Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Berlinul va rata obiectivul NATO privind cheltuielile militare

Publicat

in

Germania speră să își atingă obiectivul de a cheltui anual 2% din PIB-ul național pentru armată până în 2025, a declarat luni guvernul, susținând că este împiedicată de capacitățile industriei de armament, potrivit AFP.

Soldati germaniFoto: Agerpres/EPA

Berlinul va rata ținta stabilită de cancelarul Olaf Scholz în 2022 pentru a-și respecta angajamentele NATO, a confirmat purtătorul de cuvânt al guvernului Steffen Hebestreit, în cadrul unei conferințe de presă obișnuite.

Întrebarea dacă acest lucru se va întâmpla și anul viitor „rămâne deschisă”, a adăugat el.

Dar Germania este „hotărâtă (…) să atingă ținta de 2% în timpul acestei legislaturi”, care se încheie în 2025, a spus Hebestreit.

Invazia Ucrainei a determinat Germania să își revizuiască în profunzime politica militară, care a fost impregnată de pacifism de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Țările Alianței Atlantice s-au angajat în 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia, să își majoreze cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB până în 2024, dar cea mai mare economie europeană a tras mult timp de timp pentru a se conforma.

Schimbarea de direcție a Germaniei s-a reflectat în crearea, în acest an, a unui fond special de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea echipamentelor sale militare învechite.

Cu toate acestea, a rămas vag în ceea ce privește momentul în care își va pune în aplicare promisiunile.

Obiectivul este de a ajunge la 2% din PIB „în următorii ani”, potrivit bugetului votat în această toamnă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Guvernul italian neagă interceptarea telefoanelor jurnaliștilor și politicienilor

Publicat

in

Guvernul premierului italian Giorgia Meloni a negat că ar fi pus sub ascultare telefoanele unor jurnalişti sau oameni politici, a declarat secretarul de stat la cancelaria prim-ministrului, Alfredo Mantovano, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Nu am autorizat niciodată, de când guvernul a intrat în funcţie guvernului, punerea sub ascultare de orice fel vizând jurnalişti sau oameni politici”, a declarat Alfredo Mantovano într-un comunicat.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO | Un corp ceresc misterios a colorat în verde cerul nopții din Australia

Publicat

in

Cerul nopții din Australia a fost învăluit de o lumină strălucitoare și de un zgomot puternic cauzate de prăbușirea unui meteorit deosebit de rar, care a avut o nuanță verde neobișnuită. Locuitorii din zonă au fost uimiți și fascinați de acest fenomen cosmic spectaculos., scrie livescience.com.

Camerele de luat vederi de la aeroportul Cairns din Queensland au surprins o înregistrare video a meteoritului care a explodat, cunoscut sub numele de bolide, la ora locală 21:22, pe 20 mai. Imaginile video încărcate pe pagina de Facebook a aeroportului arată o străfulgerare inițială de culoare verde care luminează cerul nopții înainte de o străfulgerare secundară albă.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend