Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

 Bǎtaie de joc ! Fântâna lui Manole – paragina cu apǎ binecuvântatǎ de Aquaterm 

Publicat

in

Nu puţine sunt locurile sau monumentele lǎsate în paraginǎ în municipiul regal Curtea de Argeş. De la gara regalǎ la clǎdiri importante de patrimoniu, mai totul stǎ sǎ se dǎrâme sub privirile ignorante ale celor care conduc oraşul şi care, în mod voit sau pur şi simplu din delǎsare, le lasǎ sǎ se degradeze pe zi ce trece.

Exemple ar fi multe. Despre o parte dintre ele am scris de-a lungul timpului în paginile ziarului nostru. Cu unele s-au luat mǎsuri, cu altele nu. La unele s-a intervenit, doar de… ochii lumii, la altele deloc.

Atragem astǎzi atenţia asupra Fântânii lui Manole. Varianta oficialǎ dacǎ îi putem spune aşa, monumentul istoric din Parcul cu acelaşi nume din imediata apropiere a Mânǎstirii. Si când spunem variantǎ oficialǎ, ne gândim la faptul cǎ legende privind locul în care a cǎzut Meşterul Manole şi s-a format un izvor sunt destul de multe. Conform unora, adevǎrata fânfânǎ este în curtea Mânǎstirii, conform altora ar fi în curtea unui argeşean care locuieşte în apropiere sau, a altora, chiar cea din parc.

Apa binecuvântatǎ de Bolovan pe ţevi ruginite, fǎcǎtoare de minuni

Fântâna lui Manole, aşa, dǎrǎpǎnatǎ cum este, atrage turiştii ca un magnet. Nu de puţine ori apa a fost consideratǎ fǎcǎtoare de minuni sau izvor de împlinire a dorinţelor şi asta în ciuda faptului cǎ este, de fapt, apǎ furnizatǎ pe conductǎ, de la SC Aquaterm. « Sǎ aruncǎm apa şi sǎ umplem sticluţele de aici, de la fântânǎ » , îşi îndemna zilele trecute elevii, o învǎţǎtoare venitǎ cu copiii în excursie din Braşov. Aşadar, legendele sunt cunoscute iar autoritǎţile locale ar putea, cu mare uşurinţǎ sǎ le transforme într-o adevǎratǎ afacere turisticǎ.

Spoialǎ cu var doar la ocazii speciale

Singurul lucru pe care autoirtǎţile locale l-au investit la Fântâna lui Manole în ultima perioadǎ a fost o gǎleatǎ cu var cu care monumental istoric a fost spoit vara trecutǎ, când a murit Regina Ana şi municipiul Curtea de Argeş a gǎzduit înmormântarea regalǎ. S-a mai pus o canǎ cu care turiştii sǎ bea apǎ, care acum oricum nu mai este şi… cam atât. In schimb, fântâna din curtea mânǎstirii este bine îngrijitǎ de reprezentanţii Arhiepiscopiei, are robinete pentr apǎ, cǎni curate şi este înconjuratǎ de spaţiu verde şi flori colorate.

Un consilieri local cere mǎsuri urgente

Ionel Pǎunescu, unul dintre puţinii aleşi locali din Curtea de Argeş care, cel puţin deocamdatǎ pare interesat de rezolvarea unor probleme cu care se confruntǎ municipiul şi locuitorii acestuia, atrage atenţia autoritǎţilor locale, printr-o postare pe internet.

“Dupǎ cum vedeţi, cu siguranţǎ pǎsarile cerului sunt recunoscatoare Legendei Meşterului Manole şi celor care-au ridicat aceastǎ fântânǎ ,atât în mediu spiritual cât şi pe plan concret, protejând Fântâna lui Manole de insecte , broaşte şi multe altele…Plimbându-mǎ asta searǎ prin zonǎ, am observat cǎ starea de degradare a acestui mare obiectiv turistic din oraşul nostru este avansatǎ şi doresc, încǎ de pe acum, sǎ trag un semnal de alarmǎ în acest sens” a scris Ionel Pǎunescu alǎturi de câteva imagini cu monumentul istoric dǎrǎpǎnat.

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

RAZIE ÎN TÂRGUL SĂPTĂMÂNAL DE LA DOMNEȘTI! AMENZI LA GREU ȘI DOSARE PENALE!

Publicat

in

De

La sfârșitul de săptămânii trecute, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș, împreună cu polițiștii celorlalte structuri, au acționat pentru verificarea legalității actelor de comerț, efectuând controale inopinate la societăți comerciale cu obiecte de activitate restaurant/bar/terasă, dar și comercializarea articolelor vestimentare și a produselor de încălțăminte.

Astfel, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș și din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș au acționat pentru prevenirea și combaterea infracționalității la regimul bunurilor contrafăcute și a celor neconforme cu standardul unor branduri de renume, precum și respectarea obligației agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscal, la Târgul săptămânal organizat în localitatea Domnești și la operatorii economici din municipiul Curtea de Argeș.
Au fost efectuate verificări la sediile/punctele de lucru a 13 operatori economici, polițiștii aplicând 6 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 74.000 lei, conform O.U.G. 28/1999 privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
De asemenea, a fost confiscată suma nejustificată de 1.006 de lei.
Totodată, au fost identificate (expuse spre vânzare) și ridicate peste 300 de articole de îmbrăcăminte, încălțăminte și detergenți purtând însemnele, desenele și modelele mărcilor înregistrate, toate susceptibile a fi contrafăcute.
În cauză au fost întocmite două dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similar, conform art. 102, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice, prejudiciul cauzat urmând a fi comunicat de tituarii mărcilor.

Citeste mai mult

Sanatate

Implanturile dentare la clinica Doctor Florea – Procedura cabinetului stomatologic

Publicat

in

De

În calitate de specialiști în implantologie, ghidăm permanent pacienții prin tot procesul de a obține un zâmbet sănătos și funcțional, care să pară complet natural prin implanturi. În mod normal, pentru a obține un implant, orice pacient ar trebui să treacă prin trei pași cheie: inserția chirurgicală, bontul dentar și coroana dentară, iar în acest articol vom parcurge fiecare pas și vom explica implicațiile financiare și cum procedăm în clinica Doctor Florea din Pitești.

Vom începe procedura de implant dentar cu inserția chirurgicală

Acesta este procedura cea mai importantă pentru construcția noului tău zâmbet. În timpul acestei proceduri chirurgicale, făcută mereu sub anestezie locală, vom plasa cu grijă șurubul implantului adânc în osul maxilarului. Implantul imită rădăcina unui dinte natural și este fabricat din titan biocompatibil, promovând integrarea perfectă cu țesutul osos. La clinica noastră, folosim în principal implanturile MegaGen, care au un timp mai scurt de vindecare și rate ridicate de succes al implantului datorită îmbunătățirii integrării osoase.

În funcție de numărul de implanturi și de complexitate, timpul de vindecare poate varia între 3 și 4 luni. Acest lucru permite osteointegrarea, unde osul crește în jurul implantului, creând o fundație puternică și stabilă.

Există cazuri în care materialul osos este insuficient pentru a putea pune corect un implant și nu este recomandată începerea procesului de inserție până când nu se urmează procedura de adiția osoasă. De obicei este nevoie de această procedură în momentul în care nu am avut o perioadă îndelungată dinte unde se dorește implantul, când extracția dentară a fost făcuta greșit sau în cazul unor boli gingivale ce au deteriorat zona în care se dorește implantul. În cazuri rare, poate să fie pur genetic, materialul osos să fie de o densitate osoasă mică.


Există mai multe tipuri de adiție de os, pe care le vom prezenta în continuare:

  • Autogrefă: osul este recoltat dintr-o altă zonă a maxilarului, de obicei din zona osului mandibular. Această grefă are cea mai mare rată de succes datorită biocompatibilității. La autogrefă timpul de vindecare este în medie de 4 luni.
  • Allogrefă: se utilizează țesut osos procesat de la o altă persoană supranumită “donator”. Mai puțin invaziv decât autogrefa, dar rata de succes este mai mică. Există reglementări foarte stricte raportat la prelucrarea și manipulare acestor tipuri de țesut. La allogrefă timpul de vindecare este în medie de 6 luni.
  • Xenogrefă: țesutul osos provine din surse animale procesate, în general porc sau vită. Este opțiunea cea mai puțin eficientă deoarece are un grad mai mare de respingere decât autogrefa sau allogrefa, așadar și rata de succes cea mai mică, dar în același timp este cea mai invazivă. La xenogrefă timpul de vindecare este cel mai lung și poate ajunge și până la 9 luni.

Această procedură de adiție osoasă va crește timpul de finalizare al procedurii de implant dentar deoarece vindecarea grefei osoase variază în funcție de organismul persoanei în cauză. Procesul de vindecarea poate dura de la 4 la 9 luni și este extrem de important să avem o igienă orală cât se poate de corectă pentru a crește șansele unei vindecări sănătoase.

Din momentul vindecării totale, putem continua cu inserția implantului dentar conform planului de tratament.

Continuăm cu adăugarea bontului dentar

Odată ce implantul este ferm integrat, este timpul pentru bontul dentar. Această piesă de conectare servește drept punte între implant și coroană, punte sau proteză dentară. Alegerea bontului se face după ce se ia în considerare estetica, funcția mușcăturii și nivelul țesutului gingival.

La Clinica Doctor Florea din Pitești folosim trei tipuri de bonturi: bontul clasic, bont Ti-base și Multi-Unit.

Bontul clasic este folosit pentru montarea normală a implantului și este folosit în cazurile foarte simpliste care nu necesită ca bontul să formeze un unghi cu axul implantului dentar. Bontul Ti-Base are această denumire deoarece este o piesă metalică realizată din titan, dar cu platformă plată pentru atașarea unei singure coroane făcută special pentru implant. Este o soluție simplă, mai puțin costisitoare, însă foarte rezistentă și stabilă.

Pe când bontul Multi-Unit este de cele mai multe ori folosit pentru susținerea mai multor coroane, punți sau proteze dentare pe mai multe implanturi sau în momentul în care se dorește o estetică personalizată sau un unghi complicat ce necesită un potențial crescut de rotație. Este un bont mai complex dar în același timp, mai costisitor și se adresează situațiilor mai dificile.

Indiferent de bont procedura este minim invazivă și necesită de obicei anestezie locală.

Finalizăm implantul prin coroana dentară

Aceasta este partea vizibilă a implantului dumneavoastră, personalizată pentru a se potrivi cu dinții din jur în funcție de culoare, formă și dimensiune. Coroanele pe care le folosim în cadrul clinicii noastre sunt realizate din zirconiu, un material durabil care oferă rezistență și frumusețe naturală. Luăm amprente precise ale danturii dumneavoastră pentru a vă asigura o potrivire perfectă și o estetică optimă bazată pe scanarea pre operatorie și reproducerea ideală a mușcăturii si a structurii dentare. În cele din urmă, coroana este atașată permanent de bont, realizându-se ultimele retușuri pentru a putea beneficia de zâmbetul și utilitatea mult dorită.

Costurile pentru toată procedura de implant dentar pot varia mult în funcție de complexitatea lucrării, dacă este nevoie sau nu, de grefă, de materialul implantului și de tipul de bont folosit.

Dacă aveți întrebări sau nelămuriri, sau doriți să programați un consult pentru a discuta un plan de tratament pentru implantul dumneavoastră nu ezitați să ne contactați. Suntem aici pentru a vă ghida prin fiecare pas al procesului și pentru a crea un plan de tratament adaptat nevoilor dumneavoastră unice.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend