani, în loc să mănânci salate, carne, lactate, ouă, fructe, mănânci doar biscuiți și pâine gata făcute, chiar dacă sunt din făină fără gluten, pot apărea toate celelalte complicații ale alimentației nesănătoase”.

Alimentația fără gluten poate fi extrem de sănătoasă dacă vorbim despre cea „de lux” – nu poți mânca lucruri gata făcute, subliniază dr. Alina Stănescu Popp.

„Există și varianta proastă și varianta bună. Este și o chestiune de tabiet în viața fiecăruia: dacă persoana se obișnuiește să nu își facă niciodată o prăjitură în casă și să cumpere mereu prăjituri gata făcute, pe termen lung este o problemă. Dacă se obișnuiește să dea la o parte aceste lucruri și să mănânce doar alimente sănătoase, este cu totul altceva. Este ca și în viața de zi cu zi, dacă vreți, aceleași opțiuni le are și o persoană care mănâncă cu gluten”, mai spune medicul.

Cât te costă efectiv hrana dacă suferi de intoleranță la gluten sau boală celiacă

Dacă suferi de boală celiacă sau de intoleranță la gluten, hrana te poate costa de câteva ori mai mult decât pe o persoană care nu are această problemă:

 • Prima problemă la care te gândești este pâinea și tot ceea ce înseamnă produse din făină.
 • În timp ce prețul unei pâini clasice este între 2 și 8-9 lei, în funcție de sortiment, 500 de grame de pâine fără gluten cumpărată din magazin se apropie de 25 de lei.
 • Un kilogram de făină de grâu, care conține gluten, costă în jur de 5 lei. Făina fără gluten, în schimb, poate ajunge la 15 lei pachetul de 500 de grame sau la 18-20 de lei pachetul de un kilogram. Așadar, de 3-4 ori mai mult.
 • O alternativă sunt și fulgii din cereale fără gluten – prețul este de aproximativ 15 lei pentru 500 de grame.

 • Pastele (fideaua) fără gluten sunt de câteva ori mai scumpe decât cele clasice: dacă un pachet de 500 de grame de paste costă, în funcție de marcă, între 3 și 6 lei, un pachet de paste fără gluten de 500 de grame poate ajunge la 10, 15 sau chiar 20 de lei.
 • Un pachet de 200 de grame de biscuiți fără gluten costă peste 10 lei, în timp ce biscuiții clasici pot fi cumpărați chiar și cu 2-3 lei.

Practic, cele mai indicate sunt carnea, lactatele, ouăle, legumele și fructele, pe cât posibil proaspete sau hrană proaspăt gătită.

Tot ceea ce înseamnă conserve și semipreparate este de evitat, ceea ce înseamnă și un efort de timp.

Ce mănânci dacă ai intoleranță la lactoză

Lactoza reprezintă zahărul din lapte. Există și intoleranță la lactate, iar persoanele care suferă de ea nu au voie să consume deloc lactate – pot consuma, în schimb, lactate pe bază de plante.

În schimb, persoanele care au intoleranță la lactoză pot consuma lactate fără lactoză.

Alimentele care conțin lactoză sunt etichetate corespunzător: dacă vorbim despre copii foarte mici, la formulele de lapte scrie pe ambalaj care conțin mai multă lactoză și care conțin mai puțină.

În magazine există lactate fără lactoză, inscripționate corespunzător pe ambalaj.

Și există, în mod natural, lactate care conțin mai multă lactoză și lactate care conțin mai puțin lactoză, dar pe toate este scrisă în cifre cantitatea de lactoză pe care o conțin, spune dr. Alina Stănescu Popp.

Cât te costă hrana dacă suferi de intoleranță la lactoză

Dacă în cazul hranei fără gluten, hrana zilnică poate fi de câteva ori mai scumpă, în cazul intoleranței la lactoză, lucrurile stau ceva mai bine – prețul lactatelor fără lactoză este apropiat de cel al lactatelor clasice:

 • Prețul unui litru de lapte fără lactoză este similar cu al unui litru de lapte clasic – 6 – 7 lei.
 • Lucrurile se complică în cazul în care suferi de intoleranță la lactate și poți consuma doar lapte pe bază de plante – un litru de lapte de migdale costă, spre exemplu, în jur de 15 lei.

 • Un iaurt mic (150 de grame) fără lactoză costă aproximativ 2 lei, în condițiile în care un iaurt clasic care are același gramaj costă în jur de 1,5 -2 lei.
 • Brânza proaspătă de vaci fără lactoză (cutie de aproximativ 200 de grame) costă aproximativ 6 lei, față de aproximativ 5 lei, cea clasică.
 • O cutie de 150 de grame de cremă de brânză fără lactoză costă 10-11 lei, preț similar cu cea clasică.
 • 125 de grame de mozarella fără lactoză costă 9-10 lei, în timp ce aceeași cantitate de mozarella clasică poate fi cumpărată și cu 6 lei.
 • 125 de grame de cașcaval fără lactoză poate fi cumpărat la prețul de 9 lei, iar cel clasic costă aproximativ 8 lei.

Citește și:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Finalista de anul trecut, calificare în sferturi la Roland Garros

Publicat

in

Coco Gauff este a 7-a jucătoare calificată în sferturi la Roland Garros. Finalista de anul trecut a învins-o în două seturi pe Anna Karolina Schmiedlova, scor 7-5, 6-2.

Coco GauffFoto: Christophe Ena / AP / Profimedia

Coco Gauff, în sferturi la Roland Garros

Clasată pe locul 6 în ierarhia WTA, Coco Gauff a reușit să se califice în sferturile turneului Roland Garros.

Finalistă anul trecut la Paris, jucătoarea din Statele Unite ale Americii a trecut în două seturi de Anna Karolina Schmiedlova (100 WTA), la capătul unui meci ce a durat o oră și 31 de minute.

În sferturi, Gauff poate da peste o adversară de coșmar. Aceasta va întâlni câștigătoarea duelului dintre Iga Swiatek (1 WTA) și Lesia Tsurenko (66 WTA).

Turneul de la Roland Garros se dispută în perioada 28 mai – 11 iunie, are premii totale în valoare de 49.6 milioane de euro, iar aceasta este ediția cu numărul 127. Campionii en-titre sunt Iga Swiatek și Rafael Nadal (de 14 ori câștigător la Paris).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

‘Sultanul’ Erdogan își începe în forță mandatul: Turcia vrea să domine financiar Marea Neagră: majorează taxele pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Publicat

in

De la 1 iulie, Turcia va majora taxa pentru trecerea navelor prin strâmtorile Bosfor și Dardanele cu peste 8%. Valoarea de bază a francilor de aur în coeficienți fiscali și de taxă este stabilită la 4,42 dolari pe tonaj net al unei nave comerciale.

Această decizie a fost luată de Direcția Generală a Afacerilor Maritime din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din Turcia. Potrivit ziarului turc Aydinlik, a fost luată decizia ca francul de aur să nu fie fixat, ci să fie actualizat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din Turcia la sfârșitul lunii iunie a fiecărui an.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend