Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

BNR invită populația să ia credite: Am redus de trei ori dobânda de politică monetară

Avatar

Publicat

in

Dobânda de politică monetară se mai numeşte dobândă cheie pentru că deschide nişte uşi iar uşile deschise sunt către credite mai ieftine date populaţiei şi companiilor, către reduceri de randamente la titlurile de stat, a declarat, luni, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR), referitor la decizia băncii centrale de a reduce dobânda.

Citește și: Trădare fără precedent la CEDO: Ministerul de Externe acceptă condamnarea României în cazul Kovesi

STIRI FIERBINȚI

“Încă de când a început pandemia Banca Naţională a anunţat că va avea sesiuni deschise. A suspendat calendarul şedinţelor de politică monetară care era cu date fixe în aşa fel încât să se poată convoca şedinţe de politică monetară oricând e nevoie. Şi de două ori pe zi, dacă trebuie. În şedinţele de politică monetară care au fost stabilite întotdeauna în momente cheie, care au impus anumite modificări importante, rata dobânzii de politică monetară a fost în prim planul acţiunilor. A fost, odată, redusă de la 2,50% la 2%, pe urmă de la 2% la 1,75%, pe urmă de la 1,75% acum la 1,50%. Deci în perioada pandemiei este a treia reducere a dobânzii de politică monetară. Ce semnale dă dobânda de politică monetară? Ea se mai numeşte dobândă cheie pentru că deschide nişte uşi şi se mai numeşte dobândă de referinţă pentru că de ea se leagă întotdeauna şi alţi indicatori ai pieţei monetare şi ai pieţei interbancare. Aşa că uşile deschise sunt către credite mai ieftine date populaţiei şi companiilor, către reduceri de randamente la titlurile de stat, adică de dobânzi, şi în acelaşi timp o mai mare încurajare a băncilor să vină la şedinţele Repo ale Băncii Naţionale pentru banii pe care băncile îi iau de la Banca Naţională în condiţiile în care banca naţională are un program de acoperire a lichidităţilor pentru ca băncile să poată finanţa bugetul statului, economia reală, populaţia”, a spus Adrian Vasilescu.

El a precizat că efectele se cunosc deja în piaţă. Astfel, creditele s-au ieftinit, dobânzile au scăzut continuu şi treptat, populaţia se împrumută mai ieftin, companiile se împrumută mai ieftin. Potrivit lui Adrian Vasilescu, sistemul bancar funcţionează, este fluid, finanţarea este fluidă, finanţarea bugetului de asemenea.

De asemenea, el a menţionat că dobânda este real negativă, adică sub rata inflaţiei, în condiţiile în care şi inflaţia este jos.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, miercuri, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,50% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu data de 6 august, potrivit băncii centrale.

CA al BNR a hotărât, totodată, reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00% pe an, de la 1,25% pe an, şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2,00% pe an de la 2,25% pe an.

“Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României întrunit în şedinţa de astăzi, 5 august 2020, a hotărât următoarele: reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,50 la sută pe an de la 1,75 la sută pe an începând cu data de 6 august; reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00 la sută pe an, de la 1,25 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2,00 la sută pe an de la 2,25 la sută pe an; păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit; continuarea efectuării de operaţiuni repo şi a cumpărării de titluri de stat în lei de pe piaţa secundară”, se arată într-un comunicat al BNR transmis miercuri AGERPRES.

Potrivit documentului, Consiliul de administraţie al BNR consideră că, în condiţiile decalajelor de transmitere a impulsurilor scăderilor ratei dobânzii de politică monetară, o asemenea calibrare a conduitei politicii monetare este de natură să susţină redresarea activităţii economice pe orizontul prognozei, în vederea aducerii şi consolidării pe termen mediu a ratei anuale a inflaţiei în linie cu ţinta de inflaţie de 2,5 la sută Âą1 punct procentual, în condiţii de protejare a stabilităţii financiare.

Comenteaza cu profilul de FB
STIRI FIERBINȚI
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Pe contrasens cu Europa

Avatar

Publicat

in

De

Confruntarea lui Viktor Orban cu Uniunea Europeană degenerează de la o zi la alta, într-un război ce oglindește fractura pe care autocratul de la Budapesta a produs-o, în ultimii zece ani de putere, între Ungaria și Occident. ”Construiește o democrație bolnavă” – l-a acuzat vicepreședinta Comisiei Europene responsabilă pentru respectarea statului de drept, Vera Jourova.

În replică, premierul maghiar i-a cerut demisia, acuzând-o că umilește Ungaria. A intervenit preşedinta Comisiei Europene, ce şi-a declarat susţinerea pentru Jourova, care ocupă postul de comisar european din partea Cehiei, țară membră a Grupului de la Vișegrad, alături de Ungaria, Polonia și Slovacia. La rândul ei, Jourova a precizat că „în democrație, acțiunile nimănui nu sunt mai presus de critici”.

STIRI FIERBINȚI

Disputa a premers publicarea, miercuri, a primului raport al Comisiei Europene privind statul de drept în UE. Diagnosticul comisarului pentru justiție, Didier Reynders, este tranșant: ”în Polonia și Ungaria problema este sistemică”. În aceeași zi, Twitter a suspendat contul oficial al guvernului Ungariei. Aceasta, în condițiile în care Ungaria este singura țară din UE în care fake news constituie discursul oficial, potrivit estimării politologului maghiar Peter Kreko.

Pus la colț pentru încălcarea valorilor democratice și a normelor statului de drept, regimul Orban a mai încercat un contraatac, de un ridicol aparte: ministrul de Externe Péter Szijjártó a anunțat, alături de omologul său polonez, că cele două corijente la democrație vor crea propriul institut, care să evalueze… situația statului de drept în UE.

Escaladarea din ultimele zile reflectă nervozitatea reciprocă, din cauza unei mize concrete și esențiale pentru ambele părți, Bruxelles și Budapesta: bugetul european. Luni, președinția germană a Consiliului UE a prezentat o propunere cuprinzând „norme necesare pentru protejarea bugetului UE în cazul încălcării principiilor statului de drept în statele membre”. Legătura dintre statul de drept și fondurile europene este cel mai dificil punct din negocierea cadrului financiar multianual al UE pentru anii 2021-2027 și a planului de redresare economică post-pandemie. A doua zi, Ungaria a declarat că propunerea este inacceptabilă – deși președinția germană a Consiliului UE acționase în spiritul hotărârii șefilor de state și guverne din UE din 21 iulie.

”Ungaria și Polonia iau ostatec planul european de relansare” – a observat, alarmată, presa europeană. ”Cum a spart Orban UE – și cum a scăpat” e titlul din ziarul bruxellez Politico ce rezumă exasperarea actuală și complicitățile trecute, care au făcut posibil șantajul: votăm bugetul UE doar dacă ne lăsați să facem ce vrem.

Decizia finală privind condiționarea fondurilor europene de respectarea normelor democratice va fi adoptată în Consiliul UE cu majoritate calificată, așadar fără probleme. Se naște, însă, o problemă de drept, întrucât Ungaria și Polonia amenință să nu ratifice legislația referitoare la resursele proprii ale Uniunii Europene. Fără această bază juridică, planul european de relansare economică ar fi periclitat, întrucât Comisia nu ar mai putea face împrumutul în condiții avantajoase, în numele statelor membre, pe piețele internaționale.

Istoria are un ascuțit simț al ironiei: Germania își vede mandatul la președinția Consiliului UE pe cale să fie compromis de regimul Orban, ale cărui derapaje le-a tolerat în ultimul deceniu, până în stadiul în care Ungaria se vede acum înfrățită cu criminalul regim Lukașenko. Viktor Orban e ultimul lider din UE care a vizitat Minsk, înainte de sălbaticele represalii anti-democratice. Prilej cu care premierul maghiar a cerut sfârșitul sancțiunilor europene, fiind urmat, în toiul protestelor după alegerile trucate, de îndemnul stupefiant al șeful diplomației maghiare, adresat UE, de a dialoga cu dictatorul dezlănțuit în Belarus.

Spunea Lukașenko, la întâlnirea din vară cu Orban, pe care-l numește ”prieten”, că este partenerul său cel mai apropiat din UE și că Ungaria ”ne înțelege mai bine decât oricine”.

E cea mai gravă provocare pentru UE după plecarea Marii Britanii: cum să gestioneze recăderea în dictatură a unui stat acceptat ca membru al familiei europene acum numai 16 ani? Periculoasă vârstă…

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR

Comenteaza cu profilul de FB
STIRI FIERBINȚI
Citeste mai mult

NATIONAL

Ludovic Orban: ‘Vom decide luni, în cadrul CNSU, să reintroducem restricţii pentru ţările care au nivel de infectare superior nivelului din România’

Avatar

Publicat

in

De

Premierul Ludovic Orban a anunţat că va fi o şedinţă luni a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă care va stabili reintroducerea unor restricţii pentru ţările care au nivelul de infectare superios pe ultimele 14 zile nivelului din România. Şeful Executivului a explicat că cei care vin în România şi stau în carantină mai mult de 3 zile vor trebui să stea în carantină. Aceştia au posibilitatea ca în a 5-a zi să facă un test COVID şi dacă acesta e negativ, atunci pot ieşi din carantină. Cei care stau doar 3 zile în România nu vor fi obligaţi să intre în carantină, însă trebuie să prezinte un test COVID negativ efectuat cu 48 de ore înainte de momentul intrării în ţară.

„Am discutat împreună cu colegii, ştiţi că nu am mai actualizat situaţia ţărilor pentru că la nivel european a fost o dezbatere şi am aşteptat să se ia o decizie unitară la nivel european. Nu s-a luat o decizie, din acest motiv vom decide luni în cadrul CNSU să reintroducem restricţii pentru ţările care au nivel de infectare superior, pe ultimele 14 zile, nivelului din România. Aceste restricţii vor fi mai nuanţate pentru cei care vin în România şi stau în România o perioadă de maximum 3 zile nu se va impune situaţia carantinării, dacă vin cu un test COVID negativ efectuat cu 48 de ore înainte de intrarea în ţară. Dacă stau mai multe zile, vor avea la dispoziţie două variante – carantină pe 14 zile. În cazul în care doresc să nu stea 14 zile în carantină, în a 5-a zi pot face testul, iar în cazul în care este testul va fi negativ, la momentul primirii testului negativ vor putea ieşi din carantină”, a afirmat Ludovic Orban, miercuri seara într-o conferinţă de presă după videoconferinţa cu prefecţii şi cu reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în gestionarea epidemiei la sediul MAI, potrivit news.ro.

STIRI FIERBINȚI

Citește și: Ludovic Orban, mesaj dur: ‘Interzicem tuturor organizaţiilor locale să facă vreo înţelegere sau vreo alianţă cu PSD’

Prim-ministrul a adăugat că vor putea fi luate decizii la nivel local, în anumite zone şi localităţi precum carantina, dacă situaţia o impune. Orban a mai spus că solicitat prefecţilor intensificarea controalelor pentru a se asigura că toată lumea respectă regulile de protecţie sanitară.

„Nunţi botezuri şi alte tipuri de evenimente în care nu s-au respectat măsurile de protecţie. Al doilea factor de risc l-a constituit transportul public urban şi interjudeţean. Am solicitat intensificarea controalelor privitoare la respectarea regulilor. De asemenea, luarea deciziilor foarte clare. Acolo unde situaţia o impune trebuie introduse restricţii pentru a controla răspândirea virusului. De asemenea, am solicitat luarea unor decizii de carantinare, local, în localităţile unde situaţia o impune”, a explicat Orban.

El a mai precizat că până acum primarii s-au temut să ia decizii, pentru că era perioada înaintea alegerilor locale, însă acum trebuie să nu mai aibă această frică.

Citește și: Şoc la PSD! După Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu, alt lider intră la izolare

„Până la alegerile locale mulţi primari s-au temut să ia decizii. Avem primari acum pe perioadă de 4 ani”, a completat Orban.

El a adus în discuţie şi petrecerile care au avut loc duminică seara, după închiderea secţiilor de votate şi a transmis colegilor care au participat „să se considere ca şi infectaţi”.

„Privitor la petrecerile organizate după câştigarea alegerilor. Le recomand colegilor care au participat să se considere ca şi infectaţi. Ca atare, toţi cei care au participat la astfel de petreceri să se considere infectaţi şi să aibă grijă să respecte măsurile, astfel încât să nu îi infecteze şi pe alţii”, a conchis Orban.

Premierul Ludovic Orban a avut miercuri o videoconferinţă cu prefecţii şi cu reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în gestionarea epidemiei la sediul MAI. La eveniment au participat şi ministrul de Interne Marcel Vela, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru şi şeful DSU Raed Arafat.

Comenteaza cu profilul de FB
STIRI FIERBINȚI
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend