Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Biserica Ortodoxă, despre cărțile electronice de identitate: Sunt temeri excesive și nejustificate din punct de vedere teologic

Publicat

in

Problema cărții electronice de identitate „nu este una de natură teologică” și generează „temeri excesive și nejustificate din punct de vedere teologic”, se arată într-o precizare transmisă RFI de purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.

Iată mai jos punctul de vedere transmis RFI de către Biserica Ortodoxă Română:

„Anumite reacții negative motivate religios referitoare la noile cărți de identitate anunțate de MAI sunt provocate probabil de neînțelegerea deplină a conținutului acestui proiect (explicat de autorități), dar și de temeri excesive și nejustificate din punct de vedere teologic.

Problema cărții de identitate nu este una de natură teologică, ci administrativă. Este vorba despre „identitatea” noastră de tip cetățenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală, religioasă. Așa cum au anunțat autoritățile, „se va crea și posibilitatea de a avea o carte de identitate simplă pentru cetățenii care nu vor carte de identitate cu cip”.

Există, așadar, posibilitatea de a nu opta pentru eliberarea unui asemenea document electronic. Păstrarea acestei opțiuni este foarte importantă și coincide cu respectul față de sensibilitățile religioase ale unor cetățeni.

Hotărârea nr. 638/2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la pașapoartele biometrice, care au suscitat discuții similare în anul 2009, rămâne un reper actual de discernământ și luciditate pentru toți cetățenii creștinii ortodocși:

„Sfântul Sinod îndeamnă clerul, monahii și credincioșii să rămână statornici în credința în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului și al morții, să sporească în rugăciune și fapte bune, viețuind creștinește în familie, mănăstire și societate, fără a răspândi panică și îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare”.”

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

VIDEO Ion Cristoiu îl ia peste picior pe președinte: ‘La Iohannis am luat mesaj cu mesaj și principalul este ca românii să se spele pe mâini’

Publicat

in

De

Jurnalistul Ion Cristoiu a comentat mesajele publice ale președintelui Klaus Iohannis și a ajuns la concluzia că acestea sunt ca mesajele unui agent sanitar. “Istoricii viitorului, după ce vor rămâne uluiți, vor pune mesajele la o parte”, a spus analistul în emisiunea “Gândurile lui Cristoiu”, anunță MEDIAFAX.

Redăm ideile principale:

„La Iohannis am luat mesaj cu mesaj și principalul este ca românii să se spele pe mâini”

-Al doilea război mondial a adus cu sine o ștergere a liniei frontului, puteai să mori în linia întâi, dar și la Londra, București. Singurul lucru bun, dacă se poate spune așa, era că pericolul nu era 24 din 24. După ce trecea alarma, desfășurai viața normală.

– Avem un al treilea război mondial, care nu afectează numai militarii, ci și populația civilă și acționează 24 din 24. Nu mai putem spune că avem o perioadă a zilei în care nu ne atacă coronavirusul

-România, fiind în război în aceste condiții, am spus că de regulă istoricii iau mesajele conducătorilor de țară, de armată, să vadă ce spun națiunii, armatei, oștii celei mari, cum se spunea pe vremea lui Ștefan cel Mare.

Citește și: Sindicatele din Sănătate trag semnalul de alarmă: În 27 de zile vor fi infectați toți salariații din sănătate

– Klaus Iohannis a intervenit de aproape 20 de ori până acum prin mesaje publice, adresate națiunii, și am zis: dacă aș fi un istoric al viitorului ce spun aceste mesaje… E limpede că ele trebuie să conțină cuvinte de înflăcărare. De îmbărbătare, mesajul trebuie să transmită o puternică convingere că lucrurile sunt sunt control și sub comanda mea națiunea va învinge.

-Mesaje, cum au fost al lui Churchill, Roosevelt pe timp de răzbi sunt capodopere din punct de vedere oratoric. La Iohannis am luat mesaj cu mesaj și principalul este ca românii să se spele pe mâini. Al doilea- să nu ne dăm mâna unii cu alții, al treilea- păreri de pe net că boala se ia de la om la om, că virusul e ucigaș.

„Mesajul trebuie să aibă mai mult conținut, în toate țările lumii comanda a fost preluată de un singur om”

-Nu am mai pomenit așa ceva, aceste mesaje sunt de agent sanitar. Am ales totuși, în noiembrie 2019 un președinte. La dl Klaus Iohannis nu am găsit o singură idee generală, o formulare pe care simt nevoia și ca istoric să sar în sus, să pun mâna pe arme să trag în virus.

– Nu mai trebuie să spună nimeni românului să ia măsuri de igienă, oamenii le respectă aceste reguli nu pentru că le spune președintele, ci pentru că asta le spun medicii și se tem să nu se infecteze. Nu am pomenit așa ceva în istoria României, sau a omenirii, ca mesaje în timp de război să fie de agent sanitar, nu de conducător.

-Mesajul trebuie să aibă mai mult conținut, în toate țările lumii comanda a fost preluată de un singur om, premier, președinte, dacă ne uităm la mesajele date națiunii de ei, se referă la o puternică notă de îmbărbătare, prin stârnirea emoției, gen discurs al lui Churchill, ne așteaptă vremuri grele, dar vom învinge. Este obligatoriu ca un asemenea mesaj să emită această convingere, stare de spirit, „sub comanda mea vom învinge”. Este obligatoiu, nu trebuie să spun că vom învinge, că spusă de Iohannis poate să fie mai ridicolă decât spălatul pe mâini, trebuie să fie într-un context. Trebuie să ne arate cum vom învinge.

Citește și: Klaus Iohannis spulberă visurile românilor: Nu suntem în faza în care putem să ne relaxăm

-Viktor Orban a lansat: “niciun ungur nu va fi lăsat de izbeliște”. Mesajul trebuie să conțină un rezumat că s-a făcut și ce se va face, ea nu trebuie să fie idilizată, poți să spui că am început greu, că am greșit, au greșit cu jocurile cu anticipatele, spitalele sunt așa, mai sunt lipsuri.

-Mesajul trebuie să îl situeze pe președinte deasupra partidelor, președintele este în aceste mesaje un propagandist ieftin al guvernului, președintele trebuie să reprezinte și Opoziția și trebuie să vorbească, să lase la o parte campania în favoarea lui Ludovic Orban și să elimine această slăbiciune stranie, pentru că în afară de spălatul pe mâini spune și că am luat toate măsurile, la noi e bine și frumos.

„Mesajul reginei este un mesaj personalizat”

-Acest mesaj trebuie trăit. Eu mai degrabă nu aș mai apărea. Prin Iohannis nu trece nimic. Poate este un om care își înfrânează emoțiile, dar el trebuie să emită trăiri, că suferă cu națiunea, că e plin de speranță împreună cu națiunea. Nu. El citește.

-Vă garantez, cel puțin până acum, istoricii viitorului, după ce vor rămâne uluiți, cu mesaje care să nu conțină nimic istoric, ci doar de agent sanitar, le vor pune la o parte și probabil vor căuta mesajele altora.

-Mesajul reginei este un mesaj personalizat. Aceste mesaje pot rămâne în istoria unei țări pentru că sunt pline de emoție. La noi- cel mai important mesaj este al lui Klaus Iohannis, nu cred că Orban transmite vreun mesaj. Eu nu pot să îl iau în serios. E și un lucru bun pentru el, pentru că dacă ar fi prea bun l-ar da afară cel de la Cotroceni.

-În cazul reginei avem de a face cu un Mesaj. În sensul acesta mesajul reginei arec un carcater solemn, emoțional, creează această empatie între el care emite mesajul și marele public.

“Textele acestea nu trec prin sufletul, personalitatea lui Klaus Iohannis”

-Toate aceste mesaje, nici nu cred că sunt inițiativa lui Iohannis, sunt niște consilieri care fiind coronavirus pierd timpul și acum se gândesc ce ar fi să trimitem o echipă de medici în Italia. Bun, trimitem.

Citește și: INCREDIBIL Ministrul Mediului REFUZĂ să interzică TĂIEREA pădurilor în stare de urgență, pe motiv că ar PREJUDICIA economia

– Un om politic mare sau mic are consilieri. Dacă ai minim talent politic, le spui tu consilierilor <>, este textul tău, te uiți și îl refaci tu și nu de puține ori nu ții cont de ce scriu ei. Îl rupi și îl faci tu. La Iohannis este acest senstiment că nu e un text făcut.

-Textele acestea nu trec prin sufletul, personalitatea lui Klaus Iohannis, sunt ca fulgerul care trece printr-un parastrăsnet, ajunge jos, nu s-a întâmplat nimic, nici măcar nu se vede că a trecut un fulger prin el pentru că nu l-a atins deloc.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Guvernul României cere AJUTOR de la UE pentru a salva TAROM: ‘Dacă așteptăm sa treacă încă 30 de zile de stare de urgenţă, va fi foarte târziu’

Publicat

in

De

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a făcut, miercuri, la Realitatea, radiografia companiilor aeriene naţionale pe timpul pandemiei şi care ar putea fi efectele acestui flagel asupra acestora.

Concret, ministrul a explicat procentual starea Tarom şi Blueair şi a indicat măsurile de ajutorare la care lucrează ministerul de resort pentru a mai diminua din impactul lipsrei aproape totale de operativitate a acestora.

„Datele oficiale arată că la nivel european traficul a scăzut cu 90 la sută. Pentru Romania scăderea e cu 94 la sută. În Romania sunt 15 companii aeriene cu licențe de operare. Avem 16 aeroporturi, 4 la stat şi 12 la autoritățile locale.

Avem o scădere semnificativă. Avem suspendate toate zborurile spre zonele roșii. Sunt suspendate și zborurile interne de către Tarom și Blue Air. Cautam soluții , dar pentru companiile aeriene, dacă așteptăm sa treacă încă 30 de zile de stare de urgenta va fi foarte târziu, Noi am demarat discuțiile cu CE şi până vineri vom transmite CE , după discuțiile interne, o solicitare de ajutor pentru compensare efectelor pandemiei”, a spus Lucian Bode.

Citește și: Curs BNR, 7 aprilie 2020. Creștere de ultim moment a euro! A trecut pragul de 4,83 de lei

Potrivit acestuia aproximativ 65 de milioane de euro pentru fiecare companie ar putea reprezenta ajutor oferit de Uniunea Europeană.

„Sume mult mai mari vor fi cerute pentru companiile interne. Suntem  în discuții cu furnizorii să renegociem şi să regândim toate aceste contracte de leasing de la companiile noastre, astfel ca după criză să putem să achităm obligațiile.

Încercăm amânarea acestor rate şi în paralel, dacă ne hotărâm să accesam cele 36 de milioane de euro, se pot da doar pentru acele rate. Dacă nu avem acest business plan şi dacă vedem că nu putem să dăm banii înapoi în şase luni riscăm ca aeronavele să fie sechestrate.

Încercăm să găsim soluţii, ne orientm după criză”, a explicat demnitarul

El mai spune că două nave Boeing „le-am transformat în avioane cargo, le-am scos scaunele”. „Aducem materiale pentru Unifarm, pentru orice client. Vorbim de până la 15 tone de materiale”, a mai precizat ministrul Transporturilor.

Referitor la conducerea companiei Tarom Bode a explicat că vârful instituţiei este sub lupă şi sunt analizate viitoare măsuri privind managementul.

„Tarom a fost implicată în mai multe scandaluri ce nu i-au făcut cinste în  ultimii ani. Acum nu mai contează. Acum contează că am declanşat procedua pentru administrator, urmând ca după selectarea reprezentatnţii CA să selectăm şi managerul.

Nu exclud varianta somajului tehnic pentru unii dintre angajaţii Tarom. Avem o companie foarte mare, cu 1.600 de angajaţi. Când ai 600-800 de piloţ şi însoţitori, trebuie găsită o soluţie.

Nu zbori. Trebuie o soluţie. Eu cred că o restructurare din temelii a tuturor companiilor în această perioadă de criză se impune. Aşa cum arată lucrurile astăzi, nu cred că poate fi evitată o astfel de măsură”, a conchis demnitarul.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

SUSȚINE PRESA LIBERĂ

Dacă ești mulțumit de activitatea noastră și crezi că facem o presă liberă, ne poți sprijini să contiumăm în slujba ta, fără a fi nevoiți să încheiem contracte cu statul. Pentru fiecare donație, îți publicăm pe site si print 3 anunturi la loc vizibil.

Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend