Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Bestia din Gevaudan – Misterul uciderii a peste 100 de oameni în Franța de acum două secole și jumătate

Publicat

in

​Într-o regiune din sudul Franței numită Gevaudan peste 100 de oameni au fost uciși în jurul anului 1765 cu violență de o ”bestie” despre care unii au crezut că este vârcolac, iar alții că este lup. S-a implicat și regele Franței, au fost și oameni care au susținut că au omorât monstrul, dar atacurile au continuat și după aceea. În articol puteți citi despre diversele scenarii luate în calcul, unele posibile, altele aproape SF privind unul dintre misterele care au marcat Franța secolului al 18-lea.

Francezii i-au spus ”Bête du Gévaudan”, sau ”la Bèstia de Gavaudan” în limba ”occitan” din sudul Franței. Totul a început într-o zi de iunie a anului 1764 când o fată de 14 ani pe nume Jeanne Boulet a fost găsită moartă după ce plecase cu oile. Moartea nu a uimit comunitatea, fiindcă mulți copii mergeau cu oile și vacile și atacurile lupilor nu erau rare în regiune, notează National Geographic.

Mai multe atacuri au urmat: morți cu violență și chiar decapitări, iar între 1764 și 1767 peste 100 de oameni au pierit în condiții violente în regiunea Gevaudan. Unele surse vorbesc chiar și despre 300 de morți, dar cifra pare puțin credibilă. După cum arătau de desfigurate victimele, era clar că au fost atacate de o creatură feroce, cel mai probabil un lup sau o haită de lupi.

Cu cât numărul de victime creștea, cu atât oamenii deveneau mai îngroziți și s-au răspândit zvonurile cum că nu ar fi vorba de un lup ci de un vârcolac, iar aceste zvonuri au fost alimentate de un reporter de la ziarul Courrier d’Avignon care a exagerat poveștile și, din dragoste pentru senzațional, a distribuit la nivelul întregii Franțe relatări despre ”bestie”.

Teoria vârcolacului a prins și fiindcă în presă au apărut povestiri ale martorilor unor atacuri care descriau ”o privire de diavol” și o inteligență ”demnă de un gladiator”. Cineva a comparat bestia cu ”leul din Nemea”, omorât de Hercule în legendele Olimpului.

Victimele erau mai ales femei și copii, într-unul dintre cazuri o mamă a murit încercând să-și apere cei trei copii, iar în alt caz o tânără a reușit să rănească bestia cu o baionetă. Cel puțin așa scriau ziarele vremii.

Un căpitan din armată, pe nume Duhamel, a strâns zeci de oameni încercând să prindă ”monstrul” despre care credea că este o felină de mari dimensiuni, dar nu a reușit.

În 1765 de omoruri a aflat și regele Franței, Ludovic al XV-lea care mai întâi și-a trimis, fără succes, vânătorii de la curtea sa, iar apoi pe principalul său străjer cu câțiva oameni foarte pricepuți. Acesta a omorât un lup foarte mare și l-a adus cu mândrie la curtea regală, iar cazul părea rezolvat, dar nu a fost așa, fiindcă omorurile au continuat.

Astfel, între decembrie 1765 și iunie 1767 peste 30 de victime s-au adăugat, dar nu doar regele își pierduse interesul pentru chestiune, ci și autoritățile locale și chiar și ziarele. Locuitorii din Gevaudan erau pe cont propriu, fără vreun ajutor din afară.

Legenda spune că monstrul ar fi fost omorât de un vânător local pe nume Jean Chastel ce are și un monument în localitatea Besseyre-Saint-Mary. Atacurile au încetat după mijlocul anului 1767 și tot legenda spune că vânătorul a omorât un lup ciudat cu cap ”monstruos” și o blană colorată în roșu, alb și gri cum vânătorii nu mai văzuseră la un lup.

Nu este sigur că Chastel este cel care a omorât creatura, la fel cum nici nu știm despre ce ”bestie” este vorba. Dacă a fost vorba de un animal este foarte posibil ca el să fi murit otrăvit, deoarece în regiune au fost plasate multe capcane cu carne îmbibată cu otravă.

Ce ar fi putut să fie? Știința nu acceptă ideea unui vârcolac, fiind o creatură supranaturală, astfel că cel mai probabil a fost vorba despre un lup sau o haită de lupi de mari dimensiuni. A fost avansat și scenariul că un ucigaș în serie ar fi umblat cu un animal feroce care mușca victimele, dar pare foarte puțin probabil.

O altă posibilitate ar fi ca ”bestia” să fie o creatură ce nu trăia de obicei în acea regiune, dar care a evadat dintr-o menajerie: spre exemplu o hienă sau un pui de leu.

Este clar că nu vom afla niciodată ce a fost ”la Bête du Gévaudan”.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Klaus Iohannis anunță că rămâne DEDICAT respectării Constituției: Șeful statului e ACUZAT de politicien că a forțat limitele ei

Publicat

in

De

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 8 decembrie 2021, un mesaj cu prilejul Zilei Constituției României.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Pe 8 decembrie 1991, cu o majoritate covârșitoare, românii au aprobat Constituția țării noastre prin referendum, un act cu valențe profund simbolice, reprezentând ruperea de trecutul comunist și aspirația către o societate definită de principiile occidentale.

Într-o perioadă a tranziției, Constituția a fost piatra de temelie pe care țara noastră și-a bazat angajamentul hotărât de a urma o traiectorie democratică.

Legea noastră fundamentală a reunit și a consfințit valorile supreme din societate, fiind, totodată, un imbold profund al modernizării statului, în spiritul idealurilor Revoluției din Decembrie 1989.

În comparație cu marile democrații ale lumii, avem o Constituție tânără, concepută în lumina acestui nou început. În logica sa profundă, Legea fundamentală a realizat un echilibru între moștenirile culturale, instituționale și curentele de gândire ancorate în tradițiile democratice ale lumii.

După un trecut totalitar, au fost trasate limitele puterii și s-au consacrat drepturile și libertățile cetățenilor. Mai mult decât atât, Constituția a stabilit legătura dintre cetățeni și instituțiile statului, prin crearea mecanismelor de control și echilibru, necesare asigurării legitimității și prevenirii abuzurilor.

La 30 de ani de la aprobarea prin referendum a Constituției, trebuie să vorbim mai mult despre valorile și idealurile pe care le-a reunit legea noastră fundamentală, despre importanța și relevanța acestor valori și aspirații în societatea de astăzi. Înțelegerea Constituției contribuie în mod substanțial la întărirea legăturii dintre stat și cetățeni săi, pentru că nicio democrație nu poate subzista în absența unui set de valori comune, asumat și respectat ca atare.

Legea fundamentală ne invită să ne asumăm un rol activ în societate, să înțelegem limitele puterii statului, să ne exercităm drepturile cu bună-credință și să ne îndeplinim îndatoririle, toate pentru a clădi un viitor mai bun națiunii noastre.

Ziua Constituției este mereu un bun prilej de a conștientiza că responsabilitatea dezvoltării și modernizării societății noastre este una comună, iar acest efort este unul continuu pentru cei de astăzi, dar mai ales pentru generațiile care vor urma.

Ca Președinte al României, rămân puternic dedicat rolului constituțional de a veghea la respectarea Legii Fundamentale și la buna funcționare a instituțiilor publice.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Povestea unei familii blocată la granița indo-pakistanez – Copilul născut în această perioadă a fost botezat ‘Graniță’

Publicat

in

De

O femeie a născut în timp ce era blocată la graniţa dintre India şi Pakistan. Femeia a decis să îşi boteze bebelușul „Graniţă”. Aceasta era însoţită de soţul ei cu care a întreprins un pelerinaj în Haridwar, în nordul Indiei.

O femeie a rămas blocată la frontiera dintre India şi Pakistan, Attari-Wagah, timp de mai bine de două luni, din cauza restricţiilor impuse de pandemie. Pentru a marca greutăţile prin care a trecut, la venirea pe lume a noului copil, l-a botezat sugestiv „Graniţă”.

Nimbu Bai şi soţul ei, Bala Ram, hinduşi din Pakistan, se numără printre sutele de călători care au sosit în India anul trecut.

Cuplul intenţiona să meargă în pelerinaj la Haridwar, în nordul Indiei. Mulţi călători au rămas blocaţi în martie 2020 din cauza izbucnirii pandemiei, atunci când mare parte dintre ţările mapamondului au închis graniţele forţat.

Din luna septembrie a acestui an, aproape 100 de hinduşi din Pakistan, inclusiv acest cuplu, au campat la graniţa Attari în încercarea de a se întoarce acasă. Pentru a călători din India în Pakistan, autorităţile au solicitat să prezinte pe lângă documentele valabile, şi test Covid-19 negativ. Pentru că le-au expirat vizele şi nici testul nu îl aveau făcut, au fost nevoiţi să aştepte.

După aproape două luni, toţi călătorii au primit aprobarea de a trece frontiera în Pakistan, mai puţin familia lui Nimbu Bai. Odată cu venirea pe lume a noului membru al familiei, şederea lor forţată s-a prelungit deoarece acum au nevoie de certificat de naştere şi paşaport pentru acesta. Fără aceste documente, vameşii pakistanezi nu îi vor lăsa să intre în ţară.

„Graniţă” s-a născut pe 2 decembrie. „Numele fiului meu este Graniţă. I-am dat acest nume pentru că s-a născut de-a lungul graniţei”, a declarat femeia, potrivit Hindustan Times.

„Ne va aminti mereu prin ce greutăţi am trecut la graniţa internaţională Attari, în special faptul că am petrecut nopţile sub cerul liber”, a declarat tatăl copilului pentru The Times of India.

Bala Ram a declarat că a făcut un apel către guvernul indian pentru a facilita călătoria înapoi casă, dar toate eforturile au fost în zadar: „Ni s-a spus că va trebui să rămânem până când ne vor sosi vizele sau scrisoarea de ieşire. Suntem singură familie care nu a primit drept de trecere”.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend