Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Bătrânii nimănui, găzduiți în fosta vilă de protocol a lui Nicolae Ceaușescu

Publicat

in

Casa Nicolae! O vilă de protocol a fostului președinte Nicolae Ceaușescu, aflată în paragină de ani buni, a fost transformată în adăpost pentru oamenii străzii, vârstnici fără familii ori tineri care aparent nu au niciun viitor. Un proiect impresionant, unic în regiunea Moldovei, gândit și transformat în realitate de Ionela Ivan, o fostă jurnalistă din Botoșani.

Bătrânii nimănui, găzduiți în fosta vilă de protocol a lui Nicolae CeaușescuFoto: Asociatia „Salveaza o inima”

Povestea Ionelei începe în urmă cu 8 ani. Impresionată de suferințele oamenilor despre care relata în reportajele pe care le realiza, Ionela a decis să înființeze o asociație care să le vină în ajutor.

,,Împărțeam pe stradă supe fierbinți persoanelor fără adăpost. Iarnă de iarnă am văzut oameni murind înghețați de frig sau din cauza bolilor care li s-au agravat pe stradă. Cea mai cruntă întâmplare a fost cu un bătrân pe care l-am hrănit seara și a doua zi a murit înghețat de frig. Nu voi uita niciodată acest lucru – m-am simțit în acel moment complet neputincioasă, am regretat că nu am putut în acea seara să fac mai mult. Astfel, ideea amenajării unui adăpost a venit cumva ca o necesitate, o urgență, o soluție salvatoare pentru cei nevoiți să trăiască pe stradă,” povestește Ionela.

Cu ajutorul prietenilor, tânăra a găsit, la 50 de kilometri de Botoșani, o fostă casă de protocol care a aparținut lui Nicolae Ceaușescu, în satul Rădeni, comuna Frumușica.

,,Pentru noi era foarte important să cumpărăm o casă pentru ai salva pe cei care mureau efectiv iarna pe străzi. Ulterior am aflat istoria clădirii și am fost surprinși, dar și impresionați. Fosta casa a lui Ceaușescu devenită adăpost pentru cei complet neajutorați – frumoasă transformare!”

Casă și masă pentru 50 de oameni fără adăpost

Clădirea era însă în paragină. Asociația „Happy” nu avea banii necesari nici pentru achiziție, nu mai vorbim de reabilitare. Cu toate acestea, Ionela și Cristian, soțul său, s-au angajat să o plătească în timp, pe bucăți, din donații și au început să o renoveze. Vorbim de o vilă cu trei etaje, deteriorată mai ales la interior și care costă aproximativ 120.000 de euro.

,,În momentul în care am început proiectul Casa Nicolae aveam un precontract de vânzare-cumpărare și nu dispuneam de banii necesari pentru a o și cumpăra. Era și este un proiect măreț și pur și simplu nu știam cum vom reuși să-l ducem la capăt. Îl știam pe Vlad Plăcintă din mediul online de foarte mulți ani. Eram la curent cu toate cazurile și acțiunile umanitare de care se ocupa, dar nu avusesem ocazia să îl întâlnesc față în față. M-am gândit două săptămâni înainte să îmi fac curaj să-i scriu. I-am povestit despre ceea ce vrem noi să facem, ne-am întâlnit la Casa Nicolae și a doua zi am început lucrările – demolările în primă fază! Astăzi, cu sprijinul Asociației Salvează o Inimă și a domnului Vlad Plăcintă, avem o locație cu 50 de locuri de cazare pentru oameni aflați în nevoie, iar Casa Nicolae a intrat oficial, cu acte, în posesia Asociației Happy,” – Ionela Ivan

Proiect caritabil unic în Moldova

Primii locatari au ajuns în Casa Nicolae anul trecut în decembrie, chiar de Sfântul Nicolae. În prezent 25 de oameni ai străzii trăiesc în clădirea reabilitată de familia Ivan cu sprijinul Asociației Salvează o inimă! Numărul celor care trec pragul Casei Nicolae variază însă de la lună de lună. Majoritatea se confruntă cu diverse probleme medicale, unele chiar dintre cele mai grave ce necesită spitalizări dese.

,,Suntem nevoiți să chemăm salvarea o dată la câteva zile pentru cei pe care nu îi putem transporta chiar noi la spital. Eleonora, colega noastră asistent medical, are grijă de medicația lor zilnică, îi pansează pe cei cu ulcere varicoase ori cu răni provocate de diabet, face exerciții cu bolnavii care au nevoie de recuperare medicală, îi duce la controale periodice, la kinetoterapie. Florentina, asistenta socială, are grijă să nu le lipsească nimic: un pat cald și curat, o masa gustoasă, o vorba bună și o îmbrățișare. Tot ceea ce se întâmplă la noi este din și cu iubire, respect, empatie,” ne-a asigurat Cristian Ivan.

În sprijinul inițiativei Happy s-a alăturat și un centru de recuperare medicală din Botoșani, care oferă gratuit ședințe de kinetoterapie pentru locatarii Casei Nicolae. Și pentru că unde sunt mulți puterea crește, o clinică din oraș efectuează gratuit toate analizele de sânge de care au nevoie.

Povestea lui Costică – din stradă în vila lui Ceaușescu

Un ajutor de bază în Casa Nicolae este domnul Costică. Timp de mai bine de 12 ani a locuit pe stradă împreună cu fratele său. După moartea părinților, cei doi nu au reușit să-și mai plătească cheltuielile la apartament și au fost evacuați. Au dormit prin gări, centre comerciale ori pur și simplu pe stradă până în ziua în care Casa Nicolae și-a deschis ușa pentru oamenii fără adăpost.

,Costică a ajuns unul dintre oamenii de bază în Casa Nicolae. Are grijă de toți cei care ajung aici. Le pune masa, îi hrănește pe cei care nu se pot descurca singuri, îi plimbă prin curte, îi spală pe cei neputincioși. Dăruirea lui ne-a impresionat. Știe că aici este casa lui de acum înainte. Știe, simte și se poartă ca atare. Este un om valoros, trecut prin momente grele, un om care a învățat să primească, dar și să dăruiască,” povestește Ionela.

Cei care trăiesc în Casa Nicolae sunt o mare familie, se ajută reciproc și se sprijină la nevoie. Primavara aceasta au sădit împreună cartofi, fasole, castraveți, dovlecei, pepeni ori roșii. Fiecare a ajutat cât și cum a putut. Marius, spre exemplu, avea în sarcină să ude legumele în fiecare dimineață, Petru îi aducea apa. Totul se face în echipă în Casa Nicolae.

Donează o masă caldă pentru un bătrân

Cheltuielile cu hrana sunt foarte mari. Momentan Asociația Happy hrănește 25 de persoane de trei ori pe zi, ceea ce înseamnă un cost minim de 400 RON de locatar pe lună. O mână de tineri voluntari: Ciprian, Ionuț și Virgil pricepuți în ale IT-ului au pus la punct un sistem de donații online, unde fiecare dintre noi poate dona o masă caldă pentru cei din adăpost.

La toate aceste cheltuieli se mai adaugă și utilitățile, costurile cu tratamentele medicale, haine, pături și multe altele. Deși lucrările de reabilitare au fost finalizate în proporție de 75%, Ionela și Cristi mai au de lucru. Întreaga clădire are o suprafață la sol de aproximativ 200 m², desfășurată pe două nivele 9 camere de locuit plus bucătărie și camere de depozitare. A fost refăcută instalația electrică și sanitară, precum și izolația termica a clădirii. Problema cea mai costisitoare și complexă este însă refacerea acoperișului care se ridică la peste 25.000 de RON, doar materialele necesare. Abia după rezolvarea acestei probleme Cristian și Ionela se pot gândi la amenajarea ultimului etaj al clădirii.

,,Casa Nicolae este un loc de poveste, înconjurat de câmpii, verdeață, o livadă de meri și vișini. Un loc în care își vor găsi liniștea și pacea, un loc unde va dispărea violență și teamă, un loc unde vor putea dormi cu ambii ochi închiși fără grija zilei de mâine. Pentru ca toate acestea să fie posibile Casa Nicolae are nevoie de ajutor pentru lucrările de renovare a acoperișului, dar și pentru cheltuielile curente deloc ieftine în aia de azi. Cu ajutorul vostru povestea oamenilor abandonați poate avea un final fericit,” Vlad Plăcintă – președinte Salvează o inimă.

Donații se pot face:

Beneficiar ASOCIATIA H.A.P.P.Y.

Cont RON: RO 71 RNCB 0041 1470 3703 0001

Cont Euro: RO 44 RNCB 0041 1470 3703 0002

Cont USD: RO 17 RNCB 0041 1470 3703 0003

COD SWIFT: RNCBROBUXXX

COD BIC: RNCB

BANCA COMERCIALA ROMANĂ – BCR

REVOLUT – 0756 314 281

Rezervă o masă caldă pentru bătrânii singuri, bolnavi și fără adăpost de la Casa Nicolae.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

„Posturile radio din SUA au o ‘listă neagră’ ce conține 164 de melodii. Motivul din spatele acestei interdicții”

Publicat

in

De

După ce atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 au lovit New York-ul și au ucis aproape 3.000 de persoane, impactul a fost extrem de semnificativ, anunță ladbible.com. A fost momentul care a zdruncinat o superputere, imaginile Turnurilor Gemene și distrugerea lor fiind gravate în memoria unei generații care s-a trezit pe 11 septembrie 2001 cu gândul că va fi o zi complet normală.

Au existat foarte multe schimbări în urma acestui eveniment, George W. Bush anunțând un „Război împotriva terorismului” ca represalii, iar guvernul SUA a introdus o serie întreagă de noi restricții și reguli privind securitatea.

A fost un eveniment care avea să definească lumea modernă pentru anii următori, iar în zilele imediat următoare atacului, gândurile s-au îndreptat spre modul în care se putea evita să se provoace și mai multă supărare unei națiuni traumatizate și șocate.

Una dintre aceste schimbări a fost muzica pe care oamenii o ascultau, iar o parte dintre acestea se datorează faptului că anumite posturi de radio au interzis o mulțime de melodii pe care le considerau insensibile după atacurile teroriste.

Potrivit Kerrang, radiodifuzorul Clear Channel Communications a întocmit o listă cu 164 de melodii pe care le-a considerat „cu versuri discutabile” sau insensibile pentru a fi difuzate.

Lista a fost trimisă la aproximativ 1.100 de posturi de radio pe care le dețineau, iar DJ-ilor li s-a spus să nu difuzeze muzica de teamă că oamenii nu vor dori să audă anumite versuri într-un moment atât de sensibil.

Unele dintre motivele pentru care anumite melodii au fost scoase din emisie pentru o perioadă de timp sunt destul de evidente, însă alte alegeri sunt cu adevărat misterioase.

Lista completă a celor 164 de melodii:

 • 3 Doors Down – Duck and Run
 • 311 – Down
 • AC/DC – Shot Down in Flames
 • AC/DC – Shoot to Thrill
 • AC/DC – Dirty Deeds
 • AC/DC – Highway to Hell
 • AC/DC – Safe in New York City
 • AC/DC – TNT
 • AC/DC – Hell’s Bells
 • Ad Libs – The Boy from New York City
 • Alanis Morissette – Ironic
 • Alice in Chains – Rooster
 • Alice in Chains – Sea of Sorrow
 • Alice in Chains – Down in a Hole
 • Alice in Chains – Them Bones
 • Alien Ant Farm – Smooth Criminal
 • Animals – We Gotta Get Out of This Place
 • Arthur Brown – Fire
 • Bangles – Walk Like an Egyptian
 • Barenaked Ladies – Falling for the First Time
 • Barry McGuire – Eve of Destruction
 • Beastie Boys – Sure Shot
 • Beastie Boys – Sabotage
 • The Beatles – A Day in the Life
 • The Beatles – Lucy in the Sky with Diamonds
 • The Beatles – Ticket To Ride
 • The Beatles – Ob-La-Di, Ob-La-Da
 • Billy Joel – Only the Good Die Young
 • Black Sabbath – War Pigs
 • Black Sabbath – Sabbath Bloody Sabbath
 • Blood Sweat and Tears – And When I Die
 • Blue Oyster Cult – Burnin’ For You
 • Bob Dylan/Guns N Roses – Knockin’ on Heaven’s Door
 • Bobby Darin – Mack the Knife
 • Boston – Smokin’
 • Brooklyn Bridge – Worst That Could Happen
 • Bruce Springsteen – I’m On Fire
 • Bruce Springsteen – Goin’ Down
 • Bruce Springsteen – War
 • Buddy Holly and the Crickets – That’ll Be the Day
 • Bush – Speed Kills
 • Carole King – I Feel the Earth Move
 • Cat Stevens – Peace Train
 • Cat Stevens – Morning Has Broken
 • Chi-Lites – Have You Seen Her
 • The Clash – Rock the Casbah
 • Creedence Clearwater Revival – Travelin’ Band
 • The Cult – Fire Woman
 • Dave Clark Five – Bits and Pieces
 • Dave Matthews Band – Crash Into Me
 • Dio – Holy Diver
 • Don McLean – American Pie
 • The Doors – The End
 • Drifters – On Broadway
 • Drowning Pool – Bodies
 • Edwin Starr – War
 • Elton John – Benny & The Jets
 • Elton John – Daniel
 • Elton John – Rocket Man
 • Elvis – (You’re the) Devil in Disguise
 • Everclear – Santa Monica
 • Filter – Hey Man, Nice Shot
 • Fontella Bass – Rescue Me
 • Foo Fighters – Learn to Fly
 • Jimi Hendrix – Hey Joe
 • Frank Sinatra – New York, New York
 • Fuel – Bad Day
 • The Gap Band – You Dropped a Bomb On Me
 • Godsmack – Bad Religion
 • Green Day – Brain Stew
 • Happenings – See You in September
 • Herman’s Hermits – Wonderful World
 • Hollies – He Ain’t Heavy, He’s My Brother
 • J. Frank Wilson – Last Kiss
 • Jackson Browne – Doctor My Eyes
 • James Taylor – Fire and Rain
 • Jan and Dean – Dead Man’s Curve
 • Jerry Lee Lewis – Great Balls of Fire
 • Jimi Hendrix – Hey Joe
 • John Lennon – Imagine
 • John Mellencamp – Crumbling Down
 • John Mellencamp – I’m On Fire
 • John Parr – St. Elmo’s Fire
 • Judas Priest – Some Heads Are Gonna Roll
 • Kansas – Dust in the Wind
 • Korn – Falling Away From Me
 • Led Zeppelin – Stairway to Heaven
 • Lenny Kravitz – Fly Away
 • Limp Bizkit – Break Stuff
 • Local H – Bound for the Floor
 • Los Bravos – Black is Black
 • Louis Armstrong – What A Wonderful World
 • Lynyrd Skynyrd – Tuesday’s Gone
 • Martha & the Vandellas – Nowhere to Run
 • Martha & the Vandellas – Dancing in the Streets
 • Megadeth – Dread and the Fugitive
 • Megadeth – Sweating Bullets
 • Metallica – Seek and Destroy
 • Metallica – Harvester or Sorrow
 • Metallica – Enter Sandman
 • Metallica – Fade to Black
 • Mitch Ryder and the Detroit Wheels – Devil with the Blue Dress
 • Mudvayne – Death Blooms
 • Neil Diamond – America
 • Nina – 99 Luft Balloons/99 Red Balloons
 • Nine Inch Nails – Head Like a Hole
 • Norman Greenbaum – Spirit in the Sky
 • Oingo Boingo – Dead Man’s Party
 • Ozzy Osbourne – Suicide Solution
 • Paper Lace – The Night Chicago Died
 • Pat Benatar – Hit Me with Your Best Shot
 • Pat Benatar – Love is a Battlefield
 • Paul McCartney and Wings – Live and Let Die
 • Peter Gabriel – When You’re Falling
 • Peter and Gordon – I Go To Pieces
 • Peter and Gordon – A World Without Love
 • Peter Paul and Mary – Blowin’ in the Wind
 • Peter Paul and Mary – Leavin’ on a Jet Plane
 • Petula Clark – A Sign of the Times
 • Phil Collins – In the Air Tonight
 • Pink Floyd – Run Like Hell
 • Pink Floyd – Mother
 • P.O.D.- Boom
 • Pretenders – My City Was Gone
 • Queen – Another One Bites the Dust
 • Queen – Killer Queen
 • All Rage Against The Machine songs
 • Red Hot Chili Peppers – Aeroplane
 • Red Hot Chili Peppers – Under the Bridge
 • REM – It’s the End of the World as We Know It
 • Ricky Nelson – Travelin’ Man
 • Rolling Stones – Ruby Tuesday
 • Saliva – Click Click Boom
 • Sam Cooke – Wonderful World
 • Santana – Evil Ways
 • Savage Garden – Crash and Burn
 • Shelley Fabares – Johnny Angel
 • Simon And Garfunkel – Bridge Over Troubled Water
 • Skeeter Davis – End of the World
 • Slipknot – Left Behind
 • Slipknot – Wait and Bleed
 • Smashing Pumpkins – Bullet With Butterfly Wings
 • Soundgarden – Blow Up the Outside World
 • Soundgarden – Fell on Black Days
 • Soundgarden – Black Hole Sun
 • Steam – Na Na Na Na Hey Hey
 • Steve Miller – Jet Airliner
 • Stone Temple Pilots – Big Bang Baby
 • Stone Temple Pilots – Dead and Bloated
 • Sugar Ray – Fly
 • Surfaris – Wipeout
 • System of a Down – Chop Suey!
 • Talking Heads – Burning Down the House
 • Temple of the Dog – Say Hello to Heaven
 • Third Eye Blind – Jumper
 • Three Degrees – When Will I See You Again
 • Tom Petty – Free Fallin’
 • Tool – Intolerance
 • Tramps – Disco Inferno
 • U2 – Sunday Bloody Sunday
 • Van Halen – Dancing In The Street
 • Van Halen – Jump
 • Youngbloods – Get Together
 • Zager and Evans – In the Year 2525
 • Zombies – She’s Not There

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Cupa Mondială: Sterling s-a întors în Anglia, după ce familia sa ar fi fost jefuită

Publicat

in

De

Atacantul echipei Chelsea, Raheem Sterling, s-a întors acasă pentru a fi alături de familie care, potrivit presei engleze, ar fi fost victima unui jaf, potrvit news.ro.

Harry Kane, căpitanul Angliei, a vrut să-l susţină public pe Raheem Sterling: „Ne gândim foarte mult la el şi la familia lui, Nu este uşor pentru un coechipier să treacă prin astfel de situaţii. Trebuie să vedem cum va evolua acest lucru în fiecare zi. El va lua cea mai bună decizie pentru el însuşi. Sperăm să-l revedem curând”.

Antrenorul, Gareth Southgate, a vorbit cu jucătorul său pentru a-l susţine moral înainte de întoarcerea sa în Anglia. „El este mai important decât orice”, a spus selecţionerul englez/

Anglia, cu sau fără Raheem Sterling, va înfrunta sâmbătă (20.00) formaţia Franţei, pentru un loc în semifinalele Cupei Mondiale din Qatar.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend