Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

ACTUAL

Biserica din lemn din Valea Iașului va fi promovată la cel mai înalt nivel, după ce a fost inclusă în rutele cultural/turistice finanțate prin PNRR

Publicat

in

Prin ordinele comune ale ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, ministrului Antreprenoriatului și Turismului, ministrului Culturii și ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației au fost aprobate, miercuri, obiectivele care vor fi cuprinse în cele 12 rute culturale, care vor fi finanțate prin Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Alături de gospodării tradiționale recunoscute in România alte cinci obiective din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sunt oficial selectate pentru a fi finanțate din PNRR. Pe lângă aceste situri recunoscute , un număr de peste 300 obiective, care fac parte din patrimoniul cultural național, vor fi restaurate sau vor beneficia de sprijinul necesar pentru o promovare adecvată. Printre acestea se numără și mai multe biserici de lemn din Argeș, dar și trasee gastronomice tradiționale din județul nostru.

Acestea sunt:
Biserici din lemn: 

  • biserica Adormirea Maicii Domnului din Glâmbocu (Bascov)
  • biserica Nașterea Domnului – Călugărița din Leordeni
  • biserica Sfântul Ioan Botezătorul din satul Bărbălătești (Valea Iașului)
  • biserica Înălțarea Domnului din Jupânești (Coșești).

Trasee gastronomice tradiționale românești în vederea promovării: 

  • Aninoasa – Tradiții gastronomice argeșene
  • Valea Mare Pravăț – Tradiții gastronomice argeșene.

Biserica de la Valea Iașului adăpostește Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul

Biserica de lemn din Bărbălătești adăpostește racla cu parte din Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul. De asemena, toto in bizerica Bărbălătești se află și o Icoană cu Sfântul Ioan Botezătorul – anul 1800.

Biserica este monument istoric, construită în formă de corabie, compusă din altar, naos, pronaos și pridvor, cu o turlă închisă, așezată pe naos și pridvor, acoperită cu șiță.

Pisania bisericii ne oferă informații despre istoricul acesteia: Cu ajutorul lui Dumnezeu s-a ridicat această biserică în anul 1800. Nu se cunoaște ctitorul. La sfîrșitul sec. XIX s-a adăogat pronaosul și tinda și a fost pictată din nou de un pictor local, Ion Pogoiu. Între anii 1971-1972 s-au făcut reparații capitale la temelie și acoperită din nou cu șită iar între 1975-1976 s-au efectuat lucrări de introducere a luminii electrice, îndepărtarea tencuielilor degradate, retencuirea pereților și pictura din nou în anul 1979 execută de pictorul Ion Anghel din Curtea de Argeș. În vremea președenției d-lui Nicolae Ceaușescu președintele Republicii Socialiste Romînia, episcop al Eparhiei Rîmnicului și Argeșului fiind P.S. Episcop Iosif Gafton, protoereu pr. Ghițu Vasile, preot paroh Banică Vasile prin osteneala și sârguința celor 60 de familii ale acestei enorii. S-a sfințit astăzi 1 iulie 1979 de către P.S. Episcop Vicar Gherasim Piteșteanu.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ion Cristoiu: ‘Problema în această vară va fi energia pentru aerul condiționat. Dacă sunt veri călduroase, s-a terminat’

Publicat

in

De

Ion Cristoiu, publicist și scriitor, a afirmat că problema în această vară va fi deficitul de resurse energetice pentru aparatele de aer conditionat, iar Occidentul va fi cel mai afectat. Acesta a precizat că acest lucru se întâmplă deoarece societatea occidentală este una consumeristă, iar cetățeanul occidental este obișnuit să aibă confort.

„Aerul condiționat în Occident este cea mai mare problemă, pentru că Occidentul nu poate trăi fără aerul condiționat în această vară, ceea ce înseamnă energie. Problema numărul 1 este vara, nu iarna. Dacă vin temperaturi de 40 de grade la Paris și nu ai aer condiționat, că nu ai energie.

Problema în această vară va fi energia pentru aerul condiționat. Pentru că toată lumea a spus – problema începe la iarnă. Nu-i adevărat, începe acum. Dacă sunt veri călduroase, s-a terminat. Societatea occidentală este o societate ghiftuită, consumeristă. Organismul s-a obișnuit cu confortul. Este un maxim nivel de confort. S-a dovedit, că una dintre cauzele îngrășării, de exemplu, este telecomanda. Dacă eu n-am lift la Sinaia, ca e bloc muncitoresc, pai fac un sport de îmi vine rău. Dacă este lift, mă urc în lift.

Deci cetățeanul occidental este îmbuibat, este atât de obișnuit cu confortul – se duce, găsește, n-are probleme. Noi ne-am obișnuit, o vreme, să avem probleme”, a afirmat Ion Cristoiu, conform gândul.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Argeșean reținut pentru TRAFIC DE INFLUENȚĂ – PROMITEA REZOLVAREA PROBLEMELOR LA 3 INSTITUȚII contra unor SUME DE BANI

Publicat

in

De

În ziua de 25 mai a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș, împreună cu procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, au desfășurat trei percheziţii domiciliare, pe raza județului Argeș, la locuințele unor persoane bănuite de trafic de influență și cumpărare de influență.

Din cercetări s-a stabilit că, în perioada decembrie 2021 – februarie 2022, un bărbat de 39 de ani, lasând să se creadă că ar avea influență asupra funcționarilor din cadrul a trei instituții din Argeș, ar fi pretins, de la mai multe persoane, diverse sume de bani, promițând că îi va determina pe funcționarii din cadrul acestor insituții să îndeplinească sau să urgenteze îndeplinirea unui act de intră în atribuțiile de serviciu.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite şi ridicate mai multe înscrisuri și documente cu valoare probatorie, trei laptopuri, un telefon mobil și o pușcă cu aer comprimat.

20 de persoane au fost conduse la audieri, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș și Inspectoratului de Poliție Județean Argeș.

După administrarea probatoriului, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș a dispus reținerea, pentru 24 de ore, a bărbatului de 39 de ani.

În cursul zilei de 26 mai a.c., acesta a fost prezentat Tribunalului Argeș, care a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend