Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

BNR: Over 19.2 million cards issued in Romania, by end of June 2021

Publicat

in

The total number of cards issued in Romania at the end of the second quarter of 2021 was 19,201,775 units, up 1.4% compared to the end of the previous quarter, show the data centralized by the National Bank of Romania (BNR).

According to the quoted source, out of this total, 14,875,692 cards (77.47%) were active, compared to 14,592,364 at the end of March.
A number of 16,202,595 cards had a debit function and 2,889,638 a credit function.

On the other hand, as of June 30, 2021, the number of existing ATMs in Romania was 10,252, that of POS of 272,003 and that of EFTPOS (Electronic Funds Transfer at Point of Sale) of 271,786.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Prima reacție oficială a Iranului față de atacul asupra lui Salman Rushdie: ”Doar el este de vină. Nimeni nu poate acuza Teheranul”

Publicat

in

De

”Nimeni nu are dreptul de a lansa acuzații împotriva Iranului pentru atacul de vineri asupra lui Salman Rushdie, pentru care el și susținătorii săi sunt singurii de vină”, a declarat luni ministerul de externe de la Teheran în prima reacție oficială a Iranului față de atacul asupra celebrului scriitor care a șocat o lume întreagă.

Salman RushdieFoto: Dennis Van Tine/STAR MAX/IPx / AP / Profimedia

Romancierul, care a trăit sub amenințarea morții zeci de ani de când a înfuriat autoritățile clericale din Iran odată cu publicarea ”Versetelor Satanice”, își revine după ce a fost înjunghiat în mod repetat pe scenă, la o conferință în statul New York, unde urma să susțină o prelegere.

În prima reacție oficială a Iranului, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe Nasser Kanaani a declarat că libertatea de exprimare nu justifică insultele lui Rushdie împotriva religiei, transmite Reuters.

Romanul lui Salman Rushdie ”Versetele satanice” a fost publicat în 1988 și este privit de unii musulmani drept blasfemie. De altfel, la un an de la publicarea romanuluisScriitorul britanic a fost condamnat la moarte printr-o fatwa iraniană.

”În acest atac, nimeni nu este de blamat și condamnat decât el și susținătorii săi”, a declarat Kanaani într-un briefing de presă. ”Nimeni nu are dreptul să acuze Iranul în acestă privință”, a mai susținut acesta.

Purtătorul de cuvânt al ministerului a mai susținut că Rushdie ”s-a expus indignării populare prin insultarea lucrurilor sacre ale islamului și depășirea liniilor roșii a 1,5 miliarde de musulmani”.

În același timp, potrivit AFP citată de Agerpres, Iranul a negat „categoric” orice legătură cu atacatorul care l-a înjunghiat pe Salman Rushdie. Iranul nu are alte informaţii despre atacatorul lui Rushdie cu excepţia a ceea ce a apărut în mass-media, a conchis purtătorul de cuvânt al ministerului de externe de la Teheran.

Scriitorii și politicienii din întreaga lume au condamnat atacul.

În schimb, presa iraniană a jubliat, titrând ”Să sărutăm mâna celui care a sfâșiat gâtul dușmanului lui Dumnezeu”.

Agresorul lui Salman Rushdie, tânărul american de origine libaneză Hadi Matar, a fost prezentat unui judecător din statul New York, în fața căruia a pledat „nevinovat” de „tentativă de omor” asupra scriitorului.

După atacul oribil în care a fost înjunghiat de cel puțin 10 ori în abdomen și în gât, scriitorul a fost internat în stare gravă și operat. Din fericire, sâmbătă seara, autoritățile americane și apropiații săi au transmis că Salman Rushdie a fost scos de pe ventilator, ”vorbește și glumește”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Victoria de la Toronto îi asigură Simonei Halep o revenire spectaculoasă în clasamentul WTA

Publicat

in

De

Simona Halep a revenit oficial în Top 10 WTA, conform clasamentului dat publicităţii luni. Ea ocupă locul 6, după victoria de la Toronto, cu 3.255 de puncte.

Citește și: Simona Halep, campioană la Toronto! Românca privește cu încredere spre US Open

Sportiva din Constanţa a înregistrat o urcare de 9 locuri, informează News.ro.

Următoarea româncă din clasament este Irina-Camelia Begu, care a coborât un loc şi se află pe 34, cu 1384 puncte.

Sorana Cîrstea a coborât două locuri şi este pe 40, cu 1271 puncte.

Şi Ana Bogdan a coborât un loc şi acum ocupă poziţia 64, cu 910 puncte.

Jaqueline Cristian este pe locul 76, coborâre de o poziţie, cu 788 puncte.

Ultima româncă din Top 100 este Elena Gabriela Ruse, care a urcat cinci locuri şi este pe 98, cu 645 puncte.

Primele poziţii ale clasamentului sunt următoarele: 1. Iga Swiatek – 8501 de puncte, 2. Anett Kontaveit – 4476, 3.Maria Sakkari – 4190, Paula Badosa – 4.155, 5. Ons Jabeur – 3.920.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend