Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

BBC laudă România. Țara noastră este pe primul loc în lume la locuințe ocupate de propietari

Publicat

in

Politicile guvernamentale, schimbările economice, oportunitățile reduse de închiriere și presiunea socială au făcut ca în prezent un număr tot mai mare de români să dețină o locuință.

România se situează pe primul lor în lume în ceea ce priveşte procentul din populaţie care deţine locuinţe.

Potrivit datelor Eurostat, 96% dintre români locuiesc în locuinţe ocupate de proprietari, scrie BBC News, citat de Libertatea.

În 1990, la sfârşitul guvernării comuniste române, statul deţinea 70% din apartamente, spune Bogdan Suditu, expert în urbanism şi profesor universitar din Bucureşti. Odată ce guvernul a început să vândă aceste proprietăţi, oamenii s-au grăbit să cumpere casele în care locuiau – adesea la preţuri foarte avantajoase.

Moneda devalorizată a României, asociată cu creşterea inflaţiei, a făcut cumpărarea şi mai uşoară pentru români.

„Suma de 100.000 de lei pentru un apartament în 1991 a fost un preţ corect la vremea respectivă. În 1994, s-a ajuns că aceşti bani să echivaleze cu preţul unui televizor color”, a explicat Suditu pentru BBC.

Deşi România nu a avut întotdeauna o cultură a proprietarilor de locuinţe, s-a ajuns în actuala situaţie din lipsa unor alternative viabile privind locuinţele. În unele cazuri, oamenii nu sunt informaţi despre aceste opţiuni.

„Toată lumea vă vinde ideea de proprietate. Părinţii o fac, băncile oferă împrumuturi ieftine, dezvoltatorii imobiliari oferă tot felul de soluţii. Toată lumea vorbeşte despre cum să devii proprietar în orice situaţie”, spune expertul consultat.

Conform unui raport realizat de Programul de Dezvoltare Regională al Băncii Mondiale, o „piaţă de închiriere practic absentă” contribuie direct la supraaglomerare, deoarece mai multe generaţii sau familii extinse trăiesc împreună – chiar şi atunci când familiile se extind.

De asemenea, raportul indică faptul că mai mult de o treime din locuinţele din România se află în stare de disperare, cu probleme structurale, probleme de încălzire şi puţină protecţie împotriva cutremurelor (riscul din România este cel mai ridicat din Europa). Unul dintre principalele motive ale lipsei de reparaţii este că mulţi proprietari nu şi le pot permite.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Scandalul morților de la Spitalul Pantelimon. Rafila: ‘Cred că sunt obiective rezultatele anchetei interne / Decesele nu sunt doar din ATI’

Publicat

in

De

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că nu are niciun motiv să considere că rezultatele anchetei interne de la Spitalul “Sf. Pantelimon” nu sunt obiective.

Conform raportului realizat privind o presupusă administrare incorectă a unui medicament care ar fi determinat decesul a 17 pacienţi, în perioada 4 – 7 aprilie, Comisia internă de analiză a Spitalului Clinic de Urgenţă “Sfântul Pantelimon” din Bucureşti nu a constatat “nicio abatere profesională”, respectându-se toate protocoalele şi procedurile terapeutice existente.

“Cred că sunt obiective rezultatele anchetei interne de la Spitalul ‘Sfântul Pantelimon’. Nu am niciun motiv să consider că aceste rezultate ale anchetei interne nu au fost obiective. Mai mult, acolo a fost şi o echipă a Corpului de control al ministrului Sănătăţii. Am dat şi noi un comunicat. Sigur că noi nu am verificat aspectele de natură profesională, ci cele de natură administrativă legate de funcţionarea spitalului. Ancheta amănunţită din punct de vedere profesional va fi cea a Colegiului Medicilor care va fi gata, probabil, săptămâna viitoare. Bineînţeles, vom avea rezultatele de la Parchetul Tribunalului Municipiului Bucureşti care investighează această cauză”, a afirmat Rafila.

El a precizat că a cerut conducerii unităţii medicale să acorde tot sprijinul organelor de cercetare penală.

“Vă daţi seama că o astfel de sesizare nu poate rămâne fără răspuns şi Ministerul Sănătăţii acordă tot sprijinul şi categoric şi spitalul. Am cerut în mod explicit spitalului să acorde tot sprijinul organelor de cercetare penală să le pună toate documentele la dispoziţie astfel încât să avem un răspuns care să redea încrederea în acest spital pacienţilor”, a susţinut ministrul.

`Decesele nu sunt doar din Terapie Intensivă`

Potrivit acestuia, cele 17 decese s-au înregistrat pe parcursul a aproape cinci zile la nivelul întregului spital şi nu doar în Secţia de Terapie Intensivă.

“Decesele nu sunt doar din Terapie Intensivă, sunt decesele care se înregistrează la nivelul spitalului, pacienţii care sunt în stare gravă sunt transferaţi la Terapie Intensivă şi au fost 17 decese în interval de patru zile şi 18 ore, conform anchetei interne, ceea ce este regretabil din punct de vedere al faptului că aceşti pacienţi şi-au pierdut viaţa, dar există în astfel de spitale de urgenţă cazuri grave la care resursele terapeutice nu mai sunt suficiente”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a participat joi la deschiderea oficială a Forumului Naţional de Neurologie, eveniment organizat de Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroreabilitării şi Societatea de Neurologie din România, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.

Citeste mai mult

NATIONAL

Curs valutar, 18 aprilie

Publicat

in

De

Cursul valutar rezultat din cotaţiile anunţate, joi, de băncile autorizate să opereze pe piaţa valutară:

MONEDA SIMBOL RON

1 Euro EUR 4,9763

1 Dolar american USD 4,6625

1 Dolar australian AUD 3,0043

1 Leva bulgărească BGN 2,5443

1 Dolar canadian CAD 3,3895

1 Franc elveţian CHF 5,1291

1 Coroană cehă CZK 0,1968

1 Coroană daneză DKK 0,6670

1 Liră egipteană EGP 0,0960

1 Liră sterlină GBP 5,8158

100 Forinţi maghiari HUF 1,2637

100 Yeni japonezi JPY 3,0201

1 Leu moldovenesc MDL 0,2616

1 Coroană norvegiană NOK 0,4235

1 Zlot polonez PLN 1,1489

1 Rublă rusească RUB 0,0495

1 Coroană suedeză SEK 0,4281

1 Liră turcească TRY 0,1436

1 Rand sud-african ZAR 0,2449

1 Real brazilian BRL 0,8909

1 Renminbi chinezesc CNY 0,6441

1 Rupie indiană INR 0,0558

100 Woni sud-coreeni KRW 0,3392

1 Peso mexican MXN 0,2750

1 Dolar neo-zeelandez NZD 2,7635

1 Dinar sârbesc RSD 0,0425

1 Hryvna ucraineană UAH 0,1177

1 Dirham Emiratele Arabe AED 1,2695

1 Baht thailandez THB 0,1268

1 Gram de aur XAU 356,8680

1 DST XDR 6,1402

Cursurile pieţei valutare sunt calculate de Banca Naţională a României pe baza cotaţiilor practicate de societăţile bancare autorizate să efectueze operaţiuni pe piaţa valutară. Lista nu implică obligativitatea utilizării cursurilor valutelor şi aurului în tranzacţii efective de schimb valutar şi înregistrări contabile.

Leul s-a depreciat în raport cu euro, dar a câştigat teren în faţa dolarului şi a francului elveţian

Moneda naţională s-a depreciat, joi, în raport cu euro, până la un curs de 4,9763 lei, în creştere cu 0,09 bani (+0,02%) faţă de cotaţia anterioară, de 4,9754 lei, conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Pe de altă parte, în raport cu dolarul, valoarea leului a crescut, moneda americană fiind cotată la 4,6625 lei, mai puţin cu 1,14 de bani (-0,24%), comparativ cu şedinţa precedentă, când s-a situat la 4,6739 lei.

Leul a continuat să se aprecieze în faţa francului elveţian, cursul calculat de BNR fiind de 5,1291 lei, în scădere cu 0,10 bani (-0,02%) în comparaţie cu cotaţia de miercuri, de 5,1301 lei.

Valoarea unui gram de aur a scăzut, joi, la 356,8680 lei, de la 359,4100 lei, în şedinţa precedentă.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend