Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

BBC laudă România. Țara noastră este pe primul loc în lume la locuințe ocupate de propietari

Avatar

Publicat

in

Politicile guvernamentale, schimbările economice, oportunitățile reduse de închiriere și presiunea socială au făcut ca în prezent un număr tot mai mare de români să dețină o locuință.

România se situează pe primul lor în lume în ceea ce priveşte procentul din populaţie care deţine locuinţe.

Publicitate

Potrivit datelor Eurostat, 96% dintre români locuiesc în locuinţe ocupate de proprietari, scrie BBC News, citat de Libertatea.

În 1990, la sfârşitul guvernării comuniste române, statul deţinea 70% din apartamente, spune Bogdan Suditu, expert în urbanism şi profesor universitar din Bucureşti. Odată ce guvernul a început să vândă aceste proprietăţi, oamenii s-au grăbit să cumpere casele în care locuiau – adesea la preţuri foarte avantajoase.

Moneda devalorizată a României, asociată cu creşterea inflaţiei, a făcut cumpărarea şi mai uşoară pentru români.

„Suma de 100.000 de lei pentru un apartament în 1991 a fost un preţ corect la vremea respectivă. În 1994, s-a ajuns că aceşti bani să echivaleze cu preţul unui televizor color”, a explicat Suditu pentru BBC.

Deşi România nu a avut întotdeauna o cultură a proprietarilor de locuinţe, s-a ajuns în actuala situaţie din lipsa unor alternative viabile privind locuinţele. În unele cazuri, oamenii nu sunt informaţi despre aceste opţiuni.

„Toată lumea vă vinde ideea de proprietate. Părinţii o fac, băncile oferă împrumuturi ieftine, dezvoltatorii imobiliari oferă tot felul de soluţii. Toată lumea vorbeşte despre cum să devii proprietar în orice situaţie”, spune expertul consultat.

Conform unui raport realizat de Programul de Dezvoltare Regională al Băncii Mondiale, o „piaţă de închiriere practic absentă” contribuie direct la supraaglomerare, deoarece mai multe generaţii sau familii extinse trăiesc împreună – chiar şi atunci când familiile se extind.

De asemenea, raportul indică faptul că mai mult de o treime din locuinţele din România se află în stare de disperare, cu probleme structurale, probleme de încălzire şi puţină protecţie împotriva cutremurelor (riscul din România este cel mai ridicat din Europa). Unul dintre principalele motive ale lipsei de reparaţii este că mulţi proprietari nu şi le pot permite.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

EDITORIAL Liviu Mihaiu: Je suis Cristi Puiu-film românesc cu injurături

Avatar

Publicat

in

De

”Nu există satisfacţie mai mare şi reflex mai visceral la noi ca mâncatul de …oameni vii”, scrie Liviu Mihai într-un editorial pentru MEDIAFAX.

”Şi cum Cristi Puiu este şi el om viu, tot felul de biologi, pr-işti sau siktirişti de serviciu au tăbărât cu linşajul pe regizorul Cristi Puiu, care n-a vrut mască pe scenă în aer liber. Omul necontestând rolul medical al măştii… Ştiţi, genul ăla de români superiori înspăimântaţi de români inferiori, care au mâncat tot din farfurie pentru că le-a zis mama şi tata că vor creşte mari numai aşa. Şi cărora li s-a spus să fie tot timpul cuminţi ca să reuşească in viaţă. Pârâcioşi d-ăştia care făceau depresie când altul lua o notă mai mare. Ca Mândruţă, aşa..

Publicitate

Sincer, nici eu n-aş fi stat în aer liber 200 de minute on mask. Intru în alimentara cu mască, intru în avion cu mască, unde 180 de pasageri mănâncă fără mască. Mi-am făcut chiar şi testul ..

Citește și: Vladimir Putin a anunțat că a înregistrat primul vaccin anti-COVID-19 din lume, iar o fiică a sa și l-a injectat

Daaaar, nu mă pot autotortura pentru că tot felul de psihodiriginţi şi ayatolahi de sistem fac gargară pe teve în mod superior, raţional şi, nu-i aşa,..ştiintific. De unde, până la urmă, s-a dedus, în bula urii conformiste, că omul face chiar şi filme proaste. Dar, nu-i aşa, ei, iacobinii de tip nou, n-au avut curaj să i-o spună în faţă până azi..

Eu dacă aş fi tot atât de arogant şi fiţos ca Puiu, aş refuza să mai port masca de român. Nu aş mai face filme în Ro. Nu (se ) merită.

Vorba aia celebră a lui Ţuţea: “La ce bun să faci 13 ani de închisoare pentru un popor de idioţi!?” Sau chiar filme artistice…pentru unii cărora le plac BD-urile cu miliţieni care prindeau bişniţari.

În concluzie:Viaţa e frumoasă. Nu a ta. A ta e de kkt. Dar în general, viaţa e frumoasă.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Gabriela Firea arată că Nicușor Dan n-a făcut nimic: ‘Să fii parlamentar şi să nu vii cu o lege bună pentru bucureşteni, mi se pare incredibil’

Avatar

Publicat

in

De

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat marţi seară că i se pare “incredibil” că Nicuşor Dan vrea să fie primarul Bucureştiului, în condiţiile în care în patru ani de parlamentar nu a putut să vină cu o lege “bună” pentru Capitală, anunță AGERPRES.

“Să fii parlamentar, să te pregăteşti pentru campania de locale, să vrei să fii primarul Capitalei şi tu în patru ani de mandat să nu vii cu o lege bună pentru cetăţenii din Bucureşti, mi se pare incredibil”, a susţinut Firea, la TVR 1.

Publicitate

Citește și: Șoc total pentru Violeta Alexandru: A găsit birourile goale în timpul unei inspecții

Cât despre declaraţia lui Nicuşor Dan, că dacă va câştiga, îşi va începe mandatul deschizând porţile Primăriei, Gabriela Firea a spus: “Dacă asta e realizarea pentru Bucureşti, eu zic că e bine să mai spună astfel de lucruri, cetăţenii să afle că, de fapt, nu are niciun program şi singurul program este acela de a deschide porţile şi de a-mi lua scaunul. I-l fac cadou de pe acum. Mobila, constând în scaunul primarului general – i-l pot da şi mâine, pentru că eu nu stau la biroul de primar general, nu-mi plac scaunele mari, pompoase, interesante, scumpe, eu stau pe un scaun mic, la o masă din birou”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend