Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Bătălia de 16 ani a Angelei Merkel cu forțele centrifuge ale politicii

Publicat

in

Atunci când Angela Merkel își va goli biroul din cancelarie, ea va fi egalat recordul stabilit anterior de mentorul ei, Helmut Kohl, ‘eternul cancelar’.

Spre deosebire de cei șapte predecesori ai săi, ea va pleca din proprie voință, la sfârşitul unui mandat întreg, în timp ce procentajul popularității sale rămâne atât de fenomenal de mare încât cei trei probabili succesori ai săi, fiecare în felul lui, a încercat să îi imite modelul, scrie The Guardian, citat de Rador.

Merkel a reușit să-și păstreze puterea orientându-și conservatoarea sa Uniunea Creștin-Democrată (CDU) spre centrul spectrului politic și intrând în coaliție atât cu Partidul Liber Democrat (FDP), de centru-dreapta, cât și cu Partidul Social Democrat (SPD), de centru-stânga. Uniunea lui Merkel a devenit un soare în jurul căruia celelalte partide abia dac[ reușeau să se rotească. O coaliție cu partidul Verzilor a părut multă vreme drept concluzia logică a redresării sale: în 2018, ea nu a eșuat decât din cauza încăpățânării FDP.

Criticii afirmă că prețul succesului dnei Merkel a fost erodarea peisajului politic prin cooptarea unor politici și programe aparținând altor partide. Ea a făcut ca partidele tradiționale din Germania să fie tot mai puțin distincte, CDU a luptat în vederea formării unui front unit. Pe măsură ce era post-Merkel se apropie, oameni din sânul partidului se tem că o înfrângere la alegerile din septembrie ar putea arunca forța politicii germane postbelice, pe vremuri dominantă, într-o criză existențială care ar putea culmina cu o sciziune între durii de centru și cei conservatori.

Europa

Petrecându-și primii 35 de ani din viață în partea de est a Cortinei de Fier, Merkel avea deja o mare experiență în a vedea cât de rapid se pot destrăma niște sisteme politice de îndată ce forțele sunt dezlănțuite.

După ce a câștigat primele alegeri, în 2005, prima femeie-cancelar a Germaniei a adus în biroul său conștientizarea faptului că până și cele mai puțin importante decizii din cea mai populată și mai puternică țară din inima Uniunii Europene pot avea consecințe directe asupra întregului continent.

“Merkel are două calități importante,” a declarat Stefan Kornelius, redactorul de politică externă al ziarului Süddeutsche Zeitung și autor al biografiei autorizate a dnei cancelar. “Ea este un dușman al riscurilor și o persoană de centru în sensul că dorește mai degrabă să-i unească pe oameni decât să-i îndepărteze. Aceste calități s-au aplicat atât în politica internă, cât și în privința Uniunii Europene – o constelație politică având intrinseca tendință de a se destrăma”.

Pe măsură ce influența Franței s-a șubrezit sub președinția lui Nicolas Sarkozy și Francois Hollande, iar Marea Britanie a început să se desprindă din blocul acestor țări, Merkel a ajuns să fie singurul și cel mai puternic negociator al compromisurilor.

Ea și-a păstrat acest rol și în anii care au premers și au urmat votului Marii Britanii în sprijinul ieșirii din UE, suportând cu răbdare pledoariile premierilor britanici în speranța că va putea menține Regatul Unit în organizație și, în același timp, formând un front unit cu celelalte 26 de state membre. “Trebuie să facem totul ca să oprim forțele centrifuge”, a declarat ea într-un discurs la puțin timp după votul în favoarea Brexitului.

“Marea moștenire lăsată de Merkel este faptul că a reușit să păstreze unită Uniunea Europeană într-o perioadă de încordare intensă – un lucru care necesită voință politică, putere și, de obicei, ceva bani germani”, spune Kornelius.

https://www.theguardian.com/world/2021/aug/31/angela-merkels-16-years-battle-with-the-centrifugal-forces-of-politics

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Emisarul special al Statelor Unite pentru Afganistan cere talibanilor să respecte drepturile femeilor

Publicat

in

De

Emisarul special al Statelor Unite pentru Afganistan, Thomas West, s-a întâlnit sâmbătă la Doha, în Qatar, cu şeful diplomaţiei guvernului instaurat de talibani, Amir Khan Muttaqi, şi a reamintit opoziţia comunităţii internaţionale faţă de restricţiile severe impuse femeilor, notează AFP.

„Fetele trebuie să meargă la şcoală, femeile trebuie să aibă dreptul de a se deplasa liber şi de a lucra fără restricţii pentru a progresa spre o normalizare a relaţiilor” cu guvernul taliban nerecunoscut, a scris pe Twitter emisarul special american pentru Afganistan după întâlnirea sa cu şeful diplomaţiei de la Kabul.

Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre stabilizarea economiei afgane şi despre riscul de atentate, a adăugat Thomas West, potrivit Agerpres.ro.

„Dialogul va continua pentru a sprijini poporul afgan şi interesele noastre naţionale”, a adăugat emisarul american.

La preluarea puterii în august, după retragerea trupelor americane, talibanii au promis un regim mai flexibil decât în cursul primei lor conduceri riguroase din perioada 1996-2001.

Dar în ultimele luni au început să reprime opoziţia şi să impună în special femeilor restricţii stricte.

La începutul lui mai, liderul suprem al talibanilor a ordonat ca femeile să-şi acopere complet corpul şi faţa în public, în mod ideal cu burqa tradiţională. Anterior, era suficientă doar o eşarfă care acoperea părul.

La sfârşitul lunii martie, talibanii au interzis din nou fetelor accesul la licee şi colegii, la doar câteva ore de la redeschiderea lor, care fusese anunţată de mult timp.

După revenirea la putere a talibanilor, Afganistanul şi-a văzut economia prăbuşindu-se şi şomajul explodând, în special din cauza crizei imense de lichidităţi provocate de îngheţarea miliardelor de active deţinute în străinătate, în special în Statele Unite.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Începe nebunia – CDC-ul din SUA declară alertă. OMS se reunește de urgență, din cauza virusului variola maimuței

Publicat

in

De

Virusul variola maimuței stârnește îngrijoare la nivel mondial, iar în CDC-ul din SUA a emis alertă, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății are o întrunire de urgență.

În New York, autoritățile au recomandat cetățenilor să poarte mască pe stradă, asta după ce au fost confirmate 6 cazuri pe întreg teritoriul SUA, informează DailyMail.

Între timp, CDC a emis o alertă în care îndeamnă medicii și departamentele de sănătate să fie „vigilenți” pentru cazurile de variola maimuței, pe fondul răspândirii globale crescute.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a organizat o întâlnire de urgență pentru a discuta recentul focar „fără precedent”, după ce peste 100 de cazuri au fost confirmate sau suspectate în Europa.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend