Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Bitcoinul şi ‘crucea morţii’: Cum poate evolua criptomoneda

Publicat

in

Bitcoinul şi „crucea morţii”: cum poate evolua criptomoneda într-un an în care Goldman Sachs, „banca bogaţilor din SUA”, anticipează patru majorări ale ratelor dobânzilor.

Aşa-numitul Bitcoin „death cross” (crucea morţii) – un indice specific pieţelor de tip „bear” care apare când media mobilă (moving average, MA) pe 50 de zile scade sub media mobilă pe 200 de zile – pare că va fi confirmat săptămâna aceasta pe fondul temerilor privind retragerea ajutoarelor lansate de banca centrală americană, o evoluţie pesimistă în ceea ce priveşte preţul Bitcoinului şi altor active de risc, scrie CoinDesk, citat de ZF.

Gigantul bancar Goldman Sachs preconizează că banca centrală a Statelor Unite (Fed) va majora ratele dobânzilor de cel puţin patru ori în 2022, în contextul în care anticipase anterior trei creşteri ale ratelor, conform Bloomberg.

Cel mai recent raport privind piaţa muncii din SUA, care a arătat că nivelul şomajului a scăzut la 3,9%, a întărit argumentele potrivit cărora Fed va sincroniza creşterea ratelor dobânzilor cu încheierea achiziţiilor de active din luna martie.

Aşa cum arată furnizorul de date CME Group, investitorii oferă o probabilitate de 73% ca Fed să efectueze o majorare de 25 de puncte de bază în martie, de la 61% săptămâna trecută.

Fricile provocate de noile decizii ale Fed au acaparat piaţa crypto spre sfârşitul ultimului trimestru, după ce instituţia americană şi-a îndreptat atenţia către controlarea inflaţiei, principalul obiectiv fiind, până nu demult, susţinerea forţei de muncă. În decembrie, Fed, a anunţat cel puţin trei majorări ale ratelor până la sfârşitul anului 2022 şi oprirea programului de cumpărare de active până în luna martie.

Bitcoinul a stabilit un record de aproape 69.000 de dolari pe 10 noiembrie, scăzând între timp cu aproape 40%. Acum, indicele „death cross”, cuplat cu perspectivele macro, ar putea stimula pesimismul din interiorul pieţei.

Datele indicelui, calculate pentru a prezice următoarea piaţă de tip „bear”, sunt mixte. Conform unor studii realizate de exchange-ul cu expunere pe crypto Kraken, multe rezultate ale aşa-zisului „death cross”, inclusiv cele din 2014 şi 2018, au coincis „ori cu un sell-off în zilele ulterioare, ori cu un trend descendent care a confirmat piaţa bear”.

Totuşi, „crucile” din iunie 2021, martie 2020 şi octombrie 2019 au reprezentat semnale false, conform cărora industria criptomonedelor se îndreaptă către o perioadă acută de declin. Mai mult, consolidarea care a avut loc în urma datelor „death cross” din iunie 2021 a generat un nou val de optimist de-a lungul segmentului crypto. Adesea, piaţa este pregătită să revină pe creştere odată ce este confirmat un indice de tip MA.

La ora publicării ştirii, preţul unui Bitcoin atingea 41.864 de dolari, în creştere cu 0,6% în ultimele 24 de ore.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Mircea Geoană promite decizii istorice la Summit-ul NATO: Ochii marilor lideri sunt ațintiți spre România

Publicat

in

De

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a spus sâmbătă, la Bistrița, că în urma adoptării noului concept strategic al NATO la summitul care urmează la Madrid, Alianța va avea o viziune coerentă, multidimensională, de ultimă generație pentru flancul estic și pentru România. Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a spus că noul concept strategic este al doilea cel mai important document al NATO după tratatul de la Washington și că acesta vizează strategic viziunea Alinței pentru următorul deceniu.

Citește și: Secretarul general adjunct al NATO și Ministrul Apărării au descins la sediul Brigăzii 81 Mecanizată din Bistriţa

„Liderii NATO vor lua la Madrid decizii cu adevărat istorice. Acțiunile agresive ale Rusiei au determinat din partea NATO, o alianță defensivă, măsuri de protejare a teritoriului aliat. Niciun centimetru pătrat de teritoriu aliat nu este înafara articolului 5, niciun aliat din România până în țările baltice, din Canada până în inima Europei, nu sunt în afara preocupărilor noastre de apărare și descurajare. Decizii istorice, concept strategic nou, zona Mării Negre va fi reflectată în acestă nouă viziune a NATO pentru că este o zonă de imensă importanță strategică”, a declarat Mircea Geoană la sediul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, din Bistrița.

El a spus că noul concept strategic prevede o viziune multidimensională pentru flancul estic și pentru România.

„Decizii importante pentru noua prezență, noua generație și noua calitate a prezenței NATO pe flacul estic, inclusiv în România: alt nivel de prezență militară, alt nivel de prezență cibernetică, active din spațiul extraterestru, zone de informații și culegere de informații, prepoziționarea de echipamente, de muniții și de stocuri, exerciții și anternament de ultimă generație. Vom avea o viziune coerentă, multidimensională, de ultimă generație pentru flacul estic și pentru România”, a mai spus secretarul general adjunct al NATO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Clinicile de avort din SUA au început deja să se închidă, după decizia istorică a Curții Supreme

Publicat

in

De

Clinicile au început să se închidă în unele state din SUA, imediat după decizia istorică a Curții Supreme care a eliminat dreptul constituțional al femeilor americane la avort, la 50 de ani de la consfințirea acestuia.

Manifestatie în timpul dezbaterilor privind dreptul la avortFoto: Nathan Howard / Getty Images / Profimedia

Potrivit BBC, este de așteptat ca aproximativ jumătate dintre state să introducă noi restricții sau interdicții după ce instanța supremă a anulat decizia Roe versus Wade, veche de 50 de ani.

13 state au în vigoare așa-numitele legi-declanșatoare care vor interzice avortul în termen de 30 de zile de la decizie.

Președintele Joe Biden a descris decizia drept „o eroare tragică”, în timp ce sute de oameni au protestat și mai multe personalități au deplâns hotărârea curții dominate de conservatori.

Printre acestea, fostul președinte Barack Obama și soția sa Michelle Obama, dar și actuala Primă Doamnă a Americii Jill Biden și vicepreședintele SUA Kamala Harris.

În Phoenix, Arizona, poliția a lansat gaze lacrimogene în protestatarii pro-choice. În Los Angeles, protestatarii au blocat pentru scurt timp traficul pe o autostradă.

Este de așteptat ca protestele să continue în marile orașe sâmbătă seara.

”Vești proaste. Este sfâșietor”

La o clinică de avort din Little Rock, Arkansas – un stat cu așa-numita lege declanșatoare care permite interzicerea instantanee – intrarea destinată pacienților a fost închisă imediat ce decizia instanței supreme a fost publicată oficial pe site-ul instituției. Personalul medical a început să le sune pe femeile de pe lista de așteptare pentru a le comunica că au fost anulate programările.

”Oricât de mult ne-am strădui să fim pregătiți pentru veștile proaste, atunci când acestea ne lovesc în cele din urmă, lovesc greu. A trebuit să sunăm aceste paciente și să le spunem că decizia Roe versus Wade a fost răsturnată. Este sfâșietor”, a declarat asistenta medicală Ashli Hunt pentru BBC.

Femeile sărace, principalele victime

În fața clinicii, voluntara Linda Kocher a spus pentru BBC că femeile bogate vor putea în continuare să aibă acces la avorturi în alte state, în vreme ce ”femeile sărace vor ajunge pe o alee din spate” pentru proceduri ilegale.

Pentru alții, decizia a fost salutară. Este cazul pastorului Bill Shanks, militant antiavort: ”Este o zi de sărbătoare”.

În baza deciziei Curții Supreme, se estimează că aproximativ 36 de milioane de femei vor pierde accesul la avort în statele lor, potrivit cercetărilor Planned Parenthood, o organizație de asistență medicală.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend